מדריך הארה (צילום: Andy445, Istock)
סורי, עולם - עכשיו אני מבלה עם עצמי | צילום: Andy445, Istock

אנחנו אף פעם לא באמת לבד. ההתנהלות היומיומית בעולם שלנו לא ממש מזמנת הזדמנויות כאלה. גם כשאין אף אחד בבית, זה רק לכאורה. אנחנו מחוברים באינפוזיה לפלאפון ולמייל, וגם אם אלה סגורים יש טלוויזיה, רדיו ועיתונים שמחברים אותנו לשאר העולם. אנחנו כבר לא כל כך יודעים מה זה להיות לבד. ואולי המחשבה על זה אפילו קצת מפחידה אותנו.

כי לבד זה אומר ביחד עם עצמנו. זה אומר אפס הסחות דעת ושטף של מחשבות שמציפות את הראש. זה אומר שאין גירויים חיצוניים, יש אך ורק את הבפנים. מפחיד, אבל מרגש. מפחיד, אבל יכול לחדש.

לכן אנחנו מציעים לכם ליזום לבד את ה"לבד" הזה, בזמנים קצובים. קוראים לזה "התבודדות". רבי נחמן, מאמין גדול ב"התבודדות", אומר שזוהי המעלה הגדולה מכל. היכולת להיות ממש לבד עם עצמנו, עם היקום, עם הטבע ועם אלוהים.

קבעו לכם זמן מוגדר - רבי נחמן ממליץ על שעה בלילה כשהעולם פנוי בטרדות העולם, אבל אפשר להתחיל גם בחמש דקות באור יום. מצאו לכם גם מקום מוגדר - רבי נחמן ממליץ מחוץ לעיר, בטבע, אבל אפשר להתחיל גם בגינה של הבית או במקום נעים ומבודד בתוך העיר.

ומה עושים בהתבודדות? ככל העולה על דעתכם, בתנאי שאתם רק עם עצמכם, ללא עזרים חיצוניים, שזה אומר בלי פלאפון, וגם בלי ספרים או עיתונים. הרבי מציע לכם פשוט לדבר עם אלוהים, לדבר עצמכם לדעת, להעלות את כל שעולה בראשכם - מה שמטריד, מה שמשמח, מה שמכביד, ואת כל החלומות. אפשר גם לדבר עם עצמכם, לסדר מחשבות בראש ולהודות בפני עצמכם, בקול, ברגשות לא נעימים. אם אתם עמוק בטבע, במקום שלא שומעים, אפשר גם לצרוח. אולי תבכו, או תתפקעו מצחוק, ואפשר גם לשתוק. פשוט תהיו אותנטיים , אמיתיים, פשוטים.

אם זה הולך טוב, נסו להתמיד ב"התבודדות". קבעו לכם פעם ביום, או פעם בשבוע זמן בלו"ז בהם אתם יוצאים להתבודד. לאט לאט זה יהפוך להיות הזמן ה"טהור" שלכם. זמן של ניקוי אורוות הנפש. כי אם אין אני לכם - מי לכם?

עוד כמה עצות טובות: עשו לחבריכם מה שאהוב עליכם, וגם אל תתעצבנו עליהם