בפרשת יתרו אנו קוראים על מעמד הר סיני ועשרת הדיברות. הפרשה נקראת בכלל על שמו של חותנו של משה, יתרו כהן מדיין. משום מה זכה לכבוד זה? מה יש בדמותו שיש להכירה לפני שנקבל את עשרת הדיברות?

"וישמע יתרו כהן מדין חתן משה את כל אשר עשה אלוהים למשה ולישראל עמו כי הוציא השם את ישראל ממצרים". יתרו שומע על הניסים שקרו לעם ישראל תחת הנהגת משה, ומגיע אל משה הניצב מתחת להר האלוהים. הוא רואה שמשה קורס תחת עומס ההנהגה, כי הוא מרכז את כל הסמכויות אצלו. משה חושב שהוא הצינור לתורה, ורק הוא יכול להעביר אותה לעם. יתרו תופס את תפקידו כיועץ הארגוני הראשון, מעין קואוצ'ר למשה, ומציע לו למנות שרי אלפים ושרי עשרות שיעזרו לו בהנהגה. יתרו הנוכרי אומר למשה שאם יש לו אמון בתורה, אז אתה צריך גם אמון באנשים.

דרך החוויה של הזרות וההסתכלות מבחוץ משה לומד סודות גדולים – סוד החיבור המשפחתי וחלוקת נטל העבודה. מה יש לנו ללמוד מהזרים הנמצאים סביבנו היום? מה הם רואים עלינו, על החברה הישראלית שאנחנו מתעוורים מלראות? איזה שיעור אנחנו יכולים ללמוד מהמתגיירים בקרבנו, על הדרך בה אנו נוהגים איש כלפי רעהו וכלפי אשתו?

שלומית נאור, ראש רשת בתי המדרש בישראל וסמנכ"ל מליץ, ד"ר אריאל פיקאר תוכנית בארי מכון הרטמן השייכים לרשת בתי המדרש בישראל

>> ללימוד נוסף בפרשה
לפרשה הקודמת, פרשת בשלח: למה אנחנו שרים?
לכל פרשות השבוע