אמנם עדיין לא החלפנו לגמרי את ארון הבגדים שלנו, ותחזית מזג האוויר משחקת איתנו חם-קר אבל דבר אחד כבר אפשר להגיד - החורף כבר כאן ואיתו הלכות החורף הייחודיות והברכות על תופעות הטבע שמאפיינות אותו. אז כדי שלא תצטרכו לדלג בין הטיפות, אספנו עבורכם את כל מה שצריך לדעת לקראתת העונה הגשומה. לבריאות! 

מה מברכים על ברק?

הרואה ברק בשמיים מברך: "בָּרוּךְ אַתָּה יְהֹוָה אֱלֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם, עוֹשֶׂה מַעֲשֶׂה בְּרֵאשִׁית". את הברכה אין להגיד על כל ברק, אלא פעם ביום. 

מה מברכים על רעם?

השומע קול רעם חזק או נחשף לסופה עוצמתית במיוחד מברך: "בָּרוּךְ אַתָּה יְהֹוָה אֱלֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם, שֶׁכֹּחוֹ וּגְבוּרָתוֹ מָלֵא עוֹלָם". את הברכה אין להגיד על כל רעם, אלא פעם ביום. 

מה מברכים על קשת? 

על פי המסורת היהודית הקשת היא סימן כי האל זוכר את הבטחתו לאנושות אחרי המבול ולא יחריב שנית את העולם בצורה הזאת, לכן מי שרואה קשת מברך: "בָּרוּךְ אַתָּה יְהֹוָה אֱלֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם, זוֹכֵר הַבְּרִית נֶאֱמָן בִּבְרִיתוֹ וְקַיָּם בְּמַאֲמָרוֹ"

קשת בענן חורף (צילום: דן סיידה)
ברוך זוכר הברית | צילום: דן סיידה

מה מברכים על גשם?

יש הסוברים כי בעת ירידת גשמים יש לברך: "בָּרוּךְ אַתָּה ה' אֱלֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם הַטּוֹב וְהַמֵּיטִיב"

ויש המברכים את הנוסח המוזכר בגמרא: " "מוֹדִים אֲנַחְנוּ לָךְ עַל כּל טִפָּה וטִפָּה שֶׁהוֹרַדְתָּ לָּנוּ. וְאִלּוּ פִינוּ מָלֵא שִׁירָה כַּיָּם, וּלְשׁוֹנֵנוּ רִנָּה כַּהֲמוֹן גַּלָּיו, וְשִׂפְתוֹתֵינוּ שֶׁבַח כְּמֶרְחֲבֵי רָקִיעַ, וְעֵינֵינוּ מְאִירוֹת כַּשֶּׁמֶשׁ וְכַיָּרֵחַ, וְיָדֵינוּ פְרוּשׂוֹת כְּנִשְׁרֵי שָׁמָיִם, וְרַגְלֵינוּ קַלּוֹת כָּאַיָּלוֹת – אֵין אֲנַחְנוּ מַסְפִּיקִים לְהוֹדוֹת לְךָ וּלְבָרֵךְ אֶת שִׁמְךָ עַל אַחַת מֵאֶלֶף אַלְפֵי אֲלָפִים וְרֹב רִבֵּי רְבָבוֹת פְּעָמִים הַטּוֹבוֹת נִסִּים וְנִפְלָאוֹת שֶׁעָשִׂיתָ עִמָּנוּ וְעִם אֲבוֹתֵינוּ. מִלְּפָנִים מִמִּצְרַיִם גְּאַלְתָּנוּ מִבֵּית עֲבָדִים פְּדִיתָנוּ, בְּרָעָב זַנְתָּנוּ וּבְשָׂבָע כִּלְכַּלְתָּנוּ, מֵחֶרֶב הִצַּלְתָּנוּ, מִדֶּבֶר מִלַּטְתָּנוּ, וּמֵחָלָיִם רָעִים וְרַבִּים דִּלִּיתָנוּ. עַד הֵנָּה עֲזָרוּנוּ רַחֲמֶיךָ וְלֹא עֲזָבוּנוּ חֲסָדֶיךָ. עַל כֵּן, אֵבָרִים שֶׁפִּלַּגְתָּ בָּנוּ, וְרוּחַ וּנְשָׁמָה שֶׁנָּפַחְתָּ בְּאַפֵּנוּ, וְלָשׁוֹן אֲשֶׁר שַׂמְתָּ בְּפִינוּ, הֵן הֵם יוֹדוּ וִיבָרְכוּ וִישַׁבְּחוּ וִיפָאֲרוּ אֶת שִׁמְךָ מַלְכֵּנוּ תָּמִיד. בָּרוּךְ אֵל רֹב הַהוֹדָאוֹת".

ממתי מתחילים להזכיר את הגשמים בתפילה וממתי מבקשים אותם?

בתקופת החורף אנחנו מזכירים פעמיים את הגשם בתפילה. באחת מהן אנחנו מזכירים את הגשם כדי לשבח את האל המוריד אותו, ואח"כ אנחנו מבקשים ממנו שיברך אותנו בטל ומטר.

את הזכרת הגשם אנחנו מתחילים בשמיני עצרת, שמחת תורה, כדי להכריז כי עונת הגשם מתקרבת ואחרי שישבנו בסוכה, הזמן הופך לראוי לירידת גשמים. לעומת זאת, אנחנו מתחילים לבקש גשמים רק בתאריך ז' חשוון. הסיבה לכך היא הרצון בזמנים עברו להמתין שכל מי שעלה לרגל לירושלים בסוכות, יספיק לחזור הביתה מבלי שיתפוס אותו גשם בדרך. 

מה השפעת שעון החורף על זמני כניסת ויציאת שבת?

מכיוון שזמני כניסת השבת ויציאתה נקבעים בהתאם למועד שקיעת השמש וצאת הכוכבים, שבתות חורף בד"כ יכנסו בשעה מוקדמת יותר ויצאו בשעה מוקדמת יותר. על מנת לדעת בדיוק את השעות המדויקות בערים השונות, יש להתעדכן מדי שבוע. 

מה עושים כשיורד גשם בשבת?

אומרים שגשמים בליל שבת הם סימן לברכה, אבל יחד איתם עולות כל מיני סוגיות הלכתיות. על פי ההלכה אסור לפתוח ולהשתמש במטריה בשבת, אולם מותר להקל כשמדובר בזקנים וחולים. מותר לנער מעיל שנרטב מהגשם אך אסור לסחוט אותו. בנוסף, מותר לטאטא פירורי בוץ שנכנסו הביתה לאחר שנדבקו לנעליים ומותר לשטוף אותם גם בעזרת מים, כל עוד לא נעשה שימוש במטלית בד לשם כך. 

מגפיים עם בוץ (צילום: Thinkstock)
מותר לטאטא ולשטוף, אבל לא עם מטלית | צילום: Thinkstock

איך נוהגים כשלחלק מהמתפללים בבית הכנסת קר ולחלק חם?

הרבה פעמים בחורף נתקלים במצבים בהם אנשים שונים השוהים באותו חלל, חשים אחרת בעקבות טמפרטורת גוף שונה. למשל, מצד אחד מומלץ לאוורר מקומות ציבוריים כדי למנוע הידבקות במחלות אך אם יש מי שמרגיש רע הוא יכול לסבול מהסיטואציה. במקרה כזה שהרצונות אינם זהים הולכים על פי המקובל. לכאורה, היה צריך להיות הדין בימי הקיץ עם מי שרוצה לפתוח חלון אפילו כשהרוב רוצים לסגור, ובחורף עם הרוצים לסגור חלון, אפילו אם הרוב רוצים לפתוח. אבל מכיוון שמבחינה רפואית ובריאותית חייב להיות אוורור, (הרי לא הקור גורם להצטננות אלא החיידקים), יש חובה לאוורר כל מקום, בין באולם שמחות, בישיבות, כיתות בית ספר, באוטובוס וכדומה.

האם חולה חייב להתפלל בציבור?

אדם חולה מסוכן לסובבים אותו שכן הוא עלול להדביק אותם במחלתו, לכן מי שמשתעל ומי שמתעטש מסיבת חולי, אסור לו ללכת לבית הכנסת.