כל ילד שמגיע לבית הכנסת לקריאת מגילת אסתר מחכה לרגע שבו החזן מזכיר את שמו של המן כדי לשלוף את הרעשן, האקדחים והנפצים כדי ליצור רעש מחריש אוזניים. אלא מה, זריקת הנפצים, הפעלת הרעשנים וירי הקפצונים נמשכים גם לאחר הזכרת המן ומפריעים לחזן לקרוא את המגילה ברציפות ופוגעים בריכוז שלו.

רמזור בבית חב"ד תל אביב (צילום: בית חב"ד מרכז תל אביב)
ירוק אומר שאפשר להרעיש, אדום מורה לחדול. הרמזור בבית חב"ד במרכז תל אביב | צילום: בית חב"ד מרכז תל אביב

מה עושים? בכמה בתי כנסת בתל אביב ובגבעת שמואל החליטו הגבאים והרבנים המקומיים להתקין 'רמזורים' שמטרתם להתריע בפני הציבור בזמן אמת מתי מותר להרעיש בעת הזכרת המן ומתי לחדול. האור הירוק מתיר להרעיש, האדום אוסר או לפחות מורה על הפסקת הרעש לאלתר כדי לא להפריע את המשך קריאת המגילה.

הרמזורים הוצבו במרכז בתי הכנסת או בסמוך לתיבה שמשמשת את הרב לקריאת המגילה, כך חושף רדיו 'קול חי'.

על פי ההלכה, ישנה מצווה למחות את שמו של המן וכאשר שמו מוזכר במגילה יש להרעיש כדי שלא להזכיר את שמו. כ-55 פעם מוזכר שמו של המן במגילת אסתר, ולא פעם הרעש הכבד והתכוף גורם לקוראי המגילה לאבד את הריכוז בקריאת הפסוקים.

הרב יחזקאל גבירץ המרכז את פעילות חב"ד במרכז תל אביב, טוען כי מעבר להיותו של הרמזור גימיק נחמד לכבוד חג הפורים, הרי שהוא מסייע למתפללים ולקורא המגילה בעת ההכרזה על שמו של המן, ומאוחר יותר על עשרת ילדיו.

"אנחנו מלמדים את הציבור כיצד להתנהג בזמן קריאת המגילה בעזרת הרמזור שהצבנו בבית הכנסת. יש לנו ממונה על הרמזור שאחראי על הפעלתו במגילה ואני מקווה שנעבור את הקריאה בשלום", ציין הרב גבירץ.

>> האם המן הרשע היה בכלל אסטרולוג?