אין תמונה
איש של מדע, איש של אמונה ועוד כמה ניצולים

וואו, לוסט. חתיכת סדרה לא ברורה, הא? להכל יש משמעות, הכל מתקשר להכל ושום דבר לא קורה בלי סיבה. וכאילו שלא קשה מספיק לעקוב אחרי מה שמתרחש, מדי פעם צצים להם כל מיני אלמנטים דתיים רוחניים פילוסופיים שמסבכים עניינים וגורמים לכולנו, סליחה על הבנאליות, ללכת עוד יותר לאיבוד. אז חשבנו שאם נפרש חלק מהם ונבין מה המקור שלהם, זה יקרב את כולנו צעד אחד לקראת הפיתרון הסופי ואז, אולי, נבין מה לעזאזל קורה שם. חוץ מזה שהאי אמר לנו לכתוב את הכתבה הזו. אז לא התווכחנו.

יהדות, נצרות ומיסטר אקו

צפוי שהדת השולטת ב"אבודים", שהיא סדרה אמריקאית, תהיה הנצרות. דמויות מצטלבות, קוראות בשמו של ישו, מדסקסות אמונה, מוצאות פסלונים של מריה הקדושה ורוצות לבנות כנסיה. אבל יש גם לא מעט אלמנטים תנ"כיים שמעטרים לא מעט פרקים - חלק משמות הדמויות למשל, כמו אהרון, שרה, אייזק, ג'ייקוב, נעמי ורות. 

גם צמד הפרקים בסוף העונה הראשונה, שעסקו בין היתר בהשלמת בניית הרפסודה איתה ניסו השורדים לעזוב את האי, נקרא "Exodus" - שמו הלועזי של ספר "שמות" שמספר, כידוע, על יציאת מצרים. ספציפית, המילה הזו הופיעה גם בפרקי סוף העונה השלישית, בהם נודדים השורדים כדי לתקשר עם הספינה שעוגנת לחופי האי, אז גם מכנה נעמי הצנחנית את ג'ק בשם מוזס (משה).

אבודים - המטה של מר אקו
המטה של מיסטר אקו. "דברים שאני צריך לזכור"

אבל אם באמת רוצים לדבר על יהדות בלוסט, ולצורך העניין גם נצרות, צריך להתרכז במר אקו. במטה שלו, יותר נכון, עליו חרוטים כל מיני פסוקים מהתנ"ך, מהברית החדשה ושאר עניינים. שניים מהם חשובים במיוחד: האחד- ציטוט של "בראשית" פרק י"ג פסוק י"ד: "שא נא עיניך וראה מן המקום אשר אתה שם צפנה". שזה חלק מהפסוק בו מציג ה' לאברהם את הארץ המובטחת. זוכרים שהפסוק הזה אכן גרם ללוק להרים עיניים, לנוע צפונה ולמצוא את תחנת "הלהבה"? 

השני הוא הפנייה למזמור הכה מפורסם "ה' רועי לא אחסר", שמופיע בספר תהילים פרק כ"ג (23). גם אחד הפרקים בעונה השנייה נקרא "הפרק ה-23", ובמהלכו מדקלמים צ'רלי ואקו בדיוק את אותו מזמור, שמכונה לפעמים גם כמזמור הרועה. היי, גם ג'ק הוא רועה (שפרד). קטע.

עוד דבר קטן - בן ניסה פעם לשכנע את לוק להקריב את אביו כדי לשכנע את "האחרים" שהוא מאמין מספיק כדי להנהיג אותם, בעלילה שמזכירה את עקדת יצחק בהפוכה. איפה התרחשה עקדת יצחק? בהר מוריה. מה השם של היין שייצר דזמונד כשעבד בעברו במנזר? וואלה, "הר מוריה".

דהרמה - וואט דה פאק?

רשמית, לפי הלוגיקה של הסדרה, מדובר בראשי תיבות שמשמעותן "המחלקה למחקר וגילוי של אפליקציות חומריות". אלא שלמילה "דהרמה" עצמה, בצירוף מקרים מאוד לא מקרי כמובן, יש ערך רוחני הרבה יותר גדול מסתם ראשי תיבות. קחו אוויר, אנחנו צוללים קצת לעומק הבודהיזם:

אין תמונה
יוזמת דהרמה. רוע במסווה של שאנטי

בשפת הסנסקריט, שפה הודית קדומה הנחשבת מקבילה ללטינית, משמעות המילה היא "דת שהיא בגדר חובה מוסרית". בבודהיזם, "דהרמה" היא פשוט מאוד תורתו של בודהה - מכלול הדברים הבסיסיים שצריך להתעסק בהם כדי להגיע להארה רוחנית, הדרך שיש ללכת בה כדי להגיע להקלה על סבלו של היצור האנושי ושיפור הקארמה שלו.

פירוש נוסף, קצת יותר כוללני, טוען שדהרמה היא המציאות האולטימטיבית - ההפנמה שהאלמנטים הכי בסיסיים בעולם הם בסך הכל שמחה, אושר ונירוונה. זו, כנראה, הסיבה שאנשי פרוייקט דהרמה נוהגים לברך אחד את השני ב"נמסטה" - הקידה הידועה שנחשבת כברכת שלום הודית. שמשמעותה בסנסקריט, אגב: "אני מצטנע בפניך, מי ייתן והטוב שבי יכבד את הטוב שבך, וששנינו נרכוש כבוד לאור הפנימי שבכל היצורים החיים". טוב, ידענו שהם פלצנים.

זה לא נגמר כאן: זוכרים את קארל, הבויפרנד של אלכס המעצבנת שנכלא ועבר סוג של שטיפת מוח? חלק מהמשפטים בסרטון הפסיכוטי בו צפה היו "אנחנו הגורם לסבל של עצמנו", כמו גם ציטוט בודהיסטי ידוע של "שתול זרעים טובים ותקטוף את פירותיהם בשמחה".

המשפטים הסתומים האלה מקבילים כמעט אחד לאחד לארבע אמיתות היסוד של הבודהיזם: האמת הראשונה מתייחסת לכך שהחיים כולם סובבים סביב סבל שמתבטא בלידה, הזדקנות, מוות, אובדן וכו'. האמת השנייה טוענת שהרצון והחיפוש אחר סיפוקים מידיים מוביל לסבל שמתואר באמת הראשונה. השלישית מדברת על שחרור כולל ומוחלט מהרצונות והתשוקות שמתארת האמת השנייה, והרביעית מציעה דרך חיים שמסוגלת להתגבר על הסבל, באמצעות שמונה עקרונות: הבנה נכונה, חשיבה נכונה, דיבור נכון, עשייה נכונה, סגנון חיים נכון, מאמץ נכון, מודעות נכונה והתבוננות נכונה.

אין תמונה
ג'ון לוק / ג'רמי בנת'הם. יחי הבודהה החדש

שמונת העקרונות האלה מיוצגים על ידי סמל של גלגל הדהרמה, ואם נחזור שנייה ל"אבודים" - בן ולוק סובבו גלגל כדי להזיז את האי בזמן, לא? אז לפי הבודהיזם, בכל פעם שמצב של דהרמה נשכח או הולך לאיבוד באופן קולקטיבי, קם ועולה בודהה חדש - מנהיג רוחני שמסובב את הגלגל ומשיב את ההארה. פרשנות אחרת טוענת שכל אדם אבוד מבחינה רוחנית יכול לסובב את הגלגל ולהגיע בעצמו למצב פרטי של דהרמה, מה שעלול להציל אותו. קשור או לא קשור?

הלאה. בבודהיזם, כמו גם בפילוסופיות מזרחיות אחרות, יש משמעות מיוחדת למספר 108 (סכומם של כל המספרים הידועים לשמצה 42, 23, 16, 15, 8, 4, כמו גם מספר הדקות שביניהן היה צורך להקליד את המספרים במחשב של הצוהר): יש למשל 108 דרכים ידועות וברורות לחלל את דת הבודהיזם ומעבר לכך - מחרוזות תפילה בודהיסטיות מכילות 108 חרוזים בדיוק. למה? כי לפי הבודהיזם יש לכולנו 6 חושים (ראיה, שמיעה, ריח, טעם, מישוש ומחשבה), 3 מימדי זמן (עבר, הווה, עתיד), 2 מצבים של הלב (טהור ולא טהור) ו-3 מצבים של רגש (אהבה, שנאה ואדישות). ו-6 כפול 3 כפול 2 כפול 3 = 108.

מחקר ופיתוח עלק: הכל על סמלי הדהרמה

אין תמונה
סמלי הדהרמה. כשסינים, הודים ויוונים מקימים פרוייקט

כל הסמלים של תחנות דהרמה נראים פחות או יותר אותו הדבר - מתומן שחור לבן שמוקף בקווים שלמים וחצויים ובתוכו סמל משתנה. הדוגמאות שמסביב הן לא רק קישוט מגניב, זה רפרנס ברור לאי צ'ינג ("תורת התמורות והשינויים") - פילוסופיה סינית עתיקה שבמרכזה עומד איזון בין אלמנטים סותרים וקבלת העובדה ששינוי הוא בלתי נמנע.

הקווים החצויים והשלמים מייצגים את היין והיאנג (יסודות מנוגדים אך משלימים, זו גם הסיבה לשחור והלבן), וכל צירוף של שלושה כאלה נקרא "טריגראם", שמסמל אלמנטים בסיסיים שונים כמו יסוד בטבע, בן משפחה, חלק בגוף, בעל חיים ומישור אחר של קיום. 

האי צ'ינג, בגדול, מאפשר לחזות את העתיד באמצעות הטלת מטבעות שיוצרת טריגראמים שקוראים בהם משמעות אישית, אבל לא ניכנס לזה עכשיו. המטרה של כל העניין היא למצוא סוג של תבנית בתוך אירוע כאוטי, והוא מאפיין שלל אלמנטים של התרבות הסינית כמו דת הטאואיזם, אמנויות הלחימה והפאנג שוואי.

במרכז הלוגואים נמצא סמל התחנה שלה הם שייכים - החץ, המטה, הברבור, הפנינה, הלהבה וכו'. לרובם יש משמעות במיתולוגיה היוונית שקשורה בעיקר לאפולו: אל החצים ובעלו המקורי של מטה הרפואה, שברבור נחשבה כחיה קדושה בעיניו, ואחותו הייתה אלת הירח (שמיוצג ע"י פנינה). 

מעניין במיוחד להתעכב על ההידרה - שמה של התחנה התת מימית בה שבו "האחרים" את ג'ק. ההידרה, חוץ מלהיות זן של אורגניזמים טורפים תת מימיים, כמו גם אי ממשי לחופי יוון, הוא שמה של אלת השאול במיתולוגיה: מפלצת בעלת תשע ראשים שנהרגה על ידי הרקולס. 

ההידרה הייתה גם אחותה של מפלצת אחרת בשם סרברוס - כלב בן שלושה ראשים ששמר בקנאות על שערי הגיהנום ועצר נשמות תועות מלברוח משם. וסרברוס, חברים, הוא שמה הרשמי של מפלצת העשן השחור של "אבודים", "מערכת האבטחה של האי" כפי שכונתה ע"י בן: זה השם שהופיע על המפה המשורטטת של האי בצוהר, וזה השם שהשתמשו בו יוצרי הסדרה כדי לתאר אותה לא פעם ולא פעמיים. מדובר, לפי המיתולוגיה, בשומר האחרון לפני הכניסה האמיתית לגיהנום ולהיכל השטן. קצת גורם לכם לתהות על מה בעצם היא מגנה, לא?

אין תמונה
אקו והסרברוס. להתראות בגלגול הבא, brother

פסלים ומפלצות

אבודים - אותיות מצריות בבונקר
מונה הצוהר, ברגעיו הפחות אופטימים

"אבודים" משתמשת גם לא מעט בכתבי חרטומים מצריים - הידרוגליפים, כמו אלה שהופיעו במונה של הצוהר אחרי שלוק העז לא להקיש את המספרים. אלה היו סמלים מצריים שמשמעותם היא פשוטה - "עולם תחתון", ובדיוק את אותם ההירוגליפים אפשר למצוא על כרטיס הטיסה של חברת "אג'ירה", שהחזירה את חמישיית האבודים בחזרה לאי. 

במקדש, מקום מושבה של המפלצת, מופיע איור של האל המצרי אנוביס ומולו, ובכן, מפלצת. אנוביס היה אל בעל ראש של תן שהתקשר במיתולוגיה המצרית למוות, חניטה והחיים שאחרי - הוא זה ששקל נשמות תועות שנכנסו אל "היכל האמת". כתבי חרטומים נוספים שהופיעו על קירות המקדש, כמו גם על גלגל השיניים שסובבו לוק ובן, מתייחסים בגדול ל"תחייה מחדש".

אנחנו נשארים שניה עם המיתולוגיה המצרית, כי צריך לדבר על הפסל הזה בעל הרגל עם ארבע הבהונות שראה סעיד בסוף העונה השנייה, ושנצפה שוב מאחור בתחילת העונה החמישית. צופים חטטנים במיוחד שמו לב שהדמות מחזיקה בשתי ידיה צלב מצרי (אנק) שמסמל חיים נצחיים, בדיוק כשם שפסלים רבים של אלים פרעוניים מצריים נוטים לעשות. המשמעות - המפתח לחיים, אותו היו נוהגים המצרים לשאת אותו כקמע ולקעקע אותו על קברים של מומיות, כסמל לעולם הבא. יש כאלה שטוענים שהפסל הוא בדמותו של אנוביס, אחרים חושבים שמדובר באיזשהוא אל יווני עתיק - אפולו, נגיד?

אין תמונה
אז מה באמת שוכן בצלו של הפסל?

נקנח בקצת אלמנטים אינדיאנים: בקתת הזיעה בה השתמש לוק כשאיבד את קולו היא אלמנט אינדיאני ידוע – אדם שאיבד את דרכו יוצא למסע חיזיון רוחני בו מתגלים לו מוריו הרוחניים. "הסלע השחור", ספינתה של דניאל רוסו, הוא שמה של רוח עתיקה מן המסורת האינדיאנית שנמנית כחלק מן הכוחות העל טבעיים שמגנים על אי בלב האוקיינוס מפני רוחות רעות. אה, ו"הסלע השחור" הוא גם שמו של צוק יפהפה בהוואי שנחשב במסורת המקומית כמקום סודי שבו נשמותיהם של המתים קופצות אל העולם הרוחני שמעבר.

נגמר לנו המקום, אבל חייבים להתייחס גם לשמות הדמויות ולמשמעויות שלהן. אז הנה, על קצה המזלג:

ג'ון לוק - פילוסוף מהמאה ה-17 שטען שלפי חוקי הטבע, כל בני האדם נולדו שווים אבל בכל זאת חייבים לארגן את עצמם בשיטת ממשל מסויימת.
אנת'וני קופר (אביו של ג'ון לוק) - פוליטיקאי מן המאה ה-17 שמה אתם יודעים, היה הפטרון והמנטור של הפילוסוף ג'ון לוק. לוק האמיתי אפילו הציל פעם את חייו של קופר מאיזה מצב חירום רפואי, בדיוק כפי שקרה גם בסדרה. מה הסיכויים?
ליינוס (בן) - שמם של שלושה מבניו של אפולו. שנהרגו אחד אחד, אגב.
יום (דזמונד) - פילוסוף דטרמינסיט סקוטי (!) מהמאה ה-18 שהאמין שכל האירועים בעולם נקבעים מראש.
ריצ'רד אלפרט - שם הלידה של הבאבא ראם דאס, גורו ידוע בדת ההינדו.
רוסו (דניאל) - פילוסוף מן המאה ה-18 שטען שכל בני האדם נולדים נקיים ואז מושחתים ע"י הציוויליזציה והחברה.
ג'רמי בנת'הם (שמו הבדוי של לוק) - פילוסוף מהמאה ה-19 שטען שמה שהופך אותנו לאנושיים היא היכולת לסבול ולא היכולת לחשוב.
מיכאיל באקונין - אנרכיסט רוסי מהמאה ה-19 שהתנגד לממשלה, לדת ולקונספט של רצון חופשי.
פנלופי (פני) - אשתו של אודיסאוס, שנשארה נאמנה לו למרות היעדרות של 20 שנה, במהלכה חוזרה על ידי לא פחות מ-108 גברים. ועל ה-108 הזה כבר דיברנו, וגם על זה שלהכל יש משמעות, הכל מתקשר להכל ושום דבר לא קורה בלי סיבה. סדרה מסובכת, הא?

"הייתי שמח להיוולד בודהיסט": אורי גוטליב עונה לשאלון הרוח שלנו

אפרופו יהדות - למה חרדים לובשים שחור? המדור שיחזיר לכם תשובות

סדנת יוגה: רוצים קוביות בבטן? קבלו תרגיל שיחזק לכם את מרכז הגוף