יום ירושלים 2020 חל השנה ב-21 במאי. ירושלים היא העיר המוזכרת ביותר בכתבי הקודש. בתנ"ך היא נזכרת 659 פעמים, ובחשבון שאר שמותיה היא מוזכרת במקרא יותר מאלף פעמים. אזכורה מעיד על גדולתה ועל קשרה המיוחד אל בורא העולם ואל עם ישראל. גם בתורה שבעל פה מוזכר שמה של ירושלים יותר מכל עיר אחרת. הפעם הראשונה שהוזכר מיקומה הוא כאשר יצא האדם הראשון מגן עדן ונדד למזרח העולם והתיישב בהר המוריה (רבינו בחיי, בראשית ד'). נכון שלא ידעתם את זה? לרגל יום ירושלים, קבלו חמישה דברים שאולי לא ידעתם על העיר.

ירושלים, שמות לה

כמות השמות שניתנו לירושלים מבריאת העולם משתנה בהתאם להתייחסות המקורות. האמרה הנפוצה ביותר היא שיש לעיר כ-70 שמות, כשהבולטים ביניהם הם ציון, עיר דוד, שלום, יראה, יבוס ויפה נוף. אחרים מייחסים לה כ-105 שמות מהמקורות, ויש כאלו שכוללים שמות נוספים שניתנו לה על ידי עמים ודתות אחרים ומגיעים ל-290 שמות.

לעמוד הפייסבוק mako רוח עשיתם לייק?

שאלתם את עצמכם פעם מי נתן את השם ירושלים? בפעם הראשונה מוזכרת ירושלים בתורה בשם שלם, בספר בראשית (יד, יח) שם מסופר על מלכיצדק מלך שלם, שיצא לקראת אברהם אבינו בלחם וביין וברך אותו. אחר כך אנו מגלים כי עקידת יצחק והמקום בו בנה אברהם את המזבח היה ירושלים נקרא "ה' יראה". המדרש מספר כי הקדוש ברוך הוא אמר אם אקרא לעיר 'שלם', יכעס אברהם, ואם אקרא לעיר 'יראה', יתרעם מלכיצדק. הואיל ושניהם צדיקים, נמצא שהשם המתאים הוא צרוף השניים – ירושלם (וכך אכן מופיע שם העיר בתנ"ך מאות פעמים, ורק פעמים ספורות – בכתיב המלא ירושלים). ישנה אגדה אחרת המסבירה את השם כמבטא את הירושה שהוריש ה' לעם ישראל.

איחוד ירושלים

עוד הרבה לפני איחוד ירושלים המוכר, ישנו סיפור מרתק ב'מדרש תדשא' על כך שהיתה ירושלים מורכבת משתי עיירות - אחת עליונה ואחת תחתונה. העליונה נפלה בגורל יהודה והתחתונה בגורל בנימין. אחרי שיהושע נפטר, שרפו בני יהודה את העיר והשאירו אותה חרבה. ירושלים התחתונה שהיתה לבנימין נשארה במקומה עד ימי דוד המלך שבנה  חומה אחת בהיקפה ואיחד בין העליונה לתחתונה וחיבר את שניהם לשם אחד – ירושלים.

עוד כתבות בערוץ הרוח:

האם ירושלים תמיד היתה בירת ישראל?
האח הגדול: תחזית אסטרולוגית לדיירים
5 דברים שלא ידעתם על חתונה יהודית

אשפה מכסה על הקדושה

ישנו סיפור ידוע שבמשך שנים רבות היה מכוסה הכותל המערבי אשפה, ואף אחד לא יודע מה מסתתר מתחת לערמות הזבל. עד שבא הסולטן התורכי סולימאן שבנה את חומות ירושלים, וציווה לגלותו. רבי אליעזר נחמן פואה (שנת 1540) מספר: "הוגד לי שבימי שולטאן סולימאן לא היה נודע מקום בית המקדש וציווה לחפש אותו. ויהי היום, האיש הממונה על המלאכה הזאת אחרי שנתייאש מלבקש ולשאול, ראה אישה באה ובראשה סל זבל ויאמר לה: מה זה בראשך? - ותאמר: זבל! ולהיכן את מוליכו? - אמרה: למקום פלוני, אמר לה: מאיזה מקום את? - אמרה לו: מבית לחם. אמר לה: ומבית לחם עד למקום הזה אין אשפה? - אמרה לו: קבלה היא בידינו שכל מי שמוליך מעט זבל באותו מקום מצווה הוא עושה... וציווה אנשים רבים להסיר הזבל מהמקום ההוא... ויגל את מקום המקדש... וציווה... לרחוץ את הכותל במי שושנים".

ידועה כי השכינה לא זזה מכותלו המערבי של קודש-הקודשים, שהוא כותלו המערבי של המקדש. הכותל הוא קטע מהחומה המערבית, שהקיפה בימי קדם את בית-המקדש הראשון והשני, אורך הכותל מגיע  ל-28 מטרים וגובהו מתנשא לכ-18 מטרים. עומק הכותל הטמון באדמה הוא כמעט כגובה הכותל הגלוי מעל האדמה. רצפת הכותל בימינו נמצאת 708 מטרים מעל פני הים התיכון, זה המקום הנמוך ביותר בשטח העיר העתיקה של ימינו.
הכותל בנוי מאבנים יוצאות-דופן בגודלן, שהגדולה בהן משקלה כ-400 טון והקטנה ביותר כ-1.5 טון. אבנים במשקל 70-30 טון מצויות לרוב בפינות, והאבן הממוצעת משקלה 10-8 טון. עוביו של הכותל הוא 5 מטרים, והוא בנוי משלוש שורות של אבנים, שאף הן ענקיות.

הכותל המערבי (צילום: עודד קרני)
עוביו של הכותל המערבי הוא 5 מטרים, והוא בנוי משלוש שורות של אבנים | צילום: עודד קרני

יופי בלתי נשכח

ריבוי שמותיה של העיר מלמד על יופיה ועליזותה, ואכן, ירושלים נחשבת לאחת הערים היפות ביותר בעולם. ישנם פתגמים רבים בעולם היהדות המספרים ומתארים את יופייה וקדושתה של ירושלים, כשבין הבולטים בהם הוא -  "עשרה קבין של יופי ירדו לעולם, תשעה נטלה ירושלים ואחד כל העולם כולו. אין לך יופי כיופיה של ירושלים", (תלמוד בבלי, קידושין מ"ט, ע"ב). בנוסף לכך יש את המשפט המפורסם שנאמר בכל חתונה: "אִם אֶשְׁכָּחֵךְ יְרוּשָׁלָםִ - תִּשְׁכַּח יְמִינִי! תִּדְבַּק לְשׁוֹנִי לְחִכִּי אִם לֹא אֶזְכְּרֵכִי, אִם לֹא אַעֲלֶה אֶת יְרוּשָׁלִַם עַל רֹאשׁ שִׂמְחָתִי! (תהלים קל"ז 6-5). המשמעות בהקשר המקראי: שבועה והבטחה של נאמנות ומחויבות של כל יהודי לירושלים. זה אגב נוסח הבטחתם של גולי בבל, שלעולם לא ישכחו את עירם ואת ארצם.

טובעים במספרים

לפי הנתונים של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בירושלים חיים כיום 503,000 יהודים (62%). מבין אוכלוסיות היהודיות בעיר, האוכלוסייה החרדית ממשיכה להיות הגדולה מכולן (32%), כשהיחס בין הנשים והגברים הוא 1000:1007. השכונה שיש בה הכי הרבה בתי כנסת היא שכונת הבוכרים, בה שוכנים כ-100 בתי כנסיות. בית הכנסת הגדול בעולם נמצא בעיר הקודש - מדובר בבית הכנסת הגדול והמרכזי של חסידות בעלזא בירושלים אשר נבנה במשך 18 שנים, ומכיל כ-5,000 מקומות ישיבה.