גרנד קניון, זריחות, קרדיט adamschallau.photoshelte (צילום: adamschallau.photoshelter)
תגיעו לפה, תגלו את אלוהים. זריחה בגרנד קניון | צילום: adamschallau.photoshelter
יש כאלה ששקיעה מרהיבה גורמת להם לתחושת התעלות הנפש, ואחרים שנוף הררי שאינו נגמר מרעיד את נפשם עד היסוד. מחקר אמריקני חדש ומעניין מצא שכאשר אדם עומד אל מול פלאי תבל ואוצרות טבע, הוא נוטה לחוש אמונה גדולה יותר באלוהים ובקיום כוחות על-טבעיים.

"בהיסטוריה אנשים חוו התגלויות מול טבע נשגב"

החוקרים, פסיכולוגים מקליירמונט מקינה קולג׳ שבדרום קליפורניה ומאוניברסיטת דרום קליפורניה, מציעים כי מראות מעוררי השראה מעלים את הצורך והמוטיבציה שלנו כבני אדם לחפש הגיון וסדר בעולם הגדול שסביבנו, מה שפעמים רבות מעלה את האמונה בעל-טבעי. "ישנם המון מקרים היסטוריים ידועים של אנשים שחוו התגלויות אלוהיות אל מול יופי נשגב, גודל או כח בלתי נתפסים של הטבע", אומר ד"ר פיירקרלו ולדסולו, ראש צוות החוקרים. "חוויות כאלה משנות לא פעם את הדרך בה רואים אנשים את העולם. אנו רצינו לבחון את תגובות האנשים לפלאי הטבע, וכיצד הן מיתרגמות לאמונה בנוכחות על טבעית".

החוקרים הראו למחצית מהמשתתפים במחקר סרט טבע בשם "כדור הארץ" של הבי.בי.סי, בו קטעים רבים של פלאי טבע מרחבי העולם, ולחצי השני של המשתתפים הוקרן מבזק חדשות. לאחר מכן המשתתפים נשאלו עד כמה הם חשו תחושה נשגבת של השראה בזמן הצפייה, והאם הם מאמינים שמאורעות בעולם מתרחשים בעזרת ישות שמימית מסוג כלשהו. המשתתפים שצפו בסרט הטבע מעורר ההשראה נטו להאמין יותר בישות עילאית ובאלוהים, לעומת חברי הקבוצה השנייה. האפקט החזיק מעמד זמן רב יותר אצל אלה שצפו בפלאי טבע מדהימים במיוחד. "זה אירוני למדי שצפייה בחומרים כאלה, שמראים את הטבע פועל את פעולתו, גורמים לנו ללכת דווקא לכיוון של הסברים על-טבעיים", אומר ד"ר ולדסולו.

נהר הגנגס בהודו (צילום: Alan Tobey, Istock)
רק בגלל היופי המרהיב שלה? הודו במיטבה | צילום: Alan Tobey, Istock

המחקר, שפורסם בכתב העת המקצועי "מדע פסיכולוגי", עשוי לשפוך מעט אור גם על הסיבות בעטיין חלק מהאנשים מסבירים את העולם בדרך חילונית ומדעית מאוד. הטבע, בשיא הפאר שלו, פשוט גורם לאדם לצאת ולחפש תשובות באופן אקטיבי. במחקרים נוספים שעורך הצוות כעת הוא ינסה לברר האם תנוחות פיזיות מסויימות גורמות לאנשים לחוש סגידה ויראת כבוד גדולה יותר אל מול פלאי הטבע. "ברוב הדתות מאמצים האנשים פוזיציות גופניות של כריעה, רכינה, כפיפה, שגורמות לאדם לחוש פחות עוצמתי אל מול אלוהיו. אנו מאמינים שיכול להיות שתנוחות אלה מסייעות לנו לחוש באותה פליאה. לדעתי, ככל שאנו מתנהגים בכניעה גדולה יותר, כך מתחזקות אמונותינו", מוסיף ד"ר ולדסולו.

>> ולמה כולם מתאהבים בהודו? סרט חדש מנסה לגלות את סוד הקסם