האופניים החשמליים פרצו לחברה הישראלית כתופעה ייחודית ומעניינת שהלכה והתפשטה ברחבי המדינה. אין אזרח בישראל בשנת 2018 שיכול להתעלם מהעובדה שמדובר ככל הנראה באחד מכלי הרכב הפופולריים ביותר. מאז שנת 2014 שבה התיר שר התחבורה, ישראל כץ, את ייבואם הרשמי של האופניים החשמליים לישראל מספרם הלך וזינק באופן חד ברחובות הארץ. האופניים החשמליים שהותרו להיכנס לישראל היו חייבים כבר מתחילה לעמוד בתקן האירופאי המחמיר המעלה באופן משמעותי את מדד הבטיחות בזמן הרכיבה. על פי החוק שנקבע, מהירות האופניים החשמליים לא תעלה על 25 קמ"ש כדי למנוע פגיעה משמעותית יותר, אם חלילה תתרחש תאונה במעורבותם. עד כדי כך סף המהירות המרבית משמעותי ובעל חשיבות, עד כי על פי חוק קיים ברוב מדינות העולם ( וגם בישראל), אם רוכב האופניים ינסה להחיל מהירות גבוהה יותר בעת הרכיבה, תופסק באופן מיידי פעילות מנוע העזר החשמלי.

החוקים בארץ קובעים שחובה לחבוש קסדה לאופניים חשמליים בזמן הרכיבה; שספק המנוע יהיה בעל הספק מקסימלי של 250 וואט בלבד; שהסוללה תעמוד בתקן ;ושמשקלם הסופי של האופניים החשמליים כולל כל חלקיהם לא יעלה על 30 ק"ג. מלבד זאת, הרוכבים נדרשים לציית לחוקי התנועה ולנהוג באופן זהיר, בטוח ובטיחותי. החוקים שנוספו היו אמורים לתת מענה למצב החדש שנוצר בכבישי הארץ, אלא שבשנה האחרונה היינו עדים לעלייה מהותית במספר הרב של תאונות שבהן מעורבים אופניים חשמליים. ועדיין, ברור לכול, שאסור לוותר על הכלי הנוח והיעיל הזה.

אופניים חשמליים (צילום: בני גמזו לטובה)
החוקים החדשים יהפכו את המרחב הציבורי לבטוח יותר | צילום: בני גמזו לטובה

אז מה עושים? איך פותרים את המשבר?

בעקבות הד ציבורי וגל של ביקורת החליטו במשרד התחבורה לחוקק מגוון חוקים ותקנות שיוכלו לסייע להגביר את מערך הבטיחות של כלי תחבורה זה. בינהן: רוכב חייב להיות לפחות בן 16 שנים; רוכבי אופניים שאין ברשתום רישיון נהיגה מחויבים ללמוד קורס תיאוריה קצר (שבסופו מבחן) של חוקי התנועה והבנת מצבי סיכון בשעת נהיגה. רק מי שיעבור את המבחן יוכל להתחיל לרכוב על אופניים חשמליים. החלטה זו היא משמעותית לצמצום מספר התאונות. אין ספק, כי המפתח לכל תהליך הוא למידה והבנה. כך ככל שהרוכבים העתידיים יכירו את חוקי התנועה – תמרורים, רמזורים, קנסות, חוקי נהיגה ומצבי סיכון על הכביש – כך רכיבתם תהיה בטוחה יותר.

אחד מהחוקים החדשים המשמעותיים שנחקקו הוא בנושא האכיפה – משטרת ישראל (ואגף התנועה בפרט) והרשויות המקומיות ישתפו פעולה ויאכפו את החוקים החדשים העסוקים ברכיבה על אופנים חשמליים. ולמה זה כל כך חשוב? כי נדמה, שכולנו שכחנו: לאופניים החשמליים יש יתרונות עצומים: הם ידידותיים מאוד לסביבה, אינם מזהמים את האוויר כמו רוב כלי התחבורה, מצמצמים את מספר כלי הרכב על הכביש ומתאימים לסביבה האורבנית.

אין ספק, כי האופניים החשמליים הם כלי רכב אידאלי בעולם המודרני. אז קדימה – למדו תיאוריה, שמרו על חוקי התנועה ורכבו אל האופק...

המאמר בחסות שירותי קידום אתרים seo-google