אם יש משהו שיכול להמתיק לנו את החיים מבלי להוסיף גרם של נקיפות מצפון זה ללא ספק תמרים. אלו מהווים מקור מעולה לאנרגיה, עשירים בערכים תזונתיים, מינרלים וויטמינים, כמו ברזל ואשלגן, ובעיקר מהווים תחליף מושלם למתוקים תעשייתיים עתירי סוכר וקלוריות.

ישנם סוגים רבים של תמרים, כך שכל סוג נבדל מהשני ובעל מרכיבים ייחודיים משלו. "יש תמרים שבאים מעירק, יש סוגים שמקורם מסעודיה או מצרים וגם כאלה ממרוקו. לכל זן יש ייחודיות משלו – חלקם עסיסיים יותר וחלקם פחות, יש גדולים ויש קטנים יותר וגם המרקם והנראות שונים", מסביר דודי קדוש, יו"ר ועדה חקלאית תמר. אז מה מייחד כל סוג ולמה צריך לשים לב כדי לבחור תמר טעים וטוב? הנה כל הפרטים:

מג'הול: הכי פופולרי

"נכון להיום, ישראל היא היצואנית הגדולה ביותר בעולם של תמרי מג'הול. אך למרות שהמג'הול הוא פרי פיתוח ישראלי, מקורו הוא בכלל ממרוקו", מציין קדוש. "אין ספק שזהו הזן הפופולרי והאהוד ביותר בישראל. הוא גדול, עסיסי ומרשים, טעמו מתוק ומרקמו בשרני".

ברהי: התמר הצהוב

"הברהי מגיע אלינו מעיראק, ומה שמייחד אותו הוא צבעו הצהוב", הוא מסביר, "שומרי מסורת נוהגים לברך עליו ולאכול אותו בערב ראש השנה. הסיבה למסורת נובעת מכך שבניגוד לתמרים מזנים אחרים שנשמרים לאורך זמן באריזות, את הבהרי נהוג לאכול תוך זמן קצר יחסית ממועד הגדיד. לכן הוא מסמל התחדשות ומתאים מאוד לחגיגות השנה החדשה. אפשר לאכול אותו טרי או קפוא".

דקל נור: מועדף על אלה שלא מחבבים טעם עז של מתוק

את התמר האלג'יראי הזה, מסביר קדוש, תוכלו לזהות בקלות לפי צורתו המוארכת. "יחסית לתמר מג'הול, דקל נור הוא יבש יותר, ופחות מתוק ועסיסי. הוא אמנם פחות פופולרי בארץ, אבל בשל המתיקות המעודנת שלו, הוא חביב במיוחד על אלה שלא מחפשים מתיקות יתר".

בנוסף לזנים אלה, קדוש מציין שני זנים נוספים - זהידי וחדרווי. אלה נחשבים פחות פופולריים ופחות מרשימים בשל גודלם הקטן יחסית, אך אל תתנו לגודל להשלות אתכם - מדובר בזנים איכותיים וטובים, שלא נופלים מאחיהם גדולי הממדים.

תמרים צהובים (צילום: ntdanai, Shutterstock)
"הברהי מגיע אלינו מעיראק, ומה שמייחד אותו הוא צבעו הצהוב" | צילום: ntdanai, Shutterstock

עוד בגזרת התמרים:

חיאני: לח ובשרני

צבעו של החיאני כהה ואדמוני, והוא בשרני ופריך במיוחד. בשל תכולת המים הגבוהה שבו הוא דל בקלוריות יחסית לזנים אחרים.

חלוואי: מזכיר טופי בטעם קרמל

החלוואי הגיע אלינו מעיראק. הוא קטן יחסית ובעל מראה מאורך וטעם ייחודי ומתקתק, שמזכיר טופי קרמל.

דרי: עשיר בברזל ובמינרלים

הדרי מכונה גם "התמר השחור" ומקורו בעיראק. הוא יבש וטעמו שוקולדי, וכן עשיר באשלגן ובמגנזיום, שחשובים בין היתר לחיזוק העצמות ולשמירת לחץ דם תקין. הדרי מכיל את כמות הברזל הגבוהה ביותר מבין זני התמרים.

אמרי: התמר הפריך

האמרי גדול ומאורך וצבעו ענברי. טעמו מתוק ומרקמו פריך. מתאים מאוד למתכונים שדורשים מילוי תמרים.

עצי תמרים בערבה (צילום: barmalini, shutterstock)
זכרו: "תמר איכותי הוא תמר טרי" | צילום: barmalini, shutterstock

כיצד מזהים תמר איכותי?

"אם התמר נראה עייף ולא מבריק, יש לשקול מחדש את רכישתו", מדגיש קדוש. "תמר איכותי הוא תמר טרי, כלומר כזה שנקטף לכל המאוחר לפני שנה או כזה שנשמר במקפיא. כדי לזהות תמר טוב כדאי לשים לב לקליפה שלו ולוודא שהיא חלקה ושהמראה הכללי שלה עסיסי. כמו כן, כדאי לוודא שהתאריך המצוין על גבי האריזה אינו עולה על שנה".