סטטיסטיקת סגירת העסקים בישראל בלתי נתפסת: כ-45 אלף עסקים נסגרו מדי שנה בעשור הקודם, כשבזמן משבר הקורונה התופעה התרחבה והגיעה עד לסגירה של כ-70 אלף עסקים. לפעמים קל לשכוח, אבל מאחורי כל מספר שכזה, עומד סיפור שלם של בעל עסק שלעיתים חרב עליו עולמו. "בתנאי אי-הוודאות בהם אנו נמצאים, לעיתים מספיקה החלטה אחת לא נכונה כדי להתדרדר במקרים מסוימים עד כדי כשל פיננסי", מתארת אפרת שגב, סמנכ"לית דאטה ואנליזה ב d&b (דן אנד ברדסטריט).

לדבריה, הסיבות לסגירת עסקים הן מגוונות ורחבות ובניהן: "תלות בלקוח מהותי או בספק מהותי, אשר חל שינוי בהתקשרות מולם עד כדי הפסקת קשר, הרעה במוסר התשלומים (עיכוב בקבלת תקבולים), כשל בניהול התזרים, תמחור לא נכון (הגדלת המחזור על חשבון הרווחיות), שינויים רגולטוריים מכבידים, הרעה במצב המקרו-כלכלי במשק או בכלכלה העולמית, שינויים בשוק הספציפי בו אנו פעילים המשפיעים על הביקוש וההיצע, נגישות נמוכה למקורות מימון, היעדר תכנית עסקית או אי-עמידה בתכנית העסקית, היעדר ידע וניסיון ניהוליים, החרפת התחרותיות בענף ועוד".

לעוד כתבות בנושא: 

פתחתם עסק? הגיע הזמן להגיע ללקוחות: "שיווק דורש מידע מדויק, ממוקד ועדכני

פותחים עסק? 10 דברים שאתם חייבים להקפיד עליהם

"תוך עשרה חודשים הגעתי למחזור של 140 אלף שקל בחודש"

עובדים עם ספק שנים? לא אומר שהוא לא יכול להיעלם: "תהיו עם יד על הדופק"

כמובן שמשבר הקורונה נתן את אותותיו והוביל לסגירה נרחבת של עסקים בהיקפים שלא נראו בעבר. "בשנת 2020 תחת ההגבלות והסגרים, עסקים רבים שפעלו בענפים שפעילותם שובשה או הוקפאה והיו תלויים בקיומן של התקהלויות לטובת פעילותם השוטפת נאלצו לספוג ירידה או עצירה בפעילותם עד כדי סגירה – בין ענפים אלה: מסחר, תרבות הפנאי, אירועים, מסעדות, תיירות ועוד", מסבירה שגב ומחדדת, "בשנת 2021, המשק אמנם נפתח מחדש לכדי פעילות עסקית גבוהה במרבית הענפים, אולם תחת השפעת משבר הקורונה על הכלכלה העולמית, חל שיבוש בשרשראות האספקה לצד מחסור בתשומות ובחומרי גלם המשמשים לתעשייה ולמוצרי צריכה. זאת אל מול ביקושים גבוהים לסחורות ומוצרים".

"שמחים לפרסם את דירוג חברות ההייטק". אפרת שגב (צילום: אפרת-יעל צור)
אפרת שגב, סמנכ"לית דאטה ואנליזה ב-d&b | צילום: אפרת-יעל צור

גם לפלישת רוסיה לאוקראינה עלולות להתלוות השלכות מרחיקות לכת. "הפלישה של רוסיה לאוקראינה עלולה לתת אף היא את אותותיה לגבי סגירות עסקים – אם באופן ישיר, כאשר לאלפי עסקים במשק סחר בינלאומי מול אוקראינה או רוסיה ששובש (פעילות של יבוא או יצוא), ואם באופן עקיף, כתוצאה מהמשך פגיעה בשרשרת האספקה העולמית והמשך התייקרויות מחירים", מתריעה שגב.

במציאות כזו, חשוב לדעת מה הם התחומים המסוכנים ביותר במשק. "על פי מדדי d&b, בשנת 2021 הענפים המסוכנים ביותר במשק היו ענף המסעדות ובתי הקפה, ענף סוכנויות הנסיעות וענף האופנה. זאת באופן זהה לשנת 2020 אשר גם בה ענפים אלה היו המסוכנים ביותר", מפרטת שגב ומחדדת, "מנגד, הענפים היציבים במשק הינם ענף ההייטק, תעשיית הפרמצבטיקה ותעשיית הכימיקלים".

לענפים המסוכנים הללו מצטרף בשנה הקרובה ענף נוסף – ענף הבניה. "על פי נתוני d&b, במבט קדימה לשנת 2022, ובהסתמך על נתוני ינואר-פברואר, ניכר כי הענף השלישי מבחינת רמת הסיכון המאפיין אותו הינו ענף הבניה ותשומות הבניה", מסבירה שגב, "רמת הסיכון הגבוהה מאפיינת בעיקר את מקטע הביצוע, ולאחר שבמהלך שנת 2021 כ-1,000 קבלנים בתחום הביצוע, תשתיות ויזמות נקלעו לקשיים. אנו עדים בתחילת שנת 2022 לכשלים רבים בענף, בקצב שאם יישמר בהמשך השנה יעבור את כמות הכשלים אשתקד".

מסעדה, בית קפה (צילום: HAKINMHAN, shutterstock)
מסעדות ובתי קפה: בסיכון הכי גבוה | צילום: HAKINMHAN, shutterstock

אז איך תוכלו לנצח את הסטטיסטיקה? בסופו של דבר הדרך הבטוחה ביותר להימנע מסגירת עסק, היא שיפור תנאי הוודאות העסקית. "אנו ממליצים על שיפור ניהול התזרים והתאמת עיתוי ההוצאות להכנסות ככל שניתן", מסבירה שגב. "מומלץ להתמקח מול הספקים לגבי תנאי הסחר בעת הצורך, אך חשוב להגיע בסופו של דבר להסכמה מול הספק, ולא באופן חד צדדי, על מנת לא לפגוע בדירוג האשראי של העסק".

"בנוגע לנטילת הלוואות גישור למימון הון חוזר, קיימים גופים דוגמת התאחדות התעשיינים (הקרן ההדדית) אשר מספקים לעסקים הלוואות בתנאים מועדפים בהתאם לעמידה בתנאי זכאות", היא מציינת. "בנוסף, מומלץ לבחון כל עסקה לגופה ולא בהכרח לקחת כל עבודה, בהתאם לכדאיותה הכלכלית (חתירה לרווחיות תקינה על חשבון הגדלת המחזור)".

ככל שהוודאות לגבי הסיטואציה אליה העסק שלכם נקלע גדלה, הסיכוי לעבור את המשבר גדל. "בתנאי אי-הוודאות בהם אנו נמצאים, לעיתים מספיקה החלטה אחת לא נכונה כדי להתדרדר במקרים מסוימים עד כדי כשל פיננסי", מדגישה שגב ומפרטת, "קבלת החלטות נכונות באמצעות הכלים של דן אנד ברדסטריט צפויים להוביל להתנהלות נכונה של העסק ולמזעור הסיכונים שהארגון חשוף אליהם – בעולם של אי-וודאות צריך לייצר כמה שיותר וודאות בקבלת ההחלטות, הכלים של דן אנד ברדסטריט קיימים וזמינים לכולם בכל זמן ובכל מקום".

כמות בתי העסקים שנסגרת מדי שנה היא בלתי נתפסת, על פי נתוני d&b מדובר בלא פחות מ-45 אלף בתי עסק. לכל אחד יש סיפור משלו וחלום משלו שנשבר. "לפעמים מספיקה החלטה אחת לא נכונה כדי להתדרדר לכשל פיננסי", מסבירה אפרת שגב, סמנכ"לית דאטה ואנליזה ב-d&b.