סיפור העוקץ של חנות המזון הקטנה הוא סיפור קלאסי. עסק לכאורה חדש ותמים שמאחוריו עומד אדם מפוקפק ומוכר שעקבותיו מטושטשים. מס' רכישות במזומן כדי לרכוש את אמון הספקים ולאחר מכן הזמנת כמויות ענק עם צ'קים ללא כיסוי. יפה פנט, מנהלת מחלקת מודיעין עסקי ב-d&b מסבירה כי תמיד יש סימנים מוקדמים לעוקץ: "חשוב לבצע בדיקה מקדימה". כך תגנו על הכסף שלכם

ב-1 בנובמבר 2020 מתחיל לפעול עסק לממכר מוצרי מזון. על פניו, נראה שמדובר בעסק חדש, תמים ולגיטימי מכל בחינה, אבל בהמשך הדרך יתברר שמדובר בהונאה כספית ועוקץ מתוחכם שהפיל בפח לא מעט עסקים. הנורה האדומה הראשונה נדלקת כשבאופן רשמי העסק רשום על שם רונן (שם בדוי), אך מבירור קצר עולה כי ככל הנראה מי שמנהל את העסק מאחורי הקלעים, בפועל, הוא בכלל בחור בשם בני (שם בדוי). 

לעוד כתבות בנושא: 

פתחתם עסק? הגיע הזמן להגיע ללקוחות: "שיווק דורש מידע מדויק, ממוקד ועדכני

פותחים עסק? 10 דברים שאתם חייבים להקפיד עליהם

אלפי עסקים נסגרים מדי שנה: זה העסק שהכי מסוכן לפתוח בישראל

עובדים עם ספק שנים? לא אומר שהוא לא יכול להיעלם: "תהיו עם יד על הדופק"

באותם ימים, אם הייתם מחפשים בגוגל את שמו של בני, הייתם מגלים כי הוא מחזיק היסטוריה ארוכה של כתבות שליליות רבות ברשת. אך כאמור, מכיוון שהעסק רשום על שם רונן, אתם לא אמורים לדעת זאת בשלב זה.

אז איך ההונאה עובדת? רגע לפני שהעוקץ מתחיל, העסק של רונן פונה למספר רב של ספקים במטרה לבצע רכישות. עד כאן, אין שום בעיה. במקביל, מתבצעות פניות לחברות לניכיון צ'קים על מנת לבצע ניכיונות לצ'קים של העסק. כידוע, על מנת לבצע ניכיון צ'ק יש לקבל את אישור בעל הצ'ק, אך במקרה זה מתעורר החשש השני – כאשר האדם היחיד שמאשר את הצ'קים הוא לא רונן, אלא בני.

עכשיו זה מתחיל להיות מלוכלך. על מנת לרכוש את אמון הספקים, העסק רוכש בהיקפים קטנים ומשלם במזומן. לאחר חודשים ספורים, במהלכם העסק משקיע את כל מרצו בבניית תשתית של אמון מול הספקים, היקף הפעילות גדל בהתאם והעסקאות עוברות לרכישות באשראי. רק בשלב זה, לאחר חודשים של בניית ציפייה והסתמכות, מתבצעת חריגה ממסגרת האשראי והעסק נחסם אצל מספר ספקים.

קורבנות העוקץ אינם מעטים. שני ספקים שנפגעו מההונאה דיווחו כי להערכתם קיים קשר בין העוקץ הנוכחי לעוקץ נוסף שהתבצע מספר חודשים קודם לכן. ספק נוסף שספג הפסדים כלכליים כתוצאה מכך אף הוסיף שבעל העסק ביקש להחליף צ'קים עתידיים שקיבל, בצ'קים מחשבון בנק אחר.

וכידוע, טיימינג הוא הכול. לא סתם הנוכל בחר לרקום את המזימה בתקופת החגים, שכן חלק נרחב מהעוקצים מתנהלים באופן כזה שהרכישות מגיעות לשיאן לפני החגים. הסיבה לכך, היא שהחגים מהווים לגיטימציה לעליה החדה בהיקפי ההזמנות. וכמו שקרה כאן, הצ'קים מתחילים לחזור אחרי החג.

אחד הסיפורים המטרידים ביותר הוא הסיפור של דניאל (שם בדוי), ספק נוסף שנפל קורבן לנוכל. לקראת החג הוא ביקש לבצע רכישה בעשרות אלפי שקלים וביקש לשלם בצ'ק דחוי. הספק שלח את הסחורה ללקוח, וכאשר הנהג היה בדרך הוא התקשר לוודא שהצ'ק מוכן. בתשובה לכך, נאמר לו: 'אין בעיה, למחסנאי יש פנקס צ'קים והוא ייתן לך את הצ'ק'. בסופו של דבר, הסחורה לא סופקה.

אך הנוכל לא הסתפק רק בכך. בהמשך הוא החל לבצע רכישות מכל הבא ליד, וחרג לחלוטין מתחום פעילותו. הוא החל לרכוש צעצועים (בעיקר יקרים ומורכבים), אביזרי סלולר, מזון לבעלי חיים, ממתקים וחבילות שי לחג, מארזי משקאות, מוצרי חשמל לבית ומה לא? בשלב זה, ספק נוסף מדווח על צ'ק שחוזר מסיבה טכנית. כשבוע לאחר מכן, החלו לחזור צ'קים מסיבת אכ"מ והחשבון נכנס סוף סוף להגבלה.

על מנת להימנע ממקרים כאלו ואחרים, חשוב לבצע בדיקה מקדימה לפני התקשרות עם ספק או לקוח חדש, ולהיות עם היד על הדופק. כשמתחילים לעבוד עם ספק כדאי לבצע בדיקת רקע ולהשיג מידע שכנראה לא תצליחו למצוא בגוגל. "מודיעין עסקי זה המידע שנמצא מאחורי הקלעים שקיים על חברות ועסקים", מסבירה יפה פנט, מנהלת מודיעין עסקי ב-d&b. "המידע מגיע אלינו מספקים, לקוחות ומגורמים שונים שמזהים התנהלות חריגה".

"שינויים בחברה מעידים על אירועים", היא מסבירה. "אנחנו בוחנים את כל המידע הלא פורמאלי שמגיע ומעיד על התנהלות חריגה, מנסים להבין ממה התנהלות זו נובעת, האם זה מאפיין את הענף או שיש חשד לעוקץ ואז אם יש בעיה בחברה אנחנו מנסים להבין ממה היא נובעת: קושי נקודתי או מגמה לאורך תקופה. אנחנו חוקרים את המידע לעומק ומנסים לבדוק מה קורה בחברה".

ב-d&b מביאים את המידע ללקוחות שלהם. "כשלקוח נכנס לחברה ובודק אותה הוא רוצה לדעת מה מצבה", היא מסבירה. "במערכת שלנו הוא יקבל דירוג של החברה והמלצה למתן אשראי, כך הוא יוכל לעקוב אחר החברה, להבין מה מצבה ולקבל החלטה בעניין העבודה מולה".

אחת מהדרכים הבטוחות להישמר מפני הונאות כאלו ואחרות, היא באמצעות כלי מודיעין עסקי שבוחן את המידע לעומק כפי זה שמספקת חברת דן אנד ברדסטריט להגנה עסקית. "הסממן המובהק של עוקץ הוא הרצון לרכוש את אמון הספק כדי שיספק את הסחורה", היא מסבירה ומפרטת איך אפשר להימנע מהעוקץ. "הרכישה הראשונה תהיה במזומן, אחר כך יבקש בצ'ק דחוי ואחרי שנצבר אמון ה'רוכש' יתן צ'ק דחוי ללא כיסוי. לעוקץ יש הרבה סממנים, בעוקץ קונים בדרך כלל מוצרים ספציפיים שקל למכור אותם וכאלה עם חיי מדף ארוכים, לא מתמקחים על מחיר ומתעקשים על אספקה מיידית". 

"חשוב לוודא שמי שאתה עובד מולו הוא באמת בעל העסק", היא מסבירה. "חשוב לראות מול מי אתה מתנהל, מי חותם על הערבות. האם בעל העסק בכלל מודע לכך? אם אתה מרגיש שמשהו לא תקין, לא להתעצל לנסוע לעסק ולראות בעצמך מה קורה שם ולהרגיש שאכן מדובר בעסק חי ונושם".

הסיפור מבוסס על מקרה אמיתי. שמות הדמויות, כמו גם פרטים נוספים, שונו בכדי למנוע את חשיפת המעורבים.