כ-40 אחוזים מהפסולת הביתית שהישראלים מייצרים היא פסולת אורגנית. כלומר - שאריות מזון שלא נאכלו, קליפות ביצים וכדומה. בכל שנה הפסולת הזאת מצטברת למשקל של כ-1.8 מיליון טון. מרבית הזבל שאנו מייצרים מועבר להטמנה מתחת לאדמה, אבל רק משום שאנחנו לא רואים אותו - זה לא אומר שהוא נעלם. ככל שהזמן עובר הוא מתחמם ומשחרר לאוויר גזי חממה.

מבאס לחשוב שדווקא מהמטבח, המרחב הכי חיובי שבו אנו מכינים אוכל עבורנו ועבור האנשים שאנחנו אוהבים – יוצר כל כך הרבה זיהום. למזלנו יש כמה צעדים פשוטים שכל אחד ואחת מאיתנו יכולים לאמץ על מנת ליצור סביבת בישול ואכילה מקיימת ומתחשבת יותר בטבע, אחרי הכול הוא זה שדואג לגדל עבורנו את המצרכים.

  1. לנצל את האוכל שכבר יש לנו במקרר
    אחד הדברים הכי סביבתיים שאנחנו יכולים לעשות הוא פשוט להשתמש במה שכבר יש לנו במקרר. אז כן, זה אומר שבמקום להזמין פיצה עדיף שנכין אותה בעצמנו, ובמקום להכין פיצה - עדיף שנסיים את האורז והקציצות מאתמול. ככה נוכל לוודא שהאוכל שכבר בישלנו לא יושלך לאשפה וגם נחסוך את הקרטון המיותר שמגיע עם הזמנות מבחוץ.
    זה לא אומר שאסור להזמין אוכל אף פעם. פשוט כדאי לתכנן מראש את הארוחות שלנו. לשים לב שאנחנו מאזנים בין הזמנה מבחוץ לבישול ביתי. ושסל הקניות שלנו מתאים לצרכי המשפחה ולא לצרכים של גדוד בתותחנים.
  2. להשתמש במכשירי חשמל שצורכים פחות אנרגיה
    כל מטבח זקוק למקרר, תנור, כיריים ועוד מגוון מוצרים שפשוט אי אפשר בלעדיהם. חשוב שנבחר לצייד את המטבח במכשירי חשמל כמה שיותר איכותיים שיחזיקו מעמד לאורך שנים,  ויהיו חסכוניים במים ובחשמל.
    דוגמה טובה לכך הם מוצרי המטבח של אלקטרולוקס. חברה ששמה בראש סדר העדיפויות שלה את האחריות הסביבתית. המקררים של אלקטרולוקס מאריכים את חיי המזון והכיריים שלהם חסכוניות במיוחד. מדיחי הכלים החכמים של החברה יכולים לחשב באופן אוטומטי את צריכת החשמל והמים בהתאם לכמות הכלים ובכך לחסוך כמויות אדירות של מים בהשוואה לשטיפת כלים ידנית. בתנורים שלהם קיימת טכנולוגיה חדשנית המאפשרת לאפות במקביל כמה מנות בטמפרטורה  אחידה, לקבל תוצאות מעולות ולהוציא פחות אנרגיה (וגם זמן!). בחירה במוצרים כאלה תשרת אותנו ואת כדור הארץ למשך שנים קדימה.
    תנור חסכוני (צילום: אלקטרולוקס)
    לקבל תוצאות מעולות בפחות אנרגיה וזמן | צילום: אלקטרולוקס
  3. להיפטר מכלים חד פעמיים
    אם יהיו לנו במטבח כלים חד פעמיים - אנחנו נשתמש בהם. זה פשוט מפתה מדי. אם הכוסות יעמדו על השולחן - הידיים שלנו ייגשו אליהן אוטומטית, אפילו עם בלב ובראש אנחנו מעדיפים כלים רב פעמיים.
    אז מה עושים? או שמפסיקים לגמרי לקנות חד פעמי, או שלכל הפחות מאחסנים את הכלים החד פעמיים בארון גבוה שלא נמצא בהישג יד. ככה ניגש אליהם רק במקרה שאין ברירה.
  4. להפחית באכילת מוצרים מהחי
    עוד לפני שהקניות שלנו מגיעות אל המטבח - כדאי שנתכנן מראש רשימה עם כמה שפחות מוצרים מהחי. תעשיית הבשר נחשבת לתעשייה המזהמת בעולם. גידול הבקר לבדו אחראי לפליטה של כ-20 אחוזים מכל גזי החממה וצורך מעל 8 אחוזים מכלל המים לשימוש האדם. מעל לכל זה - צריכת מוצרים מהחי תורמת באופן אקטיבי לצמצום המגוון הביולוגי על כדור הארץ. במילים אחרות - התערבות בשרשרת המזון על ידי אכילת כמות מופרזת של מוצרים מהחי מכניסה עוד ועוד חיות לסכנת הכחדה. לעומת זאת, שילוב של יותר פירות, ירקות וקטניות בתפריט היומיומי שלנו- יעשה טוב גם לגוף שלנו וגם לכדור הארץ.
  5. להפריד את הזבל ולמחזר
    שיטה מעולה להפרדת זבל ומחזור היא פשוט לשמור כמה שקיות רב פעמיות קבועות במזווה. בשקית אחת לזרוק רק קרטונים, באחרת בקבוקי מיץ ובשלישית בקבוקי זכוכית וצנצנות ללא מכסה. פעם בכמה ימים כשיוצאים לזרוק את הזבל פשוט לוקחים את השקיות ומרוקנים כל אחת אל הפח הרלוונטי. בנוסף - מומלץ לאסוף את הזבל האורגני ולהשליכו לקומפוסט ביתי או שכונתי.
    אבוקדו (צילום: olga rincon, Sutterstock)
    שתלו גרעינים ותקבלו עציצים | צילום: olga rincon, Sutterstock
  6. להשתמש במי הבישול כדשן איכותי
    טיפ מעולה הוא לשמור את המים לאחר בישול פסטה, אורז, עדשים או חומוס ולהשתמש בהם להשקיית העציצים בבית ובגינה. מי הבישול נחשבים לדשן איכותי מאוד! כך תחסכו מים ותגישו לצמחים שלכם ארוחת מלכים של ממש.
  7. להשריש ולשתול את גרעיני הירקות שלנו
    יש הרבה ירקות ופירות שאתם יכולים להשריש בקלות ולהפוך לצמחי בית מקסימים. במקום לזרוק את גרעיני האבוקדו - החדירו אליהם בעדינות שני קיסמים והניחו בכוס כאשר רק הקצה העגול נוגע במים.
    את גרעיני העגבנייה אפשר פשוט לפזר באדנית, ואת הקצה של הבצל הירוק אפשר לשתול בגינה. כל אלו יפרחו בקלות ויתרמו לטיהור האוויר שבני הבית נושמים.
  8. להפוך את הצנצנות הריקות לעציצים וקופסאות אחסון
    דרך יצירתית למחזר לבד בבית היא לשטוף צנצנות ריקות (למשל של ממרחים או של קפה) ולהפוך אותן לעציצים או מכלים שונים. אפשר לאפסן בהן מוצרי מזון יבשים כמו אגוזים או קטניות, או להפוך אותן לקופסאות טושים וצבעים של הילדים. זו הזדמנות טובה לקשט אותן יחד עם הילדים וכך להדגים גם להם כמה כיף למחזר ולשמור על הסביבה.