יום אחד אתם מביטים במראה ומגלים שהחיים התקדמו והשאירו סימנים גם עליכם. עכשיו אתם שואלים את עצמכם: מה עושים עם סימני הזמן ואיך מתייחסים אל העור שנדמה שאיבד את עצמו לפגעי הזמן? יש מי שמתמסרים לטיפולים אסתטיים ומי שעדיין נאחזים במיתוסים וקלישאות שעבר זמנם, לא בטוחים מה לעשות ומתי ואיך. כאן אנחנו נכנסים לתמונה.

ביקשנו מד"ר מוניקה אלמן, מומחית למחלות עור וטיפולים אסתטיים, לתת לנו מידע מניסיונה הרב ולעשות לנו סדר באמיתות הנוגעות לרפואה אסתטית של הזרקות ומילויים.

המרכיבים הבריאים
בארבעת העשורים האחרונים, ניכרת מגמת שינוי ניכרת ביחס של נשים וגברים כאחד לנראות הכללית בחלוף השנים. החיים מתארכים, איכות החיים עולה ולכולם רצון להיראות טוב יותר עם עור בריא יותר ובכלל, 40 זה ה-30 החדש, לא ככה?

"הוראת שעה של ה-FDA יצאה והצביעה על המרכיב הבריאותי בטיפולי האסתטיקה. נקבע בה, שיש ערך טיפולי בהזרקות ליצירת דרמיס – תשתית עורית – על ידי מתן גמישות, מוארות ובריאות של העור", מסבירה ד"ר אלמן. "טיפולים אלה משנים גם את מרקם הלחות וגם מוסיפים לגמישות של העור. אלה עובדות מדעיות ממשיות וסיכום של יותר מ-400 מחקרים מקיפים שנכתבו ב-4 עשורים האחרונים".

"הגישה היום היא, שהטיפול נותן ערך טיפולי לעור", אומרת ד"ר אלמן על העובדה, שהחומצה ההיאלרונית בעצם מדמה את רקמת החיבור הטבעית שלנו בעור ולכן יש הטוענים, שכדאי להתחיל טיפולים איתה בגיל צעיר יחסית.

מה קורה לנו בעצם?
"מגיל 20 אנחנו מאבדות 1% של קולגן טבעי מהגוף ומגיל 30 גם כמות השווה לכפית שומן מהפנים (כ-5 מזרקים בנפח) בכל שנה-שנה וחצי. זה לא נראה מייד אבל לאט לאט ניכר חוסר בפנים ואיבוד נפחים", מסבירה ד"ר אלמן וממשיכה: "המימיקה גורמת, באופן טבעי, לקמטים השווים לאובדן נפח וכיווץ השריר. מכך, נוצר שבר בעור וקמט. זו עובדה אובייקטיבית שמתרחשת אצל כל אחד באופן נורמלי".

מסתבר שמלבד הגנטיקה, לה אחריות חלקית, גם לסוג העור יש משמעות ואליו מתווספים משתנים שעם הזמן נותנים את אותותיהם כמו מזג אוויר, שמש, עישון, תזונה, לעיסת גומי לעיסה באופן קבוע, זיהום אוויר ושגרת טיפוח.

"הטיפולים האסתטיים נועדו לעכב הזדקנות, לשפר את מראה העור ומרקמו ולשפר את הנראות שלנו בחיים שרק מתארכים. אנשים רוצים להיראות טוב יותר. זו פשוט איכות חיים", אומרת ד"ר אלמן ומספרת ש-30% מהפונים היום לטיפולי אסתטיקה הם בכלל גברים בגילאים שונים. "כולם רוצים להיראות כמו איכות החיים שלהם. כדאי גם לדעת, שהוכח מדעית והוכר על ידי ה-FDA, שאנשים שנראים טוב יותר מתמודדים גם עם מחלות וטיפולים טוב יותר", היא מוסיפה פרט מפתיע.

ביקשנו מד"ר אלמן לעשות לנו סדר במיתוסים שגורמים עדיין לאנשים להסס אם לעשות טיפולים אסתטיים:

"הטיפול נותן מראה לא טבעי"
לא נכון. "טיפולי יתר הם אלה שנותנים ולא מכבדים את המראה שלנו", מדגישה ד"ר אלמן, "צריך להבין, שהרשתות החברתיות גורמות לאנשים לרצות לעשות טיפולי יתר ולכן, דרושה מידתיות גם מצד הרופאים וגם מצד המטופלים.  לפעמים, אני אומרת לאנשים לחכות עם הטיפולים ולא להגזים. צריך להבין, הרצון למראה מוגזם מגיע מצרכים רגשיים, ממקומות אחרים לגמרי ולכן בטיפול יתר התוצאה הפוכה וזה נראה לא אמיתי ועשוי מדי".

ד"ר אלמן מסבירה מדוע כדאי להקשיב לרופא או לרופאה שמבקשים מידתיות, שכן שימוש לא מידתי עלול לעורר את הרקמה האימונוגנית, שעלולה לייצר דלקות וא-סימטריה בפנים. "תתחילו מתון ואם יהיה צורך, אחרי שתתרגלו, תמשיכו בטיפולים. עדיף מראה טבעי ותמיד אפשר להוסיף אבל מידתיות היא שם המשחק", היא אומרת.

"הטיפולים אינם בריאים"
לא נכון. "טיפולים שנעשים במינון, ביד מיומנת ועם החומרים הנכונים, הם בעלי אפקט יפה, מיטיב ובריא. כבר כ-40 שנה מבוצעים טיפולי הזרקות ואנחנו יודעים שאם שומרים על איזון ומידתיות, התוצאה תהיה בריאה ונכונה אבל, חשוב לעשות את הטיפולים בצורה מבוקרת ואצל אנשי מקצוע, שיסבירו ושישלבו חומרים איכותיים שמתאימים זה לזה", אומרת ד"ר אלמן ומזהירה למשל, שמי שהשתמש לפני כ-20 שנה בטיפולי סיליקון וביו אלקמיד, לא מומלץ לו כלל להזריק שוב, כדי לא ליצור תהליכים דלקתיים, גם עכשיו.

חומצה היאלורונית, הזרקה (צילום: hedgehog94, shutterstock)
חומצה היאלורונית, הזרקה | צילום: hedgehog94, shutterstock

"החומרים המוצעים היום הם חומרים בטוחים עם עשרות שנות ניסיון אבל צריך לדעת שגוף האדם לעיתים מגיב לחומרים ומייצר תגובות חיסוניות בלתי צפויות לכן חשוב לספר לרופא מה המצב הרפואי ומה ההיסטוריה שיש למטופל או למטופלת", היא אומרת.

"הטיפול זמני ומחזיק רק זמן קצר"
ד"ר אלמן אומרת שלכל ההזרקות אפקט מצטבר. "מכיוון שאיכות העור אצל המוזרק טובה יותר, איכות העור נותרת טובה גם אם מפסיקים לתקופה", היא אומרת ומפרטת את החומרים הקיימים בשוק, המבטיחים בריאות טובה של העור לאורך זמן: "למשל, חומצות היאלרוניות מותאמות היום לאזורים שונים בפנים, על פי סמיכותן המשתנה, בין אזורי ההזרקה השונים בפנים".

ב-2006 אושר לטיפול בעור חומר המכיל חומצה פולילקטית PLLA, שהוא חומר שנועד לטפל באובדן נפחים קיצוני בגלל מחלות שונות. ב-2009 רופאים אמריקאים ביקשו מה-FDA להחיל אותו גם על רפואה אסתטית לטיפול באזורי המחשוף, הצוואר ובפנים (אך לא בשפתיים, לא במצח ולא בשקעי עיניים). לאחרונה הגיע האסטפיל, שהוא דור חדש ומתקדם יותר ונקרא גם PDLLA. "החומר מיוצר בארה"ב הזה נשלח להפצה בקוריאה, והוא ייחודי בכך שניתן להזריק אותו בבטחה לרקות, ללחיים, לצוואר, קו לסת, מחשוף וגב לכף היד. הוא משפר את תשתית העור העמוקה ופעם בשנה וחצי צריך לעשות לו חידוש. הוא מתאים לבעלי עור דק ולאנשים שאיבדו נפחים מסיבות שונות", מסבירה ד"ר אלמן ומוסיפה: "עם האסטפיל אנחנו עובדים בעצם על שני רבדים של העור – התשתית של העור העמוקה – הדרמיס, לה מיועד החומר הזה, שמעודד יצירת תשתית קולגן, ובנוסף, גם עם חומרי מילוי האחרים. האסטפיל בעצם מתכתב עם טיפולים טכנולוגיים ונותן לנו כלי משפר בארגז הכלים שלנו, אנשי המקצוע, לטובת המטופלים והמראה שלהם וזוכה לשביעות רצון גדולה אצל מטופלות ומטופלים".