את הפחים הכתומים ואת דדי החתול כולם כבר מכירים, אך פסולת האריזות מצטברת לא רק בבית. בכל יום מצטברת פסולת אריזות רבה במפעלים, מרלו"גים, קניונים ועוד, פסולת העשויה מחומרים מגוונים: שרינקים, ביג בגים, משטחי עץ ופלסטיק אריזות קרטון, חביות מתכת שקי ניילון , שאת כולם ניתן למחזר.

ב- 2011 נחקק "חוק האריזות" אשר במסגרתו קיבלו היצרנים הישראלים והיבואנים אחריות מלאה על מחזור האריזות של מוצריהם. , את זו הנכנסת לשוק וגם את זו הנאספת אצלם בחצר בית העסק, כל זאת בכדי לצמצם את כמות פסולת האריזות ולמנוע את הטמנתה והשפעתה השלילית על הסביבה.

בית עסק נדרש לטפל בפסולת האריזות שלו ויכול לעשות זאת בהתקשרות עם תמיר בהיותו גוף מוכר. עם ההתקשרות דואג תמיר שהאריזות יפונו על ידי אחד מקבלני האיסוף המורשים וזאת על פי בחירת העסק ובהתאם לתנאים שיסוכמו מול קבלן האיסוף המורשה בלבד. למען הסר ספק, תמיר לא משלמת עבור איסוף פסולת האריזות מבית העסק.

לקראת יום המיחזור של ישראל ב- 8 בדצמבר נבחרו בתי עסק אשר מובילים בתחום ניהול הפסולת וזכו לציון לשבח על הפרדה משמעותית של פסולת אריזות והעברתה למיחזור.

 יו"ר תאגיד תמיר, רובי גינל, מרחיב על הקשר בין התעשייה הישראלית לתמיר: "לא רבים מהציבור יודעים זאת, אך החברות ובתי העסק בישראל מובילות את נושא מחזור האריזות באמצעות חברת תמיר ומדי שנה אנחנו רושמים צמיחה מרשימה בכמות האריזות הממוחזרות. בשנה האחרונה אף קראנו לכל מי שעדיין לא הצטרף לתמ"יר- לציית לחוק, לקחת אחריות ולהצטרף למהפכת מחזור האריזות שאנחנו מובילים בשנים האחרונות. "

מה עושה תאגיד תמיר עם דמי הטיפול שמשלמות החברות?

"החברות בישראל משלמות בהתאם לחוק דמי טיפול דיפרנציאליים בהתאם למשקל ולסוג חומר האריזות שהם מכניסים לשוק. עלות זו מושקעת במלואה חזרה לצורך מימון תשתית איסוף ומיון פסולת האריזות וגם לשיווק, חינוך ולהסברה מקומית וארצית בכדי לעודד את התושבים להפריד עוד ועוד אריזות. תמיר פועלת בשיתוף פעולה מלא עם הרשויות המקומיות כאשר על פריסת התשתית והליך הפינוי אחראית הרשות, על המימון אחראית תמיר וההשקעה בהסברה משותפת לתמיר ולרשות".

כיצד הקורונה השפיעה על תמיר?

על פי החלטת דירקטוריון תמיר, דמי הטיפול ברוב המקרים לא יתייקרו בשנת 2021 למרות הגידול הצפוי בכמות האריזות שנלקטות. החלטנו לעמוד ביעד המחזור ללא העלאת דמי הטיפול כדי לסייע גם לחברות בשנת 2021 ואני תקווה שכל גופי הממשלה והרשויות יצטרפו למאמץ להקל על המגזר העסקי ברגולציה ובעלויות ככל הניתן כדי לאפשר למשק לחזור לצמיחה ולקליטת מועסקים ולהמשיך בתהליך המחזור בכל הכוח.

 "הצרכן הסופי מחפש את השמירה על איכות הסביבה"

שני המפעלים שזכו לציון לשבח על הפרדה משמעותית של פסולת אריזות הם שטראוס פריטו ליי מפעל המלוחים, ומפעל דשן הצפון המייצר ומשווק דשן.

יהודה אשש, מנהל מפעל המלוחים של שטראוס פריטו ליי מספר: "בשנים האחרונות פעלנו להטמיע במפעל המלוחים מגוון תהליכים שיוכלו לייעל את מעגל המחזור שלנו ואשר יקטינו ככל שניתן את כמות הפסולת שמיועדת להטמנה במקום למחזור. ראשית התחלנו בתהליך הפרדה של כל הפסולת שהמפעל מייצר לפי סוגים ובהתאמה: הבאנו מכולות ושם ריכזנו בנפרד אריזות מוצרים, ניילונים, שקי פלסטיק ועוד. בנוסף, שילבנו דחסנים על מנת שידחסו ויקטינו את נפח האריזות ובכך הזדקקנו לפחות שינוע והובלה במשאיות דבר שאינו תורם לסביבה, חברנו לספקים שונים שעושים מחזור ייעודי לאלמנטים שונים בייצור שלנו כמו למשל אריזות מקרטון שאפשרו לנו שימוש חוזר באותו קרטון. זאת ועוד גם שאריות הייצור שלנו ממוצרי המאפה (פחת), נשלחו אף הן למחזור נפרד והופך להיות קומפוסט וישנן עוד דוגמאות רבות.

מעבר לכל אלו, דאגנו להביא את התהליך הזה פנימה, הסברנו לעובדים שלנו את החשיבות של קיום מעגל מיחזור ושמירה על המפעל כידידותי לסביבה וזאת כחלק מהתרבות הארגונית שלנו. בשטראוס, פועלים כל העת על מנת ליישם אג'נדות של קיימות בכל רבדי העשייה, תוך ראייה חדשנית ומתקדמת טכנולוגית. בהזדמנות זו, אנו שמחים על ההכרה של תאגיד המחזור תמיר על ההכרה בעבודה שלנו, נמשיך לפעול כך ואף להעמיק את העשייה גם בשנים הבאות"

שטראוס פריטו ליי מפעל המלוחים
שטראוס פריטו ליי מפעל המלוחים

גולן ארגמן מנכ"ל דשן הצפון, המייצרת ומשווקת דשן לחקלאי מדינת ישראל ובימים אלו פונה לשווקים נוספים בחו"ל, מספר  "אנו רואים את נושא המחזור בחשיבות עליונה, וההתקשרות עם תמיר חידדה זאת. דשן הצפון ועובדיה חותרים למטרה ועושים ככל הניתן על מנת להיות מובילים בסביבה ירוקה וזה כחלק מהאג'נדה וחזון החברה להיות החברה המובילה לבריאות הצמח וסביבתו."

ארגמן מוסיף ומחדד את הקשר בין חזון החברה למחזור’ "קיים קו מקביל של גדילת האוכלוסייה אל מול השימוש בדשן לחקלאות. ללא הדישון לא יכלה האנושות להזין את עצמה. החברה שואפת כל הזמן להגן ולשמור על הסביבה באמצעות מניעת זיהום מים, קרקע ואויר, לפעול לחסכון באנרגיה, לצמצום ומחזור פסולת. תפיסתנו בהקשר להגנה על הסביבה הינה חלק מובנה ומרכזי בכל פעילויות החברה אנו מפרידים שקי ניילון, קרטונים, ואריזות פלסטיק. אנו מקדמים פעילויות הסברה באופן תדיר לכל עובדי החברה. החברה מוכיחה את מחויבת עובדיה לנושא ורואה בעובדיה נכס ממשי ושותף לאורך כל הדרך. בהתאם לכך, איכות הסביבה ונושא המחזור הם חלק בלתי נפרד מהסדנאות וההדרכות השנתיות שלנו, ונושא שעולה תמיד בשיחות החברה. העובדים הם אלה שמטפלים בכל נושא המחזור, והם חלק בלתי נפרד מהתהליך, ותמיד מעודכנים בכל פעילות ושינוי."

מפעל דשן צפון (צילום: יריב קריסטל- דשן צפון )
מפעל דשן צפון | צילום: יריב קריסטל- דשן צפון

לסיום טוען ארגמן' "העולם הוא דינמי והרלוונטיות משתנה מעת לעת, בעיני הנהלת החברה מפעלים וחברות אשר יימשכו לזהם וייקחו חלק בהתנהלות הפוגעות באיכות הסביבה לא ימשיכו להוות שחקן תחרותי בעולם העסקי, לכן בדשן הצפון חשוב לשמור על איכות הסביבה, אנו נוקטים באמצעים שונים כגון: איסוף מי התשטיפים, מאצרה אחת גדולה ,הפרדת פסולת, תחזוקה מונעת למערכות ולכלים שלנו, שימוש במאצרות ניידות למיכל הסולר וקוביות שונות הצרכן הסופי מחפש את השמירה על איכות הסביבה ומבין שההתנהלות כיום משפיע בצורה ניכרת על הסביבה לבאים אחריו ולכן יש לשמור על סביבה ירוקה ובריאה."

 

בואו לקבוע איתנו את שיא ממחזרי האריזות בישראל

ממחזרים? מתחילים למחזר? לכבוד יום המחזור 2021, תאגיד מחזור האריזות תמיר קורא לכם להצטרף בלחיצת כפתור וליצור יחד שינוי גדול.

גם אני ממחזר/ת>>  

 *השיא הינו של ממחזרי פסולת אריזות בפח הכתום בישראל לפי הצהרתם