אינסומניה (איור: לי-אור עצמון-פרואין)
"במהלך השינה קורים לי כל מני דברים כמו פרכוסים או שיתוקי שינה" | איור: לי-אור עצמון-פרואין
מי מאיתנו לא מכיר הסיטואציה - אנחנו נכנסים למיטה אחרי יום עמוס בחוויות הראש מתחיל לשוטט במחשבות ולא מפסיק. מתהפכים במיטה, מציצים בטלפון, פותחים טלוויזיה ומנסים לגרום לעצמנו להירדם כשהשינה פשוט לא מגיעה. התחושה המתסכלת מכך שצריך להתעורר בעוד שעות ספורות לעבודה גורמת עוד יותר ללחץ ומקשה על ההירדמות. תארו לכם שכל החיים שלכם היו ככה, ממש כמו של בן (שם בדוי) בחור בתחילת שנות העשרים חייו שמתמודד עם חיים כמעט ללא שינה כבר שלוש שנים.

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

מה קורה לך בלילה?
"מגיע הלילה, כמו כל אדם רגיל אני הולך לישון. סביב 23:00 אני נכנס למיטה ומנסה להירדם. ואז בין חצי שעה לשעתיים אני שוכב ומחכה שהשינה תגיע. כשאני מצליח להירדם אני מיד חולם חלום ותוך פרק זמן קצר, בין מספר שניות ל-10 דקות אני מתעורר שוב ומנסה שוב להירדם. במהלך השינה קורים לי כל מני דברים כמו פרכוסים או שיתוקי שינה – מצב שבו המוח מתעורר אבל הגוף עדין משותק (כשישנים הגוף עובר תהליך של שיתוק כדי שהאדם לא יפעל מתוך חוויית השינה שלו א.ר) ואז אני יכול לחוות חוויות של יציאה מהגוף”.

נשמע מפחיד
"אני כבר רגיל לזה. פעם הייתי מאוד מפחד מזה, אבל היום כבר לא. זה נמשך משהו כמו דקה, את מרגישה שמישהו מזיז אותך או שאת יוצאת מהגוף שלך, מסתובבת בבית וחוזרת למיטה. בפעם הראשונה שזה קרה לי חשבתי שזה אמיתי. זה היה מפחיד גם כי זה היה מלווה בצמרמורות ופחד, אחרי כן נכנסתי לאינטרנט וקראתי על זה, הבנתי שזו תופעה מוכרת שהיא חלק משיתוקי השינה ושאין לי מה להתרגש מזה. היום כשזה קורה אני אומר בסדר, זה תיכף ייגמר".

על מה אתה חולם?
"אני חולם הרבה על יציאות ובילויים אבל יש גם חלומות לא שגרתיים, כל מני דברים מוזרים. פעם חלמתי שמישהו רוצה להיכנס לי לתוך הגוף, אני מניח שזה מחוסר שינה".

מה אתה עושה כשאתה לא נרדם?
"אני קם מהמיטה, כותב הרבה. כתיבה יוצרת, שירה, חושב על דברים פילוסופיים. יש לי המון זמן להרהורים".

מה קורה אחרי שאתה מתעורר?
"אחרי שאני מתעורר אני מנסה שוב להירדם. אני עובר בין שבעה מחזורים כאלו בלילה במקרה הטוב לעשרה"

אז כמה שעות במצטבר אתה ישן בלילה?
"בין חצי שעה לשעתיים".

"ומה קורה בבוקר"?
"כשאני מחליט שאין לי כח יותר אני פשוט קם מהמיטה. יושב על מחשב, מנסה לעשות דברים, כמה שיותר להדחיק אחרת הייתי יורה לעצמי כדור בראש. לעשות כמה שיותר זו ההישרדות שלי".

איך זה משפיע על החיים כשבקושי ישנים?
"זה לא ממש חיים. הכל נעצר. מרגישים חולשה נפשית וגופנית, הפרעות שינה גורמות לכאבי ראש חזקים, הראש ממש שורף, אני רועד וחלש עד כדי שאני לא יכול להחזיק חפץ לאורך זמן. חוץ מזה יש ירידה במשקל, הורמוני סטרס שמופרשים, גלי חום וכל מיני תופעות כאלו. וכמובן שמצב נפשי קשה, אני מתוסכל, מאוד ממורמר. אני מרגיש שאני שורד. אני לא מאמין שמישהו אחר היה יושב בבית כמעט שלוש שנים ולא יוצא מהבית ולא שולט בחיים שלו והיה שורד ככה".

איש יושב על מיטה  (צילום: Wavebreakmedia, Thinkstock)
"מרגישים חולשה נפשית וגופנית, הראש שורף לי" | צילום: Wavebreakmedia, Thinkstock

זה נשמע סיוט
"אם הייתי יודע שאני הולך לסבול ככה.. לא בטוח שהייתי רוצה את החיים האלה."

מה הרופאים אומרים?
"אף אחד לא יודע באמת איך לעזור לי. ניסו לתת לי כדורים ואפילו קנאביס וכלום לא עזר, הכדורים הכי חזקים שיש לא השפיעו עלי, ניסיתי את כל הטיפולים האפשריים כולל טיפולים לא קונבנציונליים. פניתי לפרופסורים הכי גדולים בתחום, גם הכסף הולך ואוזל".

אבחונים?
"לפני שנתיים עשיתי MRI  וראו שהכל תקין אבל מאז בעיית השינה החמירה משמעותית. עשיתי הרבה בדיקות דם שחוץ מתפקודי הכבד שחריגים הם בסדר. בדיקת אולטרה-סאונד גילתה בעיות בלב".

פסיכיאטר?
"הייתי אצל כמה פסיכיאטרים וניסו עלי כל מני טיפולים והם אמרו לי שאין לי שום בעיה נפשית שגורמת לבעיות השינה, ושזה לא בתחום הפסיכיאטרי".

אז מה יש לך?
"הפרעת שינה קיצונית. זה כל מה שיודעים להגיד”.

עוד ב-mako בריאות:
>> שטח ההפקר: מאות גניבות מתרחשות מדי יום בבתי החולים
>> טבעונות זה פשוט: כך תעשו את השינוי
>> שותים הרבה מים כדי להימנע מהנגאובר? זה לא עובד

הסובלים מהפרעות שינה לא תמיד מודעים לכך

שנת הלילה שלנו מתארגנת בארבעה-חמישה מחזורים בני שעה וחצי לערך (אצל מבוגרים) הכוללים מספר שלבים שממוספרים כך: שלב שינה 1 הינו שלב של נמנום, לא ממש שינה. שלב 2 הוא שלב של שינה שטחית, שלב 3 הוא שלב של שינה טובה ועמוקה, ושלב REM הוא שלב של שינה עמוקה בה מתבצעת החלימה (והעיניים מרצדות באופן מהיר). בכל מחזור יש שינה שטחית, עמוקה וחלום, בדרך כלל בסדר הזה, כאשר המחזורים הראשונים של הלילה עשירים בשינה עמוקה ואלה של הבוקר עשירים בשנת חלום.

לפי פרופ' גיורא פילר, מומחה ברפואת שינה ממרפאת שינה של שירותי בריאות כללית והטכניון, למחסור חמור בשינה יש השפעה עצומה על מערכות הגוף השונות ועל הנפש. "ראשית סובלים מעייפות וכל הסיבוכים של עייפות. החשיבה נפגעת, יש כשל קוגניטיבי, הריכוז נפגע. בחוסר שינה כרוני מערכות הגוף נפגעות, תפקוד כלי הדם, תפקוד האנדותל (השכבה הפנימית של העורקים) יורד ולכן יש יותר התקפי לב, יתר לחץ דם ויותר אירועים מוחיים. יש גם יותר סוכרת כיוון שאנחנו מפתחים תנגודת לאינסולין. מבחינה נפשית יש בעיות נפשיות שמלוות לחוסר שינה, הופכים לעצבניים יותר, יש יותר אלימות אצל אנשים שלא ישנים מספיק, הנפש נפגעת”.

כמה זמן אפשר לחיות ללא שינה?

"על זה יש מענה חלקי בספרות.  במרבית המקרים אדם יכול להחזיק בתנאים מסוימים 24 שעות ללא שינה באופן חד פעמי, ואחרי כן הצורך בשינה יכריע אותו והוא יירדם. כאשר יש מחלה שבה מרכז המוח נפגע (Fatal Familial Insomnia) ולא ישנים כלל, מתים לאחר מספר שבועות”.

מה הסיבות האפשריות לנדודי שינה?

"נדודי שינה יכולים לנובע ממכלול גדול של בעיות. אלו יכולות להיות מחלות גופניות, תרופות שאנחנו נוטלים שפוגעות בשינה, הרגלי שינה לקויים,  או חוסר במלטונין, הורמון שינה. אך הסיבה השכיחה ביותר לנדודי שינה היא מחשבות טורדניות, חוסר רוגע, רמת עוררות גדולה, ומתח.  אנשים שלא יודעים 'לכבות את העירות' מוצאים עצמם דווקא בלילה מלאי מחשבות שפורצות ואנשים הוגים במחשבותיהם ולא מוצאים את הרוגע להירדם”.

בחור שוכב על מיטה  (צילום: KatarzynaBialasiewicz, Thinkstock)
"בעקבות המצב שלי נותק הקשר עם רוב החברים" | צילום: KatarzynaBialasiewicz, Thinkstock

איך מאבחנים נדודי שינה?

"נדודי שינה לא מצריכים אבחון על ידי שום בדיקה מעבדתית אלא על פי הדיווח בלבד. חולה המתלונן על נדודי שינה מאובחן כלוקה בנדודי שינה. לא תמיד יש אינדיקציה של משהו שקורה בגוף. לעיתים הטיפול ניתן על בסיס סיבה משוערת או מוערכת”.

מה הטיפול שניתן כיום?

"מטפלים בנדודי שינה בשלושה מישורים. ראשית להקנות הרגלי שינה נכונים, שנית ללמוד הרפיה, כייוון שמתח הוא אחד הסיבות לתופעה (קיימות שיטות רבות ומגוונות להרפיה) ושלישית מתן  תרופות שינה (קיימות תרופות שינה רבות העובדות במנגנונים שונים וניתן גם לשלב ביניהן להשגת תוצאה רצויה)".  העיקרון הטיפולי הוא "מהקל לכבד".  רצוי קודם כל להקפיד על הרגלי שינה, ובמידת הניתן לדאוג לרוגע. יחד עם זאת, במידה ולא מושגת שינה טובה באמצעים הללו, אין לחשוש מתרופות שינה שכן התרופות בעשור האחרון הן טובות יותר ובטוחות יותר, והאפשרות של לחיות עם נדודי שינה איננה נכונה ומסוכנת". 

"חשוב לציין כי אנשים המתקשים להירדם או שמתעוררים הרבה פעמים בלילה מודעים לכך ויודעים לדווח על כך, אך לעיתים, לאנשים ישנה תחושה או מצב שווא כאילו הם ישנים טוב. הם נרדמים ללא קושי ולא זוכרים התעוררויות, אך שנתם במרבית הלילה שטחית ולא עמוקה ולכן גם הם סובלים מסימנים והשלכות/נזקים של חסך שינה.  לפיכך, מומלץ כי כל אדם שישן מספיק שעות אך עייף ביום ייבדק והפרעתו תאובחן ותטופל". 

אחרי הצבא הבעיות הלכו והחריפו

הוא בן יחיד לאם חד הורית, אבל עד השירות הצבאי חי חיים פעילים ומאושרים. "היתה לי ילדות נפלאה" הוא מספר "הייתי ספורטאי, מתאמן בחדר כושר, משחק כדורגל, שוחה המון. הייתי ילד מאוד חברותי, פופולארי אבל גם עוזר לילדים חלשים. הייתי ילד שמח.

"בצבא עברתי משבר. שירתתי ביחידה שבה היה לי מפקד שהתעמר בי. עד היום אני לא מבין מה היה שם, הוא שם לי רגליים, שיחק איתי. לפעמים היה מתייחס אלי יפה ולפעמים גוער בי. רציתי מאוד להתקדם אבל לא הצלחתי. הרגשתי שהוא יורד לחיי.

"נדודי השינה התחילו לי אז, הייתי מתעצבן, חושב על זה בלילה ולא מצליח לישון. עברתי יחידה אבל נדודי השינה המשיכו. השעות התהפכו לי ולאט לאט הפסקתי לישון. השתחררתי מהצבא אבל בעיות השינה החריפו. מקושי בהירדמות אחת לכמה זמן התחילו לי תופעות של יקיצות מרובות, למעלה מ-50 יקיצות בלילה, אחרי זה התהפכו לי כל מעגלי השינה, כשאני נרדם אני מיד חולם חלום קל בין שניות לכמה דקות ומתעורר ואז התחילה בעיה של עוררות יתר עד המצב הקיצוני שבו אני נמצא היום".

איך הסביבה מגיבה לזה?
"לא כל מי שסובב אותי יודע על זה. אני לא מספר, נורא משתדל לא להחצין את זה בכלל. יכול להיות שאני מרגיש כאילו כישלון בכך שאני סובל מזה. מי ששומע על אדם שלא יכול לישון חושב שזו הפרעה נפשית. אף אחד לא יודע שזה משהו פיזיולוגי שאין פה משהו נפשי. כל פעם אני צריך להסביר".

איך אימא שלך מגיבה?
"לאימא שלי מאוד קשה לראות אותי במצב כזה. היא בוכה הרבה, זה קורע לה את הלב".

חברים?
"פעם הייתי נורא פופולרי גם בגלל האישיות שלי וגם כי נראיתי מעולה, חיי החברה שלי היו מלאים. הייתי יוצא, מועדונים, מסיבות, מבלה. היום בכלל לא. הפעם האחרונה שיצאתי לבלות הייתה לפני שנתיים, גם עם ייסורים. ניסיתי להיות בנאדם חזק ולא לוותר על הנאות החיים ולמרות חוסר השינה לצאת, אבל זה היה קשה כי אחרי היציאה כולם הולכים לישון ויום אחרי זה הולכים לים ואני נשאר עם הסבל והכאבים".

חברים באים לבקר?
"בעקבות המצב שלי נותק הקשר עם רוב החברים ויש כאלה ששמרו על קשר מסוים. באים אלי הביתה, פעם בכמה זמן אני הולך אליהם, מדברים על המון דברים, אני משתדל לא לדבר על הבעיה שלי, למרות שאני סובל, הם לא יודעים עד כמה אני משתדל לא להחצין את הבעיה שלי".

חברה?
"אין לי".

מתי היתה הפעם האחרונה שהייתה לך חברה
"לפני שנה וחצי. ומאז כלום, כי אני לא מרגיש טוב. ניסיתי לקבוע דייטים אבל אני לא יכול, אני לא רוצה להגיד לבחורה שאני לא מרגיש טוב כי זה ישר מוריד".

אתה מרגיש הרבה לבד.
"כן. הלבד הזה זה משהו שהוא גם קשה אין ספק בכלל, אבל אני לא יכול להביא את עצמי לשום קשר. מה שאני בכל זאת מצליח לעשות זה מפגשים חד פעמיים. אחת לארבעה חודשים קובע עם מישהי דרך האינטרנט כשאני מרגיש קצת יותר טוב. אני גבר, יש לי את הצרכים שלי וזה קורה. אני רוצה להיפגש עם בחורות באופן קבוע, אבל אני לא מתפקד. לא כל אחת יכולה לקבל את המקרה שלי".

מוות? לא מפחד מזה?
"אני בסכנה אבל אני נורא משתדל לא לחשוב על זה. מתים, כולם מתים. כולנו עומדים בתור עמוס וגדוש לתוך בטן האדמה. אחד רוצה לעקוף בתור, השני עובר לאחור, אבל כולנו בסופו של דבר נגיע לאותו מקום ולכן אני חושב שעדיף לחיות ולמות מאשר למות ולמות. נכון שמוות זה הדבר הכי קשה אבל לפחות חיית, שלטת בחיים שלך. אני כבר לא יודע מה זה לחיות. התרגלתי לחושך הזה שאני נמצא בו".

איך נראה היום שלך?
"פעם הייתי מנסה להתיש את עצמי, רץ עשרה קילומטר כדי אחר כך ליפול ולישון אבל במקום לישון הייתי משלם על זה, בכאבים בכל הגוף. היום כשאני מרגיש שאני יכול לעשות משהו אני עושה, אבל ברוב הימים שלי אני במיטה, יש לי חולשה וכל פעם יש לי ציפיות שאולי הפעם אני אצליח להירדם, אני מנסה כל הזמן לישון".

מה יותר קשה היום או הלילה?
"היום"

מפתיע
"ביום בדרך כלל אנשים עובדים, עושים דברים ואני לא חלק מהחיים האלה וזה מה שקשה. בלילה אני מרגיש כאילו כולם כמוני. אני שונא את היום במיוחד שאני רואה שאנשים טסים לחו"ל או עושים כסף. הכי קשה זה הפייסבוק . נשבר לי הלב רק מלראות אנשים אחרים. אני לא מקנא במה שיש לאנשים, אני מקנא ביכולת שלהם לעשות מה שהם רוצים".

מה עם עבודה?
"ניסיתי לעבוד בעבר, בכל פעם הייתי מתפטר אחרי כמה ימים בגלל הקושי הפיזי. היום זו כבר לא אופציה".

מה בכל זאת הרגעים היותר טובים שלך ביום?
"כשאני מצליח להתעסק במשהו. כשאני מבשל, אופה לחמים, זה כבר בקושי קורה. בעיקר אני מנסה שיהיה לי סיפוק מהדברים הקטנים שאני יכול לעשות".

למה אתה הכי מתגעגע?
"וואו. אני מתגעגע לכל הבילויים, יציאות, אינטראקציה עם אנשים. להיראות טוב, חדר כושר, אני מאוד מתגעגע לעשות ספורט. אני מתגעגע לשחק כדורגל, אגרוף תיאלנדי. מתגעגע לתחרותיות. אני רעב לחיים, אני כל כך רעב שביום שאני אצא מזה, אני אשבור את העולם, אני לא אנוח לשנייה. כמה שזה נשמע אירוני."

ליצירת קשר עם בן sleepnoss14@gmail.com

>> לכל כתבות מתחם "על קצה החוויה האנושית"