מחזרו (הכל! או לפחות את מה שאפשר)

הצעד הראשון והמתבקש בבואנו להפוך את חיינו לירוקים יותר, הוא כמובן המיחזור, שלא רק עוזר בצמצום כמויות הפסולת, אלא גם מאפשר יצירת מוצרים חדשים או שימוש מחדש לאחר החזרתם למצב של חומר גלם. הכי "מדוברים" הם בקבוקי הפלסטיק והזכוכית שאנחנו מרוקנים על בסיס יומיומי, ואותם אפשר להשאיר ביותר מ-22,000 המיחזוריות הפזורות ברחבי השכונה או לקבל עליהן פיקדון בסופר. היום חברת "נספרסו" אף מאפשרת למחזר קפסולות קפה באמצעות חלוקת שקיות למיחזור ללא עלות, אותן מוסרים לשליח המגיע עד הבית או בנקודות איסוף שונות. את הקפסולות גורסים ומפרידים לקפה ואלומיניום - משקעי הקפה הופכים לקומפוסט ולדשן עשיר ומזין עבור כרמים בצפון, בעוד שאת האלומיניום שולחים להתכה ולעיבוד עבור מוצרים שונים כמו אופניים, תריסים, חפצי בית ועוד. 

מיחזור קפסולות נספרסו (צילום: נספרסו,  יחסי ציבור )
רגע לפני המיחזור. קפסולות קפה של נספרסו | צילום: נספרסו, יחסי ציבור

גם אוכל הוא כמובן בר מיחזור - לחם שהתייבש הפכו לקרוטונים לסלט או מרק, בננות שהתרככו הפכו לעוגה ועגבניות שנמעכו הפכו לשקשוקה. לצד אוכל ושתייה, ישנם לא מעט דברים שאנו קונים מתוך גחמה של רגע או עבור שימוש קצרצר, אך גם אותם אפשר למחזר. מתרומת בגדים שמיציתן לנזקקים או לחברות ועד שידרוג רהיטים ישנים - ישנן אינספור דרכים אקולוגיות "להיפטר" מפריטים לא רצויים, ואינספור קבוצות פייסבוק (וגם לוחות פינטרסט) שיעזרו לכם בשמחה עם רעיונות יצירתיים, זולים ואקולוגיים. 

טיפים לחיים ירוקים יותר, אוקטובר 2018 (צילום: שאטרסטוק)
לא סתם טרנד. מיחזור | צילום: שאטרסטוק

חיסכו באנרגיה (גם אם אבא שלכם עובד בחברת החשמל)

בלי להפנות אצבע מאשימה, אורח החיים של רובנו כולל ביזבוז של משאבים רבים. ברחבי העולם כבר החלו ליישם תכניות להתייעלות אנרגטית במטרה לצמצם את הצריכה וגם בישראל הממשלה החלה לפעול על מנת לחסוך עד 20% מהאנרגיה הכללית בארץ, מבלי לפגום באיכות חיינו. אבל מה אנחנו, האנשים הפשוטים, יכולים לעשות? די הרבה, וזה אפילו יחסוך לכם כסף. 

מיחזור קפסולות נספרסו (צילום: נספרסו,  יחסי ציבור )
חסכוניות באנרגיה. מכונות הקפה של נספרסו | צילום: נספרסו, יחסי ציבור

הימנעו מלהשתמש בתאורה מלאכותית בשעות הבוקר, בייחוד אם יש סביבכם חלונות המביאים את השמש עד הבית (או המשרד). אין חלונות? ודאו כי מנורות החשמל בהן אתם משתמשים הן בעלות צריכת חשמל נמוכה, כמו פלורסנט או לד. את המזגן הגבילו ל-25 מעלות בקיץ ול-19 מעלות בחורף - כל דבר אחר יגדיל את צריכת החשמל באחוזים רבים. ואל תשכחו לסגור חלונות ודלתות - השארתם פתוחים תוביל למאמץ יתר מצד המזגן כדי לקרר, המבזבז עוד אנרגיה מיותרת. בחרו מכשירי חשמל חסכוניים באנרגיה עם דירוג חסכון אנרגטי גבוה ובצאתכם מהבית, נתקו מהחשמל מכשירים שאינכם משתמשים בהם באופן קבוע (כן, גם את המטען של הסלולרי!). כל אלה צורכים אנרגיה גם כשהם כבויים. כבו גם את המחשב, או לכל הפחות הכניסו למצב שינה, ואל תשכחו כמובן לכבות גם את האור והמזגן. 

טיפים לחיים ירוקים יותר, אוקטובר 2018 (צילום: שאטרסטוק)
הופכים להיות ירוקים יותר | צילום: שאטרסטוק

חיסכו במים (ואל תשכחו כל בדיחה אפשרית על מקלחות משותפות)

בואו נודה בזה - אין אחד שלא מתפנק כמה דקות אקסטרה מתחת לזרם המקלחת, בעוד שמי שמשלם את המחיר הכבד הוא לא אנחנו - אלא מפלס הכנרת. בישראל קיים מחסור קבוע במים, ובאמצעות מספר צעדים פשוטים אנחנו יכולים לעזור (או לפחות למנוע נזק חמור יותר). 

טיפים לחיים ירוקים יותר, אוקטובר 2018 (צילום: שאטרסטוק)
לחנך מגיל קטן | צילום: שאטרסטוק

עוד כשאתם מחכים למים חמים - הניחו דלי או גיגית מתחת לברז הזורם והשתמשו בהם לאחר מכן להשקיית עציצים (או חצר, אם אתם ממש ברי מזל). הקפידו על מקלחות קצרות בנות שתי דקות כשאפשר, וגם בעת גילוח, צחצוח שיניים ושטיפת הכלים - סגרו את הברז כשאינכם זקוקים למים זורמים (נכון, זה אולי מנג'ס, אבל גם חוסך). את הפירות והירקות שטפו בקבוצה לפני שאתם מתחילים להכין את הסלט, ובסיום - הפעילו את מדיח הכלים רק כשהוא מלא (כנ"ל לגבי מכונת הכביסה). רכשו חסכמים בעלי תו כחול לברזים השונים ועל הדרך הצטיידו גם במנגנון הדחה חסכוני לאסלה. אם משיכה רגילה בידית המיכל משחררת תשעה ליטר של מים בממוצע - המנגנון מאפשר גם הדחה של חצי מכמות המים (לפי הצורך). ואחרון אך לא פחות חביב: החליפו את בקבוקי המים המינרליים במתקן טיהור מים, בר מים או מתקני מים מינרליים - כך תמצאו את עצמכם שותים יותר ועל הדרך תחסכו שימוש בבקבוקי פלסטיק.

צמצמו נוכחות תחבורתית מזהמת על הכביש (זה אולי ייחשב לאימון כושר)

על פי המשרד להגנת הסביבה, זיהום האוויר מהווה את גורם הסיכון הסביבתי הגדול ביותר על בריאות הציבור במדינות המערב, ובישראל בפרט. מעבר לעובדה שמדובר בזיהום הגורם לנזקים בריאותיים כבדים בקרב בני האדם, הפחמן הדו חמצני שנפלט ממכוניות ומשאיות "תורם" גם להתחממות הגלובלית. בזמן שהמשרד להגנת הסביבה מקדם פרויקטים לצמצום זיהום אוויר בכבישים ומעודד מעבר לאוטובוסים חשמליים, מוניות היברידיות והגבלת תנועת רכבי דיזל מזהמים במרכזי הערים, גם אנחנו יכולים לתרום את חלקנו. 

טיפים לחיים ירוקים יותר, אוקטובר 2018 (צילום: שאטרסטוק)
טיפים לחיים ירוקים יותר, אוקטובר 2018 | צילום: שאטרסטוק

השתדלו להיעזר בתחבורה ציבורית כדי להגיע לעבודה, או ארגנו נסיעה משותפת עם קולגות שגרות בקרבת מקום. יודעים לרכב על אופניים או קורקינט? נהדר, השתמשו ברגילים או בחשמליים והתייחסו לזה כאל האימון היומי שלכם (רק אל תשכחו לחבוש קסדה ולהיות זהירים). ואם אתם בכל זאת בוחרים ברכב פרטי - דאגו שלא יהיה מונע בדיזל אלא בבנזין והתקינו בהם מסנן חלקיקים להפחתת זיהום האוויר. רוצים מקום בגן עדן? חפשו אחר מכונית ירוקה וידידותית לסביבה שפולטת פחות מזהמים, אם בכלל - בין אם חשמלית שנוסעת בעזרת מצברים, סולארית עם תאים פוטואלקטריים, היברידית בעלת מנוע בנזין לצד מנוע חשמלי ואחרות.

החליפו את שקיות הניילון בשקיות בד (כן, זה תירוץ להיכנס ל-ASOS)

אם הזכרנו מקודם את החשיבות בהפחתת ייצור אשפה, אין ספק שלשקיות ניילון יש תפקיד חשוב מאוד. כמו שדאגו לספר לנו אינספור פעמים במהלך השנים האחרונות, לכל שקית ניילון לוקח בין 400 ל-1,000 שנה להתכלות, וזה עוד בלי שמזכירים את הזיהום שמניב תהליך הייצור של כל אחת מהן, המלווה בצריכת אנרגיה מיותרת ופליטת גזי חממה. 

טיפים לחיים ירוקים יותר, אוקטובר 2018 (צילום: שאטרסטוק)
גם חסכוני וגם יפה יותר. שקיות בד | צילום: שאטרסטוק

כזכור, באחד בינואר 2017 אף נחקק חוק רשמי האוסר על חלוקה חינמית של שקיות נשיאה חד-פעמיות ברשתות הגדולות ומכירתן ב-10 אגורות, אך אל דאגה - הפיתרון די פשוט: הסתובבו בתיק תמיד עם שקית בד מתקפלת (אם אין לכם עדיין, אפשר למצוא כמה נאות במיוחד באתרי ASOS ו-Society 6). מסתובבים עם רכב? דאגו להשאיר תמיד כמה כאלו בבגאז', ואם נשארו לכם שקיות איקאה כחולות גדולות - הסתדרתם לגמרי. ואם כבר בפלסטיק עסקינן - בבואכם להזמין טייק אווי הביתה, בקשו מראש שלא לשלוח סכו"ם, ובמידה והוא מגיע בקופסת פלסטיק - נקו אותה והשתמשו בה לארוחות למשרד. כך תוכלו לאכול רגועים ומחויכים, בידיעה שעשיתם טוב לעצמכם ולעולם.