איתן סטיבה, האסטרונאוט הישראלי, יטוס לתחנת החלל הבינלאומית בעוד שבועות ספורים כחבר צוות Ax-1. השהות של האסטרונאוטים בתחנת החלל הבינלאומית מוקדשת לחקר המדע ולשם כך נוצרה המשימה הישראלית 'רקיע': עשרות ניסויים מדעיים, הדגמות טכנולוגיות ופעילויות חינוכיות כחול לבן שנשלחו מישראל בהובלת קרן רמון ובשיתוף סוכנות החלל הישראלית, במשרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה.

במשך עשרה ימים יעקבו עשרות הצוותים אחר הפעילות של סטיבה מחדר הבקרה בתל אביב כדי לנתח את תוצאות פעילותו, ואלפי תלמידים שיקבלו את הסרטונים המיועדים למערכת החינוך. המשימה תוקדש לילדי ישראל, לעורר את סקרנותם למחקר ומדע והעלאת המודעות לשמירה על כדור הארץ. קהילה נוספת הלוקחת חלק בחגיגה היא קהילת ההייטק שכן עשרות ניסויים של חברות פורצות דרך יבוצעו לבקשתם על ידי סטיבה במהלך המשימה.

"תעשיית החלל היא אחת התעשיות המבטיחות ביותר במאה ה-21", מסביר רן לבנה, מנכ"ל קרן רמון". היא כבר נמצאת ביום יום שלנו. כל מכשיר סלולרי מכוון ללווייני מיקום, חיזוי מזג האוויר מגיע מהחלל ועוד. לא כולם יודעים אך יש המצאות עולמיות שהתחילו כניסוי בחלל כמו למשל אנרגיה סולרית".

לבנה מספר מדוע המשימה חשובה לקרן רמון "קרן רמון הוקמה ב-2010 על ידי רונה רמון ז"ל, שחלמה שייצא ישראלי שני לחלל. היא הבינה – כמו חוקרים ואנשי חינוך רבים, שמשימת אסטרונאוט ישראלי שני תרכז סביבה מאות פרויקטים חינוכיים, טכנולוגים ומחקריים שישפרו את מציאות החיים בישראל".

איתן, שהיה ממקימי 'קרן רמון' – שאף לכך ש'רקיע' תהיה פתוחה כמה שיותר לשיתופי פעולה ושתוקדש לחינוך ומדע ישראלי. "האפקט של רקיע אדיר, קיבלנו מאות הצעות מחוקרים, מדענים ואנשי חינוך ישראלים שרצו שאיתן יבצע את הניסויים שלהם בחלל, או ילמד מהחלל ילדים נושא שחשוב להם. אני לא מכיר מדינה ששלחה בזמן כל כך קצר כמות כזו של ניסויים לחלל. התרומה לישראל תהיה אדירה: נוכל לייצר מוצרי חלל תוצרת הארץ ולשפר את הכלכלה הישראלית ובנוסף לשפר את מערכת החינוך, להכניס תוכניות חדשניות הקשורות לחלל מגני ילדים ועד בגרות", מספר לבנה על חשיבות המשימה.

היצירתיות הישראלית מגיעה לתחנת החלל הבינלאומית

"משימת רקיע מעודדת יזמות וחדשנות והיא פורצת דרך", אומרת ענבל קרייס, יו"ר הועדה המדעית-טכנולוגית של משימת 'רקיע' ומנהלת החדשנות בחטיבת מערכות טילים וחלל בתעשייה האווירית לישראל. "טכנולוגיות שפותחו במהלך מסע לחלל מהוות מאז ומתמיד 'קטר טכנולוגי' בהרבה מאוד תחומים כמו פיסיקה, אקלים, חקר מחלות, מכשור רפואי, תקשורת, איכות הסביבה, חקר תופעות אקלים ועוד.

הועדה המדעית בראשותי פרסמה קול קורא לקבלת הצעות לביצוע ניסויים והדגמות טכנולוגיות בתחנת החלל. הופתענו. קיבלנו עשרות פניות. במסגרת התכנית המדעית יבוצעו בתחנת החלל כ-35 ניסויים טכנולוגיים כחול לבן, היקף רחב ורב תחומי שמעיד על המובילות הטכנולוגית הישראלית בטכנולוגיות חלל. זהו היקף ניכר ולכן משימת רקיע משמעותית במיצובה של ישראל במועדון מעצמות החלל.

זאת במה בינלאומית טכנולוגית ומקצועית שמביאה לידי ביטוי את העוצמה של ישראל כמדינת סטארט-אפ וכאומה של חדשנות וטכנולוגיה".

חלל (צילום: shutterstock_sdecoret)
היצירתיות הישראלית מגיעה לתחנת החלל הבינלאומית | צילום: shutterstock_sdecoret

"תחנת החלל הבינלאומית היא המעבדה הכי גדולה שהאנושות בנתה אי-פעם ואפשר לבצע שם כל ניסוי שעולה על הדעת", מספרת קרייס. "איתן יהיה האסטרונאוט הישראלי הראשון שמגיע אליה. הגעתו מהווה הזדמנות נדירה למאות חוקרים, יזמים ומדענים לקדם את הטכנולוגיה שלהם בתנאי סביבת חלל ועל ידי איתן האסטרונאוט שהתאמן ארוכות לבצע את הניסויים. הנוכחות הישראלית במהלך המשימה היא  דומיננטית וניכרת לאורך כל האימונים וההכנות למשימה.

"אין חלום רחוק מדי" - שיעור חלל בעברית וסרטוני הדרכה

מעבר לצד הטכנולוגי והמדעי של המשימה, סטיבה יבצע גם שורה ארוכה של פעילויות חינוכיות, חלקן בשידור חי מתחנת החלל הבינלאומית. "נאס"א ותעשיית החלל העולמית מקדשת את השילוב שבין חלל וחינוך, וזוהי גם הרוח של רקיע", אומר לבנה. "במהלך המשימה איתן יעביר שיעור חלל לתלמידים בשידור חי, הקראת ספרים ושירים בעברית ואפילו ערב טריוויה בנושא חלל. בנוסף, יצלם איתן מגוון סרטוני הדרכה מתחנת החלל - פעם ראשונה בעברית. מורים ומנהלים מכל הארץ נמצאים איתנו בקשר ומחכים לזה, הפעילויות החינוכיות של איתן יישארו איתנו לנצח וגם הדורות הבאים יוכלו ליהנות וללמוד מהם".

ענבל קרייס: "המוטו של המשימה הוא 'אין חלום רחוק מדי' וזה בדיוק מה שאנחנו רוצים להעביר הלאה, לילדים, לאנשי חינוך, לחוקרים, למדענים ולאנשי תעשייה: גם אם החלום שלכם רחוק עד כדי לא מציאותי, עדיין תוכלו לעבוד עליו ולהגשים אותו. חוקרים רבים באוניברסיטאות הישראליות שחיפשו מימון למחקרים שלהם במהלך תקופת הקורונה, לא האמינו שבתוך כמה חודשים הניסוי שלהם יבוצע בתחנת החלל הבינלאומית על ידי האסטרונאוט הישראלי".

רן לבנה: "הקסם ברקיע הוא שכל מדינת ישראל משתתפת במשימה. הרי לא אנחנו חיברנו את הניסיים שאיתן יערוך בחלל, פנינו לבתי הספר ולסטארט-אפים ב"קוד פתוח" וביקשנו רעיונות. בחרנו את הניסויים הכי חדשניים שיעזרו לחברות ישראליות לפרוץ, ורעיונות יצירתיים איך מנגישים חלל לילדים בעברית. נלחמנו כדי שכמה שיותר רעיונות יבוצעו בחלל, ועכשיו אנחנו מחכים שזה יקרה כדי שכולם באמת יוכלו להגשים את החלום הרחוק שלהם ולהפוך אותו למציאות. כל משימת רקיע תועבר בשידור חי ואנחנו מזמינים את כולם להצטרף אלינו".

 

לכל הסרטונים מוזמנים להיכנס ללינק ליוטיוב של משימת 'רקיע' לחצו כאן >

 

היכנסו עכשיו למגזין המלא של Xtra רקיע