מורשת היא לא רק דת, מסורת וחגים אלא גם ההיסטוריה המשפחתית שלנו – היא מספרת את הסיפור של המשפחה בה גדלנו, חושפת את המקורות של סבא וסבתא שלנו ומתווה את הדרך לדורות הבאים. לכבוד השקת יין חברים - דורות 2016, שהוא תוצר של שיתוף פעולה בין יקב הרי גליל ומיכל אנסקי, אספנו שלושה סיפורים של מורשת משפחתית שעוברת מדור לדור ועושה טוב לחברה, שיזכירו לכולנו כמה טוב שיש דברים שנשארים במשפחה.

סיפור ההתנדבות של משפחת ברוש שריג

ורד ברוש שריג (47), אמא לארבעה ילדים, מנהלת בית ספר יסודי "ישראלי בית הכרם" בירושלים, נולדה בירושלים וכיום חברת קיבוץ צרעה. "בילדותי הייתי חניכה בתנועת הצופים בשבט "מצדה", את ההדרכה בחרתי לעשות בשבט פיתוח. בצבא שירתתי כמשקית ת"ש וגם שם חשוב היה לי לסייע לאוכלוסיות מוחלשות".

כשברוש שריג השתחררה, היה לה אך טבעי להתחיל ללמוד חינוך, וכך הפכה למורה בבית ספר אלי''ן ובאיתנים, שניהם מוסדות חינוך לילדים עם אתגרים מורכבים. בהמשך לימדה בתיכון צרעה למדה ייעוץ חינוכי ועבדה כממונה על הביקור הסדיר במחוז ירושלים ומנח"י. המעבר לקיבוץ צרעה נבעה מהרצון לחיות חיי קהילה, "להכיר את האנשים ולא להסתפק ביחסי שכנות של דלת מול דלת".

ורד ברוש שריג (צילום: רחלי תם)
"אני עושה את מה שאני עושה כדי לשמש מודל לילדים שלי" | צילום: רחלי תם

עם השנים בנתה לעצמה ברוש שריג קריירה של ממש בתחום החינוך, אך מעולם לא התנדבה באופן קבוע הלכה למעשה. "ברגע שמצאתי עצמי מדברת עם ילדיי, עם התלמידים ועם אנשי החינוך שעבדתי עמם על כמה חשוב לתרום, בעוד שאני עצמי עוד לא עושה זאת- ידעתי שהגיע הרגע לעשות את.. במקום לדבר על..".

ברוש שריג החלה להתנדב בעמותת ער''ן (עזרה ראשונה נפשית) לפני כשש שנים וכך עושה עד היום. בהתחלה, עקב נהלים של העמותה, אסור היה לה לשתף אחרים בפרטי ההתנדבות אבל הקפידה לספר לילדים שהיא מתנדבת. "רציתי להוות להם דוגמה, ידעתי שכך אזרע את ערך ההתנדבות בליבם". בשנה האחרונה נפתחה שלוחה של סניף ער"ן ירושלים בקיבוץ צרעה.

ואז הגיע הסגר הראשון של חודש מרץ שעבר. "אחד הבנים שלנו בקורס קצינים ואני זוכרת שבאחד מסופי השבוע שהוא היה בבית התפתחה שיחה מאוד ערכית סביב שולחן האוכל. באותו הרגע בעלי הציע לבתנו הקטנה דפנה, שהייתה בכיתה ו', לחפש פעילות עם ערך מוסף שתעשה לה טוב. מאחר שהיא אפתה הרבה בסגר, כמו רוב עם ישראל, הוא הציע לה לחלק את המאפים לוותיקים בקיבוץ וכך נולד פרויקט "עוגות הזהב". בכל יום שישי, אפילו ביום שישי בו חגגה בת מצווה, בתי מקפידה לאפות שני מאפים, לארוז יפה, להכין ברכה וללכת לדפוק בדלת של שני חברים בקיבוץ על מנת להעניק להם עוגות ועוגיות לשבת".

דפנה ו"עוגות הזהב" (צילום: אורנה גל)
דפנה מחלקת את המאפים שלה לחברי הקיבוץ | צילום: אורנה גל

כיום, החברים מכירים את הפרויקט ושמחים שהיא מגיעה לביתם, שמקפידה להציג את עצמה, ובעיקר מעניקה להם תשומת לב מתוקה. "דפנה לומדת להכיר את החברים ולהיחשף לפועלם ותרומתם, בזכותה זכיתי לשמוע סיפורים מרגשים מפי הוותיקים".

ברוש שריג מספרת שהתגובות נלהבות, בתה מקבלת משלוחים נפלאים בחזרה, איחולים לבביים וכך, היא בעצם לומדת את כוחה של קהילה וכוחה של נתינה. "תנסו להיות הקשת בענן של מישהו", אני משוכנעת שבהתנדבות אנו מקבלים הרבה יותר מכפי שאנו נותנים.

מתכון שעובר בירושה

את הסיפור הבא אי אפשר שלא להציג בצורת רשימת מצרכים והוראות הכנה, כי אין מסורת נפלאה יותר מזו שעוברת דור דור, דרך הבטן.

סבתו של מושיק אהרון הייתה מבשלת את הסיר הזה עוד בעיראק, תבשיל שהוא ארוחה שלמה בסיר אחד, על מדורה. לאחר מכן, כבר בארץ, ביישוב מעוז ציון תוך כדי קשרי מסחר בירקות עם האוכלוסייה הערבית, השתנה מעט המתכון המשפחתי וקיבל צורה חדשה. לימים כשאבא של מושיק, איציק, פתח מסעדות תבשילים בשוק מחנה יהודה, היה משתרך תור ארוך של אנשים, תיירים, פועלים ותושבי המקום, כדי לאכול את המקלובה המדוברת.

"בתור ילד ונער נהגתי לעבוד במסעדות של אבי בחופשים מבית הספר. למדתי את המתכון והחלטתי לשחזר אותו בתצורה בריאה יותר במטבח שלי "בריאלה" ואני גאה להגיש עד היום ללקוחות שלי, את סבתא שלי, אבא שלי והלב שלי בצלחת".

מתכון שעובר בירושה (צילום: מושיק אהרון )
סבתו של מושיק אהרון הייתה מבשלת את הסיר הזה עוד בעיראק | צילום: מושיק אהרון

מתכון ל3-4 מנות
רשימת מצרכים:
1 חציל בינוני
2 גזרים בינוניים
2 בצלים בינוניים
½ ראש כרובית
300 גרם אורז יסמין
6 כפות שמן זית ישראלי
6-8 שוקי עוף (לטבעוניים ניתן להמיר בפטריות פורטובלו גדולות)

תערובת התבלינים:
1 כף מלח
1 כף פפריקה
½ כף כמון
כפית כורכום
כפית בהרט

אופן ההכנה:
1. מחממים את התנור מראש לחום של 250 מעלות.
2. פורסים את הירקות לפרוסות עבות, מניחים על מגש אפייה ומורחים בשמן זית ומלח. אופים כ-20 דקות עד להזהבה.
3. בקערה מערבבים את שוקי העוף (או הפטריות) עם ¼ מכמות תערובת התבלינים.
4. משמנים מעט סיר צר וגבוה ומסדרים על התחתית, מתחת לאש כיריים בינונית.
5. באותה הקערה שכעת ריקה, מערבבים את האורז המתובל בשאר כמות תערובת התבלינים.
6. מסדרים את כל הירקות בשכבה הדוקה מעל העופות/הפטריות.
7. שופכים את האורז המתובל מעל לעופות והירקות, מוסיפים כ650 מ''ל מים רותחים, מכסים היטב, מנמיכים את האש ומבשלים כ50 דקות.
8. מכבים את האש וממתינים כחצי שעה נוספת.
9. באומץ ובנחישות הופכים על מגש, ומגישים לצד ירקות חתוכים וטחינה.

יין שיזכר לדורות

יקב הרי גליל הינו יקב בר קיימא, כזה הפועל למען שמירה על הטבע, החברה והסביבה עבור הדורות הבאים. כיאה ליקב שחושב על הדורות הבאים, במסגרת חגיגות 20 השנה להקמתו, הוחלט לייצר מהדורה מוגבלת, מיוחדת, כמחווה לדורות המייסדים ולדורות הבאים כחלק מתפיסת הקיימות. יין חברים - דורות 2016 הוא תולדה של שיתוף פעולה מסקרן בין הגסטרונומית מיכל אנסקי, במסגרתו נבחר יין ייחודי שיימכר כמהדורה מוגבלת, ויהווה סנונית ראשונה לדרך חדשה ומשותפת בין היקב לאנסקי.

מיכל אנסקי (צילום: דור שרון)
את אהבתה ליין ירשה מסבתה האגרונומית | צילום: דור שרון

מיכל אנסקי בעלת תואר שני בגסטרונומיה ויננות מבית הספר הגבוה לגסטרונומיה באיטליה וזה ממש לא במקרה: את אהבתה של מיכל ליין, ירשה מסבתה האגרונומית אשר התמקצעה בעולם הגפנים, ואת החיבור לקולינריה ירשה מאימה שרי שנחשבת לדור המייסדים של עולם הקולינריה הישראלי. מיכל מקפידה גם להעביר לבנותיה שלקחו גם כן חלק בפרויקט את המורשת המיוחדת של הדורות המייסדים עליה גדלה.

היין החדש נוצר בהשראת משפחת אנסקי לדורותיה ובשותפות מלאה עם מיכל, החל משלב בחירת היין ועד עיצוב התווית עליה היא מופיעה יחד עם משפחתה. היין החדש הינו בלנד של קברנה סוביניון (55%), סירה (23%), פטי ורדו (12%) ומרלו (10%). מדובר ביין אדום יבש, עם ניחוחות של דובדבן בשל, פירות יער, וניל ועץ אלון. ליין מרקם מלא וקטיפתי והוא בעל סיומת ארוכה.

כחלק מגישת הקיימות אותה מקדם היקב, הוא פועל לא רק למען הסביבה והטבע אלא גם למען החברה. בהחלטה משותפת עם אנסקי, בחרו ביקב הרי גליל לתרום מהרווחים ממכירת היין לעמותת "אוהלה", אשר הקימה את "אדמת מרפא נשית" (אמ"ן), מרחב ריפוי בר קיימא לנשים נפגעות תקיפה מינית.

בנוסף, יהיה ניתן לרכוש באתר היקב מארז חורפי להכנת חמין שהורכב על ידי אנסקי ומכיל בתוכו את ספר החמין המפורסם של אימה, יין חברים – דורות 2016, סיר חמין וכפפה שנוצרה במיוחד על ידי חברות העמותה. כל הרווחים ממכירת המארז יתרמו גם כן ל"אוהלה".

* את היין ניתן להשיג בחנויות יין נבחרות ובמרכז המבקרים של יקב הרי גליל בקיבוץ יראון ומחירו 75 שקל.