באוגוסט 2018 התקבלו ביקב הרי גליל תוצאות משמחות של מחקר ממושך, שבדק את ההשפעה של הסביבה הביולוגית על התפוקה של הכרם ואיכות היין. המחקר, שנערך על ידי החברת להגנת הטבע, בשיתוף עם יקב הרי גליל, בוצע במשך ארבע עונות בין השנים 2018־2019, בשלושה כרמים מדגמיים המשתרעים על פני 300 דונם באזור הגליל: כרם בראון, שמאופיין ברמה עשבונית גבוהה, כרם משגב עם וכרם מתתיהו הגדלים באזור הררי. בכרמים אלה גודלו כל זני היקב: סוביניון בלאן, ויונייה, שרדונה, גרנאש, קברנה סוביניון, מרלו, סירה, ברברה, קברנה פראנק ופטי ורדו.

במהלך תקופת המחקר לא בוצעה כל התערבות בסביבת הגידול הביולוגית של הכרמים, הווה אומר: עודדו את הצמיחה של העשבייה על ידי פיזור קומפוסט איכותי בשורות הגפנים, הופסקה הדברה של מזיקים, לא בוצעה השקיה מלאכותית ואפשרו לבעלי החיים לחיות בהרמוניה לצד הענבים.

במהלך שנות המחקר מיפו חוקרי החברה להגנת הטבע ב-GPS את המגוון הביולוגי הקיים באותם כרמים, ביצעו רישום של מיני הצומח והחי וניטרו את מגוון האויבים הטבעיים של מזיקי החקלאות בכרם. במקביל, עקבו אחר איכות הקרקע והתפתחות הגידולים, ובסופו של תהליך, בדקו את תפוקת הכרם ואיכות היין בהשוואה לכרמים באותה סביבת גידול, בהם כן הייתה התערבות בסביבה הביולוגית. 

בלי ריסוס, בלי הדברה

מתוצאות המחקר עלה בצורה מובהקת כי ללא ריסוס והדברת הכרמים התפתחה בשטחי הכרמים צמחייה עשירה ומגוונת שמייצרת תנאי צימוח ייחודיים בכרם. צמחי הבר קיבעו את האדמה ומנעו את דחיפתה ובלייתה. הצמחייה הטבעית אפשרה החדרת מים יעילה יותר אל בטן האדמה. איכות הקרקע בכרמים הללו השפיעה באופן משמעותי על איכות היין ופרופיל הטעמים שלו – טעם היינות הפך להיות לרענן וחיוני יותר בהשוואה לכרמים שגודלו בתנאים מבוקרים.

בין ההמלצות שעלו במחקר הן חיזוק המגוון הביולוגי בכרם וכנגזרת מכך שיפור התפוקה והאיכות של הגפנים: שתילת סתוונית התשבץ, הקטנת השימוש בחומרי הדברה על ידי יישומים ידידותיים להרחקת מזיקים כמו חוטי בילבול לעש האשכול (אחד מאויביו הגדולים של ענף היין), שתילת "צמחים מועילים" בשטח הכרם, כמו שיח אברהם שמסייע בהתמודדות עם ציקדה שתוקפת את השרדונה, העשרה נוספת של מגוון המינים על ידי שתילה יזומה של גיאופיטים בשטחי הכרמים וכיסוח עונתי של הצמחייה רק לאחר הפצת הזרעים של החד־שנתיים במרחב.

בהיבט של הציפורים ההמלצה של החוקרים הייתה לטפח צמחיית שוליים של עשבוניים, חד-שנתיים ורב־שנתיים מקומיים. לטפח גדרות חיים של שיחים ועצים ממינים מקומיים לקינון ולמסתור עופות והעשרה של מיני צמחים זרעים לאוכלי זרעים. בניית תיבות קינון לציפורים דורסות. בהיבט של הפרפרים ההמלצה הייתה להותיר שבילים חשופים בין החלקות עבור שיטוט פרפרים וליצור מקור מים קטן אשר יהווה מוקד משיכה.

סקר הטבע יקב הרי הגליל (צילום: יובל דקס,  יח"צ)
צילום: יובל דקס, יח"צ

700 דונם של כרמים מקיימים

ואכן, בשנת 2020 יושמו תוצאות המחקר על עוד 400 דונם של כרמים - במשגב עם, במנרה, ביראון ובחוות מתתיהו - ונכון להיום כ-700 דונם של כרמים קיבלו תקן "בר-קיימא" מהתוכנית היוקרתית והמוערכת LODI RULES שבארצות הברית. חלקות אלה מספקות כיום את החלק הארי של היינות בסדרות הגבוהות של היקב. בשנה הקרובה מתכנן היקב לאמץ את שיטות הגידול המקיימות ב־250 דונמים נוספים של כרמים.

לדברי עמיר בלבן, מנהל תחום טבע בחברה להגנת הטבע, המחקר הזה מוכיח כי "ניתן לייצר חקלאות מבלי לפגוע בטבע. כרמים שאינם מרוססים, שמשאבי הטבע נשמרים בהם, יוצרים עושר יוצא דופן ותנאים מיוחדים לחקלאי שלא יכולים לבוא לידי ביטוי בתנאים אחרים. לפעולות של ריסוס או התערבות גסה בטבע יש השלכות משמעותיות לטווח הארוך ושינוי המאזן הטבעי של הסביבה".

"תוצאות המחקר ממחישות הלכה למעשה כי תפיסת הקיימות שאנו מובילים אכן משביחה בסופו של תהליך את איכות הגפנים והבציר ומכניסים את אזור הגידול הגיאוגרפי לתוך כוס היין", מוסיף מיכה ועדיה, היינן הראשי של יקב הרי גליל. "בכוונתנו לקחת את תוצאות המחקר החשוב הזה וליישם את ההמלצות בכרמים נוספים שאנו מגדלים באזור הגליל".

קיימות כדרך חיים

יקב הרי גליל, שנוסד בשנת 2000 סמוך לקיבוץ יראון שבגליל, חרט על דגלו לקדם את חזון הבר קיימא, במטרה ליצור כרמים בריאים יותר, תוך שמירה על הטבע הקיים בהם - ומתוך תפיסת עולם שהסביבה הטבעית עוזרת לכרמים לייצר מחזור חיים טבעי ובריא לאורך זמן. בכרמים שלו עושה היקב שימוש במגוון הטבעי כמאזן אקולוגי. בדרכו זו אין שימוש בחומרי הדברת עשבייה כלל. החי והצומח בכרמים מייצרים מעגליות טבעית המקיימת את עצמה ומייצרת סינרגיה בריאה לכרמים, שמניבה יין איכותי לנו ולדורות הבאים.

אולם תפיסת העולם המקיימת של היקב לא נעצרת בכרמים, והיקב פועל רבות לקידום חזון ודרך חיים ברי־קיימא, מתוך הבנה שכארגון שחי ומתפרנס מאוצרות הטבע חשוב לפעול במלוא המודעות כדי לשמור על הסביבה חיה, בריאה וחיונית לאורך זמן.

כחלק מגישה זו, היקב יזם מהלכים נוספים, כמו למשל ייצור אנרגיה חלופית באמצעות מערכת חשמל סולארית המוצבת על גג היקב, צמצום השימוש בחשמל וסולר ב-50% בשלוש השנים האחרונות והפחתת השקיית הכרמים. כמו כן, על גג אולם החביות נשתלה צמחיית בר מקומית במטרה לייצר בידוד אנרגטי לאולם החביות ובכך להקטין את צריכת האנרגיה. גג זה, המכונה "הגג הירוק", בעל חשיבות משמעותית בתמיכה במערכות אקולוגיות מקומיות של החי והצומח.

פרויקט נוסף הוא הטמעת תוכנית מתמשכת לשימוש חוזר. במסגרת התוכנית הוחלפו כל חומרי האריזה ביקב והחל שימוש בבקבוקי יין העשויים זכוכית קלה יותר, צעד שהוביל לצמצום משמעותי באריזות חיצוניות ולחיסכון בעלויות השינוע. כל הפסולת התעשייתית כגון גפת, חומרי אריזה ובקבוקים, מועברת למחזור או לשימוש חוזר במפעלים אחרים.

סקר הטבע יקב הרי הגליל (צילום: יובל דקס,  יח"צ)
צילום: יובל דקס, יח"צ

מהכרם לבקבוק

וכעת, על מנת לקדם את חזון הבר קיימא של היקב, מושקת סדרת AVIV. הסדרה, הכוללת שני יינות - אדום ורוזה - עוצבה מחדש, כאשר הצמחים שנצפו בכרמים הגליליים של הייקב יעטרו את תוויות היין, ובהם כלנית, סתוונית, חצב מצוי, אלון מצוי, זית, צלף קוצני, אדמונית החורש, מרגנית ושקד מצוי. לדברי יאיר שפירא, מנכ"ל יקב הרי גליל, "המשברים של השנה החולפת – ממשבר הקורונה ועד השינויים הסביבתיים הקיצוניים שפקדו אותנו - מדגישים את האחריות של כל אחד ואחד מאיתנו לסביבה ולטבע שסביבנו. לכן חשוב לנו לשמור על משאבי הטבע שלנו ולייצר יין איכותי וטוב מבלי לפגוע בטבע, גם לנו וגם לדורות הבאים".

היינות בסדרה:

אביב אדום 2018

אזור גידול: הרי הגליל העליון.

הרכב זני: 43% קברנה סובניון, 47% סירה, 10% פטי ורדו 

סגנון: יין המופק מענבי קברנה סוביניון הגדלים בכרמי הגליל העליון. ליין צבע אדום ועוצמתי.

יין צעיר ופירותי עם ניחוחות של דובדבן אדום, פירות יער ותבלינים, בעל מרקם רך וקטיפתי

עם סיומת ארוכה ומענגת. 

אביב רוזה 2020

אזור גידול: הרי הגליל העליון.

הרכב זני: 100% סירה מכרם מלכיה.

סגנון: ליין צבע ורדרד מזמין עם ניחוחות מרעננים של פרחי בר ודובדבן חמוץ. היין הינו יין

רוזה יבש בעל מרקם קל סיומת ארוכה ומרעננת.