חג הפסח מתקרב ואיתו גם ההוצאות הגדולות המאפיינות אותו. בקרב רוב המשפחות הן מסתכמות במאות או אלפי שקלים, סכומים שלא תמיד הן יכולות להרשות לעצמן באמת. הוצאות אלו כוללות מוצרי מזון, מוצרי ניקוי, חופשות, בילויים, מתנות, בגדים, קייטנות, שיפוצים, כלי בית ועוד.

אישה בודקת מוצר בסופרמרקט (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
הגיעו לסופרמרקט רק עם רשימה מוכנה מראש | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
קל מאוד להיסחף באווירת הקניות לחג ולבזבז כסף שלא באמת חייבים: הפרסומות בכל מקום מזמינות, המבצעים הרבים מפתים, וכשכולם מסביב קונים אז יש גם לגיטימציה מהסביבה. אבל אפשר גם אחרת. איך? הנה כמה טיפים:

1. קניות הכרחיות וקניות אקסטרה. לפני שאתם מתחילים את הקנייה – כל קנייה, בין אם מדובר במזון או בבגדים – עצרו לרגע וחישבו האם אתם באמת צריכים את זה? האם מדובר במשהו חיוני ובסיסי הנחוץ עכשיו, עבור החג? והאם צריך את כל הכמות שהכנסתם לעגלה?

כך למשל, מצרכים המשמשים לקערת הסדר (חזרת, כרפס, מצות וכו') ומזון לארוחת החג הם מוצרים חיוניים, אך קניית כמות גדולה של עוגיות ומתוקים כשרים לפסח היא מיותרת, כי סביר להניח שלא תסיימו אותם לפני תום החג. ובמחלקת כלי הבית - האם אתם באמת צריכים סט חדש של צלחות/סירים/סכו"ם או שסתם בא לכם שיהיה משהו חדש ומעוצב יותר על שולחן החג?

2. תכנון מראש. נסו לתכנן מראש ועד כמה שאפשר את כל ההוצאות הקשורות בחג, כדי לא לבזבז יותר מדי. בין אם אתם מארחים ובין אם לא, הכינו רשימה מפורטת של כל מוצרי המזון שתצטרכו במהלך החג, לכל הארוחות שאתם מתכננים וגם עבור בילויים מחוץ לבית, כולל מצרכים ייחודיים למתכונים מיוחדים שברצונכם להכין. אל תצאו מהבית לסופרמרקט בלעדיה (ואם אתם לא שומרים על כשרות חג מלאה, בדקו האם יש לכם את המוצר בבית בגרסתו הרגילה). באופן דומה, אם תתכננו ותזמינו מראש כרטיסים עבור בילוי החג (שלא לדבר על חופשות), בטוח תמצאו דילים במחירים טובים יותר מאשר אם תשאירו את זה לרגע האחרון. כנ"ל לגבי קייטנות, הן בדרך כלל מציעות מחירים טובים לנרשמים מראש.

3. השוואה. אל תתפתו לקנות משהו רק כי הפרסומת תפסה את עיניכם והמחיר או המבצע נראים לכם שווים. קודם כל תערכו סקר שוק והשוואות מחירים. כיום, לא חסרים אתרים וכלים ייעודיים לכך וכתבות המשוות סלי קנייה לחג. כאשר מדובר בקנייה של מוצר יקר לבית, כמו כלי חשמל גדולים או ריהוט, ודאו כי אתם יודעים מה המחיר הרגיל שלו, במיוחד אם המבצע הינו באחוזי הנחה, שכן לרוב מעלים את המחיר "הרגיל" בתקופת החג כך שההנחה היא לא אמיתית כלל.  כשאתם עורכים השוואות, שימו לב במיוחד לאותיות הקטנות שעשויות לשנות את כל התמונה ולהיות הגורם שבגינו לא תוכלו לקנות את מה שרציתם במחיר שחשבתם.

4. מתנות. מי שקרא את הטורים הקודמים שלי כבר יודע שאני בעד חשיבה יצירתית בכל הקשור להוצאות בכלל, ובמתנות בפרט. בחג הזה, אתם יכולים, למשל, להציע למארחים שבמקום מתנה אתם תביאו את אחת מן המנות או את השתייה, היין או המצות. לא רק שזה יעלה פחות מכל מתנה מכובדת אלא גם יקל על המארחים. באופן דומה, אם אתם המארחים, הציעו לאורחים את אותו דיל -  שישתתפו במרכיבי החג במקום מתנות. רוב האנשים יקפצו על ההצעה בשמחה.

דבי קצב 2 (צילום: הילה לוצקי שפירא)
תחשבו קודם מה אתם באמת צריכים. דבי קצב | צילום: הילה לוצקי שפירא
אם זה לא מתאים ואתם ממש חייבים או רוצים להביא מתנה, אני נוטה להעדיף קניית מתנות מקוריות מיוצרים עצמאיים בדוכנים או במכירות ביתיות (ומתפרסמות כאלו המון בזמן האחרון, במיוחד בפייסבוק. לדוגמא, הנה אחת באזור המרכז). חפשו כאלו המציעות מוצרים בטווח מחירים נוחים. נכון, קשה יותר להחליף מתנות מסוג זה כי לא מדובר ברשת בפריסה ארצית, אך סביר להניח שמקבלי המתנה לא ירצו לעשות כך ממילא, משום מדובר במתנות מיוחדות ולא סתמיות.

לגבי מתנות לילדים, המלצתי היא שתציעו לכל המשתתפים בארוחת החג הגבלת סכום או הבאת מתנות סמליות בלבד. ומה עם המתנה למוצא האפיקומן? גם כאן, נהגו ביצירתיות ובשפיות, אין צורך להבטיח ולתת מתנות גרנדיוזיות.

5. בילויים. בתחום הזה חשוב במיוחד לתכנן מראש ולבצע השוואות. לטעמי, אין צורך לבלות באטרקציה יקרה בכל יום מימי החג, וכדאי לבחור בשתי אטרקציות בלבד מסוג זה. מלבד אלו, יש הרבה פעילויות חינמיות בחג. אתרי אינטרנט כמו all4free מכילים אינדקס של כל הבילויים החינמיים לפי תאריכים ואזורים. בשאר הזמן, זכרו שמדובר בחג האביב ונצלו את מזג האוויר שאמור להיות נוח כדי לבלות מחוץ לבית, בזול ואפילו בחינם: בגינות, בפארקים ובחופי הים. גם בילוי משפחתי בבית הוא מהנה מאוד, במיוחד אם מתכננים משהו מיוחד ועושים אותו יחד עם הילדים – יום משחקים, הזמנת חברים של הילדים לישון אצלם, בישול משותף של מאכלי חג טעימים המתאימים לילדים, ועוד.

הכותבת, דבי קצב, היא יועצת לתכנון כלכלי אישי ומומחית לכלכלת המשפחה

>> כבר עשיתם לייק לעמוד הפייסבוק שלנו?

>> בטור הקודם: למה אנחנו כל כך אוהבים קניות?
לכל הטורים של דבי קצב