מצות לפסח (צילום: SXC)
מצות. משמין, אבל לא עד כדי כך | צילום: SXC

1. כולם טוחנים לכם בראש שמצה זה דבר נורא נורא משמין? הם לא עד כדי כך צודקים. מצה אחת מקבילה לשתי פרוסות לחם – שזה לא מעט, אבל גם לא כל כך הרבה. אם אתם מצליחים לסגור עניין באחת בכל פעם (ולא עם שוקולד) – מדובר בנזק לא חמור במיוחד.

2. עד כמה שזה אולי נשמע מוזר – מבחינת הדיאטה מצה עדיפה בהרבה על לחמניות לפסח, שמכילות בעיקר מרגרינה וביצים. במונחי שומרי משקל, בכל לחמנייה פצפונת יש – שימו לב – לא פחות משתי נקודות.

3. עצה שנכונה תמיד, אבל בפסח על אחת כמה וכמה: תקעו ירקות כאילו אין מחר. טריים, מוקפצים, מבושלים או מאודים – זה גם יעזור לכם להגיע לתחושת שובע וגם יפחית קצת את תופעת הלוואי הלא סימפטית של המצה, היא העצירות.

4. ועוד באותו עניין – תמיד העדיפו מצה מקמח מלא. מכיוון שמצה היא בלאו הכי לא המזון הכי טעים על הפלנטה, לא תהיה כאן הקרבה של ממש.

5. מכיוון שמצה רגילה אינה מכילה את כמות הסיבים התזונתיים שיש בלחם, השתדלו תמיד לתגבר אותה בירקות עליים כמו חסה, מלפפון או סלרי.

6. תודו שעוגיות הקוקוס והבוטנים הנפוצות בפסח הן לא באמת טעימות. מודים? אז עכשיו תפסיקו לנשנש אותן, כי כל אחת כזאת מוסיפה לכם 150 קלוריות.

7. בארוחות החג החליטו שהפעם אתם נוקפים אצבע ולא יושבים ומנשנשים עד צאת הנשמה. קומו, תעזרו לפנות, אפילו לשטוף כלים – הכל כדי לא להישאר ליד השולחן ולהמשיך לחטוף מכל הבא ליד, רק כי זה שם.

8. ב-100 מ"ל של יין, שזה פחות מחצי כוס, יש 150 קלוריות. ואידך זיל גמור.

9. במקום לשבור כל פעם חתיכת מצה מהקערה הראשית, הקציבו לעצמכם אחת שלמה והשאירו אותה אצלכם, קרוב לצלחת. ככה לפחות תדעו כמה אכלתם.

10. לארוחת החג – וגם זאת שאחריה וזאת שאחריה – אנחנו ממליצים לכם להתלבש צמוד. הכוונה היא לא למכנסיים מכיתה ה', שבשביל להיכנס אליהם אתם צריכים לחצות את עצמכם לשניים, אלא לכאלה שעולים עליכם עכשיו, אבל אם תעלו קילו הם כבר לא ייסגרו. נכון, זה קצת אכזרי, אבל מה לעשות – שיטת הלחץ הפיזי המתון פשוט עובדת.

11. הבישול הכשר לפסח נוטה להסתמך הרבה על ביצים. דעו לכם שאתם צורכים הרבה מהן בלי לשים לב (בפשטידות, במאפים, בלחמים) – והעדיפו להימנע מלהעמיס על עצמכם עוד חביתות, ביצים קשות וכדומה.

מצה בריי (צילום: עמרי אנדרס צורף)
מצה בריי. לא רק מצות, אלא גם מלא ביצים | צילום: עמרי אנדרס צורף

12. בפסח אנחנו צורכים המון חלבון (גם בביצים, גם בבשר, בעוף ובדגים). כדי לסלק את עודפי פירוק החלבון מהגוף – חשוב לשתות הרבה, הרבה הרבה, מים.

13. עוד דבר שאנחנו צורכים בלי סוף בפסח הוא שמן (הרי נעשה הכל בשביל להרטיב קצת את מאכלי המצות שלנו). אז אנחנו לא אומרים לכם להימנע, רק להיות מודעים למה שנכנס לכם לפה.

14. תזיזו את התחת. בשביל מה יש לכם חופש?

15. זה אולי יפתיע אתכם, אבל מפגשים משפחתיים לא חייבים להתנהל מסביב לשולחן מלא מטעמים. רוצים להיפגש עם הבני-דודים שאתם רואים פעמיים בשנה? תקבעו בחיק הטבע. הרבה יותר מגניב, הרבה פחות משמין.

16. נכון יש את מצוות הפסח הזו,לשחק באגוזים וכמובן לאכול אותם? בקשו סליחה מהקדוש ברוך הוא, וותרו על המצווה הזו. אם אלוהים היה יודע כמה קלוריות יש באגוזים האלה (יותר מ-600 ל-100 גרם!), הוא בטוח היה חושב פעמיים.

17. ותרו לעצמכם ולסביבה על הקיטורים ורגשות האשמה. חרטה על מזון שכבר נאכל היא לא אסתטית, לא מועילה ובטח שלא מרזה.

18. אנחנו יודעים שמימונה זה כיף, שמופלטה זה דבר טעים רצח ושהמתוקים של המרוקאים מגניבים ממש. דווקא בגלל זה – אנחנו ממליצים לכם להישאר בבית, ולא לצאת לחגוג את יציאת החג אצל משפחה מרוקאית אסלית.

19. ועוד כמה כללים שאתם בטוח יודעים, אבל כנראה צריכים שיזכירו לכם: אל תגיעו רעבים מדי לארוחות, לעסו לאט, שתו הרבה מים במהלך הארוחה, העדיפו קינוחים מבוססי פירות, חכו 10 דקות לפני שאתם מחליטים שהארוחה לא השביעה אתכם, אכלו בצלחת קטנה, ואל תעמיסו לפני שבחנתם את המנות שעל השולחן וקיבלתם החלטה מושכלת.

20. הכי הכי חשוב – אל תכוונו גבוה מדי. פסח הוא ממש לא הזמן להתחיל דיאטה. המטרה שלכם צריכה להיות לא לעלות במשקל, זה מספיק. את הדיאטה תתחילו אחרי החג. מבטיחים לכם שהיא תחכה יפה.

* הטיפים באדיבות: ענבל קרקו, דיאטנית ראשית של שומרי משקל, אורנית יונה, דיאטנית קלינית של מכון הכושר "יריב והדר אימון אישי בקבוצה", נטלי שוינקלשטיין, נטורופתית ובעלת אתר המפתח שלך לבריאות, עינת ששון, הדיאטנית הראשית של צנטרום.

>> הנה כל המתכונים המומלצים שלנו לחג: עיקריות, תוספות וקינוחים

>> גפילטע, חזרת ושאר מתכוני חג אשכנזיים