זקוקים לייעוץ משפטי? עורך דין יחזור אליכם תוך 24 שעות

דף פייסבוק (צילום: חדשות 2)
היזהרו לפני שאתם מעלים סטטוס בפייסבוק | צילום: חדשות 2
מריבות עם הבוס. זה הדבר האחרון שתרצו להיתקל בו במהלך העבודה שלכם. אתם עובדים במקום עבודה מכובד, רכשתם מוניטין, סטטוס ומעמד, אבל ברגע אחד של חוסר תשומת לב, כל מה שבניתם עלול להיהרס.

אנחנו מדברים כמובן על סטטוס אחד קטן בפייסבוק, שנחשף אליו האדם הלא נכון. הבוס שלכם. מה עושים במקרה שבו כתבתם סטטוס בפייסבוק נגדו, והאם המהלך הזה עלול להביא לפיטוריכם?

מה שסטטוס בעייתי בפייסבוק עלול לגרום

אם החלטתם לבקר או לתקוף את הבוס שלכם, אבל לא רציתם להיגרר לוויכוח פנים אל פנים, ובחרתם לעשות זאת דרך הפייסבוק, בהחלט יכול להיות מצב שבו הבוס יגיש נגדכם תביעה לפי חוק הוצאת לשון הרע. מכאן, פרידה בין שני הצדדים נראית ריאלית לגמרי. "הבוס גם יכול לטעון נגדכם שהפרתם את הסודיות שעליה חתמתם בהסכם העבודה. במקרה הזה ניתן לפעול לפיטוריכם מאחר שהפרתם סודיות או פגעתם בשם הטוב של החברה", מבהיר עו"ד קושניר.

בוודאי אתם שואלים את עצמכם אם פיטורים בגלל סטטוס בפייסבוק הם לא דבר מוגזם. העניין מתחיל ונגמר בשאלה מה כתבתם בסטטוס ואם הוא אכן פוגע במעסיק או בגוף שבו אתם מועסקים. לכן, הקפידו לא להפר סודיות כשאתם ניגשים למקלדת או למסך המגע בטלפון.

במקרה של עובדי מדינה, המצב מחייב עוד יותר. תקנון שירות המדינה (התקשי"ר) קובע כי עליכם לנהוג באופן ראוי גם מחוץ לשעות העבודה. ביצעתם מהלך בעייתי גם כשהייתם בבית? ניתן יהיה, במקרים מסוימים, לתבוע אתכם בבית הדין המשמעתי של עובדי המדינה.

פוטרתם בגלל סטטוס בעייתי - דעו את זכויותיכם

כיום, דיני העבודה אינם מסדירים את נושא העילה לפיטורים בשל סטטוס כלשהו ברשת חברתית, או בשל שיחת טלפון, למשל. "העילות נוצרות ממה שתכתבו ברשתות החברתיות, בעיתוי הכתיבה ונגד מי התוכן מכוון. למשל, המעסיק יכול להיפגע מהסטטוס, או להבין שמדובר בגילוי הסודות, וזו פגיעה של ממש", מציין עו"ד קושניר. "המשמעות גדולה יותר, משום שאנשים רבים נחשפים לסטטוס הזה ברשת".

שתי בחורות בבריכה (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
הודעתן שאתן חולות ובחרתן לבלות בבריכה? אל תעלו את התמונה לפייסבוק (אילוסטרציה) | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

אם פוטרתם בשל סטטוס לפייסבוק, דעו שאתם לא לבד. יש הגנות העומדות לטובת העובד, כמו למשל חובת שימוע. על פי ההלכות השונות מחויב המעסיק לקיים שימוע, הכולל הודעה מוקדמת על כך שתאפשר לעובד להתארגן. בעת השימוע, יכול העובד להביא עמו חבר או עורך דין, והבוס צריך לשמוע את כל הטיעונים מצידו. כמו כן, ניתן לגשת לבית הדין לעבודה ולבקש צו מניעה לפיטורים במעמד צד אחד. אם מדובר במהלך שנעשה בתום לב ובהתאם לחוק, קיים סיכוי כי בית הדין לעבודה יעמוד לצדכם.

"ברור שהיה עדיף שבחוק יוסבר מה העילות לפיטורים, במיוחד כיום, כשיש מעסיקים עם 'יד קלה על ההדק'. הסבר כזה יכול להיות ארגז כלים מצוין לשכירים", מסביר עו"ד קושניר. כמובן שכיום המצב תלוי בגורמים רבים וקיים חוסר בהירות לגבי הסיבות, שמשתנות ממקרה למקרה.

תויגתם בבריכה בזמן שאתם "חולים" - מה המשמעות?

סיטואציה מוכרת: עובד רוצה להשיג יום חופשי בכל מחיר, ומחליט להודיע לבוס שהוא "חולה", כדי לנצל את היום לבילוי. מה קורה אם העובד תויג במקרה על ידי אחד החברים בתמונה מהבריכה והבוס שלו נחשף לתמונה? ברור שתדמיתו של עובד שנתפס לא דובר אמת בסקטור הפרטי, תיפגע בלי שום קשר להחלטת הבוס. "לא בטוח שניתן להגיע כל כך רחוק ולפטר עובד בגלל תיוג בתמונה", טוען עו"ד קושניר. "מאידך, אם עובד נתפס כלא ישר, היכולת שלו להתקדם בעבודה תיפגע. אם מדובר בעובד בסקטור הציבורי, המצב עלול להיות גרוע יותר – הוא פוגע בשמו במסגרת התקשי"ר והדבר עלול אף במקרים קיצוניים להוביל לפיטוריו. כמובן שתמיד ניתן לערער על הקביעה הזו".

שאלת התיוג בפייסבוק פותחת פתח לסוגיה אחרת - האם הבוס צריך להיות חבר של העובד בפייסבוק? קיימים מעסיקים שפותחים לחברה דף בפייסבוק ומבקשים מהעובדים להתחבר אליו. כמובן שהעובדים יכולים לפתוח פרופיל ספציפי לנושא ולא להשתמש בפרופיל האישי שלהם.

"לדעתי, אין מקום לחייב עובד לפתוח פרופיל פייסבוק מול המעסיק, יש להגן על העובד ועל פרטיותו. כבר נקבע בהלכות שונות שכדי שהבוס ייכנס למרחב הפרטי, הוא צריך עילה ברורה, כמו חשש למעשים פליליים. כיום שווה להכניס לחוק הגנת הפרטיות את נושא הרשתות החברתיות", מציין עו"ד קושניר.

המלצות לשימוש נכון בפייסבוק

  1. אם החלטתם לאשר את הבוס בפייסבוק - זכרו את הסיכונים שאתם חשופים אליהם, כמו חשיפת החיים הפרטיים והפגיעה בפרטיות שלכם. הסיכונים האלו יכולים להיות בעלי השלכות על הקשר עם מקום העבודה, על כל המשתמע מכך.
  2. שימו לב שלא תויגתם בטעות - חשוב מאוד לבדוק שהחברים לא מתייגים אתכם במקומות מסוימים או בתמונות, ואם הדבר נעשה, פעלו לביטול התיוג. לא ניתן לדעת מהן ההשלכות לתיוג, במיוחד כאשר אתם מנהלים קריירה. לפעמים, מקומות העבודה לא רואים את ההתנהגות הזו בעין חיובית.
  3. היזהרו לא להעלות סטטוסים שנויים במחלוקת נגד המעסיק, או סטטוסים הפוגעים בשמם הטוב של החברים לעבודה או הממונים עליכם. אתם עלולים להיפגע בעבודה, כולל תביעות אישיות נגדכם ופגיעה בקידומכם. במצבים קיצוניים במיוחד כאמור, הסטטוס עלול להוביל לפיטורים. רשת חברתית היא מקום נהדר להביע את דעתכם, אבל לא על מקום העבודה.

כל הכתוב אינו מהווה ייעוץ אישי. יש להתייחס לכל מקרה באופן ספציפי כדי לא להיחשף לתביעות. במקרים מסוימים מומלץ להתייעץ עם עו"ד המתמחה בדיני עבודה. כל הנאמר על הפייסבוק מתאים גם לכל רשת חברתית אחרת.

הצטרפו לקבוצה של פרקליטי IL בפייסבוק

עו"ד שמעון קושניר מתמחה בין השאר בדיני עבודה ומייעץ בפרקליטי IL