בימים רגילים כאשר תשאלו תייר שרק הגיע לישראל מה הדבר הראשון שראה, התשובה שתקבלו תהיה חוף הים בתל אביב או לחלופין כיפת הזהב בירושלים. בפועל יש מקום אחר לגמרי שכל התיירים, ללא יוצא מן הכלל, רואים עוד הרבה קודם, ממש עם נחיתתם בארץ. מדובר באור יהודה, העיר בגוש דן שרחוקה רק חמש דקות נסיעה מתל אביב ושוכנת ממש בסמוך לנמל התעופה בן גוריון. בשנים האחרונות היא הפכה לאחת מפנינות הנדל״ן של גוש דן עם פרויקטים רבים שמוקמים בשטחה.

ראש העיר, ליאת שוחט, לא נחה על זרי הדפנה וכדי להבטיח שהעלייה במדד הפופולריות של העיר לא תהיה תופעה חולפת בלבד, היא חתמה על הקמת פארק תעסוקה ומסחר חדש בעיר בשם O-Park, מה שלהערכתה הולך לשנות לגמרי את פני המשחק.

"אנחנו עם כל היתרונות של גוש דן, אבל מבלי לסבול מהחסרונות", אומרת שוחט. ״אין כאן בעיות חנייה, אין בעיות הגעה, אנחנו במרחק של חמש דקות מתל אביב ונתב"ג. מבחינתי מה שבאמת הולך לייחד את O-Park  זה התכנון שלו. כמו שעשינו בשכונות החדשות שלנו, העירייה היא זאת שתכננה את הפארק ומיד החלטנו למנות אדריכל בעל שם וניסיון רחב, גידי בר אוריין.

O-Park (הדמיה: בר אוריין אדריכלים)
O-Park | מתחם תעסוקה חדשני | הדמיה: בר אוריין אדריכלים

הפארק הייחודי מחולק למתחמים בעלי קונספט: הייטק, ביו טק, תעשייה קלה, מלונאות וכנסים, מסעדות ובילוי, קולנוע ועוד. יחד עם זאת, בסמוך לפארק התעסוקה והבילויים ובסמוך לנחל איילון, מוקם בימים אלו פארק ירוק ורחב ידיים שמשתרע על שטח של כ-600 דונמים. הפארק יהיה השני בגודלו בגוש דן אחרי פארק הירקון ויהווה מרכז בילוי, פעילות ותרבות לתושבים מבית ומבחוץ. לא עוד מבני מלבן ענקיים ומשעממים, מעכשיו מבני נחש מפותלים שיוצרים נוף מכל חלון, מרפסות בכל קומה, גגות ירוקים ובעיקר מנצלים את כל הסביבה הנופית ויוצרים סביבה ירוקתה ומקיימת.

בדרך זו אנחנו מבטיחים ש-O-Park יהיה מתחם תעסוקה חדשני ביותר ובמקביל בית לתרבות ופנאי שמספק שירותים רבים. כל חברת היי טק או אחרת שתעבור לפארק, מעבר למיקום המעולה והפתרונות התחבורתיים, תאפשר לעובדים שלה מגוון אפשרויות בילוי נוספות וכמובן המרכז הזה יהפוך למרכז מטרופוליטני חלופי, ירוק ומתקדם לכל גוש דן".

לבנות פרויקט בסדר הגדול הזה בוודאי לא הייתה החלטה פשוטה, בטוח שלא מבחינה כלכלית.

״אני רואה בפארק החדש את גולת הכותרת של כל העשייה שלי כראש עיר בארבע וחצי השנים האחרונות. מדובר על כמיליון מטר בנוי של פארק תעסוקה ובילויים בדרום העיר אור יהודה. הכל בלוקשיין הטוב במדינה, המרכז של המרכז, מוקף בתנועה ותחבורה בכל הכבישים הראשיים כמו כביש 4, כביש 1 וממש בסמוך לכביש 6".

"הכל התחיל מהסכם גג שחתמנו עליו לפני שלוש שנים. מדינת ישראל הייתה בתהליך של פעילות להורדת יוקר המחייה ואור יהודה תרמה את חלקה באמצעות פרויקטים של מחיר למשתכן. כל השנים התייחסו אל אור יהודה כחצר האחורית של גוש דן ומאז שחתמנו על הסכם הגג אני מרגישה שאנחנו הפנים החדשות של מדינת ישראל, הדבר הראשון שרואים כאשר נוחתים בארץ. החלטנו לשנות חשיבה ולהפנות את הפנים שלנו אל נמל התעופה בן גוריון, לא להיות עם הגב אליו. היום כל התכנון העירוני שלנו הוא עם הפנים לנמל וגם הפארק נבנה כך".

ליאת שוחט (צילום: דוברות עיריית אור יהודה )
ראש העיר, ליאת שוחט, חותמת על הסכם הגג | צילום: דוברות עיריית אור יהודה

עיר עם גאוות יחידה

״אם יש משהו שמייחד את התושבים של אור יהודה״, אומרת שוחט בחיוך, ״זאת הגאווה העירונית של מי שנולד כאן וגדל כאן. בעשרים השנים האחרונות לא התאפשר לצעירים להישאר לגור בעיר אבל שתי השכונות החדשות שאנחנו בונים - בית בפארק ופארק איילון, יתנו לצעירים אפשרות להישאר. כמובן שגם משפרי דיור מתוך אור יהודה מביעים עניין גדול בשכונות האלה״.

העלייה במחירי הנדל״ן לא יכולה להקשות על התושבים הוותיקים בעיר?

״מי שנהנה מהמהפכה שהעיר עוברת הם התושבים הוותיקים. מרבית מהכספים שקיבלנו במסגרת הסכם הגג מושקעים בשכונות הוותיקות. כבר היום מי שמסתובב בעיר יראה שאין מוסד ציבורי שלא עובר שדרוג ואין פארק וגינה ציבורית שלא עוברים פיתוח מחדש. רחובות שנבנו בעיר שלנו בשנות ה-50 עוברים טיפול יסודי. למעשה, ניצלנו את ההזדמנות הזאת כדי להיכנס אל השכונות הוותיקות ולשנות את פניהן ואפשר לראות אצלנו כבר היום רחובות עם ריהוט הרחוב החדיש ביותר. זה במקביל לפרויקטים של התחדשות עירונית, בהם הקמנו מנהלת התחדשות ובחודשים הקרובים ייהרס הבניין הראשון ויהווה סנונית לכל הפרויקטים החדשים שייבנו כאן״.

ליאת שוחט (צילום: ראובן קופיצ'ינסקי)
ליאת שוחט | האישה הראשונה שמכהנת בתפקיד ראש עיריית אור יהודה | צילום: ראובן קופיצ'ינסקי

האישה הראשונה בתפקיד

ליאת שוחט, עורכת דין במקצועה, נבחרה לראשות העיר בספטמבר 2015. למרות שכיהנה כחברת מועצה עוד משנת 2003, שוחט היא האישה הראשונה שמכהנת בתפקיד ראש עיריית אור יהודה ולמעשה חלק מנשים בודדות שמובילות ערים גדולות בישראל. ״אני נולדתי, גדלתי והתחנכתי באור יהודה ולקחתי את ההזדמנות שהתושבים שלי נתנו לי בשתי ידיים״, מתארת שוחט בגאווה את כהונתה כראש העיר. ״תמיד הרגשתי שאור יהודה היא כמו הילד שהולך עם ההורים לאסיפת ההורים ושומע שוב ושוב שיש לו הרבה פוטנציאל. אני החלטתי לקחת את הפוטנציאל הזה ולממש אותו. בשנים האחרונות מוקמנו במקום ה-2 במדד הערים ששווה להשקיע בהן בנדל״ן, עלינו ממדד סוציו אקונומי 5 ל-6 וכאישה וכאמא אין ספק שאני שמה בראש סדר העדיפויות שלי גם את מערכת החינוך. אני בטוחה שזאת הדרך להשאיר כאן אוכלוסיות חזקות ולהביא אוכלוסייה חזקה נוספת מבחוץ״.

אגב, האם את רואה השפעה של הקורונה על הפרויקט?

״אני לא אחת שטומנת את ראשה בחול, אני רואה מה קרה לעסקים, גם בעיר שלי. אנחנו עושים את מירב המאמצים כדי לסייע להם בכל דרך. במקרה של O-Park אנחנו מדברים על השקעה לטווח הארוך וכשאני נפגשת עם יזמים ובעלי עסקים שמתעניינים בפרויקט אני שומעת שהם מבינים שהשקעה עכשיו תניב להם תשואות גבוהות בעתיד״.

O-Park (הדמיה: בר אוריין אדריכלים)
O-Park | מקפצה עבור העיר | הדמיה: בר אוריין אדריכלים

איך צפויה העיר להשתנות בעקבות הקמת הפארק?

"פארק העסקים והבילויים יהיה מקפצה עבור העיר בכל הקשור לגיוס חברות היי טק, חברות ביו טק, חברות ממשלתיות, עסקים, קניונים, מרכזים מסחריים, חברות בתחום הבריאות ועוד – שיהפכו את המתחם למרכז מטרופוליטני מסחרי ותרבותי מצד אחד ומרכז תעסוקה מגוון מצד שני. בשנים הקרובות אוכלוסיית העיר תכפיל עצמה. לשכונות החדשות שאנו בונים במסגרת הסכם הגג יגיעו אוכלוסיות חזקות וזוגות צעירים. כל חברה רצינית שתרצה לעבור לאור יהודה תבין שיש פה אוכלוסייה חזקה ותומכת וכמובן שבמקביל החברות יהפכו למקורות תעסוקה חדשים עבור האזור כולו. אור יהודה, תהפוך לעיר חזקה יותר עם אזורי מסחר ובילוי משגשגים, שיתרמו ויוסיפו לאיכות החיים של כלל התושבים".