בימים כתיקונם, מפעל הפיס והעמותות שעובדות איתם בשיתוף פעולה הדוק מנהלים כ-30 אלף סטודנטים וסטודנטיות ברחבי הארץ שנהנים ממלגות לימודים בתמורה לשעות התנדבות ופעילות חברתית שמקיפה תחומים רבים ושונים. הם מתנדבים במרכזי יום לקשישים, מארגנים פעילויות לנוער, אוספים עדויות מניצולי שואה ועוד אינספור פעילויות התנדבות שמסייעות לרשויות המקומיות ברחבי הארץ.

עם תחילת משבר הקורונה, במפעל הפיס הבינו שיש להם הזדמנות פז - לסטודנטים יש אפילו יותר זמן להתנדב כרגע, והם עושים זאת בשמחה. יחד עם זאת, הרבה מפעילויות ההתנדבות לא רלוונטיות כרגע, בעיקר אלה שכוללות התקהלות של אנשים. במקום להשאיר את הסטודנטים בבית, הם החליטו לגייס את המערך כולו לטובת המשבר, כך שכל סטודנט או סטודנטית שזכאים למלגה בתמורה לשעות התנדבות, יכולים כרגע להמשיך ולהתנדב באחת הפעילויות שקשורות למשבר, וזה כולל גם התנדבות מקוונת - מתן סיוע לאוכלוסיות הזקוקות לכך דרך שיחות וידאו או טלפונים.

״ביום שהתחיל הבלאגן, החלטנו שנקל בהרבה דברים, אבל לא בכמות שעות ההתנדבות״, אומר ארז גרניט ראש אגף מלגות ומענקים במפעל הפיס. ״במקום, איפשרנו להם להמשיך ולהתנדב בסיוע למשבר. ישנה התנדבות מקוונת שכוללת סיוע באחד ממוקדי הסיוע המיוחדים שנפתחו ברחבי הארץ - מוקדי תמיכה של ער״ן, מוקדים שמסייעים בנושא אלימות במשפחה, מוקדים מקצועיים עבור מקצועות כמו ראיית חשבון או מוקדים של הרשויות המקומיות שתומכים בתושבים. אם פעם היו כמה עשרות שיחות ביום במוקדים האלה, היום מדובר באלפי שיחות, וכיום נותנים להם גם תמיכה באפליקציות של שיחות וידאו. דוגמה נוספת היא הסטודנטים שלנו ששימשו כתומכי הוראה במיזם משותף לנו, למשרד החינוך ולארגון יחד למען החייל - אלה ממשיכים לתמוך בילדים באופן וירטואלי״.

התנדבות מקוונת (צילום: באדיבות מפעל הפיס)
צילום: באדיבות מפעל הפיס

מקימים פרויקטים מיוחדים שמתגייסים לטובת המצב

בנוסף להמרה של ההתנדבות היומיומית להתנדבות מקוונת, חלק מהמתנדבים החליטו להקים פרויקטים מיוחדים שמתגייסים לטובת המצב. ״בארגון תוצרת הארץ, לדוגמה, יזמו פרויקט שנקרא ׳תוצרת בית׳״, מספר גרניט. ״מה שהסטודנטים עשו הוא לעבור מדלת לדלת בכל בניין ביישוב שלהם, כדי לייצר קהילה בבניין לטובת הקשישים - כך שלא יהיו קשישים שאין מי שנמצא איתם בקשר בתקופה הזאת. סטודנטים אחרים מסתובבים בין הבתים ומחלקים מזון או תרופות״.

ישנן עוד אינספור דוגמאות ברחבי הארץ להתנדבות הזריזה של מלגאי מפעל הפיס לטובת משבר הקורונה - בבאר שבע הסטודנטים מחלקים מזון לקשישים, מנהלים איתם שיחות טלפון להפגת הבדידות ועוזרים אינטראקטיביים לילדים הזקוקים לעזרה בלימודים; באור יהודה הם מחלקים מנות של אוכל חם לקשישים ומזון למשפחות נזדקקות, ויוצרים פעילויות מקוונות של תוכן ויצירה לילדים לשעות הפנאי; באשדוד יזמו הסטודנטים את פסטיבל ״פרי סקול״ ברשת - פסטיבל של שיתוף ידע שכולל סדנאות והרצאות במגוון של תחומים, הכל אונליין; בקריית גת חולקו 150 טאבלטים לתושבים קשישים, שסופקו על ידי חברת Intel שגם התאימה אותם במיוחד לצרכי הקשישים. הסטודנטים עוזרים להם ללמוד לתפעל את הטאבלטים לטובת שיחות וידאו, וגם מחלקים מזון; בירוחם ילדים מאוכלוסיות מוחלשות מקבלים מחשבים, ומלבד פעילויות של חלוקת תרופות ומזון לקשישים, הסטודנטים מספקים גם סדנאות והרצאות מקוונות לתושבים, הקימו מערך ליווי וייעוץ טלפוני בנושא תעסוקה והשכלה גבוהה - עבור סטודנטים אחרים ועובדים שנמצאים בחל״ת. בנוסף, הקימו שם פרויקט בשם ״חוסן קהילתי״, בו בכל שבוע הסטודנטים יוזמים פעילות אחרת שמטרתה רק ליצור תחושה טובה, כמו חלוקה של מתנות לעובדי הסופרמרקטים או ברכות חג לתושבים.

בכפרי הסטודנטים קדמה שבגליל העליון, בבקעת עזה ובעוטף עזה - הסטודנטים מסייעים לקשישים ומתקשרים אליהם מדי יום על מנת לדאוג לכל הצרכים שלהם. בנוסף, בעקבות מצוקה בענף החקלאות באזור, הסטודנטים מתנדבים בחקלאות בהיקף של משרה מלאה ועוזרים להציל את הגידול החקלאי; וביישוב הדרוזי בית ג׳אן הסטודנטים מסייעים לתלמידים בלמידה מקוונת, מסייעים לקשישים בפעולות יומיומיות וגם קיבלו הכשרה על ידי קצין הביטחון על מנת שיוכלו להתנדב במוקד החירום של המועצה.

התנדבות מקוונת (צילום: באדיבות מפעל הפיס)
צילום: באדיבות מפעל הפיס

אדר מנחם היא אחת מ-15 סטודנטיות וסטודנטים לרפואה מהפקולטה לרפואה של בר אילן בצפת שמנדבים במסגרת קבוצת ״בוחרים גליל פוריה״. ״לפני המשבר, הקמנו מיזמים שונים בשיתוף מפעל הפיס, הסוכנות היהודית, הרשות לפיתוח הגליל והמשרד לפיתוח הפריפריה, הנגב והגליל - פעילויות תרבות ופנאי לקשישים המאושפזים במחלקה הגריאטרית, מפגשים ופעילויות עם תלמידי בית ספר יסודי בנושא אורח חיים בריא, פעילויות בנושא גוף האדם ומדע לתלמידים מהחינוך המיוחד בטבריה, הקמת מערך מתנדבים בחדר מיון, הרצאות ׳מדע על הבר׳, הדרכת קשישים בקהילה למניעת נפילות ועוד״, היא מספרת.

״עם תחילת המשבר, החלטנו שנחבור לארגונים נוספים הפועלים בגליל כדי לסייע יחד לתושבים באזור. התאחדות הסטודנטים הארצית לרפואה הקימה מערך מתנדבים לדגימת קורונה, שבנוי על הסטודנטים לרפואה בשנים הקליניות. חברי הקבוצה שלנו עברו הכשרה של מד״א ומתנדבים כדוגמי קורונה באזור טבריה והגליל, בדגימות פרטניות בבתים או בבדיקות דרייב-אין באזור. חלק מחברי קבוצה גם אחראיים על גיוס סטודנטים נוספים להתנדבות בבית חולים פוריה - במעבדה לבדיקת קורונה ובמחלקות השונות הזקוקות לעזרה. התנדבנו בסופי השבוע האחרונים גם בעמותת ׳שכן טוב׳ בטבריה, באריזה של משלוחים למשפחות נזקקות ועזרנו בחלוקת המשלוחים לבתים. בנוסף, בשיתוף פעולה עם ׳הקרן לידידות׳ ומכללת תל חי, אנחנו גם מתקשרים לקשישים מרחבי הארץ ומשוחחים איתם טלפונית, על מנת לבדוק לשלומם בתקופה לא פשוטה זו. אנחנו רואים חשיבות עליונה בהתנדבות ובעשייה, גם בעתות משבר ואולי במיוחד בהן, וכולנו תקווה שבחלוף המשבר נמשיך לראות עשייה חברתית ונתינה כמו שמתרחשת עכשיו ברחבי הארץ״.