כ-5,500 נשים בישראל מאובחנות מדי שנה בסרטן השד. בכל יום מצטרפות 15 נשים ל- 2.6 מיליון ברחבי העולם למעגל המחלה השכיח ביותר בעולם. ככל שהמחלה מאובחנת בשלב מוקדם יותר, כך גדלים הסיכויים להחלמה מלאה. למרות זאת, ההיענות לבדיקות הסקר, אותן בדיקות שמסייעות בזיהוי המהיר של התסמינים, נמצאת מתחת ליעד הרצוי – גם לאלו של ארגון הבריאות העולמי. "בדיקות הסקר מעלות את שיעור האבחון המוקדם ובהתאמה גם את סיכויי ההחלמה", מסבירה יונת רן, אחות ורכזת תחום בריאות האישה במאוחדת. "כמעט 70% מהנשים מאובחנות בשלב מוקדם של מחלת סרטן השד שיש בו 90% החלמה".

לאור הממצאים הללו, מאוחדת השיקה את ניידת בריאות האישה ששמה לעצמה למטרה להעלות את ההיענות של נשים ברחבי הארץ לבצע בדיקות סקר תקופתיות. מדובר בשתי ניידות גדולות שמצוידות בטכנולוגיות המתקדמות ביותר ובצוות נשי מקצועי שמגיע לכל עיר ולכל אישה. למעשה, אלו מרכזים רפואיים על גלגלים, המאפשרים לכל אישה לעבור את מכלול הבדיקות לאבחון מוקדם של סרטן השד וסרטן צוואר הרחם ובדיקות סקר נוספות, בהן ממוגרפיה, בדיקת משטח צוואר הרחם, אולטרה סאונד שד, צפיפות עצם ומדדים רפואיים חשובים נוספים כמו לחץ דם - המגיעים כמעט עד לפתח הבית.

חדר ממומגרפיה בניידת בריאות האישה של מאוחדת  (צילום: מיכל פאתל)
מתן דגש לגילוי המוקדם. חדר ממומגרפיה בניידת בריאות האישה של מאוחדת | צילום: מיכל פאתל

"חשוב לזכור שהמחלה יכולה להגיע בכל גיל, ולמרות שבעבר היא הייתה שכיחה בעיקר בקרב נשים מגיל 75 ומעלה, עם השנים יש ירידה משמעותית בגיל ויותר נשים בגילאי ה- 50 ואף פחות מכך, מאובחנות עם סרטן השד", מדגישה רן. "גם את סרטן צוואר הרחם אפשר לאבחן בבדיקה שגרתית שנעשית פעם בשלוש שנים, וחשוב מאוד לא לוותר על הבדיקה שיכולה להציל חיים".

אבחון בכל מקום

11 מיליון שקלים, הושקעו בניידת בריאות האישה, שמורכבת משתי משאיות שאורכן 12 מטרים שיובאו מהולנד. הניידת יכולה לפעול ללא צורך בחיבור לחשמל או תקשורת, וכבר הספיקה להגיע עד למלונות המפונים בים המלח, ואפשרה לנשים שנאלצו להתרחק משירותי הרפואה המוכרים להן, לבצע בדיקות. 

"קיימים פערים גדולים בין שיעורי ביצוע בדיקות סקר בין המרכז לפריפריה", אומר עוזי ביתן, מנכ"ל מאוחדת. "בעוד שקרוב ל-80% מהנשים במרכז הארץ מבצעות בדיקות ממוגרפיה תקופתיות, רק כ-60% מהנשים שגרות בפריפריה מבצעות את הבדיקה החשובה. לכן, הצבנו לעצמנו למטרה לצמצם פערים אלה, להנגיש ולרכז במקום אחד את כל הבדיקות ולוודא שאף אישה לא מוותרת עליהן בגלל שהיא לא מוצאת את הזמן או בגלל שהבדיקות לא נגישות לה".

יונת רן, אחות ורכזת תחום בריאות האישה במאוחדת (צילום: דוברות מאוחדת )
"בדיקה מצילת חיים. יונת רן, אחות ורכזת תחום בריאות האישה במאוחדת | צילום: דוברות מאוחדת

"הסיבות המרכזיות שנשים דוחות או לא מבצעות את בדיקות הסקר הן נגישות", מוסיף ביתן. "אישה שצריכה לנסוע מרחק רב, במקרים רבים גם להתנייד בתחבורה ציבורית, נוטה לרוב לא לבצע בדיקות, גם אם היא מבינה את החשיבות שלהן. גם אם היא לא מתמודדת עם מחסום המרחק, מדובר בסדרה של מספר בדיקות שונות שהיא נדרשת לפנות להן זמן, לקבל הפניות, לנסוע אליהן בכל פעם, וגם אישה עם מודעות גבוהה לחשיבות האבחון המוקדם מתקשה למצוא לכל זה זמן בתוך הלוז העמוס. לכן הפתרון מבחינתנו הוא פשוט, ניידת בריאות אישה שמרכזת את כל הבדיקות במקום אחד ומגיעה גם לערים המרוחקות ביותר".

את לא לבד

הליווי והמעטפת שמאוחדת מעניקה, לא מסתיימת בשלב האבחון. הם נמשכים גם במקרה בו אובחן ממצא שדורש המשך בירור, וגם במקרים בהם מתגלה גידול ממאיר. לכן, במאוחדת השיקו לאחרונה את 'הקו הורוד', מוקד טלפוני ייעודי שמאויש על ידי אחיות ,עו"ס וצוותים מקצועיים המעניקים מענה לשאלות רפואיות ובמקביל גם נותנים מידע וייעוץ, תמיכה נפשית, מענה אדמיניסטרטיבי בנושאים שונים, וכן מסייעים לנווט בבירוקרטיה שמלווה את התהליך.

עוזי ביתן, מנכ"ל מאוחדת  (צילום: ענבל מרמרי)
"נגישות לכולן". מנכ"ל מאוחדת עוזי ביתן | צילום: ענבל מרמרי

"ברגע שאישה מקבלת את הבשורה שיש לה ממצא חשוד בשד, התחושה שלה היא שהשמיים נפלו עליה. היא מרגישה מבולבלת, מפוחדת וחסרת אונים, נחשפת לכמויות גדולות מאוד של מידע ולא בטוחה איך לעשות בכל המידע הזה סדר", מסבירה בת שבע ספיר, מנהלת מוקד הקו הורוד במאוחדת. "כקופה שמלווה את האישה לאורך כל חייה, חשוב לנו להיות שם בשבילה גם בתהליך ההתמודדות שלה עם סרטן השד, להשיב על כל שאלה ולעזור לה לצלוח את התקופה הלא פשוטה. 'הקו הוורוד' מעניק מעטפת מקצועית ונפשית, ברגעים בו היא הכי זקוקה לנו, חשוב לתת לה תחושה שהיא לא לבד, שיש מישהו שמושיט לה יד ומסייע לה להתמודד עם המחלה, הסימפטומים והטיפולים בתקופה המאתגרת הזו".

 

 ניתן ליצור קשר עם מוקד הקו הורוד בטלפון *9506. הקו הורוד פעיל בשעות הערב במהלך כל השבוע ובמוצאי שבת, ובימי שישי בשעות הבוקר.