להאזנה לפודקאסט>>

חברה של איש אחד שתהיה שווה מיליארד דולר, תוכנית עסקית שתתבצע תוך יום אחד במקום חודשים וטייס משנה יעיל אחד שיעזור לכם בכל אשר תעשו – מכתיבת קוד לתוכנה במקומכם ועד לנסח נאום, שיר או תוכנית עסקית חדשה: אלו רק חלק מהדברים שהוצגו בתערוכת MWC בברצלונה. זו הייתה גם הזדמנות למפגש מסקרן עם גיל רוזן, מאמדוקס, החברה שהצליחה להביא לתערוכה תשובות, מוצרים ופתרונות של Generative AI.

עד כמה המהפכה הזאת גדולה?

"ה-Generative AI הוא שינוי ברמת החברה", מספר רוזן בהתלהבות. "זה כל כך עמוק ומשמעותי. זו לא אבולוציה זה רבולוציה, ואנחנו באמדוקס הבנו את זה ובאמת עשינו מאמץ משמעותי בתוך החברה של חינוך פנימי בשביל לאפשר לנו ולעובדים שלנו לחשוב איך הדבר הזה רלוונטי לכל תחום שהם מתעסקים איתו".

"אחד הדברים הכי חשובים היום, זה לא רק שהמוצרים שלך יהיו עם Generative AI אלא שכל עובד שלך יבין את זה לעומק כי הקריירות שלנו בעתיד הולכות להיות שונות לגמרי. עשינו מחקר ודיברנו עם למעלה מ-100 מפעילים בעולם ועוד כל מיני סוגים של חברות. 97% מההנהלה כבר עשו שיחות על Generative AI. לעומת זאת, יש רק 3% אימפלמנטציה של פרויקטים. זאת אומרת, המשפך עדיין ממש צר ואנחנו צריכים להרחיב אותו", רוזן מוסיף.

"מהפכה Generative AI מגיעה לאזרח הישראלי הפשוט, לא משנה אם הוא איש טכנולוגיה, שירות, רופא, עורך דין, מעצב מוצר או ארכיטקט - כל מקצוע שיש לו מידע בליבת הסיפור שלו" (גלוברמן)

"זה מטאור שקוראים לו Generative AI. אם הוא ינחת על המדינה שלנו ואנחנו לא נהיה מוכנים ומדינות מסביבנו כן, ובכלל החברות מסביבנו כן, זה אירוע ברמת הכחדה", מסביר רוזן. "מדינה פועלת לפי מנטרות כאלה. לפני חמש שנים זה היה בנט עם 5 יחידות מתמטיקה. זה כ"כ 2019 או 2017. זה לא רלוונטי, יש פה מהפכה בסדר גודל אחר מבחינת המשמעות, וצריכים לחנך אליה ולא להסתכל איזה מקצועות היו חשובים בעבר. אתה צריך לדעת להתקדם וזה באמת הדבר הכי משמעותי שהמדינה צריכה לקחת עליו אחריות. הוא הולך לשנות את העתיד של דור שלם וגם את העתיד של הדור הקיים".

עלייה בהכנסות, ירידה בכוח אדם

רוזן מספר שבניגוד לתערוכות דומות, בהן הוא משקיע עד מאות אלפי דולרים בעיצוב גרפי, הפקות וידאו ונראות של ביתן אמדוקס, הפעם מי שהיה אמון על ההפקה המרשימה הוא צוות פנימי של החברה שהובל ע"י אדם שאיננו גרפיקאי בהכשרה שלו, בזכות טכנולוגיית Generative AI.

"זה הגביר לנו את הקצב. זה נותן לנו להיות ייחודיים ולעשות דברים שבחיים לא דמיינו עם פחות אנשים, פחות כסף ובצורה טובה יותר. זה כמו קסם כזה, וזה לכל תחומי החיים", מציין רוזן. "אני חייב להגיד שבשלב הראשון אנחנו לא צופים שזה יעשה שינויים טקטוניים. אותה כמות אנשים תוכל לעשות יותר. אבל אלו יהיו האנשים שיודעים להפעיל את הדבר הזה ולא אנשים עם יכולות של ההיסטוריה".

 "יש עדיין את Human in the middle, גם מייקרוסופט משתמשת במינוח הזה של ה-Co-Pilot. כשטסת לפה הטייס לא ישב כל הדרך והחזיק בהגה. הוא היה שם בהמראה ובנחיתה", מוסיף רוזן. "היית עד לכל מיני דברים שאנחנו עושים עם ה-co-pilot הזה. זה מאיץ משמעותית את היכולות של התוכנה שתמיד היו לנו ועכשיו מעלה אותן יחסית למעלה בצורה פשוטה, כך שגם בן אדם עם מעט מאוד הדרכה יוכל לעשות דברים מאוד מאוד מורכבים".

 "זה מאוד מרגש ויכול להכניס אנשים שמעולם לא הייתה להם הזדמנות להתעסק עם דברים מורכבים, ויוכלו כעת להיות נגישים להם. בן אדם שלא למד מתמטיקה 5 יחידות, אולי בפריפריה, או שהיו לו נסיבות חיים שהיו טיפה קשות והוא אולי היה צריך לעזור להורים שלו", אומר רוזן. "זה יאפשר לאנשים לקחת את הכישרון, היכולות והתשוקה שלהם ועם Generative AI לעשות מה שהם רוצים. עדיין תצטרך להיות טוב במה שאתה עושה. זה לא מחליף אינטליגנציה וזה לא מחליף מקוריות אבל זה נותן לך Super power חדש וזה משהו שכולם חייבים לעשות". 

Generative AI נעצר ע"י מחלקת ה-IT

לדבריו של רוזן, לפעמים חסמים איזוטרים יוצרים חסמי כניסה בלי שבכלל זאת הייתה כוונת המשורר. לדוגמא היום מאות אלפי עובדים מנועים מלהשתמש ב-Generative AI עקב חסימה של מחלקת ה-IT שחוסמת הרבה פעמים את הטכנולוגיה מתוך חשש שדאטה ידלוף. רק שמה שיותר מסוכן מסייבר הוא שלא יהיה לך ביזנס בעוד שנה וחצי או שהעובדים שלך יהיו לא רלוונטיים. האם אפשר לאמץ Generative AI למרות החשש?

"אפשר לעשות את זה בדיוק כמו שאמדוקס עם כ-30 אלף עובדים בתשעים מדינות עושה זאת - למרות שזה סופר מורכב מבחינת IT. יש לנו רישיונות, העובדים שלנו יכולים להשתמש בהם, רק שמוציאים Guide Line ועושים את זה מסודר", מציין רוזן. אבטחה זה חשוב. אני לא מזלזל בזה חלילה, אבל זה מטורף איך לפעמים דברים בנאליים יכולים ליצור מחסומים שהם משמעותיים". 

כשאתם הולכים ללקוחות שלכם ואומרים תשמעו יש לנו עכשיו שירות Generative AI חדש, למשל Home Operating system, האם רובם נדלקים על האפשרות להכניס את זה או נלחצים מהלא נודע?

"Generative AI הוא לא האפליקציה עצמה, הוא העוזר של האפליקציות הקיימות שלנו וזה מאוד מפשט את העבודה. תחשוב על רשת תקשורת שפועלת בארצות הברית עם מאות אלפי אנטנות סלולריות, מאות מיליוני לקוחות בזמן אמת, שרתים, ענן. זו מפלצת שנורא קשה לתפעול ו-Generative AI יודע לקחת מסות של דאטה ולהנגיש לך אותן. לטפל בתקלות אוטומטית, ואם לא, אז לחסוך 80% זמן טיפול", מסביר רוזן. "גם ה-Training של העובד הופך להיות יותר פשוט. במקום שייקח לנציג או מפעיל של מערכת בקרה כזאת או אחרת חצי שנה-שנה להיות מקצועי, עכשיו הוא עושה את זה מ-Day one. זה כאילו סופרווייזר יושב לו על הכתף, זה ה-Co-Pilot".

אנחנו יודעים מניסיון היסטורי שכל מערכת טכנולוגית חדשה מנוונת יכולות מסוימות שלך. עם הוויז הפסקנו לנווט למשל. האם גם כאן אנשים יאבדו יכולות?

"ברור שלאנשים תהיה הבנה פחות עמוקה, כמו שמתכנת לא יצטרך בקרוב לדעת לכתוב שפת קוד. הוא ידבר אנגלית, יגיד מה שהוא רוצה והמחשב יעשה את זה במקומו", אומר רוזן. "אני אתן לך דוגמה מהעולם ההיסטורי שלי שהוא בזק. להוציא הצעה ללקוח עסקי זה מאוד מורכב. תחשוב על רשת שופרסל עם 100 סניפים וקווי תקשורת ומצלמות אבטחה. בעבר העובד היה צריך ללכת, לבדוק, להתקשר לכל המקומות ולראות ברשתות איפה אפשר לתת את השירות בישראל". 

"בעולם הישן זה יכול היה לקחת מספר חודשים להזמנות גדולות והצעת מחיר רגילה שיכולה לצאת אחרי חודש כי כולם עובדים עם אקסלים ברקע. היום אתה מסיים שיחה עם לקוח ואיש המכירות יכול תוך ימים ספורים כבר לתת הצעה ותוך חודש כבר לעלות את השירות לאוויר".

זה עתיד או הווה? 

"זה ההווה שלנו עם Generative AI. זאת אומרת שכל התהליכים יתקצרו. אנשים אומרים מה הקשר של אמדוקס ל-Generative AI, איזה תרומה יש לה לעולם הזה. אנחנו בעצם לקחנו את מה שנקרא טלקום GPT, את כל השפה של עולם התקשורת שהיא נורא מורכבת ולא קיימת באינטרנט הציבורי והיינו צריכים לאמן את ה-AI עליה", רוזן מסביר. "בעולם השירות ללקוחות למשל, אנחנו יודעים גם להגיד ל-Co-Pilot איך לנהל שיחה יותר קלילה או יותר רצינית, לתת ללקוח לסטות מן הנושא או לא וכדומה. זה האינטרנט העתידי. אין לי מילים מספיק גדולות בשביל לתאר את המהפכה הזאת".  

האם יכול להיות שב-2040, כל התחום הזה שאתם מתעסקים בו יהפוך להיות נשלט על ידי שתיים-שלוש חברות, אולי אפילו אחת שקוראים לה אמדוקס?

"הסנריו הזה הוא בכיוון. יש עכשיו סוג של טיימר על מתי תהיה החברה הראשונה בעולם בשווי מיליארד דולר עם אדם אחד. זה חד משמעית זה יכול להיראות ככה. אנחנו צריכים להיערך לזה ולהיות חלק מזה".

להאזנה לפודקאסט>>