יין הרוזה, כמו מותגים מתחומים אחרים, עבר בשנים האחרונות שינוי תדמית (ReBranding) מואץ וכתוצאה ממנו עלו גם המכירות שלו במדינות רבות בעולם, בהן גם ישראל. מקורותיו מגיעים עד ליוון העתיקה אבל הוא מזוהה כמו יינות רבים אחרים עם חבל פרובאנס שבצרפת ותופס את העין מן המזיגה הראשונה בזכות הגוון שלו, שנע בין ורוד בהיר לגוון מאוד חיוור של סגול.

כמו כל יין אחר, גם רוזה הוא מיץ ענבים שעובר תסיסה אלכוהולית שבסיומה צבעו לא לבן או אדום אלא משהו באמצע. המיץ שיוצא מן הענבים, בין אם הם ירוקים או אדומים תמיד לבן והצבע האדום מגיע כתוצאה ממגע ממושך עם קליפות הענבים האדומים. הרוזה מיוצר מענבים אדומים וצבעו הבהיר הוא כתוצאה ממגע קצר במיוחד בין הקליפות שנע בין מספר שעות ליממה שלמה.

פופולריות שנמצאת בצמיחה מתמדת

לאירופאים השמרנים לקח זמן לאמץ את טרנד הרוזה אך דווקא מעבר לים בארצות הברית, הפופולריות שלו נמצאת בצמיחה מתמדת בעשורים האחרונים. לצורך העניין, חצי מיינות הרוזה המיוצרים בפרובאנס מיוצאים ישירות לארצות הברית, שם עלו המכירות שלו בתוך חמש שנים מ-150 מיליון דולר בשנה ל-600 מיליון (נכון לשנת 2020). בנוסף, הפוטוגניות של הרוזה תרמה רבות לכך שהפופולריות שלו הלכה וגברה בעידן הרשתות החברתיות, דוגמניות, כוכבי רוק ומשפיענים אחרים נוהגים להצטלם עם כוסות של רוזה והצריכה שלו בקרב צעירים גבוהה. הכוכבים לא רק אוהבים לשתות רוזה, רבים מהם אף מכינים יינות משל עצמם (או לפחות כאלה הממותגים בשמם), ברשימה ההוליוודית אפשר למצוא את שרה ג'סיקה פארקר (״סקס והעיר הגדולה״), קיילי מינוג, סטינג, דרו ברימור ואפילו הראפר מכוסה הקעקועים פוסט מאלון.

View this post on Instagram

A post shared by SJP (@sarahjessicaparker)

View this post on Instagram

A post shared by @postmalone

לצד מגמת ההתחזקות בקרב הקהל שנמצא ברשתות החברתיות, מתחזקת מגמה נוספת והיא ההבנה שיין הרוזה הוא לא רק קליל אלא גם איכותי, מה שהוביל ליצירת ״יינות רוזה פרימיום״. אם עד כה יינות הרוזה נתפסו כמוצר קליל שכיף לשתות אותו כשהוא צונן בעיקר במסיבות או ליד הבריכה, כיום יקבים רבים מסביב לעולם מייצרים בקבוקי רוזה איכותיים יותר והמחירים שלהם בהתאם. העלייה במודעות אל יינות הרוזה, במיוחד אלה המיוצרים בפרובאנס, הובילה לכך שיותר ויותר קרקעות מוקדשים לגידול ענבים ליינות רוזה ומחירי הקרקעות בחבל הוכפלו.

סוגי ענבים מגוונים ושיטות ייצור שונות

אחרי שהסתכלנו מה קורה מעבר לים, צריך לחזור לישראל וליינות הנהדרים שמיוצרים כאן אצלנו. לא במקרה הפכה ישראל למעצמה קטנה בתחום היינות מסביב לעולם, היקבים הישראלים נמצאים כבר שנים בחזית היינות האיכותיים, גם בתחום הרוזה.

קולקציית הרוזה של יקב תבור מציעה מגוון של טעמים ואיכות עבור חובבי היין ומשלבת טעמים בזכות סוגי ענבים מגוונים ושיטות ייצור שונות. ״רוזה ברברה״ מסדרת אדמה של היקב, שזכה לאחרונה בפרס אשכול הזהב בקטגוריית הרוזה, לא רק מתהדר בבקבוק אלגנטי ויפיפה, אלא גם עשוי 100 אחוז ענבי ברברה מכרם סירין שנמצא בקרבת כפר תבור. יש לו ארומות פרועות של פירות אדומים בשלים אך יחד עם זאת הטעם שלו הוא חד, רענן ומורכב, מה שהופך אותו ליין מושלם לצד אוכל או לגימה יומית קאז׳אולית.

יין רוזה (צילום: שירן כהן שי)
רוזה ברברה״ מסדרת אדמה של היקב | צילום: שירן כהן שי

אם עשינו לכם חשק לרוזה, יש עוד מספר יינות רוזה מומלצים אחרים שניתן לרכוש כאן בישראל.

״טרולי פרימיטיבו רוזאטו״ הוא רוזה דרום איטלקי המיוצר מהזן העולה של השנה האחרונה - פרימיטיבו. אותו הזן גדל גם בארצות-הברית (ואפילו בישראל) בשם זינפנדל אך האופי העשיר והעסיסי המועבר ליינותיו נשמר לא משנה היכן מגדלים אותו. הרוזה הזה נותן מענה מדויק לחובבי היינות הורדרדים העדינים, הוא יבש, עדין ומושלם לימי הקיץ החמים.

אקס (AIX) מגיע אלינו מפרובאנס ושייך למותג הוותיק Maison Saint Aix, יקב ששוכן כבר 130 שנים בלב החבל ומוקף ב-750 דונם של כרמים נהדרים והתוצאה היא יין מאוזן להפליא מזנים קלאסים של ענבים - גרנאש, סירה וסינסו.

יין רוזה (צילום: שירן כהן שי)
AIX | צילום: שירן כהן שי

ונסיים עם המלצה על אחד מיינות הרוזה המיוחדים המגיעים ארצה. והוא גם מגיע במהדורה מוגבלת במיוחד. ״PINK״ של היקב הטוסקני פודרה סן כריסטופורו יתפוס לכם דבר ראשון את חוש הראייה בזכות התווית הייחודית שלו שכוללת דמות של חזיר שלקוחה מעטיפת אלבומם של להקת ״פינק פלויד״. למרות העטיפה הפרובוקטיבית, הטעם שלו מאוזן להפליא והוא מיוצר מענבי סנג'ובזה עשירים, בעל איזון, ארומה וטעם מרשימים.