אין ספק שנתינה היא ערך שכולנו יכולים להתחבר אליו. מגיל צעיר נלמד את הקטנים כמה חשוב לחלוק, לתת לאחרים ולהעניק מעצמם. אבל כמה שלא ננסה להסביר להם כמה זה חשוב, מה זה עושה לנו וכמה סיפוק והתרחבות נקבל ממנה, לפעמים כל המילים שלנו, כמו בהרבה מקרים שכבר הספקתם להכיר, לא משתוות לרגע אחד של חוויה; רגע של עשייה, שממחיש בצורה הכי חזקה את העצמה שיש בנתינה. אז איך נגדל דור של מתנדבים? כמה טיפים שיאפשרו לכם לגדל מתנדבים כבר מעכשיו.

1. תנו להם דוגמא אישית

אם טרם הפנמתם את זה עד הסוף, דוגמא אישית היא אחת הדרכים המוכחות ביותר להעביר לדור הבא שלכם את מה שאתם באמת רוצים להעביר להם. תשימו לב שאם אתם אוכלים סלט, מקפידים לשתות מים או למצוא זמן לספורט, במרבית המקרים זה הופך למציאות טבעית עבורם ולא תצטרכו להשקיע מאמצים בשכנוע. ילדים שייראו אתכם מתנדבים, מוצאים זמן מיוחד (שלא חייב להיות ארוך, אגב) ומייחדים אותו למטרת התנדבות מהר מאד יבינו את המסר. נסו אפילו להתנדב כמשפחה - הם ייראו איך אתם מלאי מחויבות והתלהבות מהנתינה שלכם, ותהיו בטוחים שהם כבר ירגישו את זה בכל החושים שלהם, מבלי שבכלל יצטרכו מילים והסברים.

2. נעצו זמן מוגדר להתנדבות משפחתית

כמו שאתם מנהלים את סדר היום שלכם, סוגרים זמן לפגישות חשובות, מוצאים זמן לספורט ואפילו ליציאה זוגית, כך שריינו זמן קבוע בלו"ז להתנדבות. גם הילדים יכירו את הזמן הזה, בתוך הלו"ז שלהם שכולל חברים, חוגים ובילויים, כשכולם יידעו שביום כזה ובשעה כזאת הזמן הזה מוקדש להתנדבות. הילדים, וגם אנחנו, אוהבים דברים קבועים המקנים שגרה וביטחון, ונעיצת זמן קבוע כזה בלו"ז תקל עליהם ועליכם לתכנן את השבוע. תהיו בטוחים שהם כבר יזכירו לכם שמחר אתם מתנדבים ובטח שגם יחכו לזה.

ילדים מתנדבים (צילום: Africa Studio, Shutterstock)
ילדים שיראו אתכם מתנדבים יבינו את המסר | צילום: Africa Studio, Shutterstock

3. הפכו את ההתנדבות לזמן איכות משותף

ההתנדבות שלכם יכולה להפוך לחוויה משפחתית, מעצימה ומלאה בכיף. כאן חשוב שתמצאו נושא שכולם יתחברו אליו, שידבר גם אליכם וגם אל הילדים, כך שכולם יוכלו למצוא מכנה משותף ולהתאחד סביבו. הזמן הזה יכול להיות זמן איכות לא פחות ממופלא שלכם ביחד, העטוף בעשייה ונתינה למען אחרים ומה יותר ממלא משמעות מזה. תחשבו איך ייחרטו הרגעים האלה אצל הקטנים; יתר מכל ג'ימבורי, לונה פארק או סרט - אלה החומרים מהם באמת עשויים זיכרונות ילדות.

4. שלבו את ההתנדבות עם הכישורים האישיים שלהם

אין דבר יותר נפלא מהתנדבות המשלבת את הכישורים האישיים שלנו. זה בדיוק המקום להאיר את העוצמות שלהם בתוכם (ובעצמכם), להבין מהם הכישורים המיוחדים שלהם, ויחד לחשוב איך אפשר לחלוק אותם עם העולם. אם יש לכם ילד בשלן שמאוהב במטבח, למשל, תוכלו לברר על מקום שמרכז מזון או ארוחות עבור נזקקים. אם הילד שלכם מלא חמלה ואהבה לחיות, חפשו את עמותת בעלי החיים הקרובה אליכם - לא תאמינו כמה הם ישמחו לכל זוג ידיים מלאות נתינה. כשנושא ההתנדבות יבוא מהם, ומתוך הכישורים הטבעיים שלהם, זה יהיה הדבר הכי קל ומהנה עבורם ועל הדרך הרווחתם גם שיעור בהעצמה אישית.

5. תנו להם לעוף

אם כבר דיברתם על הכישורים הטבעיים שלהם, ועל הדברים שהם עושים הכי טוב שיש, תנו להם לחשוב על דרך יצירתית של "להעביר את זה הלאה". אם הם בגיל המתאים, אפשר לקחת אחר צהריים אחד לצפייה משותפת בסרט המקסים ומעורר ההשראה הזה ואז לצאת לחיים האמיתיים שלכם ולברר איך אתם יכולים להעביר את זה הלאה. תתפלאו לגלות כמה רעיונות שכלל לא חשבתם עליהם יעלו וכמה יצירתיות, ואפילו יזמות מרשימה, יש בקטנים האלה.

התנדבות עם חיות (צילום: Shutterstock, Somkku)
כשנושא ההתנדבות יבוא מהם זה יהיה הדבר הכי קל ומהנה עבורם | צילום: Shutterstock, Somkku

6. הגיבו לחוסר צדק ועוולות

תנו לילדים לראות איך אתם מגיבים לכל עוולה שעולה בתקשורת ובסביבה. מגיבים בשיחת טלפון למוקד העירוני, לעמותה מקומית או למחלקת הרווחה. כותבים תגובה ברשת, עושים מעשה במטרה לשנות ולא להיות אדישים. הם ילמדו מכם לא לשבת בחיבוק ידיים מול מקרים של חוסר צדק חברתי, וככה יביאו בעצמם שינוי.

7. תסחפו אחריכם אחרים

ככה תוכלו להפוך את ההתנדבות לחגיגה של ממש. אחרי שהחלטתם איפה אתם רוצים להתנדב וקבעתם לכך זמן ייעודי בלו"ז, צרפו אליכם חברים של הילדים, הורים נוספים, חברי משפחה נוספים או אולי אפילו את המסגרות החינוכיות של הילדים. תחשבו כמה כוח יש להתנדבות כזאת, אם הילד יודע שפעם בשבוע או שבועיים הוא וכל החברים נפגשים לעשות משהו טוב יחד. ממשהו שלכם זה יכול להפיח תנועה שתסחוף אחריכם עוד ועוד מתנדבים שייצרו לעצמם עולם תוכן שלם ומיוחד, רק שלהם. ורק תחשבו על האימפקט שיצרתם, הן בעולמם של הילדים, הן בעולמכם והן במקומות ההתנדבות שמהר מאד תבינו כמה אור אתם מביאים איתכם אליהן.

אין ספק שנתינה היא ערך שכולנו יכולים להתחבר אליו. מגיל צעיר נלמד את הקטנים כמה חשוב לחלוק, לתת לאחרים ולהעניק מעצמם. אבל כמה שלא ננסה להסביר להם כמה זה חשוב, מה זה עושה לנו וכמה סיפוק והתרחבות נקבל ממנה, לפעמים כל המילים שלנו, כמו בהרבה מקרים שכבר הספקתם להכיר, לא משתוות לרגע אחד של חוויה; רגע של עשייה, שממחיש בצורה הכי חזקה את העצמה שיש בנתינה. אז איך נגדל דור של מתנדבים? כמה טיפים שיאפשרו לכם לגדל מתנדבים כבר מעכשיו.