עולם המתכונים חיבר בין סבתות ונכדים במשך שנים - כל אחד מאתנו גדל (וגודל) על מנות אהובות של סבתא, שנותנות טעם וריח לחיים המשפחתיים שלנו, ומעלות זיכרונות ותחושות. תמיד הבטחנו לעצמנו שיום אחד, כשיהיה לנו זמן, ניקח על עצמנו פרויקט ונוציא מסבתא את הסודות המקצועיים שלה, כדי שיהיה לנו את הכול שמור ומסודר באיזה מקום. זה אף פעם לא קרה - החיים וזה – אז זהו, שעכשיו יש לכם הזדמנות לעשות זאת.

סבא וסבתא אמנם רחוקים מאתנו, אבל אפשר לדבר איתם בטלפון (או בזום!), לשאול לשלומם ולתעד את המתכונים האהובים עלינו, של המאכלים שאנחנו כל כך מחכים לחזור ולטעום. זה גם יעסיק אותנו, גם יעזור לנו לשמור על המורשת הקולינרית המשפחתית, ובעיקר - יחזק את הקשר עם סבא וסבתא בתקופה בהם הם מתגעגעים יותר מתמיד.

אבל אל תעשו זאת סתם על הדרך, תתייחסו למשימה בצורה רצינית ונהלו שיחה אמיתית עם סבא וסבתא. לימדו את המתכון, כמובן - אבל אל תרגישו לחוצים להיתפס לפרטים הקטנים במהלך השיחה; תמיד אפשר להשלים אותם אחר כך. הקשיבו לסיפורים ולזיכרונות. שאלו אותם מה שלומם. אמרו להם שאתם מתגעגעים אליהם. בסופו של דבר, האוכל הזה חשוב לנו כל כך לא רק מפני שהוא טעים - אלא גם מפני שהוא מזכיר לנו אנשים שאנחנו אוהבים.

סבתא (צילום: shutterstock)
הקשיבו לסיפורים ולזיכרונות | צילום: shutterstock

אז איך מייצרים ספר מתכונים טוב?

  1. עבדו מסודר. השיחה עם סבא וסבתא תתפרש על פני נושאים שונים; אתם תזכו לא רק לדעת את המתכונים, אלא גם להיחשף לרקע שלהם, לגלגולים שעברו ולאנקדוטות משעשעות. במהלך השיחה, פשוט תזרמו ותיהנו. אחר כך, כשתשבו לעשות סדר במידע, ארגנו אותו בצורה שיטתית: מצרכים לחוד, דברים שצריך להכין מראש, שיטת ההכנה וטיפים לסיום. הרשימות שלכם צריכות להיות כמה שיותר נקיות, ברורות וקלות להבנה.
  2. הבחינו בין עיקר לטפל. תעדו את המתכון בצורת ההכנה הקלאסית שלו, שמביאה לתוצאה המוכרת והאהובה שסבתא מכינה תמיד. כדאי להוסיף הצעות לשדרוגים - אבל לא לשבץ אותן באמצע המתכון, אלא לרכז אותן בסופו. בנוסף, רשמו ליד כל מתכון אם הוא חלבי, פרווה או בשרי; הוסיפו גם זמן עבודה משוער, וזמן הכנה כולל. אם יש מצרכים שאפשר להחליף באחרים (לפי זמינות בעונות השנה או רמת השקעה כלכלית), כדאי לציין זאת גם כן.
  3. תנו מקום לסיפור. ספר שמכיל מתכונים בלבד זה נחמד, אבל אלו לא סתם מתכונים - אלו הטעמים שגדלתם עליהם. כתבו ליד כל מתכון כמה משפטים על המאכל - מתי טעמתם אותו בפעם הראשונה, מי מהמשפחה הכי אוהב אותו, מתי נהוג לאכול אותו - ושאלו את סבא וסבתא לסיפורים שקשורים בו. התוצאה הסופית תהיה לא רק שימושית, אלא גם אישית, משפחתית ומרגשת.
ספר מתכונים (צילום: shutterstock)
כתבו בו על הקשר שלכם עם סבא וסבתא, על סיפור החיים שלהם | צילום: shutterstock

איך תהפכו את הספר לאישי ומרגש?

השקיעו בפתיחה ובסיום. מעבר לפרטים הטכניים כמו תוכן עניינים, כדאי להשקיע בכתיבת פתיח. כתבו בו על הקשר שלכם עם סבא וסבתא, על סיפור החיים שלהם, על סיפור החיים שלכם, ואפילו על הנסיבות בהן הספר הזה נכתב. גם אם עכשיו זה נראה לכם ברור, כשתסתכלו בו בעוד שנים יהיה מעניין לקרוא מה חשבתם והרגשתם בזמן הזה.

לקבלת הטבה מיוחדת להכנת ספר מתכונים ב-wow לחצו כאן>>

כתבו טקסט אישי קצר ליד כל מתכון. הוא יכול להיות שלכם או של סבא וסבתא. המטרה שלכם היא לא רק לתעד את המתכון, אלא גם את הסיפור שלו, את המהות שלו. שאלות מנחות שיכולות לעזור: מי המציא את המתכון הזה? מתי מכינים אותו? מי הכי אוהב אותו? מתי קרה משהו מצחיק, עצוב או מפתיע שקשור בו?

איך לצלם תמונות טובות?

בין אם אתם מכינים את האוכל בעצמכם ובין אם סבתא היא זו שמכינה אותו, בעת הבישול צריך לקחת בחשבון שהתוצאה תצולם, ולפיכך להשקיע הן במנה והן בצלחות. בנוסף, תפרגנו בתאורה וכך תשיגו תמונות ברורות באיכות מרבית. דבר חשוב נוסף, אל תפחדו לערוך את התמונות. אחד מהיתרונות הגדולים של עריכת אלבום באתר WOW הוא עורך התמונות החכם והקל לתפעול המצוי בו.

בחרו את התמונות המשפחתיות האהובות עליכם ביותר. הן לא חייבות להיות מעכשיו; יש לכם מספיק זמן לעבור על אלבומי התמונות ולבחור את המצטיינות. אל תשכחו לכתוב ליד כל אחת איפה היא צולמה ומתי, כמו גם מי מופיע בה. אם מצאתם תמונה של בן משפחה עם המאכל - שיחקתם אותה. זכרו: המשמעות האמיתית של הספר לא טמונה באוכל עצמו, אלא במה שהוא מסמל: המסורת המשפחתית שלכם. הספר הזה יכול להיות מתנה מקסימה לסבא ולסבתא - גם התוצר הסופי עצמו, וגם תהליך ההכנה שלו, אבל הוא גם מתנה עבורכם - שימור של המסורת המשפחתית, וחיזוק הקשרים שלכם עם האנשים שאוהבים אתכם יותר מכול.

*יובהר כי חברת wow  (ולא אתר מאקו או חברת שטראוס), היא האחראית הבלעדית להטבה זו, טיבה ותנאיה.