תפקיד התאורה הוא בין היתר להפוך את הבית למקום מואר, נעים ונוח ובמקביל להדגיש צבעים ולקבוע את הטון של החדר. שימוש אסטרטגי בתאורה יכול גם לצמצם צריכת אנרגיה, לחסוך לכם כסף ולהפחית את ההשפעה הסביבתית. אחרי שתגלו איך מתאימים תאורה לחדר, לא תבינו איך הסתדרתם בלי הידע הזה.

המטבח, חדרי המגורים והסלון – הכול מתחיל בוואט

כדי לבחור תאורה שמתאימה לכל חדר, מסתכלים על הוואט: במטבח למשל צריך אור בהיר וצלול לבישול בטוח ולמשימות כמו חיתוך ירקות או קריאת מתכונים. לכן, תאורת משימה (כמו אורות מתחת לארון) מבוססת לרוב על גופים שהם 5-20 וואט, אבל עבור אורות עיליים ההספק יכול להיות גבוה יותר. אם משתמשים בנורות לד, אפשר לבחור נורת 20-50 וואט (שווה ערך לנורת ליבון של 100-250 וואט).

בעיצוב מטבח קיים, ניתן להשתמש בתאורה שקועה או בפרופיל תאורה כדי להעלים צללים וכתמים כהים. לעומת זאת, תאורת תקרה מעל האי במטבח או פינת האוכל יכולים להוסיף אמירה מסוגננת וערך פונקציונאלי בזמן האכילה או במפגשים חברתיים. למראה מגובש, הכי חשוב לבחור מתקנים ונורות המשלימים את העיצוב הכללי ואת ערכת הצבעים של המטבח.

חדרי המגורים, לעומת זאת, דורשים בדרך כלל אור רך ומרגיע יותר. כאן נעשה שימוש בשילוב של תאורת סביבה ותאורת משימה: לתאורת סביבה ניתן להשתמש בנורת לד 15-20 וואט (שווה ערך לנורת ליבון 60-100 וואט), בעוד תאורת משימה לקריאה עשויה לדרוש נורת LED של 10 וואט (שווה ערך לנורת ליבון של 60 וואט).

הטיפ העיקרי לסלון הוא להתחיל עם תאורת סביבה להארה כוללת - כמו שילוב של גופי תקרה ומנורות רצפה. לאחר מכן, ניתן להציג תאורת משימות בצורה של מנורות שולחן או מנורות רצפה מתכווננות לפעילויות כמו קריאה.

לבסוף, ניתן להשתמש בתאורת הדגשה כגון זרקורים, ספוטים או אפילו מדפים מוארים, כדי להבליט מאפיינים אדריכליים, יצירות אמנות או תפאורה מעניינת. מתגי דימר יכולים אף הם להועיל בסלון לשינוי מצב הרוח והבהירות בהתאם לשעה ביום ולתפקוד הרצוי.

מחסני תאורה 2 (צילום: מחסני תאורה)
צילום: מחסני תאורה

איכות ובטיחות: השילוב המנצח בתאורת חדרי ילדים

בחדרי ילדים הבטיחות היא המפתח. קודם כל, עדיף להימנע מנורות בהירות או חמות במיוחד. מנורת תקרה ראשית יכולה להתבסס על נורת LED של 15-20 וואט (שווה ערך לנורת ליבון של 60-100 וואט), בעוד במנורת לילה ניתן להסתפק בנורת LED של 1-5 וואט. עבור מנורות שולחן או מנורות קריאה, ניתן להיעזר בנורת LED של 5-10 וואט (שווה ערך לנורת ליבון של 40-60 וואט).

מסתבכים? שימו לב שערכי ההספק ניתנים כטווחים ועשויים להשתנות בהתאם לדרישות הספציפיות של כל חלל ולהעדפות אישיות. זאת גם בהנחה שסוג הנורה הנפוץ ביותר הוא LED, שהוא חסכוני יותר באנרגיה מאשר נורות ליבון מסורתיות או CFL. בנוסף, קחו תמיד בחשבון את היעילות של מקור האור ואת הבהירות שלו בעת תכנון התאורה בחלל הפנים.

עוד פקטור שמומלץ להתחשב בו הוא האור הטבעי הקיים בחלל. בחרו בתאורה מלאכותית המשלימה אותו ובכך תבטיחו סביבה מוארת ונוחה לאורך כל היום. סוג האור, עוצמתו וצבעו יכולים להשפיע באופן משמעותי על האסתטיקה והפונקציונליות הכללית של החדר, ולכן חיוני לתכנן את עיצוב התאורה בקפידה. אבל רגע, יש עוד.

מחסני תאורה 3 (צילום: מחסני תאורה)
צילום: מחסני תאורה

"הכי חשוב לבדוק תו תקן"

אז כן, התאורה היא קריטית במונחים של אסתטיקה ופונקציונאליות. אבל מתי בפעם האחרונה חשבתם על ההיבט הבטיחותי בבחירת גופי התאורה של הסלון, חדרי הילדים או המטבח?

"הכי חשוב לוודא שמדובר על גוף תאורה עם תו תקן", מבהיר מוטי ישראלי, המנהל הטכני של רשת "מחסני תאורה". "מעבר לסמל של מכון התקנים שאמור להיות מודפס על הקרטון עצמו, ניתן לחפש דגמים מאושרים באתר הרשמי של מכון התקנים", הוא מסביר. "אמנם ישנם תקנים שונים למוצרים שונים, אך כולם מסומנים באותו הסמל של מכון התקנים".

הנתונים תומכים באזהרות של ישראלי. לא רבים יודעים, אבל בישראל מתקבלים למעלה מ-50 אלף דיווחים על אירועי שריפה מדי שנה. לפי הנתונים הרשמיים, כ-30% מהמקרים נגרמים כתוצאה משימוש לא בטיחותי במכשירי החשמל הביתיים – כולל גופי התאורה. כדי לצמצם את הסיכון, פשוט מוודאים שיש לגוף התאורה תו תקן אמין.

"הסיבה לחשיבות של תו תקן ברורה: הוא עוזר לנו להיות רגועים ולדעת שמעבדה מוסמכת בדקה כל משלוח", מסביר ישראלי. "במילים אחרות, תו תקן מעיד שהמעבדה בדקה את מה שהיצרן מצהיר, גם אם הוא בעצמו לא בטוח שבדק או אם לא שם לב לשינוי בייצור".

בקיצור, קחו בחשבון את היעילות של מקור האור, את הבהירות שלו ובעיקר את תו התקן. אם תשתמשו בשיקולים האלה, התכנון של התאורה יהיה נכון והבית גם יעבור שדרוג וגם יהיה הרבה יותר בטיחותי. נו, רואים את האור?