מדי שנה פוקדים את העיר חברון ואת מערת המכפלה עשרות אלפי אנשים שמגיעים לציין את שבת "חיי שרה" שהפכה כבר למסורת במשך חצי יובל. אולם השנה, משבר הקורונה הגיע עד לעיר האבות ואילץ את מארגני האירוע להתמודד עם מציאות חדשה ולא מוכרת ועם הצורך להמציא את הקונספט מחדש. בכל זאת, אם אי אפשר להגיע או להתקהל – איך אפשר לחבק את האבות והאימהות?

"מבחינת הגעת אורחים לעיר חברון, אפשר לומר שהשנה המציאות הייתה יוצאת דופן ואפילו קשה", מספר נעם ארנון, דובר היישוב היהודי בעיר, "לא רק שלא הגענו לכמות האורחים הרגילה שמגיעה מדי שנה לשבת המיוחדת, אלא אפילו כמות האורחים ביחס לשבת רגילה הייתה זעומה. עקב משבר הקורונה והנחיות משרד הבריאות לא התאפשר לנו לארח השנה ולראות את הרחובות ואת רחבת מערת המכפלה, שבשנים כתיקונן מכילה אלפי אנשים, ריקה – היה מחזה לא פשוט".

"כשמספר השליחים נמוך יותר – תחושת האחריות גדולה יותר"

בינתיים בצוות החשיבה ניסו לחשוב על פיצוי מסוים לחוויה, לפחות עבור תושבי חברון עצמה, וכך יצא שבמקום שכל משפחה תארח עשרות אנשים, משפחות הקהילה ארחו זו את זו לסעודות שבת. "אלינו הגיעו להתארח בסעודת ערב שבת", משתף ארנון, "ובסעודת בוקר שבת אנחנו התארחנו אצל משפחה אחרת, כך שהצלחנו להרגיש איזשהו פיצוי חגיגי שיגרום לנו להרגיש שמדובר בשבת מיוחדת".

בנוסף לחוויית האירוח הפנים-קהילתית, משתף ארנון בתחושת שליחות גדולה שליוותה את משפחות היישוב במהלך השבת. "המצב החדש העצים בנו את תחושת השליחות, הרגשנו שאנחנו נציגות של עם ישראל במערת המכפלה. לפעמים דווקא כשמספר השליחים הוא נמוך יותר, תחושת האחריות היא גדולה יותר. הבנו שיש חשיבות קריטית ועצומה לכל אחד ואחד שעולה למערת המכפלה, זה הרגיש אחרת".

במקביל להיערכות הקהילתית של בני המקום, היו מספר אורחים בודדים שהצליחו להגיע. אחת מהן היא יערה קייזר ששיתפה מחוויותיה ברשתות החברתיות: "סופ"ש חיי שרה במערת המכפלה אשר בחברון – פתח גן-העדן. היה מפתיע, מרתק, מרגש ועוצמתי", היא משתפת.

 

 "הזדמנות חד פעמית לעשות דברים אחרת"

למרות זאת, גם למי שלא הצליח להגיע באופן פיזי למערת המכפלה, היו דרכים להתחבר לזמן ולמקום. בערב יום חמישי, שלפני השבת, התקיימה הופעה של ישי ריבו על רקע חומות מערת המכפלה. "הייתה אווירה מאוד מיוחדת עם תאורה קסומה", מספר ארנון, "האירוע שודר בערוצי היוטיוב, בפייסבוק ובכל האמצעים הטכנולוגים ועשרות אלפי אנשים שרצו להתחבר מרחוק הצליחו על ידי המופע. הוא היווה איזשהו תחליף לחוויה של הימצאות במקום על ידי צפיה בו".

ארנון מספר כי בדרך כלל, בערב שלפני שבת "חיי שרה" אין לאף אחד זמן להתעסק במופעים כי כולם עסוקים באירוח עשרות האלפים שהופך למשימה לא פשוטה כשכל אחד צריך מקום לינה וסעודה. כמו כן, רשימת האח"מים והפוליטיקאים שמגיעים היא ארוכה וכולם צריכים לקבל התייחסות ולקחת חלק במערך ההרצאות, השיעורים והסמינרים. "כיוון שמגיעים הרבה מאוד אנשים בעלי דעה ומעמד, הם מסוגלים ורוצים ומעוניינים להיות עם הציבור. מערכת ענפה של הרצאות, שיעורים, פגישות, שיחות, פאנלים וסימפוזיונים. כל זה לוקח אנרגיה אדירה. הפעם, כשלא היה אירוח – אפשר היה לארגן את המופע. זו הייתה הזדמנות חד פעמית לעשות דברים אחרת", הוא מוסיף.

שבת חיי שרה (צילום: אלימלך קרזן)
צילום: אלימלך קרזן

ולא רק המופע היה זמין למי שלא הצליח להגיע למערת המכפלה, אלא גם קמפיין גדול לגיוס המונים שהציע למי שמחובר למקום להזדהות ולתרום. "התחלנו במבצע התרמה מאוד משמעותי ובאמת זכינו להשתתפות נהדרת מצד הציבור", משתף ארנון, "תוך יומיים שלושה התרומות הגיעו ל-3 מיליון שקלים. כל ההתרמה נעשתה אונליין – כך שאנשים פשוט נכנסו ותרמו. זה נתן לנו הרגשה מאוד טובה שבאיזשהו מקום פיצתה על תחושת הניתוק והחוסר בכך שהשנה לא יגיעו אותם המונים. כל אחד תרם לפי מה שידו משגת ומהבחינה הזו הרגשנו מחוברים ומחובקים, הטכנולוגיה מאפשרת לאנשים לבטא את הרגשות שלהם על ידי פעולה מעשית".

ומה הלאה? מה יהא על חברון בזמנים כאלה?

"לטייל מותר בימינו. יש לנו בחברון מוזיאון, מרכז הדרכה, מדרשה ומערכת שלמה של פעילות בתחום התיירות וההדרכה שפועלת לפי הכללים. כל זמן שמותר לטייל אנחנו מעודדים לצאת לטיולים וסיורים, זה דבר שקיים כל הזמן וכבר בימים אלו יצא לי לראות מגוון קבוצות מאורגנות שמגיעות למערת המכפלה – ממכינה קדם צבאית ועד לקבוצת חסידים".

"בנוסף לכך אנו גם נערכים לתכנון של שכונה חדשה ברובע היהודי הישן", מספר ארנון, "זה מקום שבמשך מאות שנים שכן בו רובע יהודים שנהרס בזמן השלטון הירדני אז נבנה בו שוק שהיום הוא לא פעיל. לאחרונה קיבלנו אישור לתכנן שם מחדש את הרובע היהודי אז גם זו פעילות שמתבצעת כאן. כל זה במקביל לפעילות של בניית שכונה חדשה נוספת, בתי מגורים נוספים שיענו על המחסור החמור בבתי המגורים למשפחות. בסופו של דבר הפעילות עדיין ממשיכה והיא רבה, מלאה, מגוונה ובעלת חשיבות רבה. בנוסף, כדאי לבקר גם בגן הלאומי "תל חברון" שבו ישנם ממצאים ארכיאולוגיים מרתקים שהתגלו לאחרונה. הוא פתוח בימי חמישי ושישי עם הדרכה במקום, מאוד מעניין! אפשר להגיע באוטובוס "אגד" שיוצא כל חצי שעה מירושלים וגם ברכב פרטי. מומלץ מאוד ומוסיף המון ידע וחוויה", מסכם ארנון.