ראשון לציון עוברת מהפכה בכל התחומים – תחבורה, תשתיות, דיור והקמת מתחמי תעסוקה גדולים. כ-120 אלף תושבים צפויים להתאכלס בעיר בשנים הקרובות, ולהצטרף לכ-270 אלף התושבים שכבר גרים בה – מה שצפוי להפוך את ראשון לציון לעיר השלישית בגודלה בישראל, אחרי ירושלים ותל אביב. חלק משמעותי בהתחדשות פני העיר היא כמובן תנופת הבנייה האדירה, שמלמדת את כולנו איך עושים זאת נכון.

מתחמי המגורים החדשים בראשון לציון הם בראש ובראשונה דוגמה ומופת לעירוב שימושים: מתחם חדשני שמשלב בנייה למגורים, משרדים, מסחר, מלונאות ושטח עצום של פארקים. נשמע כמו חלום? זה אפילו טוב יותר ממה שאתם מדמיינים.

1000 סיבות להישאר בשכונה: כל מה שאתם צריכים נמצא מתחת לבית

עירוב שימושים היא גישה מודרנית שדוגלת בשילוב מספר שימושי קרקע באותו מגרש או מתחם. בישראל מדובר על אתגר בסדר גודל לאומי, שבו ראשון לציון עומדת בהצלחה מעוררת השתאות.

לראייה, אחד מפרויקטי הדגל של ראשון לציון בשנים האחרונות הוא מתחם ה-1000: עיר נוצצת של עסקים, מגורים, בילוי ופנאי, הממוקמת באזור​ המערבי ומשיקה לצירים מרכזיים עם נגישות אופטימלית. סמיכות לכבישים מהירים תסגור לכם פינה כשתרצו לנסוע לטייל, או ללכת ברגל ליס פלאנט, ללייב פארק, לסופרלנד ולשמורת האגם.

צריכים בכל זאת לצאת מהאזור? מתחם ה-1000 נמצא בקרבת תחנת משה דיין של רכבת ישראל, חוף הים וטיילת ראשון לציון. בעתיד ובתנאי שיתקבל מימון ואישור ממשרד התחבורה, צפויים לעבור בו גם שלושה מקווי הרכבת הקלה: אדום וירוק, והקו החמום להסעת המונים מהירה.

בקיצור, מתחם ה-1000 מאפשר לתושבים, לעובדים ולמבקרים מרחב עירוני מגוון ונעים, שמעודד הליכה, מפגש​ ואורח חיים בריא וקהילתי - וזה אפילו לא הכול.

סגנון חיים עירוני שאין כמותו בישראל

העיר החדשנית "מתחם ה-1000", שנבנית בימים אלו באזור המערבי של ראשון לציון, מציעה סגנון חיים עירוני, שוקק ומרתק. אבל בניגוד לאזורים אורבניים צפופים כמו בתל אביב או בירושלים, כאן שמים דגש על נגישות מעולה ופורצת דרך עם מגוון אנשים, עסקים ושימושים.

רוצים את זה בנתונים? במתחם ה-1000 יש כ-1.7 מיליון מ"ר תעסוקה ומסחר, כ-5,600 יחידות דיור ו-110 דונם של פארק. המשמעות היא שהמתחם מסוגל לאכלס בקלות כ-100 אלף עובדים מדי יום וכ-22 אלף תושבים (!).

ואם מוסיפים למשוואה הקצאה של כ-160 אלף מ"ר למסחר ומלונאות - מבינים למה מדובר בסגנון חיים עירוני שעוד אין כמותו בארץ.

הראשונים לזהות: כך צריך לממש את הפוטנציאל של צריפין

אי אפשר לדבר על מתחמי המגורים החדשים באזור המרכז בלי להזכיר את צריפין. כל חייל או חיילת ששירתו בצה"ל עד 2019 מכירים את צריפין בתור בסיס הדרכה, אבל ממש בימים אלו הוא משנה את פניו והופך למתחם מגורים מסקרן עם פוטנציאל אינסופי.

השכונה החדשה בצריפין צפויה לכלול כ-4,000 יחידות דיור, שתושביה ייהנו מהקרבה לכביש 44 ממזרח ומהחיבור לכביש 431 ומחיבור למתחם ה-1000. עתודת הקרקע של מתחם צריפין עומדת על כ-3,700 דונם, כך שקל יהיה לשלב במתחם המגורים סביבות חיים שלמות: החל ממבני מסחר, דרך מוסדות חינוך ועד למבני ציבור.

לגור בעיר – ולנשום את הטבע

תושבים עתידיים במתחמי המגורים החדשים בראשון לציון, יישארו קרובים לריאות ירוקות ולפארק מטרופוליני שיתחבר לגן העירוני הקיים. התוצאה היא שטחים פתוחים עצומים ופעילויות פנאי וספורט לכל המשפחה - כל יום וכל השנה. מעבר לכך, מתחת לשכונה מתוכננת לפעול מערכת תת קרקעית לפינוי אשפה, שתמנע את תנועת משאיות הזבל ברחוב. ריאה ירוקה על מלא.

גם בצריפין וגם במתחם ה-1000 משלבים באלגנטיות בין שטחים פתוחים, מתחמי מגורים ומיזמים לשחזור ושימור אתרי מורשת. בנוסף, לטובת הדיירים צפויים לעמוד כל שירותי הקהילה החיוניים - בתי ספר, גני ילדים, מרפאות, בנקים, סניף דואר, תחבורה, מוקדי מסחר, אתרי בילוי ופנאי – והכול במרחק הליכה. עירוב שימושים, כבר אמרנו?.

לסיכום, החשיבה האורבנית העדכנית מציבה את התושבים במרכז, ועיריית ראשון לציון לוקחת את זה צעד נוסף קדימה. כך שבהחלט אפשר להבין כיצד הפכה העיר למטרופולין החדשה של ישראל – והיד עוד נטויה.