איך תדעו שהעיר שאתם גרים בה בונה נכון את העתיד? היא דואגת להתפתח בכמה תחומים במקביל, ולא רק בתחום אחד. כך לדוגמה, אם דואגים להשקיע בבנייה מאסיבית אבל לא בפתרונות תחבורה, התוצאה היא עוד פקקים איומים.  אבל כשחושבים על הכול וכשיש חזון ברור ומוגדר – הפוטנציאל גדול.

העיר שללא ספק עושה את זה בצורה הכי מרשימה בארץ, היא ראשון לציון. הרבה מים (או יין) עברו בעיר מאז הוקמה לפני כמעט 140 שנה כמושבה על דיונה לחופו של הים התיכון, והנה בקרוב צפויים להצטרף אליה 120 אלף תושבים חדשים, וביחד עם כ-270 אלף האנשים שכבר גרים בה - להפוך אותה לעיר השלישית בגודלה בישראל, אחרי ירושלים ותל אביב.

אבל מה שבאמת מעורר השראה בראשון לציון הוא השילוב בין התחומים. ראש העירייה, רז קינסטליך, מחויב לתהליך ההתחדשות העירונית ומודע לצורך במקומות עבודה חדשים בעיר ובמשיכת קהל עסקי לתוך ראשון לציון. לשם כך, דואגת העירייה להקים מרכזי תעסוקה חדשים: מתחם ה-1000, ראשון איילון ואגמים, שעתידים לשנות את פני אזור המרכז כולו.

מתחם ה-1000: עיר חדשנית בעירוב שימושים

מתחם ה-1000 שנבנה בימים אלו באזור המערבי של ראשון לציון, הופך את עיר היין למטרופולין החדשה של ישראל. הוא משיק לצירים המרכזיים של האזור ומבטיח בכך נגישות אופטימלית, אבל גם מציב סטנדרטים חדשים בתכנון המרחב הציבורי ובפתרונות תחבורה יעילה.

כל הערים בישראל יכולות ללמוד מהאופן שבו דאגו סביב מתחם ה-1000 בראשון לציון לנגישות תחבורתית מושלמת ועורקי תחבורה מרושתים: החל מטרמינל הרכבת המרכזי, חיבור לקווי הרכבת הקלה​, מערכות הסעה פנימיות חדשניות והתניידות קלה במרחבי העיר החדשה - לכל מקום, הן בשבילי אופניים והן​ ברגל.

חוץ מזה, המספרים לא משקרים: מתחם ה-1000 מזיז את מפת התעסוקה והמסחר בארץ. לראייה, הוא מציע כ-1.7 מיליון מ"ר של שטחי תעסוקה (מתוכם 160 אלף למסחר ומלונאות), צפוי לארח כ-100 אלף עובדים, כולל 110 דונם של פארק, ויהיו בו כ-5,600 יחידות דיור שיתאימו לאכלוס של כ-22 אלף תושבים חדשים.

אם עד היום שמעתם את המושג "עירוב שימושים" ולא לגמרי הבנתם את הכוונה, מתחם ה-1000 בראשון לציון מראה איך עושים את זה נכון. הוא מאפשר לתושבים, לעובדים ולמבקרים מרחב עירוני מגוון ונעים, שמעודד הליכה, מפגש​ ואורח חיים בריא וקהילתי.​ למעשה, הוא המתחם הגדול והמהותי ביותר בישראל שתוכנן מראש כמתחם עירוב שימושים חדשני עם ראייה קדימה - וזה ללא ספק מוכיח את עצמו.

ראשון איילון: אזור תעשייה של המאה ה-21

מתחם ראשון איילון משנה את פניו. כיום הוא מתפקד כאזור התעשייה המערבי של העיר וממוקם מצפון למתחם ה-1000 וממערב לנתיבי איילון, אבל בחודשים האחרונים החלה גם בו תנופת התחדשות עירונית.

תוכניות הבנייה למתחם די ברורות: התוכנית לרצועה המערבית, פס ראשון איילון, כוללת כ-100 אלף מ"ר שבהם ממוקמים גופים כגון בית הדיור המוגן 'בית בלב', בית החולים האורתופדי של אסותא, בניין משרדים ענק של חברת צרפתי, מגרש נוסף של חברת מאיה טור ועוד בנייני משרדים חדשניים.

במקביל, לפני מספר שנים אושרה לשאר שטחי המתחם תב"ע שתכליתה להוסיף זכויות לתעסוקה בהיקף של כ-500 אלף מ"ר. כך שבסך הכול מדובר בהיקף כולל של כ-1 מיליון מ"ר, זאת בנוסף למתחם תעסוקה אטרקטיבי לתושבי ראשון לציון וכל אזור המרכז.

כצעד משלים מטופל גם ההיבט הסביבתי: שדרוג שפות רחוב, שדרוג תשתיות ועיבוי של תחבורה ציבורית ונגישות לאזור. בהקשר הזה נציין, כי הקו האדום של הרכבת הקלה יעבור בעתיד בקרבת המתחם, ובהמשך גם הקו החום שיגיע מרמלה ולוד ואמור לחצות את העיר.

מטרת המהלך להתחדשות במתחם ראשון איילון היא לעודד את בעלי הנכסים הקיימים בו כיום, ברובם תעשייה קלה ובתי מלאכה קטנים, להסב אותם לטובת משרדים. כמו כן, הפיתוח של האזור נעשה נכון ומתוך ראייה הוליסטית, במטרה לשלב אותו עם מתחם ה-1000 ופארק אגמים.

פארק אגמים: חוויה אורבנית ועסקית ממש מול האגם

פארק העסקים אגמים מוכיח שאפשר לשלב בין בטון וטבע. חוץ מהעובדה שהוא מונה קרוב ל-300 אלף מ"ר של שטחי תעסוקה, הוא מעניק לעסקים שבו חוויה אורבנית מול האגם. במילים אחרות, פארק אגמים מצליח להיות שמורת טבע בעיר ולהציע מגוון אטרקציות בילוי במרחק הליכה, כמו מתחם היס פלאנט או הסופרלנד.

פארק עסקים אגמים שומר על ערכי הטבע העירוני הקיימים והוא משתרע על שטח של כ-1,250 דונם. זהו לא רק המתחם הדרומי מבין שלושת מתמחי העסקים במערב ראשון לציון, אלא פרויקט שמציע לגופים גדולים במשק אזור נחשק לעבור אליו כדי ליהנות מנגישות, ממיקום מרכזי ומחדשנות.

לסיכום, מתחם ה-1000, פארק האגמים ומתחם ראשון איילון צפויים לשנות את מפת התעסוקה, המגורים והעירוניות במרכז. חשוב להדגיש שמדובר בפרויקט ברמה הלאומית ולא באירוע עירוני או מקומי, אז כדאי לכולנו להמשיך לעקוב ולשאוב ממנו השראה.