יניר לוי, בן ה-26 מבת ים, הספיק כבר לתרום כרבע מחייו בהתנדבות למען החברה והצבא. כששואלים אותו מה התחביב שלו, הוא עונה באופן לא מפתיע "עזרה למשפחה, לחברים ולאנושות".

לוי, שנולד עם מוגבלות שכלית התפתחותית, התנדב שנה בחווה חקלאית בבית עובד במסגרת שירות לאומי. משם המשיך לתוכנית "גדולים במדים" כמתנדב בצה"ל למשך שנתיים, לאחריהן גויס כחייל מתנדב ושירת שירות מלא בבסיס מחוז דן ביהוד.

קמפיין מימון ההמונים לתוכנית גדולים במדים יאפשר לשלב מאות חיילים משוחררים בעלי צרכים מיוחדים בשוק התעסוקה. את התרומה ניתן לעשות באתר התוכנית או בטלפון 4581*

את העבודה שעשה בארגון פק"לים של פיקוד העורף, חיילים מן המנין לא אוהבים לעשות. הם משתעממים מהרוטינה. עבורו, מדובר בלא פחות משליחות. לוי, ועוד רבים מחבריו, גויס לצבא במסגרת עמותת "יד לילד המיוחד" המפעילה את תכנית "גדולים במדים", לשילוב צעירים עם צרכים מיוחדים בצה"ל. אם בעבר חלק מהמפקדים חשבו שהם מהווים נטל על הצבא, כיום ברור להם שמדובר בתרומה אדירה לכוח העבודה.

כדי להבין זאת, מספיק לראות איך הימ"חים של מחוז דן כמעט קרסו בתקופת הקורונה, בזמן שמתנדבי התכנית לא יכלו להגיע למקום ולתפעל אותם. "אלו חיילים מאוד מסורים ואחראים והם עושים את עבודתם ברצינות שבה מטיסים מטוס קרב", אומר מנדי בליניצקי, מנכ"ל העמותה. "יש להם מוטיבציה אדירה שמדביקה את כולם והם עושים עבודה משמעותית עבור צה"ל. בבסיס פלמחים, אחראי המרפאה הוא חייל 'גדולים במדים' עם שיתוק מוחין המרותק לכיסא גלגלים. כשהחיילים רואים אותו ורוצים להוציא גימל, הם עושים אחורה פנה. בצה"ל משתפים איתנו פעולה באופן מלא".

יניר ואמו בחיבוק מרגש בטקס הכומתה שלו (צילום: באדיבות גדולים במדים)
יניר ואמו בחיבוק מרגש בטקס הכומתה שלו | צילום: באדיבות גדולים במדים

"אני רוצה תעסוקה קבועה ומכובדת"

חזרה ללוי שעבר טקס כומתה, וקיבל תעודת מצטיין מחוז דן של פיקוד העורף ממפקד המחוז (לשעבר) אל"מ אריאל בליץ, על ההספק, ההתמדה וההקפדה שלו על זמנים. לדברי לוי הוא לא אוהב לשבת ונהנה מעבודה פיזית – "ככה הגוף נטען בכוחות". היום, לאחר השחרור, הוא נאלץ לשבת בבית ולחכות למעסיק שיאמין ביכולות שלו ויציע לו עבודה.

"אני רוצה תעסוקה קבועה ומכובדת ולהיות במקום שיאהבו אותי ולא ינצלו אותי".

יש לך עבודה שאתה חולם עליה?

"כן, בתחום המוזיקה. אני אוהב מוזיקה יוונית ומזרחית. אבל כל מקצוע שיתנו לי יהיה טוב".

איך היה השירות שלך דרך "גדולים במדים"?

"אהבתי מאוד את השירות. זה היה החלום שלי להתגייס ומילא אותי גאווה. האווירה בבסיס הייתה נעימה והרגשתי שתמיד תומכים בי ומדברים אליי יפה. המפקד שלי בבסיס, רמי חסן, הוא כמו אבא שנותן לבן שלו כל דבר שהוא צריך. המילים שלו ריגשו אותי. זו גאווה לתרום למדינה".

ינקלה שחר שמאמץ את הקבוצה של יניר בפיקוד העורף, מעניק ליניר את הכו (צילום: באדיבות גדולים במדים)
ינקלה שחר שמאמץ את הקבוצה של יניר בפיקוד העורף, מעניק ליניר את הכומתה | צילום: באדיבות גדולים במדים

איזו תמיכה קיבלת מהסביבה?

"'גדולים במדים' תמכו בי ונתנו לי את הנשמה שלהם והחזרתי להם בזה שנתתי את הנשמה שלי.  במשפחה מאוד התרגשו והיו גאים בי ששירתי והתנדבתי. נוצרו לי גם חברויות מהשירות, החיילים סביבי אהבו אותי מאוד ויש לי חבר בשם רון, מ'גדולים במדים', שהתגייס איתי והוא כמו אח בשבילי".

"עובדים כדאיים שנמצאים שם בזכות ולא בחסד"

השבוע (21-25 באוגוסט) הוא שבוע ההצדעה ל"גדולים במדים". ביום רביעי 24.8 מתקיים יום ההתרמה השנתי למען "גדולים במדים" בשיתוף קשת 12. לדברי מנכ"ל העמותה מנדי בליניצקי, המטרה שלהם היא לגייס סכום שיסייע להם להעסיק רכזי תעסוקה שילוו את הבוגרים שמשתחררים מצה"ל ורוצים להשתלב בעבודה וכן לספק למשתחררים הכשרות מקצועיות וטיפולים רגשיים לחיזוק היכולות. בנוסף, בעמותה מעוניינים לקבל יותר פניות ממעסיקים שמוכנים לשלב אנשים עם מוגבלויות לאחר שירות צבאי.

מנדי מעניק תעודת הוקרה למפקדו של יניר, משמאל יו"ר העמותה האלוף במי (צילום: באדיבות גדולים במדים)
מנדי מעניק תעודת הוקרה למפקדו של יניר, משמאל יו"ר העמותה האלוף במיל' גבי אופיר | צילום: באדיבות גדולים במדים

"כדי שצעירים עם מוגבלויות ישתלבו במקום עבודה ויתמידו בו הם זקוקים לליווי של רכזי תעסוקה לאורך זמן.  קליטה של עובד עם מוגבלות איננה מובנת מאליו. העובדים האלה הם כדאיים ונמצאים שם בזכות ולא בחסד אך הם צריכים את שיתוף הפעולה של המעסיק שרואה את הערך המוסף שלהם מעבר להספק. חלקם למדו בצבא מקצועות שונים כמו להיות טכנאים או לעבוד על מחשב. כולם פיתחו בזמן השירות כישורי חיים ומיומנויות חברתיות והיו לראשונה בחייהם במסגרת עם אנשים ללא מוגבלות".

זקוקים לחברות שיעסיקו חיילים משוחררים מתכנית "גדולים על מדים"

דוגמה חדה לצורך ברכזי תעסוקה ומסגרות הכשרה אפשר למצוא במקרה שחולק איתנו לוי, על הפעם בה מצא עבודה ופוטר ממנה לאחר כמה ימים כי התקשה לעבוד במקפיא בשרים. "הגוף שלי לא הסתגל לקור והמנהל פיטר אותי. הייתה לי הרגשה קשה ולא נעימה". 

לדברי בליניצקי, אם היה לנו תקציב לרכזת תעסוקה שתלווה את לוי, הדבר היה נמנע. "יש לא מעט חברות בישראל שאימצו קבוצות שלנו בצבא וחלקן משלבות אותן בעבודה לאחר השירות. אנחנו זקוקים לעוד חברות שיצטרפו אליהן, יסייעו לנו לשלב צעירים נוספים בצה"ל ויקלטו אותם אצלם לאחר מכן ".

יניר, מה המסר שלך למי שרוצה לתרום ל"גדולים במדים", או שוקל להתנדב?

"אני אדם מאמין וחושב שזו מצווה לשרת. כל אחד צריך לתת מהכוח שלו. לילדים עם צרכים מיוחדים מגיעה הזכות להיות בצבא ולעבוד. חשוב שהפרויקט הזה ימשיך ויגדל".

לתרומות לתוכניות ההמשך של "גדולים במדים" לחצו כאן או חייגו: *4581

בין התאריכים 22-25 באוגוסט ניתן לתרום גם דרך אפליקציית ביט בכפתור "גדולים במדים" בדף הכניסה.