אין טעם להכחיש - הקורונה שינתה כמעט כל היבט בחיים שלנו. עבודה? מהבית (אם בכלל); שופינג? נעשה אונליין; סבא וסבתא? נדבר בזום; חברים? מזל שיש וואטסאפ; טיול בוקר עם הכלב? אסור לשכוח מסכה; דייטיים? ובכן, זאת כבר שאלה מסובכת. ברור לנו שגם בזמן שהעולם כולו נמצא במלחמה אמיתית על החיים, יש דברים בטבע האדם שלא ניתן לעצור, אחד מהם הוא אהבה. רווקות ורווקים מסביב לעולם נדרשו מאז פרוץ הקורונה לחשוב מחדש על כל הקונספט שנקרא אהבה. מצד אחד - ברור לנו שחובה לשמור על ריחוק חברתי ולהימנע ממגע. מצד שני - אם יש משהו שכולנו למדנו בתקופה האחרונה הוא שלא טוב היות האדם לבדו או במילים אחרות: אם כבר בידוד אז עדיף להעביר אותו יחד.

עוד לפני שנכנסו לתוקפם כללי הריחוק החברתי, מספר ההיכרויות בעולם האמיתי, הלך וירד. כי בינינו - להתחיל אחד עם השני בברים ומועדונים כבר נראה לנו די מוזר, שלא לדבר על החשש האמיתי מדחייה ופגיעה, היכרות באפליקציות יכולה לומר לנו מיד האם מלבד משיכה חיצונית יש לנו גם תחומי עניין משותפים עם האדם שמולנו.

אפליקציית ההיכרויות OkCupid שאלה את משתמשיה במדינות כמו ישראל, גרמניה, אוסטרליה והודו, האם וכיצד השתנה אופי ההיכרות ביניהם מאז נכנסו לתוקפם כללי הסגר במדינה. המסקנה הברורה והחד משמעית היא שככל שתנאי הסגר באזור מסוים הוחמרו, כך גבר השימוש באפליקציות. למשל, בין החודשים פברואר למרץ - שיאו של הגל הראשון - נראתה עלייה של כ-30 אחוז בפעילות באפליקציה שהמשיכה גם לחודש אפריל. אם מסתכלים על ישראל למשל, בהשוואה לאותם החודשים בשנת 2019, ישראלים ניהלו כחצי מיליון שיחות יותר.

אפליקציה להיכרויות (צילום: shutterstock By Primorac91)
בחודשים האחרונים יותר ויותר משתמשים מדווחים כי יצאו לדייט וירטואלי | צילום: shutterstock By Primorac91

לא רק השימוש באפליקציות עצמן עלה, גם זמן ומשך השימוש השתנו לגמרי מאז נכנסה הקורונה לחיינו. בעבר האפליקציה הייתה רק פלטפורמה כדי להכיר במציאות והמעבר בינה לבין דייט פיזי היה מהיר למדי, בחודשים האחרונים יותר ויותר משתמשים מדווחים כי יצאו לדייט וירטואלי. ״לאחרונה ראינו שהמשתמשים שלנו מנצלים את הריחוק החברתי כדי להכיר אנשים חדשים ולצאת לדייט וירטואלי ומשקיעים בבניית הקשר הרגשי לפני שהם מגיעים לקשר הגופני״, אומר אריאל צ׳רטיין, מנכ״ל OkCupid, ״כ-85 אחוז מהמשתמשים שלנו מדור ה-Y וה-Z אמרו שחשוב להם ליצור קשר רגשי חזק עם בן או בת הזוג לפני יצירת הקשר הגופני. הם ממוקדים במענה על השאלות באפליקציה כדי ללמוד יותר על אחרים ועל עצמם, וכך בונים קשרים משמעותיים בתקופה המאתגרת בה אנו חיים״.

בואו למצוא אהבה חדשה>>

הנשים עוברות לצד היוזם

אחרי שלקחתם הפסקה קצרה כדי לעבור על ההודעות שקיבלתם בזמן שקראתם את החלק הראשון של הכתבה, בואו נראה איזה עוד דברים השתנו בדרך ההיכרות שלנו בתקופה האחרונה. מסתבר שדייטים וירטואליים הם דבר מגוון למדי, זה לא רק שזוגות מעדיפים לעשות היום שיחת וידיאו לפני שהם נפגשים בעולם האמיתי, מסתבר שיש מגוון פעילויות שאפשר לעשות יחד: 32 אחוז מהמשתמשים באפליקציות סיפרו שנפגשו לדרינק או ארוחת ערב וירטואלית בזמן ש-29  אחוז העדיפו לצאת לפעילויות משותפות אחרות (ובאחרות אנחנו לא מתכוונים לסקס בוידאו).

כמו בזמני משבר אחרים, גם תקופת הקורונה חיזקה את הצורך של כולנו בצחוק טוב ומסתבר שזה מתבטא גם בפרופילים באפליקציות ההיכרויות. בין החודשים פברואר למרץ הייתה עלייה של 900 אחוז באזכור של קורונה וריחוק חברתי בפרופילים, לצד עלייה של 180 אחוז באזכור של אפליקציות וידאו-צ׳אט כמו זום. העלייה המשעשעת ביותר היא של אזכור המילים נייר טואלט בפרופילים (עלייה של 238 אחוז).

השינוי המעניין ביותר שהתקיים בהתנהגות המשתמשים האפליקציות מאז הריחוק החברתי הוא דווקא זה בהתנהגות של נשים באפליקציות. מסתבר שבחודשים האחרונים חלה עלייה משמעותית בכמות הנשים שהחליטו לעבור לצד היוזם ולפנות אל בני ובנות זוג פוטנציאלים. במהלך תקופת הקורונה נשים יזמו שיחות כ-40 אחוז יותר מהממוצע. לצד הנתון הזה ובצורה לא מפתיעה בכלל, הייתה ירידה של 20 אחוז במספר האנשים שמחפשים סטוצים באפליקציה, ועלייה של 10 אחוז באנשים שמחפשים חברים חדשים.

דייטים בקורונה (צילום: Minerva Studio, shutterstock)
האם הקשרים שנוצרו בחודשים האחרונים נועדו להיות קצרים יותר? | צילום: Minerva Studio, shutterstock

תנו לשינוי לצמוח

אבל האם השינויים שסקרנו כאן צפויים להימשך גם ברגע שהעולם ימצא חיסון לקורונה? ״אני חושב שהשינויים ימשכו לפרק בזמן מסויים״, אומר מייקל קיי, מנהל תקשורת גלובאלית ב OkCupid, ״השינוי התפיסתי שעשתה הקורונה באפליקציות ההיכרויות היא בכך שהן כבר לא נתפסות כמקום בו ניתן למצוא בעיקר ׳סטוצים׳ אלא ניתן ליצור קשרים עמוקים ומשמעותיים יותר״. אחד השינויים הבולטים לדבריו, חל בקרב המשתמשים והמשתמשות בקרב האוכלוסייה הלהט״בית בישראל ״ראינו שהייתה הכפלה של כמות ההורדות של OkCupid בחודשי הקורונה, במטרה ליצור מערכות יחסים ולאו דווקא היכרות למטרות אחרות״.

אחת השאלות היותר מעניינות היא האם הקשרים שנוצרו בחודשים האחרונים נועדו להיות קצרים יותר מקשרים שנוצרו בתקופות אחרות או שמע דווקא הנסיבות המיוחדות יגרמו להם להאריך ימים? ״אין לנו עדיין מספיק נתונים כדי לדעת בוודאות״, אומר קיי, ״להערכתי אין סיבה שהם יהיו קצרים יותר מקשרים אחרים. תקופת הקורונה גרמה לאנשים לחשוב מחדש על החיים שלהם ולבדוק את סדרי העדיפויות שלהם ולהחליט מה באמת חשוב להם בחיים״.