רגע אחרי יום העצמאות, שוחחנו עם גילי כהן, מנכ״ל הארגון, ושמענו ממנו ומהמתנדבים על החוויה המיוחדת ועל ההצלחה המסחררת.

הכל התחיל, כמובן, מרעיון שעלה בטיול אחרי צבא. ״שירתתי כקצין ביחידת דובדבן ואחרי השחרור, כנשוי טרי, יצאתי לטיול במזרח עם אשתי. במהלך הטיול פתאום קלטתי את הכמות המטורפת של הישראלים בחו״ל. אמרתי לאשתי את מבינה מה קורה כאן? בקוסמוי ובקופנגן היו כל כך הרבה ישראלים, וזה רק בתאילנד, אז מה קורה בהודו, נפאל ובכלל בדרום אמריקה? הרגשתי שיש כאן משאב אדיר, במסות, שאף אחד לא מנצל. סדר גודל של חצי מיליון ישראלים בעשור, כשכל שנה בין 40 ל-50 אלף בוגרי צהל פשוט מתבזבזים״, מסביר כהן.

מהמסקנה הזו, אליה הגיע בשנת 2013, צמח הארגון. ״הרעיון של לוחמים ללא גבולות זה שבזבזנו חצי מיליון ישראלים במהלך שנות ה-90, אז בואו לא נבזבז גם את הדור שלנו. חזרתי לארץ ואמרתי בואו נמנף את התשתית הזו כדי לעשות טוב ולהראות את הפנים הטובות של בוגרי צה״ל בעולם״, נזכר כהן ומוסיף, ״התקשרתי לשני חברים טובים שלי מהצבא, יאיר אטיאס ובועז מלכיאלי' ויחד החלטנו להוציא את הרעיון לפועל. כל זאת בתנאי אחד – לפני שכל מתנדב נוסע לחו״ל, הוא קודם כל מתנדב איתנו פה בארץ. ככה נולד הפרויקט, במסגרתו כל משלחת שטסה לחו״ל מתחילה ב-3 ימי התנדבות מלאים בארץ. הכי פשוט והכי מהלב״.

בספטמבר 2014 , יצאה המשלחת הראשונה להודו. ״בשנה הראשונה נרשמו בערך 30 חבר׳ה. חודשיים לפני המשלחת, כשאני בכלל במבצע שובו אחים בחברון, אני ואטיאס ניהלנו את ההכנות למשלחת כשאנחנו מדברים במכשיר קשר של צה״ל. חודש לפני החלטנו להקדיש כל צוות לזכרו של חלל צה״ל ולקרוא לו על שמו. הצוות ה-1 להודו יצא לזכרו של דניאל פומרנץ ז״ל שנפל בצוק איתן. זו הייתה משלחת מאוד מוצלחת״, אומר כהן.

למשלחות יש מספר מטרות מרכזיות: ״החזון הוא לעשות טוב בעולם, להראות את הפנים היפות של מדינת ישראל ובוגרי צה״ל, באור קצת אחר מאיך שרואים את ישראל בעולם, ולהנציח את חללי צה״ל בפעילות. המטרה הרביעית היא למסד ארגון בוגרים לעשייה התנדבותית משמעותית כאן בארץ״.

אז מה עושים במסגרת ההתנדבות? ״כל התנדבות מחולקת למספר חלקים. במשך חצי מהיום החבר׳ה עוסקים בשיפוצים, למשל של כיתות לימוד או מבנה ציבור ובתי ילדים. החצי השני מיועד לחונכות ילדים. כל תרמילאי מעביר שיעורים כמורה פרטי, יושב עם ילד וחונך אותו אחד על אחד. מרכיב שלישי בחלק מהארצות הוא מרכיב רפואי, ואנחנו שולחים גם רופאים שמעניקים סיוע, למשל ברפואת שיניים״. ההתנדבות נמשכת כשבועיים, כאשר בכל שנה, העמותה חוזרת להתנדב עם אותם הילדים המקומיים איתם התנדבנו גם בשנים הקודומת עם תרמילאים חדשים, וכך נשמרת ההמשכיות בעשייה ההתנדבותית, ולאחריה הצעירים בדרך כלל ממשיכים לטייל, לפעמים עם החברים שפגשו בהתנדבות.

לוחמים ללא גבולות (צילום: לוחמים ללא גבולות)
שירה תמיר בהתנדבות עם ילדים | צילום: לוחמים ללא גבולות

במשך השנים ההצלחה צברה תאוצה, ובכל שנה עשרת אלפים בוגרי צה"ל נרשמים לפעילות ומבקשים לקחת חלק. ״מ-2015 אנחנו במגמה סדורה של גידול בלמעלה ממאה אחוז כל שנה. אנחנו מוסיפים עוד ועוד יעדי התנדבות ומהודו וארגנטינה בשנה הראשונה היום אנחנו פרוסים בכ-20 ארצות בשנה, מאקוודור עד לנפאל״,

אומר כהן ומדגיש, ״החזון שלנו זה להפוך את ישראל ללא רק מעצמת הייטק, חקלאות ועגבניות שרי, אלא מעצמה עולמית של התנדבות. וזה בדיוק מה שקורה. אנחנו פותחים משלחות ולא עומדים בקצב של הנרשמים. הרעיון הכי מטורף בפרויקט הוא שהישראלים שם בכל מקרה, אז אנחנו אומרים להם בואו תתנו שבועיים ותראו את הפנים היפות של ישראל בעולם״.

״אני שמעתי על לוחמים ללא גבולות בצבא וידעתי שדקה אחרי שאני משתחררת אני רוצה להתנדב ולעשות טיול גדול, וזה בדיוק השילוב״, מספרת שירה תמיר (25) מנהריה, בוגרת משלחת על שם עוז (עוזי) מנדלוביץ' ז״ל, בשנת 2019 בארגנטינה, ״רציתי לטוס לבד וכדי שתהיה נחיתה רכה יותר החלטתי להתחיל מלוחמים ללא גבולות. שם צברתי חברים לדרך ואחר כך טיילתי איתם״.

״הדבר שהכי ריגש אותי הוא שהילדים האלו לא מכירים אותי באמת, הם יודעים שאני לא בגיל שלהם, שאני לא חלק מהם ואני שונה מהם, אבל ברגע שמישהו בא עם זרועות פתוחות ורוצה לחבק אותם הם רצים בלי היסוס ונותנים את כל כולם״, היא משתפת ואומרת, ״העיקר שאני נכונה לתת להם אהבה והם מחזירים. בבית מרגילים אותם לחינוך באלימות ופתאום כשמישהו מראה להם דרך אחרת הם נשענים על זה, נותנים את עצמם וזה מאוד מרגש״.

גילי כהן - מנכ"ל ארגון לוחמים ללא גבולות (צילום: צילום עצמי)
גילי כהן - מנכ"ל ארגון לוחמים ללא גבולות | צילום: צילום עצמי

עבורה, ההתנדבות הייתה קריטית לטיול. ״המרכיב של ההתנדבות היה לי סופר חשוב, כי אתה מטייל והעולם  נותן לך המון, אתה רואה הרבה נופים למשל, ואתה לא עוצר רגע כדי לחשוב מה אתה נותן לעולם, ואיפה אתה עושה משהו טוב. זו באמת הזדמנות מדהימה״, היא אומרת ומוסיפה, ״אני חושבת שגם העניין של להסתובב עם חולצות של ישראל בחו״ל משמעותי. אנשים מסתכלים ורוצים לדעת מי אלו האנשים האלה ולמה הם עוזבים את החיים שלהם כדי להתנדב בשכונת עוני בארגנטינה, בזמן שרוב המטיילים פשוט הולכים לדברים המתויירים.מסתובבים עם חולצה שכתוב עליה את שם החלל שאנחנו מייצגים במשלחת, וגם למשפחה זה נותן המון. אנחנו הישראלים, עם שחווה הרבה קורבנות ובדיוק בהקשר של יום הזיכרון והעצמאות, רוצה לתת כבוד למשפחות השכולות. זה מראה שאנחנו גאים בחללים שנתנו את עצמם בשביל המדינה ואנחנו פה בשביל להמשיך את הדרך שלהם״.

לוחמים ללא גבולות תמונה קבוצתית (צילום: לוחמים ללא גבולות )
צילום: לוחמים ללא גבולות

כהן מסכים: ״בעיניי כשאומרים גאווה ישראלית זו גאווה ישראלית. יותר מהכל, אנחנו רוצים לייצר כאן חברת מופת והדבר הכי מדהים שאנחנו יכולים לעשות, כמעט בלי עלויות, זה למנף את הטיול הגדול למעשים טובים. זה הכי כיף לראות את העם שלנו נרתם במסות של עשרות אלפים שנרשמים ובמצטבר אנחנו עוד מעט חוצים את רף ה-40 אלף בסה״כ של מתנדבים. לראות את האימפקט שיוצא לחו״ל ולזכור שיש להם עשייה משמעותית גם בארץ לפני כל טיסה, זה הכי מרגש בעולם״.

לוחמים ללא גבולות תמונה שנייה (צילום: לוחמים ללא גבולות)
צילום: לוחמים ללא גבולות

נשיא העמותה, האלוף במיל' אליעזר שקדי, מסכם: "לעשייה של לוחמים ללא גבולות יש משמעות אדירה לכולנו כיהודים, כישראלים ויותר מכל, כבני אדם. אלפי מתנדבות ומתנדבי לוחמים ללא גבולות, מייצגים קודם כל ולפני הכל את עצמם כבני אדם. בנוסף, הם מראים את פניה היפות של המדינה שלנו והעם שלנו".

_OBJ

לפרויקט מספר שותפים לדרך, בזכותם מתאפשרת הפעילות בכל שנה מחדש, ביניהם: הקונגרס היהודי העולמי, שלום קורפס, קולותיה של ישראל, קרן דניאלי, קרן וויל בלוך,חברת מגן טים ממקסיקו בבעלות צביקה מיכאלי ועוד. חשוב לציין, שהעמותה תמיד שמחה לקבל עוד שותפים חדשים שיכולים לסייע להרחיב את הפעילות המדהימה הזו.

 ליצירת קשר עם העמותה >>