כולנו הושפענו ברמה כזו או אחרת מהאירועים שפקדו את מדינת ישראל בבוקר 7 באוקטובר. במדינה שהמצב הביטחוני בה רגיש ונפיץ ממילא, האירועים הנוראיים של אותו יום רק הגבירו את תחושת הלחץ והסטרס (עקה) בקרב האזרחים. אף על פי שאירועי טרור רבים פוקדים אותנו בכל שנה, שום דבר לא היה דומה לזוועות שהתרחשו כאן לפני חצי שנה וגרמו לפגיעות פיזיות ונפשיות קשות.

בדומה למקרה המזעזע של איציק סעידיאן, הלחימה העלתה שוב לכותרות את "הפציעה השקופה", שאינה נראית לעין. בעוד אנו נמצאים בעיצומו של האירוע, קשה מאוד לאמוד את גודל הפציעה הנפשית בקרב האזרחים, החיילים והמילואימניקים שחזרו משדה הקרב, אך בעמותת נט"ל פועלים ימים כלילות על מנת לצמצם אותן ולמנוע השלכות ארוכות טווח על בריאות הנפש ככל הניתן, לסייע לנפגעי טראומה ובני משפחותיהם לחזור לחיים תקינים ולצלוח את התקופה הקשה הזו שתאלץ אותנו להתרגל למציאות חדשה שאותה לא הכרנו עד היום.

כמות הפניות לעמותה עולה מדי שנה, אך מאז 7 באוקטובר מדובר על מספרים  שהעמותה לא הכירה. הודות למודעות הגוברת לפוסט טראומה והחשיבות של פנייה מוקדמת לסיוע נפשי, אזרחים רבים כבר אינם מתביישים לפנות לגופים מקצועיים לקבלת עזרה ותמיכה נפשית. כשכולנו התוודענו לזוועות שפקדו את תושבי העוטף דרך כלי התקשורת ורצנו למקלטים עקב מתקפות הטילים, קו הטלפון של עמותת נט"ל הופיע על המסכים של ערוצי החדשות השונים והמתנדבים של עמותת נט"ל התייצבו ועיבו את הקווים והיו בקו ראשון בחזית הנפשית. על פי נתוני העמותה, מאז 7 באוקטובר התקבלו בקווי הסיוע של עמותת נט"ל למעלה מ-38,000 שיחות. מקווי הסיוע הועברו הפונים במידת הצורך ליחידה הקלינית, שם טופלו טרם המלחמה מאות מטופלים המתמודדים עם פוסט -טראומה  שלנוכח האירועים חוו החמרה קשה במצבם ואליהם הצטרפו אלפי אזרחים הזקוקים לטיפול נפשי פרטני ביניהם שורדי המסיבות , עובדי שירותי ההצלה והחירום, מפונים מהעוטף שאיבדו חברים ובני משפחה והמילואימניקים החזרו משדה הקרב.

בנוסף, המנחים המקצועיים של יחידת קהילה וחוסן בעמותה העבירו למעלה מ-3,000 שעות התערבות לצוותי ההצלה והחירום ולקהל הרחב . את כל זה הם ביצעו בזמן שהתמודדו בעצמם עם ידיעות על חברים שנפלו, נחטפו שהו בממ"דים או פונו מביתם.

אל היחידה הקלינית הופנו אלפי פונים אנחנו מעניקים טיפול נפשי פרטני למתמודדים עם טראומה על רקע טרור ומלחמה ובני משפחותיהם.

אפשרת שפרוט (צילום: רן יחזקאל)
אפרת שפרוט מנכ"לית עמותת נט"ל | צילום: רן יחזקאל

"החל מהשעה שש וחצי בבוקר של 7 באוקטובר ועוד לפני שפורסם מספר הטלפון של העמותה בערוצי הטלוויזיה, קווי הסיוע שלנו הוצפו באלפי פניות של אזרחים מודאגים" כך מספרת אפרת שפרוט, מנכ"לית עמותת נט"ל מזה ארבע שנים. "השיחות הראשונות הגיעו היישר מתוך הממ"דים, מאנשים שהתופת ממש דפקה להם על הדלת. אחר כך החלו להיכנס שיחות מאנשים שחששו מאיום הטילים או כאלה שבני משפחתם לא ענו לטלפונים והיו כאלה שהיו חרדים לגורל בני משפחה וחברים שמתגוררים בעוטף. ככל שעברו הימים והיקף הזוועות התגלה, החלו להיכנס יותר ויותר שיחות מקרב שורדי מסיבת הנובה, אנשים שחיפשו בני משפחה נעדרים ואזרחים שהיו בחרדות שונות עקב הכניסה לעזה".

עוד מוסיפה שפרוט ואומרת "בתקופה האחרונה הגדלנו את היקף הפעילות. אנחנו מלווים ומעניקים סיוע נפשי למאות משורדי המסיבות, מספר משפחות של חטופים ובשבועות האחרונים מקבלים פניות רבות של מילואימניקים שחוזרים מלחימה ומבקשים סיוע נפשי בהתמודדות עם מה שעבר עליהם ועם החזרה לשגרה".

אילו פעולות יזומות ביצעתם כדי להתמודד עם הכמות הגדולה של הפניות?

"מכיוון שהייתה הצפה חסרת תקדים של שיחות טלפון, הגדלנו באופן מיידי את מספר המתנדבים בקווי הסיוע. לאחר מכן גייסנו שורה של מטפלים מקצועיים בטראומה ליחידה הקלינית של העמותה ולקליניקות שלנו המפוזרות ברחבי הארץ. ממאה מטפלים בשגרה התרחבנו ל-400 מטפלים" אומרת שפרוט ומרחיבה "בנוסף לפעולות הללו, ביצענו הכשרות רבות לאנשי טיפול בתופעות חסרות תקדים במציאות הישראלית הקשה גם ככה: תמיכה נפשית במשפחות של חטופים או משפחות שפונו מבתיהן, התייחסות של המטפלים לטבח המוני שכולל פגיעות מיניות וטראומה רב ממדית שכוללת פינוי, שכול ובן משפחה חטוף בקרב משפחה אחת. אלו דברים שהחברה הישראלית לא הכירה".

עוד מדגישה שפרוט את העובדה כי בנוסף לטראומות ה"חדשות", מעולם לא נכתבו פרוטוקולים מסודרים לגבי ילדים למשל, כל שכן לגבי חזרתם למערכת החינוך אחרי פגיעה טראומטית רחבת היקף. כל אלו ועוד, אילצו את העמותה להכשיר את מטפליה למצב החדש שפקד את ישראל כולה ולהמציא תוך כדי תנועה וביעילות מרבית פרוטוקולים חדשים בנוגע לטיפול בנפגעים, במטרה להחזיר אותם לתפקוד באופן מהיר ככל הניתן, ולמנוע פגיעה גדולה ורחבה יותר.

"אנחנו עדיין בעיצומו של האירוע" אומרת שפרוט ומרחיבה "לא מזמן היה לנו את אירוע ירי הטילים מאיראן, שהכניס מדינה שלמה לפאניקה וחרדות. המצב הביטחוני אינו משתפר, להפך, הוא רק מחמיר ולא ברור לנו כיצד האירוע יסתיים ומתי. זה מקשה עלינו לייצר ודאות בקרב המטופלים, במיוחד כאשר המילואימניקים, בהם אנחנו מטפלים כבר מתחילת הלחימה, חוזרים הביתה ומיד מקבלים צו גיוס חדש וחוזרים אל שדה הקרב. זה מקשה עלינו לקיים תהליך שיקום ועיבוד רגשי מיטבי".

"הגוף חזר מהלחימה, אבל הנפש נותרה פצועה בשדה הקרב"

כאמור, מאז 7 באוקטובר ותחילת הלחימה בעזה, הצטרפו בעל כורחם אלפי אזרחים וחיילים למשפחת נפגעי הטראומה ובהתאמה, יום הזיכרון הקרוב יהיה טעון ברגשות ותחושות כבדות מנשוא, על רקע האירועים הקשים. כהרגלה, עמותת נט"ל זיהתה את הצורך ויוזמת בימים אלה מהלך רחב היקף להעלאת המודעות לפוסט טראומה ובעיקר כדי לעודד נפגעים להתגבר על הבושה, לשתף ולהסתייע במגוון ערוצי הטיפול אותם היא מציעה, כדי שלא יצטרכו להתמודד לבדם מול ההשלכות של "הפציעה השקופה".

את המהלך ילווה שיר מיוחד אותו כתבו, הלחינו ותרמו לעמותה עמרי קסטן ואור מילשטוק בהפקה של אייל מזיג. השיר, שנקרא ״רות עבור״ ומבוצע על ידי זאב נחמה, סולן להקת אתניקס, הוא חלק מפרויקט מוזיקלי הנקרא "צד גימ"ל" וזהו הסינגל הראשון מתוכו. "השיר נכתב מתוך חוויותיהם האישיות שלהם ושל החברים שלהם מאז 7 באוקטובר וצועק את צעקת הפוסט טראומה שכמעט ולא נשמעת בין רעשי התותחים.

השיר ילווה את התשדיר של נט"ל שיעלה בתקשורת לקראת יום הזיכרון ובו מוצגות סיטואציות שונות בהם הלוחמים/ות ששבו הביתה מתקשים להשתלב בשגרת יומיום עם המסר – הגוף חזר הנפש עוד שם. כאמור, אנחנו בעיצומו של האירוע ואפילו בתחילתו אפשר לומר, ויש לאזרחים רבים קושי בחזרה לשגרת החיים היומיומית – משפחה, עבודה או לימודים והשיר עוסק בפער הזה. השיר נועד לעודד את ההכרה בצורך בטיפול בתחושות הקשות ולא לחכות לסימפטומים שרק יחמירו את המצב הנפשי". אומרת שפרוט.

"להחזיר את האמונה ואת החוסן הנפשי שאבדו" 

בתוך אי הוודאות שאופפת את ישראל בחצי השנה האחרונה, כשנראה שהאופק הביטחוני היציב הולך ומתרחק, שפרוט מתייחסת לאתגרי העתיד של עמותת נט"ל, שתרומתה למערכה בולטת היום יותר מתמיד. "הביקוש לטיפול וסיוע נפשי גדל מיום ליום ואנו נמשיך לבצע את תפקידנו נאמנה. נעשה כמיטב יכולתנו לענות על כל הביקוש, בין אם בקווי הסיוע, בקליניקות ואף בבתי המלון עבור המפונים. אנו נהיה בכל מקום ובכל עת. אחת המטרות שלנו היא להחזיר את האמונה ואת החוסן הנפשי שאבדו לתושבי העוטף בפרט ולתושבי ישראל בכלל". מסכמת שפרוט.

למציאות הביטחונית המצערת בישראל יש השפעה גדולה ורחבת היקף על מצבם הנפשי של חיילים ואזרחים כאחד. בתוך כך, פועלים מתנדבי ומטפלי עמותת נט"ל וחותרים להעלאת המודעות לטראומה ולפוסט טראומה על רקע לאומי, ומעניקים כתף תומכת ואוזן קשבת לנפגעים ברמות שונות. מאז היווסדה, סייעה העמותה למעל 500,000 חיילים משוחררים ואזרחים דרך מגוון רחב של טיפולים: קבוצתיים ופרטניים וכן בעזרת פעילויות שונות, כל זאת כדי להחזיר אותם לחיים תקינים מהר ככל הניתן. לצד זאת, מסייעת העמותה לאלו שאינם מוכרים על ידי המדינה כזכאים לקבלת סיוע נפשי. כשאלו נאלצים להתייצב מול תהליכים בירוקרטיים מתמשכים, עמותת נט"ל מתייצבת לצידם בשעות הקשות, ורואה בעבודתה שליחות לאומית.

עמותת נט"ל מעניקה טיפול נפשי לנפגעי טראומה על רקע מלחמה וטרור, אנו זמינים עבורכם 24/7 חייגו - 1-800-363-363.

אל תישארו עם זה לבד!

לשיר המלא "צד גימ"ל - רות עבור" >> היכנסו