אם תמיד חלמתם להמציא את הדבר הבא שיהפוך את העולם למקום טוב יותר, כדאי שתדעו שיש לזה שם - "יזמות אימפקט". הנה 5 דברים שחשוב שתדעו:

1. ערך מדיד

יזמות אימפקט שואפת לייצר ערך חברתי משמעותי ומדיד לצד תשואה כלכלית וכך לתת מענה לצרכים חברתיים וסביבתיים, לצד קיומו של מודל עסקי בעל שורה תחתונה עסקית. מדובר בשינוי תפיסתי לפיו הכסף שלנו  לא יכול להיות מנוהל יותר בפרדיגמה של הון – סיכון אלא חייב להיות מנוהל בתבנית של הון-סיכון-אימפקט. לכל פעילות כלכלית יש השפעה (חיובית/שלילית) על העולם: הגיע הזמן שנתחיל למדוד אותה.

2. 468 מיליארד דולרים ב-2020

מדובר בטרנד הכי חם בעולם ההשקעות בשנים האחרונות (עם ניבוי צמיחה של 84% בשנתיים הקרובות). מעל 268 מיליארד דולרים הושקעו ביזמות אימפקט בשנת 2017 (שנת שיא), מספר המיועד לצמוח לסך של מעל 468 מיליארד דולרים ב-2020. רוב הכסף המושקע בשוק מיועד לייצר החזרים בשווי שוק, כך שלא מדובר בתרומה או בהשקעה עם צפיית החזר נמוך.

אקו סיסטם (צילום: shutterstock By Khakimullin Aleksandr)
אקו סיסטם | צילום: shutterstock By Khakimullin Aleksandr

3. מענה לאתגרים סביבתיים וחברתיים

ההון המושקע היום עוזר ל-507 מיליון אנשים, ואמור להכפיל את ההשפעה החברתית שלו עד 2020. רוב ההשקעות מתייחסות להגשמת מטרות הפיתוח של האו"ם - 17 מטרות על שמתייחסות לכלל האתגרים החברתיים והסביבתיים בעולם המודרני. הנושאים המובילים בתחום הם בריאות, מאבק בשינוי אקלים בעזרת אנרגיה מתחדשת, דיור בר השגה, פתרונות מזון וחקלאות, יצירת משק פיננסי מכליל, חינוך ועוד.

אקו סיסטם (צילום: shutterstock By Jacob_09)
אקו סיסטם | צילום: shutterstock By Jacob_09

4. בישראל השוק עדיין בתחילת דרכו

בארץ השוק עדיין בתחילת דרכו. קרן אדמונד דה רוטשילד השקיע לאחרונה במחקר השוואתי של התחום הארץ. ההשוואה הייתי כפולה – ישראל מול העולם ותעשיית יזמות הסטאראפים מול יזמות האימפקט. ההשוואה מראה כי בישראל חסרה השפה והתשתיות הנדרשות. כלומר, בישראל לא מדברים בשפה המתייחסת למטרות הפיתוח של האו״ם. כמו כן, התשתיות בתחום (ממאגרי מידע ועל תוכניות יזמות אימפקט) רעועות ביותר. 

5. מתחילים לראות שינוי

למרות זאת, ישנן כמה קרנות השקעה שמוגדרות קרנות אימפקט, תוכניות פיתוח יזמות ואפילו שתי אגרות חוב חברתיות – הראשונה בתחום נועדה לצמצם נשירה מהשכלה גבוהה וזכתה להשקעה על ידי קרן אדמונד דה רוטשילד. כמו כן קיים בארץ מרכז אקדמי המוקדש לתחום- המרכז להשקעות אימפקט ויזמות חברתית, במכללה למנהל אשר שותפים לו קרן אדמונד דה רוטשילד וקרן דואליס. 

במטרה להזניק קדימה את האקו-סיסטם, קרן אדמונד דה רוטשילד מובילה מענק משלים לפיתוח תשתיות ביזמות אימפקט, אשר מיועד להזרים לתחום 2 מיליון דולרים לפני סוף 2019.