נסיעה לחו"ל היא תמיד דבר מרגש: אתם אורזים את החיים שלכם ויוצאים להרפתקה. באמתחתכם שלל המלצות מאתרים וחברים, ואתם יודעים בדיוק איפה אתם רוצים לטייל, מה הכי שווה לראות, איפה תעשו שופינג ומה אתם פשוט חייבים לאכול. אבל לצד כל האטרקציות הבטוחות, יש בשלל יעדים בעולם גם נקודות יהודיות ששווה להקדיש להן ביקור. בין אם זה מוזיאון או בית כנסת, רובע היסטורי או מקום שפשוט מעורר את הרגשות היהודיים החמים שלכם: הנה 7 מקומות שלא כדאי לפספס

ברלין: בית הקברות היהודי
ברלין עמוסה במקומות יהודיים היסטוריים. עד כדי כך, שאפשר לעלות בה על אוטובוס תיירים שעושה סיור רק בין רק אתרי המורשת היהודיים הפזורים בעיר. יש בה רובע יהודי ישן, בית כנסת גדול שנבנה על חורבותיו של בית הכנסת הישן של העיר שנהרס בהפצצות בעלי הברית, ומוזיאון יהודי שמציע היכרות עמוקה עם ההיסטוריה המפוארת והעצובה של יהדות ברלין. אם אתם מעדיפים להתמקד במקום אחד, שווה לבקר בבית הקברות היהודי בווייסנזה, שהוא בית הקברות הגדול באירופה, ובין הגדולים בעולם. הוא הוקם ב-1888, ושרד לחלוטין את מלחמת העולם השנייה. בין 115 אלף הקברים שבו טמונים הרבה יהודים שהיו בין מפורסמי ברלין, והוא מציע עושר ארכיטקטוני על שטח של 420 דונם.

צרו ברכה אישית מעוצבת ושלחו אותה ליקרים לכם >>

ניו יורק: המוזיאון היהודי
המוזיאון הניו יורקי, הנמצא על הסנטרל פארק בשדירה החמישית ורחוב 92, מלא בתערוכות קבועות ומתחלפות, ומציע גם אמנות יהודית עכשווית לצד מאגר עצום של חפצי תרבות מההיסטוריה היהודית. המוזיאון נוסד ב-1904, והוא הנחשב והגדול בכל ארה"ב, וכיום אוסף היצירות במקום מונה למעלה מ-26 אלף פריטים, ביניהם ציורים, פסלים, פריטים היסטוריים, צילומים ושלל פריטי אמנות, כולם של אמנים יהודים ובעלי הקשר יהודי.
ברצלונה: המקווה העתיק ברובע היהודי 

זוג מטייל בחו"ל עם מפה וסלולרי (צילום: Antonio Guillem, shutterstock)
מטיילים | צילום: Antonio Guillem, shutterstock

ברצלונה: המקווה העתיק ברובע היהודי                                                                                          אם מיציתם את השדרות הארוכות של ברצלונה, ואתם בעניין של טיול מחוץ לעיר, שווה לשקול נסיעה לבסאלו (Besalu) - עיירה ציורית במרחק של 1:45 דקות נסיעה מברצלונה שעדיין שומרת על מבניה הימי ביניימיים. העיר מלאה מבנים וכיכרות שנשתמרו היטב, והיא הוא הוכרזה כאתר היסטורי לאור הארכיטקטורה שלה. במילים אחרות: היא שווה סיור לא רק בגלל הנקודות היהודיות. יש בעיר רובע יהודי, ובחפירות נערכו לפני שנים התגלה שיש בו מקווה משנת 1264, ולצדו גם בית כנסת. אם מתחשק לכם עוד קצת ימי ביניים מתובלים בהיסטוריה יהודית, תוכלו לקפוץ לעיר הקרובה ג'רונה, עירו של הרמב"ן.

אמסטרדם: בית אנה פרנק ובית הכנסת
בדומה לברלין, גם באמסטרדם אפשר לעשות סיור יומי שכולו מורשת יהודית, ואפילו לגרור איתכם ילדים. בהולנד הייתה קהילה יהודית עשירה, בשיאה, לפני מלחמת העולם השנייה, היא מנתה כ-140 אלף אנשים. עד היום פזורים במדינה הרבה בתי כנסת, ובאמסטרדם עצמה יש לא מעט מקומות שמספרים את סיפור הקהילה, שרובה הגדול לא הצליח להימלט מידי הנאצים. בית אנה פרנק הוא תחנה שממעטים לפספס בעיר, אותו בית שבעליית הגג שלו התחבאה הנערה היהודייה המפורסמת וכעת הוא מוזיאון המספר את סיפורה. אתר יהודי נוסף בעיר הוא בית הכנסת הפורטוגזי, שנבנה במאה ה-17 ושרד את מלחמת העולם השנייה. 

קבוצת צעירים מטיילת בחו"ל עם מפה ומצלמה (צילום: Nejron Photo, Shutterstock)
לגלות את היהדות בחו"ל | צילום: Nejron Photo, Shutterstock

פראג: שלל אתרים יהודיים
יהדות צ'כיה הייתה אחת הקהילות הגדולות והחשובות באירופה, ולא מפתיע שפראג הבירה כל כך עשירה באתרי מורשת. תוכלו לבקר בבית הכנסת "הישן חדש", סטרונובה, בית הכנסת הפעיל העתיק ביותר באירופה, בנוי בסגנון גותי של ימי הביניים המוקדמים. המוזיאון היהודי הלאומי ממוקם בתוך 3 בתי הכנסת שהם מהבניינים הספורים שנותרו מהגטו היהודי העתיק של פראג, שנהרס במאה ה-19 לטובת בניית שדרות רחבות. יש פה תערוכות יודאיקה הכוללות אריגים וספרים, אזור הנצחה ליהודי צ'כיה שנספו בשואה ותערוכה של ציורי ילדים מגיטו טרזינשטאט הקרוב לעיר. בית הקברות היהודי הישן הוא העתיק ביותר שנשתמר באירופה. המצבות הולכות ומתפוררות וחלקן אף נבלעות באדמה. המצבה העתיקה ביותר (שהוחלפה בהעתק) היא משנת 1439, והיא שייכת למשורר החצר אביגדור קארו. קברו של המהר"ל, יוצר הגולם, נמצא אף הוא שם, בין מאות אלפי המצבות המפוזרות אחת על גבי השנייה. בית הקברות נסגר לשימוש כבר במאה ה-18, אך הוא מסמל בעיני רבים את חורבנה של קהילת יהודי פראג בשואה.

זה הזמן להתחבר ליהדות>>

לונדון: המוזיאון היהודי
אם אתם לוקחים רכבת תחתית לקמדן טאון, ומיציתם את אזור קמדן מרקט, נסו לעבור ב-Jewish Museum, שהוא כולו חגיגה של התרבות והמורשת של העם היהודי בבריטניה. יש פה תערוכות קבועות שעוסקות בהיסטוריה של הקהילה היהודית בלונדון מאז 1066, כנראה הקהילה העתיקה באירופה, גלריה העוסקת בשואה ותערוכת חפצי יודאיקה, וכן סיפוריהם של דמויות יהודיות מפורסמות בממלכה. המוזיאון מארח גם ושלל תערוכות מתחלפות ועכשוויות, צבעוניות יותר, כמו תערוכות בגדים ואפילו הומאז' לאיימי וויינהאוס, עוד יהודייה מפורסמת (לשעבר), בממלכה.

לאתר משרד התפוצות>>