ניוז פלאש: בירה ללא אלכוהול ממש טובה לנו. היא טובה להריוניות ולמניקות, למתאמנים ולסטודנטים ואפילו לילדים. רגע, מה? מודים שבתפיסה הכללית גם אנחנו התבלבלנו. מצד אחד, הוציאו את האלכוהול – אז הכל נשמע הגיוני. מצד שני, איך בדיוק? איך הטעם נשאר זהה? ואיך ההשפעות חיוביות כל כך?

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

הרבה שאלות שדורשות תשובות. וזה בדיוק מה שעשינו. לקחנו שלוק וביקשנו לשוחח עם הדיאטנית והמייעצת למבשלות בירה ישראל קרלסברג לימור בן חיים, להבין מה הסיפור של משקה הקסם הזה שמותר לכל.

בירה ללא אלכוהול למעשה מיוצרת מאותם רכיבים מהן מיוצרת הבירה עם האלכוהול, שהם לתת דגנים (שעורה), כשות שהוא צמח מטפס שאחראי על הטעם והריח המיוחד ושמרי הבירה. בסוף תהליך הייצור יש אידוי מלא של האלכוהול מתוך המשקה כך שבמשקה נותרים מינרלים, מעט ויטמינים וכל הרכיבים הביו אקטיביים שמצויים בכשות ובלתת השעורה (פוליפנולים שונים- נוגדי חמצון ועוד). כל אלו מאפשרים ליהנות מהמשקה גם בלי האלכוהול והשפעותיו".

בירה מפחיתה דלקות, קרישיות דם ומשפיעה על טרשת עורקים

אז את הסיבה לשימור הטעם המוכר - הבנו, אבל כיצד בירה ללא אלכוהול משפיעה עלינו בהיבט הבריאותי? לדברי בן חיים, מחקרים רבים, כמו גם המלצות של איגוד הלב והאגודה לסוכרת האמריקאית מצאו כי צריכת משקאות אלכוהוליים כמו בירה ויין משפיעים על הפחתת גורמי סיכון למחלות לב וכלי דם. "חלק מהשפעה הזו מיוחס אמנם לאלכוהול אבל חלקו מתייחס גם לרכיבים במשקה שאינם אלכוהוליים. אלו תורמים למשל להפחתת דלקות, הפחתת קרישיות הדם, השפעה נוגדת חמצון ועוד".

כך למשל במחקר קליני בו השתתפו 33 גברים בסיכון גבוה לתחלואה לבבית, התבקשו הנסיינים לצרוך בירה אלכוהולית ( 660 מל) ובירה לא אלכוהולית  (990 מ"ל – 3 בקבוקים) במשך 4 שבועות. בסוף המחקר נמצא כי הבירה שאינה מכילה אלכוהול הפחיתה מדדים שונים הקשורים בהתפתחות טרשת עורקים כמו מדדי דלקת ודביקות רכיבי הדם , מה שמאשר כי הרכיבים שאינם אלכוהוליים בבירה בעלי השפעה על הפחתת גורמי סיכון לטרשת עורקים.

משפיעה גם על רמות המתח והחרדה ואיכות השינה

השפעה חיובית נוספת של המשקה באה לידי ביטוי ברמות החרדה בגופנו. הסיבה, כך מסבירה לנו בן חיים, נעוצה במרכיב הופ (כשות) שהוא תפרחת של צמח מטפס המשמש כרכיב מרכזי וייחודי בתעשיית הבירה. הופ ידוע ברפואה המסורתית כבעל השפעה על רגיעה, שינה ומצבי סטרס. אגב, גם לאלכוהול יש אפקט מרגיע מסוים אבל כשמדובר בבירה ללא אלכוהול, הופכת השפעה זו של הכשות משמעותית יותר.

במחקר קליני בקרב 30 סטודנטים נבדקה השפעה של צריכת בירה ללא אלכוהול במשך 3 שבועות על איכות השינה שלהם. בשבוע הראשון לניסוי הסטודנטים לא שתו בירה כלל. בשבועיים שלאחר מכן, שתו בירה ללא אלכוהול במהלך ארוחת הערב. התוצאות הראו כי איכות השינה השתפרה משמעותית במהלך הימים בם צרכו בירה ללא אלכוהול ביחס לשבוע הבקרה. היה שיפור בזמן עד ההירדמות, ואיכות השינה עלתה משמעותית.

אישה ישנה (צילום: Spectral-Design, Shutterstock)
איכות השינה השתפרה משמעותית | צילום: Spectral-Design, Shutterstock

עוד ב-mako בריאות:
>> 10 מאכלים שישמרו על בריאות הלב שלכם
>> הסיבה שאתם חייבים לשטוף "חסה שטופה"
>> נחשף: כך תדעו מה הגיל הביולוגי שלכם

פחות קלוריות, יותר טוב לישבן

טוב לשינה, טוב לדלקות, וגם לא רע בכלל למשקל. "מכיוון שבבירה ללא אלכוהול אין אלכוהול, שהוא מרכיב התורם אנרגיה. הרי שמבחינת ערך קלורי הבירה ללא אלכוהול היא מופחתת משמעותית בקלוריות (15 קק"ל – 100 מ"ל משקה)", אומרת בן חיים אך מסייגת. "על אף שהבירה נטולת אלכוהול, לא מומלץ לצרוך אותה ללא הגבלה, כפי שאף מזון לא בריא ללא גבולות. מה שכן בהיעדר אלכוהול, ניתן לשתות על בטן ריקה".

מומלצת לשתייה דווקא לאחר אימון כושר

לראות אנשים בטייץ לוגמים בירה נראה קצת מוזר, אבל מתברר שזה אפילו טוב לנו. "ספורטאים רבים נוהגים ונהנים לצרוך בירה לאחר פעילות ספורטיבית שונה. מחקר שבדק השפעה של בירה אלכוהולית לעומת בירה מופחתת באלכוהול מצא כי בירה מופחתת אלכוהול מנעה אבדן מוגבר של נוזלים ושמרה טוב יותר על מצב ההידרציה ושיקום הנוזלים והמלחים לאחר פעילות גופנית. ההתקבלות שלה הייתה טובה בקרב הספורטאים. מכאן שהוצאת האלכוהול תתרום עוד יותר להשפעה על מאזן נוזלים לאחר פעילות", אומר בן חיים.

אישה מתאמנת (צילום: Alliance, shutterstock)
טוב לשיקום הנוזלים בגוף לאחר האימון | צילום: Alliance, shutterstock

טוב גם לאישה ההריונית והמניקה

אם יש איסור שהוא קונצנזוס עבור האישה בהריון והאישה המניקה הוא שאסור לצרוך אלכוהול. אבל בירה ללא היא לגמרי כן. "מחקרים שנעשו בעיקר בבעלי חיים (פרות) מצאו כי צריכה של לתת השעורה המצוי גם בבירה מעלה את יצור החלב שכן יש בו חומרים מסוימים כמו פוליסכרידים שמעלים את יצור הפרולקטין – הורמון מעודד יצור החלב", אומרת בן חיים אך מסייגת שכן הממצאים לא נבדקו בקרב נשים. "יחד עם זאת נבדקה השפעה של הרכב נוגדי החמצון בחלב בקרב אימהות מניקות שצרכו בירה ללא אלכוהול. במחקר 60 נשים מניקות חולקו ל-2 קבוצות. קבוצה אחת קיבלה דיאטה חופשית ללא בירה בעוד שהשנייה קיבלה דיאטה חופשית בתוספת 660 מ"ל (2 בקבוקים) בירה ללא אלכוהול.

אישה שותה בירה (צילום: shutterstock | Josep Suria)
אפשר גם בזמן היריון | צילום: shutterstock | Josep Suria

בממצאים התגלה כי העלייה ביכולת ההגנה נגד החמצון הייתה גבוהה יותר משמעותית בחלב האם וכן בדם של האם . המחקר הייחודי הזה מסכם שצריכה של בירה ללא אלכוהול יכולה להגביר את יכולת ההגנה נוגדת החמצון  של חלב אם, שכן לאחר הלידה הן האם והן התינוק חשופים יותר לסטרס חמצוני.

ובעברית: אם את מניקה וממש מתגעגעת לבירה של ימי הרווקות, את לא צריכה. זה כאן לידך וזה לגמרי לג'יט.