מסיימים את מסע הכומתה (צילום: דובר צה"ל)
53% מהגברים חושבים שהן לא צריכות לשרת. לוחמות קרקל. אילוסטרציה | צילום: דובר צה"ל

בין אם הייתם לוחמי גולני מורעלים ובין אם אתם מנכ"ל "שוברים שתיקה", בוודאי יש לכם דעה מגובשת על צה"ל. לקראת יום העצמאות החלטנו לבדוק מה אתם חושבים על צה"ל באמצעות סקר מקיף, הן מבחינת כמות הנשאלים והן מבחינת אופי השאלות - שכיסו את כל הטווח שבין אלאור אזריה ל"תאג"ד". 

טוב, לפחות בעניין "תאג"ד" נפזר כבר עכשיו את הערפל: רק 15% מהנשאלים חושבים שהיא אכן משקפת את האווירה בצה"ל. בכל זאת, טלוויזיה וזה. ועכשיו לעניינים הפחות דחופים.

הצבא המוסרי בעולם

מדינת ישראל מפולגת, ומגוון הדעות על צה"ל משקף את הפילוג הזה. השאלה הבסיסית ביותר על התפר שבין הצבאי והפוליטי, "האם אתם מסכימים לאמירה ש'צה"ל הוא הצבא המוסרי ביותר בעולם'", זכתה לתשובות קוטביות: על פי נתוני הסקר, רק 17% מהערבים מסכימים עם האמירה הזאת. לעומתם, 83% מהיהודים החילוניים מסכימים עם האמירה, וכמוהם גם 78% מהחרדים. 

פרשת החייל היורה אלאור אזריה, שטלטלה את המדינה בשנה האחרונה, פילגה גם היא את הנסקרים - אבל לאו דווקא באופן הצפוי. 64% מכלל הנשאלים טוענים כי גזר דינו של החייל שירה במחבל מנוטרל בחברון אינו הולם את מעשיו, אבל במגזר הערבי נרשם כמעט שיוויון - 39% טוענים שהעונש הולם את המעשים ו-40% מיישרים קו עם הקונצנזוס בקרב היהודים. 

מהסקר עולה שיש פער דורי משמעותי בתפיסה שלנו כישראלים את השירות הצבאי. בשנים האחרונות היו בצה"ל רפורמות רבות שנועדו להטיב עם תנאי החיילים ולהקל על השירות - בין אם מדובר ביציאות תכופות יותר הביתה, קיצור משך השירות, שינויים באספקת המזון או העלאת שכר החיילים. 47% מהנשאלים חושבים שצה"ל לא עושה ככל יכולתו כדי לטפל במצוקות החיילים (לעומת 37% שכן), אלא שדווקא הישראלים הצעירים יותר - אלה שהתשחררו משירות בעשור האחרון או עדיין משרתים, בני 20-29 - נותנים כאן את הטון. רק 30% מהם מרגישים שצה"ל מטפל במצוקות באופן מיטבי. 45% מבני ה-30-39, ששירתו בהכרח בתנאים פחות טובים, דווקא חושבים שצה"ל בסדר גמור במובן הזה. 

פער הגילים בולט גם בשאלה הנוגעת להתערבות הורים בנעשה בבסיסים. בדיוק מחצית מהנשאלים מסכימים שהתערבות ההורים בנעשה צבא מוגזמת, אבל תראו את החלוקה הפנימית: כ-60% מבני ה-30-39 טוענים שיש להפחית את המעורבות ההורית. לעומתם, רק 40% מבני ה-20-29 מרגישים שההורים מגזימים. ייתכן שההבדלים נובעים מפער תרבותי שהתפתח בין העשורים; בני ה-20 נולדו לתוך מציאות שבה אבא ואמא זמינים 24/7. בהחלט ייתכן שסיטואציית "אז אבא יתקשר למפקד" פשוט נראית להם טבעית.

מדינה יהודית – צבא יהודי

על פי ממצאי הסקר, הצעירים פתוחים יותר להשפעה דתית. רק 25% מבני ה-20-29 מסכימים עם האמירה שצריך למנוע מגורמים דתיים גישה לבסיסים צבאיים; לעומתם, 39% מבני הקבוצה המבוגרת יותר תומכים בהפרדת הדת מהצבא. בתמונה הגדולה, בכלל האוכלוסייה, 60% לא רואים סיבה להרחיק את הגומרים הדתיים מצה"ל.

נראה כי הקמפיין של "אחים לנשק" כנגד גיוס נשים לצה"ל מניב פירות: 53% מהגברים טוענים שהצבא לא צריך לפתוח את כל התפקידים הקרביים בפני נשים. עם זאת, רק 22%% מהמשיבים החילוניים מתייצבים מאחורי הטענה הזאת - זאת לעומת 84% מהדתיים. לגבי הנשים עצמן, 37% מהן מיישרות קו עם הגברים ומתנגדות לפתיחה גורפת של התפקידים. ואם כבר עניינים מגדריים, 39% מהנשים ו-35% מהגברים מגדירים את השירות הצבאי כחוויה מצלקת.   

תשובות מפתיעות במיוחד קיבלנו לשאלה "האם השירות הצבאי הוא חוויה מעשירה ומבגרת?": 51% מהנשאלים הערבים ו-65% מהנשאלים החרדים השיבו "כן". רק 28% מהמשיבים הערבים בחרו ב"לא רלוונטי" כמענה לשאלה זו (נדגיש כי רק 6.8% מהערבים ורק 9.2% מהחרדים שהשתתפו בסקר שירתו בצה"ל). 

הסקר נערך בקרב כ-500 משתתפים בגילאי 20-40 המייצגים את קשת האוכלוסייה בישראל. הסקר נערך חברת "פאנל פרויקט המדגם" בהנהלת ד"ר אריאל איילון. "פאנל פרויקט המדגם" הוא אתר אינטרנט המאפשר לאנשים להשתתף במחקרים וסקרים ומשלם למשתתפים תמורת ההשתתפות.