חדשות ואקטואליה

לאורך כל המחצית הראשונה של 2017, הלכה והתבהרה חומרת מצבם של להט"בים בצ'צ'ניה, כשאת מירב הכותרות תפסו מחנות הריכוז להומוסקסואלים. מאות גברים הומואים וביסקסואליים נלקחו לחקירה במתקנים סודיים ונחקרו על ידי כוחות הממשל הצ'צ'ני בשיטות חקירה משפילות ואלימות. בודדים אף הוצאו להורג ביריות, בתליה או בהשלכה מגגות. מי שהצליחו להימלט סיפקו לעיתונות דיווחים אנונימיים בגוף ראשון על הזוועות.

המאורעות ב'צ'צניה משכו את תשומת ליבה של כלי תקשורת וארגונים חברתיים מסביב לעולם. הפגנות מחאה נגד גל המעצרים בצ'צ'ניה נערכו במדינות שונות, בהן גם ישראל. כשנשאל על הטיהור הדמוגרפי שהתרחש בארצו, השיב דוברו של רמזאן קדירוב, נשיא המדינה: "זה בלתי אפשרי לרדוף את מי שאינם נמצאים ברפובליקה. לו היו הומוסקסואלים בצ'צ'ניה, המשפחות שלהם כבר היו שולחות אותם למקום ממנו אין חזרה".

תחושת חוסר הביטחון של להט"בים במדינות הגוש הסובייטי לשעבר הועצמה, ואולי בעצם זכתה רק לאישוש מחודש בתקרית כרטיס הטיסה של ערוץ הטלוויזיה הרוסי צארגראד. הערוץ, שהושווה בעבר לרשת Fox News האמריקאית, הציע לצופיו הגאים כרטיס טיסה חד-כיווני לארצות הברית, שם יוכלו "להשתעבד" לחטאים שלהם.

אבל העולם לא היה אפל לגמרי השנה. הנה, רק תעיפו מבט בכל היעדים החדשים שהצטרפו השנה לרשימת המקומות שתוכלו להתחתן בהם: פינלנד, גרמניה, מלטה, טאיוואן ואוסטרליה. אלסיה צ'ינקגרנה, מלכת היופי הטרנסג'נדרית של איטליה לשנת 2014, הפכה לאישה הראשונה במדינה שנרשמה כנשואה, למרות שלא עברה ניתוח להתאמה מגדרית.

אלסיה ובעלה (צילום: מתוך יוטיוב)
מיס טרנס איטליה מתחתנת ופורצת דרך לזכויות הקהילה הטרנסית | צילום: מתוך יוטיוב

כיוון שאין טוב בלי רע, נציין לשלילה את הצהרתו של נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ, על כך שלא יאפשר לטרנסג'נדרים להתגייס לצבא. למה? כיוון שהם מהווים נטל כלכלי על השירותים הרפואיים הצבאיים. כמו לא מעט הצהרות של טראמפ, גם זו התקבלה בשריקות בוז מטאפוריות, ואינספור פוסטים ברשתות החברתיות שקראו לו לבטל את ההחלטה ולהשיב את השוויון (לפחות בתחום הזה) על כנו.

תרבות גאה

2017 נפתחה בזכייתו של הסרט ההומואי "אור ירח" בפרס המרכזי בטקס פרסי האוסקר. נכון, הוא היה צריך להתקוטט קלות עם אמה סטון וארסנל שמלות הפיפטיז שלה על הזכייה, אבל בסופו של דבר הצדק ניצח, ויוצרי "אור ירח" אחזו בפסלון הנחשק. 

זו היתה יריית פתיחה לשנה שהתברכה בלא מעט ייצוגים של קולות ודמויות להט"ביות בתרבות הפופולרית: "המירוץ לדראג של רופול" חזרה לשידור בישראל אחרי שנים ארוכות בגלות, וסחפה איתה דור חדש של צופים ומעריצים; "סיפורה של שפחה" הציגה זוגיות לסבית שמנסה להתגבר על הקשיים הנוראיים ביותר שאפשר לדמיין, וטייטוס בורגוס לימד את קימי שמידט שגם גייז יכולים (וצריכים) לעשות Lemonade ולהתגבר על אקסים עם מחבט בייסבול ושמלה מתנפנפת.

גם סם סמית' הוציא אלבום חדש, מפוצץ שירי אהבה חד-מיניים, I Love Dick ערערה את המעט שידענו על מגדר ומיניות בתוך מערכת יחסים מונוגמית, ו"טרנספרנט" הידקה עוד יותר את הקשר בין נזילות מגדרית לנזילות דתית וחברתית, כשהביאה את קאסט הדמויות שלה לביקור שורשים בישראל.

במהלך השנה, התכבדנו לקבל אל מחוץ לארון שורה של סלבס, בהם בארי מנילו (שגם התחתן עם בן זוגו), אליה שוקט, ארון קרטר וג'ייק זיירוס, שהתפרסם לראשונה בזהותו הקודמת, כזמרת הפופ שאריס. קריסטן סטיוארט המשיכה לנהל זוגיות סופר-מתוקשרת וסופר-לוהטת עם הדוגמנית סטלה מקסוול, וסמירה ויילי ("כתום זה השחור החדש") התחתנה עם בת זוגה.

לקראת סוף השנה ועל רקע הגל החברתי שקרא לחשיפת סיפורים אישיים על הטרדות ותקיפות מיניות תחת ההאשטג metoo (גמני, אם גדלתם ב"ישרא-בלוג"), ניסה השחקן קווין ספייסי לקשור בין נטייתו המינית לעבירות שביצע, לכאורה. ספייסי הואשם על ידי מספר גברים בהטרדה מינית, שברוב המקרים התבצעה כשהמתלוננים היו קטינים. הוא ניצל את כתב ההגנה שפרסם ברשתות החברתיות, ויצא על הדרך מהארון. הצעד, שאמור היה להציג את השחקן המוערך כאמיץ או, חלילה, כקורבן בעצמו, זכה לקיתונות בוז וספייסי פוטר מיידית מהתפקיד הראשי בסדרה "בית הקלפים". ללמדנו שב-2017, נטיה מינית וזהות מגדרית הפסיקו להוות תירוץ.

ובינתיים בישראל

על אף שנגענו קלות (ובהסכמה) בכמה מהאירועים הלהט"ביים המרכזיים שהתרחשו בישראל בסיכום השנה העברית, לא נפספס את ההזדמנות להזכיר אותם שנית ולמנות גם כמה אירועים חדשים.

הקהילה הגאה סערה השנה סביב סוגיית האימוץ, לאחר שבתשובה שהעבירה לבג"ץ, כתבה המדינה כי שהיא איננה ממליצה לתת לזוגות חד-מיניים לאמץ ילדים, משום שזה יהווה "מטען נוסף" על הילד. אלפי מפגינים יצאו לצעדת מחאה בתל אביב, שר הרווחה התנצל והדיון הועבר מבית המשפט אל הכנסת.

אחד המשתתפים המובילים והמזוהים הצעדה היה אמיר פרישר גוטמן. בסוף אותו השבוע, מצא פרישר גוטמן את מותו בטביעה, לאחר שרץ אל המים בחוף לא מוכרז כדי להציל את אחייניתו מטביעה. קל אולי לזלזל במורשתו של מי שהיה מוכר בעיקר כזמר פופ, אבל פרישר גוטמן היה מהאמנים הלהט"בים המוכרים בישראל, עם קריירה שהתפרשה על יותר מעשרים שנה. נוסף על פעילותו בתאטרון, בטלוויזיה ובמוזיקה, פרישר גוטמן הוא מהבודדים שאנחנו מרשים לעצמנו ולכם לקרוא לו 'בכיר בקהילה' בלי שזה יישמע כמו עלבון.

ספיקינג אוף בכירים בקהילה, בואו ניזכר במישהי שהיתה מתחלחלת כנראה אל מול התואר הזה - גילה גולדשטיין. האישה והאגדה הלכה לעולמה בתחילת השנה, בגיל 69. גולדשטיין - שחקנית ורקדנית, עובדת מין, אקטיביסטית, זמרת ופצצת כריזמה שמעטות יוכלו להשתוות לה - היתה מחלוצות הקהילה הטרנסג'נדרית בישראל, ואגדה תל אביבית. לבקשת משפחתה, היא נקברה כגבר בשם אילן רונן, אולם על המצבה שהועמדה לזכרה כבר נכתב בגאון שמה - המותג, בעצם - שבחרה לעצמה.

אבל לא הכל היה נוראי ומצלק ב-2017. הנה, בספטמבר השנה אישרה ועדת הבריאות של הכנסת את הכנסת תרופות ה-PreP לשימוש בכל קופות החולים הגדולות בישראל. אנחנו מקווים שמחיריהן הגבוהים של התרופות - כמעט 500 ש"ח בחודש לבעלי ביטוח בריאות משלים - לא ירתיעו את הנוטלים הפוטנציאליים, ושבסיכום 2018 נוכל לטפוח לעצמנו על השכם אל מול הירידה במקרי ההידבקות.

>> "בזכות ה-PrEP אני מרגיש אחראי על עצמי"

>> "הקונדום נקרע והוא גמר בפנים - ואז זה קרה"

ואת השנה סיימנו בצעד אופטימי עוד יותר. צעד וחצי אפילו, כי מדובר ביציאתו מהארון של אורי קוקיה, שחקן הפועל רמת גן בכדורסל. קוקיה הוא הכדורסלן הפעיל הראשון שיוצא מהארון בישראל, והלוואי שהבחירה שלו לשפוך אור על השילוב הלא-באמת-מוזר-ואיכשהו-עדיין-לא-לגמרי-שגור של ספורט ולהט"ביות תהווה השראה לאתלטים ישראליים נוספים, וגם לציבור האוהדים.

קוקיה. הכדורסלן הראשון שיצא מהארון (צילום: ספורט 5)
קוקיה. חלוץ אמיתי | צילום: ספורט 5

>> 52 היעדים שאתם חייבים לבקר בהם ב-2018

>> מגוסטינג ועד ספינר: 19 מושגים שנכנסו השנה לחיינו

>> נפרדים מ-2017 - כל הכתבות