לאה (לוסי) די ובנותיה מאיה ורינה די זכרונן לברכה, נרצחו בפיגוע בצומת חמרה שבבקעת הירדן לפני שלושה שבועות. מחבלים פתחו באש לעבר מכוניתן ונמלטו מהמקום. האב, ליאו די, שנסע במכונית צמודה והיה עד למתרחש, יקריא הערב בטקס המשואות בהר הרצל את תפילת יזכור. מאז הפיגוע, הוא שב וקורא לאחדות בעם ישראל.

בתו, קרן, תיארה הבוקר את התחושות מאז הפיגוע: "קשה יותר, לא מצליחים לישון בלילות. בבוקר קמים עם געגוע. צריך להמשיך לתפקד ביום-יום רגיל, כאילו לא קרה כלום. כל העולם ממשיך הלאה, ואת מרגישה שנשארת מאחור. שאף אחד לא מבין אותך".

"אני מתגעגעת לחיוך של אמא שלי, למאיה ולצחוקים שהיינו עושות ביחד, לטיולים שהיינו יוצאות אליהן, לרינה ולחיבוקים שלה. לנשק אותה, להציק לה. אני מתגעגעת אליהן ברמות. כלום לא יכול להכין אותך לדבר כזה".

לדברי ליאו, "שילמתי מחיר כבד וכעת יש לי האפשרות לעזור עם האחדות בישראל. אני פונה לכולם: אם יש בכם את הכוחות והיכולת לעזור באחדות העם היהודי, בבקשה תשתמשו בהם לפני שהקדוש ברוך הוא ייצר סיטואציה שבה לא תהיה לכם ברירה אלא לעשות את זה. הרגשתי שנוצרה סיטואציה שלא הייתה לי ברירה".

"במדרש יש אב ובן שהולכים ביער. הבן אומר לאבא, 'מתי נגיע למדינה?'. אחרי עוד חמש דקות שואל שוב, 'מתי נגיע למדינה?', וכך עוד פעם ועוד פעם. בסוף האבא עונה לו: 'בני, כשנגיע לקברים - זו הכניסה למדינה'. זה בדיוק מה שקרה כאן. לידה של אומה כרוכה בהמון קברים".

"כשלוסי ואני באנו לישראל לפני 19 שנה, לא היינו חלוצים. היה לנו כבוד גדול לאלה שבאו לפנינו כשהיה ממש מסוכן פה. מסתבר שלוסי, מאיה ורינה כן היו חלוצות, הן תרמו את חלקן להקמת המדינה. אנחנו מחכים לזמנים שבהם נוכל לחיות פה בשלום ולראות כיצד אורות ישראל מאירים על כל העמים. אנו מתקרבים לזמנים האלה".

איך התחושות שלך לאחר האובדן הנורא?
"אלה רגשות מורכבים. כשבני גנץ הגיע לשבעה הוא אמר לי: 'אתה תרגיש רגשות מעורבים. הרבה עצבות וגם שמחה. לא תדע איך לשלב ביניהם ולחיות איתם בו זמנית'. אמרתי לו: תודה, בני, עזרת לי להבין משהו שלא הבנתי עד עכשיו, את הקונפליקט הזה שבין השמחה לעצב. זה מסר מהקדוש ברוך הוא: מעתה והלאה אתם תצטרכו לחיות עם השילוב הזה שבין שמחה לעצב. אתם תדעו עליות ומורדות".

באשר לטקסי יום הזיכרון, ליאו ביקש להעביר מסר: "נאמר לי שיום הזיכרון השנה לא הולך להיות זמן אחדות של העם היהודי ושישנם אנשים שמתכננים הפגנות או עצרות פוליטיות בטקסים ברחבי הארץ. יש עיקרון בהלכה: מנהג ישראל - דין הוא. במילים אחרות, אם היה טקס בשנה שעברה שבו פוליטיקאי הוזמן ודיבר, ובשנה שלפני ובשנה שלפני כן, אז גם השנה אתה חייב שיהיה פוליטיקאי שינאם באותו האופן".