באחד מסרטוני הבחירות המדוברים של הליכוד הוזהרנו שאם ממשלת שמאל תעלה לשלטון, פעילי דאע"ש יגיעו עד ירושלים. זה לא קרה. לא ממשלת שמאל, לא דאע"ש בירושלים. כרגע נראה שהאיום הדאע"שי לא יגיע מהגדה, אלא דווקא מעזה, שהיתה בעשור האחרון מעוז מבוצר של החמאס. בשבועות האחרונים צובר הארגון כוח משמעותי ברצועה, מנסה לכבוש את עמדות המפתח, ופוזל לעבר השלטון.

גורמי המודיעין כבר מודאגים, ותיכף תבינו למה. מבחינתם, עד כמה שההתמודדות עם החמאס קשה ומורכבת, עדיף להתמודד עם האויב שאנחנו כבר מכירים. הדיבור על הרגע שבו דאע"ש יפסיק להיות ארגון טרור אכזרי של סרטונים ביוטיוב, ויתחיל להיות ארגון שרלוונטי לבטחון אזרחי ישראל, נמצא כבר חודשים ברקע, אבל עכשיו נראה שהאיום הופך לקונקרטי. עדות ראשונה לכוח שצובר דאע"ש בעזה ניתנה לפני כחודש, כשלוחמי הזרוע הצבאית של החמאס (גדודי עז-אדין אלקאסם) השתלטו על בית במחנה הפליטים אל בורייג', ועצרו את מנהיג דאע"ש ברצועה, שיי'ח עדנאן חאדר מיאת'. מיאת' הוא מנהיג כריזמטי שמצליח למגנט אליו את הצעירים ברצועה המחפשים מפלט מהמצב המדכא שעזה נמצאת בו כיום.  

המעצר שלו היה נקודת שבר ביחסים המתוחים גם ככה בין החמאס לפעילי דאע"ש ברצועה. משם הדברים המשיכו להידרדר לגל מעצרים של עשרות פעילי דאע"ש ואפילו להרס של מסגד המזוהה עם הארגון בדיר אל באלח. או במלים אחרות: הכרזת מלחמה של החמאס בדאע"ש. תגובת פעילי דאע"ש לא איחרה לבוא והם הפעילו כמה מטענים לעבר מתקנים ביטחוניים של החמאס.

פעילי דאע"ש רתחו על הריסת המסגד, ששימש גם מטה מרכזי שלהם. "אפילו הכובש היהודי לא היה עושה דבר כזה", זעמו הלוחמים והבטיחו שהנקמה עוד תבוא. "אם החמאס לא ישחרר בקרוב מאוד את פעילי דאע"ש ואת מנהיגם, עלול להיות ברצועה מרחץ דמים", טוען בכיר שמקורב לאחד הארגונים בעזה. "הריסת המסגד היה הקש ששבר את גב הגמל. החמאס בלחץ אטומי. הוא חושש שהשלטון שלו ברצועה מתערער ומבחינתו, כרגע, דאע"ש הוא אויב הרבה יותר מסוכן מישראל". לדבריו, החמאס חושש מהשתלטות על עזה. "מי שתיפגע זו ישראל. דאע"ש חושב שחמאס מתון מדי ולא מיישם את הג'יהאד ואת חוקי השריעה, ולכן נלחם כדי להפיל את שלטונו. ישראל צריכה להיות מודאגת מהמצב בעזה, כי אם המטורפים הללו ישתלטו עליה הם יהיו הרבה יותר גרועים מהחמאס".

דעאש בעזה
הכרוז שמזהיר תושבים שאם ישתפו פעולה עם דאע"ש בסופו של דבר ייערפו ראשיהם

אחראים לרקטות ביום העצמאות?

ההתחזקות של דאע"ש בעזה מגיעה אחרי מסע השתלטות אימפריאליסטי ברחבי העולם הערבי. ארגון המדינה האסלאמית שולט כיום בחלקים נרחבים בסוריה ובעיראק, הצליח לחדור ללוב, פועל בתימן ומנסה לתפוס אחיזה בחלקים בלבנון. לדאע"ש יש גם שלוחה גדולה בסיני, באמצעות הארגון אנסר בית אל מקדס, שזוכה לעזרה משבטים בדואים מקומיים שמאסו בשלטון מצרים ומנסים להשתלט על חצי האי.

בעזה המצב עדיין הרבה יותר ראשוני. נכון להיום פועלים ברצועה כ-700 פעילי דאע"ש, שחלקם משתייך לפלגי טרור קיצוניים מאוד, כמו חמולת אבודורמוש, כתאב אבו ריש וצבא האיסלאם. הארגונים האלה תמיד היו רדיקליים אבל רק לאחרונה הכריזו על נאמנותם לדאע"ש. מדובר בשלושה פלגים מהאלימים בעזה, שלוחמיהם היו מעורבים בחטיפת גלעד שליט. במשך כמה ימים, הם החזיק בשליט במרתף האוניברסיטה האיסלאמית ברצועה עד שהחמאס שילם להם 5 מיליון דולר במזומן תמורתו.

הארגונים והחמולות שהצטרפו לדאע"ש נהנים כיום מארסנל נשק די מרשים: רקטות קאסם, פצצות מרגמה, מאות מטענים מוכנים להפעלה, משגרים, אלפי רובים וגישה לאחת המנהרות המובילות לסיני. "הלוחמים האלה נחשבים לקיצוניים ביותר שיש כיום בעזה, הם אפילו היו מעורבים לפני כמה שנים בחיסול בכירים בזרוע הצבאית של החמאס", מסביר ד"ר שאול שי, היסטוריון הצבאי, אל"מ במיל' וקצין מודיעין בפיקוד הדרום לשעבר, שכתב ספרים על ארגוני טרור איסלאמיים. "לפני כשש שנים החמאס חיסל ועצר מנהיגים שקשורים לחמולת אבו דורמוש וצבא האיסלאם, שכעת התחברו לדאע"ש, כדי למנוע מהם להשתלט על עזה. חמאס רואה בהם סיכון ממשי להמשך שלטונו ברצועה ולכן הוא נוקט כלפיהם ביד חזקה ביותר כולל הריסת המסגד שלהם, צעד חריג ביותר לארגון כמו חמאס שיש לו גם אחריות דתית. הארגונים האלה – שעכשיו הצהירו על נאמנות לדאע"ש - רואים את עצמם כג'יהאד האמיתי, ומרגישים שהחמאס לא מייצג את האינטרסים שלהם. אני חושב שמה שקורה ברצועה צריך להטריד את גופי המודיעין בישראל ואני מעריך שהם עוקבים אחר הנעשה שם".

לדברי שי, אותם ארגונים ינסו לירות רקטות לעבר ישראל כדי לחמם את גזרת הרצועה ולגרום לחמאס להיכנס למערכה צבאית נוספת, שתערער את כוחו עוד יותר ואף תמוטט אותו. המטרה: להחליף אותו בעמדת המנהיגות ברצועה. "לא אתפלא אם אותם פעילי דאע"ש הם אלו שירו ביום העצמאות את הרקטות ששוגרו לישראל (שיגור שהוכחש על ידי החמאס)", אומר שי. "מלחמה תשרת את האינטרסים שלהם, שכן ריסוק שלטון החמאס יסייע להם להשתלט בקלות יתר על הרצועה ולהשליט בה שלטון איסלאמי קיצוני ביותר".

דעאש בעזה (צילום: AP )
אנחנו עדיין רחוק משם. סרטון עריפת הראש של העיתונאים היפנים | צילום: AP

"החמאס עשה טעות שהכניס אותם"

ראש מטה פיקוד הדרום לשעבר, תת אלוף במיל' צביקה פוגל, עוקב אחר הנעשה בעזה וטוען שעוד מוקדם מאוד להספיד את שלטון החמאס, אבל לשיטתו כל תרחיש אפשרי, כולל השתלטות של דאע"ש. "גם כשהפת"ח שלט בעזה אף אחד לא האמין שיום אחד נראה את החמאס תופס את השלטון על הרצועה. לא הייתי מזלזל בדאע"ש. נכון שהם פועלים עכשיו על אש קטנה אבל במציאות של המזרח התיכון יום אחד אנחנו עלולים להתעורר ולגלות שהם השתלטו על עזה, הדיחו את החמאס והפכו לאויבים מסוכנים לביטחון ישראל", טוען פוגל. "כדי להצליח, דאע"ש זקוקים לתמיכה של כוחות מקומיים. אם זה יקרה, החמאס יהיה בבעיה רצינית. נכון להיום העוצמה של החמאס היא גדולה מאוד ואני לא רואה שהשלטון שלו נופל כל כך מהר. שלטון דאע"ש בעזה יציב לישראל אתגר לא פשוט להתמודד איתו, הם קיצוניים הרבה יותר, אבל מצד שני זה יעניק לישראל לגיטימציה לפעול במתקפה צבאית רחבה וקשה יותר כדי למוטט אותם".

לא תמיד שררה מתיחות בין החמאס לדאע"ש בעזה. היחסים בין הארגונים דווקא החלו ברגל ימין באוגוסט האחרון, בשיא צוק איתן. צה"ל הזרים אז כוחות לתוך הרצועה כדי להפסיק את ירי הרקטות ולהרוס את המנהרות. הזרוע הצבאית של החמאס ספגה מהלומה קשה ובצעד חריג אישרו בכיריה את כניסתם של עשרות פעילי דאע"ש דרך מנהרות ממצרים. הפעילים,  שהגיעו במקור מסוריה ומסיני, נכנסו לרצועה כדי לסייע לחמאס בלחימה נגד צה"ל. חלקם היו מעורבים בירי רקטות לעבר ישראל ובהנחת מטענים באזור חאן יונס. כמה לוחמי דאע"ש נהרגו בתקיפות של מטוסי חיל האוויר ואחרים חוסלו בקרבות חזיתיים.

כשצוק איתן הסתיים היה נדמה שהרומן בין שני הארגונים יתפוס תאוצה. אלא שלפעילי דאע"ש היו תוכניות אחרות. הם ניצלו את הכאוס בעזה, את ההרס, העוני והמצב הכלכלי הגרוע והחלו אט אט להשתלט על מעוזים של החמאס. החלטת החמאס להעלות את מחירי מצרכי היסוד והמסים בעשרות אחוזים כדי לממן את שלטונם ושיקום הזרוע הצבאית שלו גרמה להתקוממות של חלק מהתושבים. בנקודה הזאת בזמן דאע"ש נראה כמו מפלט לצרותיהם הכלכליות בעוד ששלטון החמאס נהפך רקוב ומושחת.

שיי'ח עדנאן חאדר  (צילום: AP)
שיי'ח עדנאן חאדר מיאת', מנהיג דאע"ש שנעצר | צילום: AP

הולכים אחרי הכסף

המצב הכלכלי האיום בעזה הוא עקב אכילס של החמאס. אחרי שנגמר צוק איתן, קטאר לא הזרימה כספים לשיקום הרצועה ולשיקום החמאס. לוואקום הכלכלי הזה נכנסו דאע"ש והארגונים שתומכים בו. גורמים בעזה טוענים כי פעילי דאע"ש שהסתננו מסיני לרצועה באחרונה, נכנסו עם מזוודות מלאות במאות אלפי דולרים כדי לגייס פעילים.

"מאז צוק איתן הכוח הפיננסי של החמאס נחלש מאוד וזה פוגע באחיזה שלו בשטח ובתחזוק היחידות הצבאיות שלו", מסביר הפרשן לענייני ערבים של ערוץ הטלוויזיה i24, סלימאן א-שפעי. "בעוד שדאע"ש הצליח להחדיר כספים רבים לרצועה כדי לשכנע אזרחים ופעילים לשעבר בארגוני טרור להצטרף אליו ולבצע פיגועים נגד החמאס".

א-שעאפי מוסיף כי "המצב הכלכלי והנפשי של תושבי עזה קשה מאוד. לאנשים אין מה לאכול, אז הם נאחזים בכל דבר שיעזור להם לשרוד. פעילי דאע"ש מפתים אותם בכסף להצטרף ולבצע פיגועי ראווה. הם רואים בחמאס אנטי ג'יהאד, שמסתפק בשטחי 1967 בעוד שהם רוצים להשתלט על כל העולם. יש הבדל מהותי באידיאולוגיה ביניהם. לא הייתי מציע למדינת ישראל להיות שאננה, בסוף זה עלול לחזור אליה כמו בומרנג. כבר היום דאע"ש שולט בכמה עמדות אסטרטגיות בעזה והם מכשירים את עצמם לקראת עימות עם חמאס על השליטה בעזה".

הבכיר המקורב לאחד הארגונים ברצועה מחזק: "המצב הכלכלי בעזה על הפנים. 65% מובטלים, 80% חיים מתחת לקו העוני. אנשים לא רואים פתרון באופק. נכון, רק חלק קטן מאמין שדאע"ש ינקה את שלטון החמאס מהשחיתות ויפתור את בעיותיהם הכלכליות. אבל עדיין לדאע"ש יש עוצמה כספית גדולה שמאפשרת לפעילים שלו להתארגן נגד החמאס. תמורת כסף אתה יכול לקנות מה שאתה רוצה בעזה. טילים, רקטות, מטענים. הם בונים את הכוח שלהם בשקט באמצעות תאים רדומים".

לדבריו, "שלטון החמאס משדר בינתיים שקט ויציבות, אבל הם פיזרו כרוזים שהזהירו תושבים ברצועה שאם ישתפו פעולה עם דאע"ש גורלם יהיה מר ונמהר ובסופו של דבר הם יערפו את ראשיהם. נכון שהחמאס עשה טעות גדולה שאיפשר להם להיכנס לרצועה בצוק איתן, אבל הוא לא מהסס היום לחסל ולכלוא כל מי שמזדהה עם הארגון ופוגע במוסדות שלו".

דעאש בעזה (צילום: AP )
שמונים אחוז מהעזתים חיים מתחת לקו העוני | צילום: AP

מאות דולרים לכל לוחם

בשבועות האחרונים ביצעו פעילי דאע"ש כמה פיגועים במוסדות החמאס בעזה כדי להפגין נוכחות ולהראות לתושבים שהם יכולים לשמש אלטרנטיבה שלטונית. עד כמה שפיגועים הם אלטרנטיבה שלטונית. כך, למשל, הם הניחו עשרות מטענים בבנייני משרדי השלטון של החמאס ובמוסדות של ארגון אונר"'א. במקרים אחרים הם שיגרו טילי אר.פי.גי' לעבר עמדות של לוחמי חמאס באזור חאן יונס ורפיח וכן לעבר אתר הנופש אל נור, שבו נוהגים בכירי החמאס לנפוש. בימים האחרונים אירעו עוד כמה פיצוצים סמוך למוסדות ומוצבים של החמאס. פעילי דאע"ש לקחו אחריות על פיצוץ המרכז הצרפתי לתרבות בעזה ואף הפיצו סרטון וידאו שבו קראו לצעירים ברצועה להצטרף למלחמתם נגד "חמאס הכופרים".

שורת הפיגועים וגיוס הצעירים הנמרץ סייעו לדאע"ש לצבור יותר ויותר כוח ברצועה בחודש האחרון ולהשתלט על כמה מוצבים של החמאס. בנוסף, כמה מאות לוחמים לשעבר מהחמאס והג'יהאד האיסלאמי חצו את הקווים והצטרפו באחרונה לדאע"ש לאחר שקיבלו כמה מאות דולרים כל אחד. השיא במלחמה הזאת עד כה היה שתי מכוניות תופת עמוסות בחומרי נפץ שחמאס הצליח לאתר בצפון הרצועה כמה שעות לפני שהיו אמורות להתפוצץ ולהסב נזקים כבדים בנפש לאנשיו.

בתגובה החמאס עצר כ-70 פעילי דאע"ש, חיסל כמה מהם ופוצץ מנהרת הברחות שפעלה בין סיני לרצועה, שבתוכה היו פעילי דאע"ש שהתכוונו לחדור אליה עם אמצעי לחימה. "החמאס רוצה להראות לדאע"ש מי בעל הבית ולכן הוא נוקט בשיטות אכזריות, כולל עינויים", טוען עיתונאי עזתי ותיק. "הוא לא ייתן להם להרים את הראש. מבחינת החמאס זאת במלחמת קיום. הם כולאים את הפעילים ומחזיקים אותם בתנאים קשים כדי להעביר מסר חד משמעי לציבור, שלא יעזו לשתף איתם פעולה אחרת גורלם יהיה רע. אני שומע מדי פעם פיצוצים ויריות של פעילי דאע"ש במוקדים שונים ברצועה, אבל החמאס עדיין שולט פה והוא לא יוותר בקלות על שלטונו. הקרב הזה ביניהם ייגבה מחיר כבד משני הצדדים".

א', תושב עזה, אומר שרוב התושבים חוששים מהשתלטות דאע"ש. "החמאס אמנם פועל מתוך אידיאולוגיה דתית, אבל במושגים של דאע"ש הוא די מתון. יש תושבים שחיים בסיוט שדאע"ש יתחיל לערוף ראשים, אבל מצד שני יש אחרים שנמאס להם משלטון החמאס שדואג רק לאנשיו והם ישמחו לראות את השלטון שלו קורס".

בצה"ל ובשב"כ עוקבים בדריכות אחרי המאבק הזה כדי להיות מוכנים לכל תרחיש, כולל אפשרות, שנחשבת קלושה יחסית בעיניהם, של נפילת עזה בידי דאע"ש. "אנחנו לא מזלזלים במידע שמגיע מעזה ", אומר קצין בכיר בפיקוד הדרום. "העוצמה הדתית והצבאית היא עדיין בידי החמאס, הוא מצליח לשלוט בשטח. אבל המציאות בעולם הערבי של השנים האחרונות לימדה אותנו שהכל יכול להיות. אנחנו עם היד על הדופק".

שוטרי משמר הגבול במהלך עימות ברצועה (צילום: AP)
"מקבלי ההחלטות בישראל צריכים להיות מודאגים". חיכוכים בין חיילי צה"ל ופלסטינים בעזה | צילום: AP

דבר אחד בטוח. איש לא מאמין שהפלת חמאס בידי דאע"ש תביא לרגיעה מבחינה ביטחונית סביב הרצועה. כפי שקרה בעבר כאשר ישראל סייעה לחמאס להילחם נגד פת"ח בעזה, ולחיזבאללה נגד ארגוני טרור פלסטינים, ובסוף קיבלה את שניהם בעוצמה גדולה יותר, הרי שדאע"ש עלול עוד להתברר כמפלצת טרור מסוכנת בהרבה לביטחון המדינה. "עדיף לישראל שהחמאס ישלוט ברצועה ולא דאע"ש. יש בישראל קצת שמחה לאיד על מה שקורה בעזה. אני חושב שמקבלי ההחלטות בישראל צריכים להיות מודאגים מאוד", טוען א-שפעי. "בישראל עוד ישלמו ביוקר אם דאע"ש יפיל את שלטון החמאס. הוא יגרום נזק הרבה יותר גדול לביטחון ישראל".

לכל כתבות המגזין