מעבר תאנים (צילום: שי לוי, צבא וביטחון)
כל רכב כזה יכול להיות פצצה מתקתקת. ברגע שהוא מגיע למעבר, רק הם יכולים לעצור אותו | צילום: שי לוי, צבא וביטחון

רב"ט דניאל קומשקו, מאבחן ביטחוני בגדוד תעוז של המשטרה הצבאית, מצא את עצמו בתור האיש הנכון במקום הנכון. ב-16 לנובמבר 2011 הבחין קומשקו בשני בני אדם במחסום אשר עוררו את חשדו. יחד עם רב"ט דניאל אביטל הוא בודד את השניים וביקש מהם לפתוח את הכבודה שלהם. "הם ממש נלחצו ולא רצו לפתוח", סיפר קומשקו אחרי האירוע. "אז קראתי לעוד שני לוחמים והכנסנו אותם פנימה לחדר בידוק". השניים סרבו, אולם לוחמי גדוד תעוז התעקשו ומצאו עשרה מטעני צינור מוכנים לפעולה, אקדח מאולתר ותחמושת. רק שבוע קודם לכן חשף רב"ט קומשקו ניסיון הברחה של 11 מטעני צינור מוכנים להפעלה. המטענים אותם חשפו לוחמי גדוד תעוז היו מיועדים להפעלה בבית המשפט במהלך דיון בו נגזר דינו של אמג'ד עוואד, שהורשע ברצח בני משפחת פוגל בהתנחלות איתמר. "הם עושים פעילות של לחימה וממש מגנים בגופם", אמר אחרי האירוע מי שפיקד באותם ימים על הגדוד סא"ל ארז רבן. "אנחנו לא רוצים לחשוב מה היה קורה לו המטענים האלה היו נכנסים לבית המשפט בזמן הדיון".

לוחמי גדוד תעוז הם לא פחות מאשר השכפ"ץ של מדינת ישראל. באזורים רבים הם קו ההגנה האחרון ולפעמים גם הראשון שעליו מתנפצים מחבלים מתאבדים, מבריחי אמצעי לחימה ומבריחי סחורה גנובה. רב"ט קומשקו הגיע לכותרות, בעיקר בגלל צרוף הזמן, אולם כמוהו יש עוד מאות לוחמים של הגדוד שסיכנו עצמם, תפסו מחבלים והצילו אזרחים רבים.

יצאנו לסיור במחסום תאנים יחד עם מפקד גדוד תעוז, סא"ל עמיר לזובר, יחד איתו ראינו את מורכבות הפעילות של הגדוד שפרוס בעשרות מחסומים מסוגים שונים לאורך גדר ההפרדה. "מעבר תאנים מופעל כולו על טהרת הגדוד וחשוב להדגיש את זה. לוחם של הגדוד הוא מאבחן ביטחוני שזה מקצוע לכל דבר. צריך לראות את כל התפיסות שלנו כדי להבין מה זה מקצועיות וחדות של לוחם בתעוז. בניגוד לחטיבות החי"ר הם לא יורדים לאימון ועושים את כל השרות שלהם בגדוד: בנים שלוש שנים ובנות שנתיים. כולם אגב עושים את אותו הדבר".

מעבר תאנים (צילום: שי לוי, צבא וביטחון)
האויב יכול להיות גם "מכוחותינו" | צילום: שי לוי, צבא וביטחון

שומרים על הבית במרחק של קילומטרים ספורים

את הסיור במחסום התחלנו בתצפית על הגזרה. מהגבעה שעליה עמדנו ניתן לראות את העיר טול כרם, את הכפרים בסביבה ובמרחק מאוד קצר גם את ערי המרכז. "נתניה נמצאת במרחק אווירי של חמישה קילומטר ויש מקומות שהמרחק האווירי עומד של שני קילומטר". סא"ל לזובר הסביר על סוגי המעברים שהגדוד שלו מפעיל. "מאפיין אחד זה מעבר רכוב, כמו תאנים, דרכו כולם יכולים לעבור. בנוסף ישנם מעברים רגליים לפועלים או לצרכים הומניטריים. למעשה, מעבר תאנים נמצא על הכביש שיוצא מטול כרם. כל מי שיוצא מפה עובר בידוק וסינון ולא פעם עשינו בדיקה לרכב שבו היו ארבעה ישראלים והחמישי פלסטינאי".

סוגים נוספים של מעברים כולל שערים לחקלאים, כאלה שהגדר מפרידה בין הבית לאדמה, ומעברי מרקם חיים "גם שם זה מקומות שהמכשול חצה כפר לשניים והם לא צריכים להיפגע", מסביר לזובר. "מבחינתנו זה לא אתגר, זה עובדה והתפקיד שלנו לאפשר להם את מרקם החיים תוך שמירה על כבודם, אבל גם ייצור הביטחון לאזרחי ישראל. הגענו למצב שהלוחמים כבר מכירים את כולם בפנים אבל גם פה יש סכנה. כי כביכול אתה מכיר את הבן אדם, אבל עדיין אנחנו מקפידים על הבידוק".

בזמן שסא"ל לזובר דיבר, התפתחה במעבר דרמה. מספר רכבים הגיעו עד למחסום ולפתע יצאו מהם מספר פלסטינאים שנראו די זועמים. באוויר נשמעו צעקות וקללות כשלפתע אחד מהם רץ לעבר הרכב השני עם צינור ברזל. במקום החל עימות אלים והבחור עם צינור הברזל ניפץ את חלון הרכב השני. תוך שניות התארגנה קבוצה של לוחמים שרצה לאירוע בצורה מאובטחת. "זה אירוע שיכול לבוא לפתחנו", מסביר המג"ד. "אותו אחד שמוצף אדרנלין יכול להוציא את הזעם שלו על החיילים".

מעבר תאנים (צילום: שי לוי, צבא וביטחון)
"מבחינתנו זה לא אתגר, זה עובדה והתפקיד שלנו" סא"ל לסובר ורס"ן אלקיים | צילום: שי לוי, צבא וביטחון

סמג"ד תעוז, רס"ן שרון אלקיים, סיפר לאחר מכן: "רכב של ערבים ישראלים עקף את הרכב הפלסטינאי ועל זה הם רבו. זרקו אבנים אחד על השני והלכו מכות. הגבנו ישר אבל אנחנו יודעים שאירוע כזה יכול להיות מלכודת, אירוע משיכה, והתגובה מאוד זהירה ומאובטחת". מסיבה שאינה ברורה, הערבי ישראלי סרב לקבל את הצעת העזרה של הגדוד וחזר עם רכבו המנופץ לשטחים. "התגובה חייבת להיות מהירה כי זה יכול להיות גם יהודי שבטעות נכנס לשם וגם ערבי ישראלי שהסתבך וצריך לחלץ אותו", מציין רס"ן אלקיים. "בסופו של דבר גם אירוע פלילי בסמוך למעבר נמצא באחריות שלנו".

שמירה על מיקום במהלך השגרה

סא"ל לזובר מציין כי בניגוד לעבר, המחסומים הם קו העצירה האחרון שבולם את המחבלים. "ברוב המקרים הם גם קו העצירה הראשון. למה? כי היום כמעט ואין מחסומי עומק באיו"ש ומי שמגיע לפה כמעט ולא עובר מחסומים. לפעמים נקודת החיכוך בין אותו מחבל שרוצה לבצע פיגוע בעומק ישראל זה המחסום. צריך להגיד שהמחסום עצמו הוא יעד לפיגוע. בסוף זה המסר שלנו, שהם עושים עבודת קודש שאי אפשר להעריך אותה ולהגיד במספרים. כלומר, אני יודע בדיוק כמה תפיסות היו לי בכל מחסום, אבל אם תשאל אותי כמה פיגועים מנענו, את זה אף אחד לא יודע להגיד".

אלפי תפיסות: פעילות גדוד תעוז בשנתיים האחרונות --

נתוני המעברים בשנתיים האחרונות

"הדבר היחיד שאני לא יודע להגיד זה כמה פיגועים מנעתי, כי מגיע בן אדם רואה את הבידוק ומסתובב", מדגיש סא"ל לזובר. "אני מעריך את הנתון הזה בעשרות פיגועים שמנעו לוחמי הגדוד. חשוב להגיד שהמעברים הם חלק ממערך הגנה שלהם, נכון שאני אומר שזה קו ראשון ואחרון אבל יש פה מערך שלם שכולל את השב"כ, תצפיות ומעצרים. השיתוף פעולה שלנו עם כל הגורמים האלה הוא הדוק והלוחמים שלנו יודעים לדבר עם כולם".

העבודה שלהם מאוד סיזיפית וקשה וחלק מהמשימות של המפקדים זה להשאיר את הלוחמים מפוקסים, למנוע מהם לשקוע לשגרה. כפי שראינו גם ה"אירועים החריגים" הפכו לשגרה, ושגרה בצבא כידוע זה "רע". לזובר מסביר: "הגורם הראשון שמשאיר את החייל במשימה זה המפקדים שמסבירים ונמצאים אתם, תומכים ומסבירים. דבר שני זה שמעריכים אותם ואת הפעילות שלהם בכל הרמות. הם רואים את זה בביקורים של בכירים ושיחות עם בכירים. כשיש תפיסה של נשק חם והקמצ"ר נותן תעודת הערכה לחייל מול כל המשפחה או מח"ט שנותן תעודת הערכה. אחת לחודש לפחות יש חיילים שמגיעים אלי כדי לקבל תעודה על תפיסות ולא רק, גם על יוזמה, פעילות ממושכת ורֵעוּת. הכי חשוב זה ההבנה עד כמה משמעותי התפקיד שלהם פה. הם מבינים את זה ומרגישים את זה. לא סתם המילה אחריות מתחילה ב-אל"ף ומסתיימת ב-תי"ו כי זה מ-א ועד ת".

מעבר תאנים (צילום: שי לוי, צבא וביטחון)
מעבר תאנים - עושים מה שצריך כדי לאפשר מרקם חיים תקין | צילום: שי לוי, צבא וביטחון

בעבר הרחוק, הייתה התבטאות אומללה של בכיר ישראלי שאמר כי במחסומים "לא נמצאים החיילים הכי איכותיים". היום כולם מבינים שבמחסומים נמצאים חיילים שלא רק איכותיים הם גם מקצוענים בתחומם. "גם גדודי החי"ר והיחידות הלוחמות שמגיעות לכאן יודעים להעריך את הלוחמים שלנו. הם מבינים עד כמה התפקיד שלהם משמעותי".

שריקת חירום

בהיבט של האיום המבצעי, הלוחמים מבינים שיש עלייה בניסיונות לבצע פיגועים, כפי שפורסם בשבוע שעבר על ידי השב"כ. באופן טבעי, המחסומים האלה פועלים לאורך כל שעות היממה כמובן שגם בשבתות וחגים. "המצב רגיש ואנחנו מבינים שיש עלייה בניסיונות ובמוטיבציה. זה לא רק הכמות – זה גם השכלול והאיכות של הניסיונות. רק אתמול חוסל מחבל שפתח באש על מחסום ודרך אגב מדובר בכלי נשק דומה לזה שתפסנו פה במחסום".

סא"ל לזובר מציין שבמהלך הפעילות הם דואגים לתרגל את הלוחמים ובדיוק נשמעה שריקה חדה באוויר. מתברר שלכל לוחם יש משרוקית, אותה ניתן לשמוע ברעש של המחסום, ושריקה כזו מציינת אירוע חירום כמו למשל פריצת מחסום. "ברגע שהמפקד או החייל שרק, חייל אחר לחץ על כפתור שבאופן אוטומטי סוגר את כל המחסומים ומעלה את הדוקרנים". בתוך שניות כל הלוחמים נמצאים בעמדות שלהם כשברקע מייללת אזעקה טורדנית. "זה חלק מתרגולת יומית שעושים בכל משמרת". הכל נעשה תוך כדי עבודה כאשר המפקד מוודא שאין פער שפוגע במבצעיות.

הערנות של לוחמי תעוז מונעת אסון ומלבד פיגועים זה כולל גם הרעלות מזון, כניסת שב"חים ואפילו סחורה אותה מנסים להבריח מבלי לשלם מכס. הם ראו הכל. מלבד כלי נשק, הם זיהו משאיות עם דופן כפולה להברחת אנשים וסחורות, תעודות זהות מזויפות ואישורי כניסה מזויפים. בשבוע שעבר נתפסה מעבדה שייצרה תעודות מזויפות ואישורי כניסה. המידע הראשוני מגיע לרוב מהגדוד.

מעבר תאנים (צילום: שי לוי, צבא וביטחון)
התגרה האלימה שהתפתחה במעבר. כל אירוע כזה יכול להיות בקלות התחלה של אירוע פח"ע | צילום: שי לוי, צבא וביטחון

"הם כל הזמן משתכללים וזה מה שהשתנה לאורך השנים. הזיוף של התעודות הרבה יותר מתוחכם וכשאנחנו מזהים מקור מסוים בעקבות תפיסה של תעודות מזויפות אנחנו מעבירים את זה הלאה למודיעין. בעקבות המידע הם יודעים לגלגל את זה הלאה. במעבר בית אריה, אזור נחשונים, תפסנו חמש תעודות מזויפות וכשאתה מתחקר את הבן אדם אתה מבין שהכל מגיע מאותו המקור. אתה מבין שיש שם תעשייה שצריך לטפל בה. זה נכון גם לפנקסי סחורות שמישהו מזייף ובעקבות החיילים מזהים את זה ועוצרים את זה".

חשוב להבין שכל תעודה כזו אומנם מגיעה לרוב לצורך פלילי, כמו הברחת שב"חים או הברחת סחורות, אבל גדוד תעוז מבינים שהערוץ הפלילי הוא פלטפורמה מעולה לערוץ החבלני. "זו הסיבה שאנחנו מתעסקים עם זה. ברור שחלק מהאנשים רוצים להביא פרנסה ומסיבה כזו או אחרת לא נותנים להם היתר, אבל מי שהיום תמים מחר יכול לקבל מסר מחמאס ולהוציא פיגוע", ודי שנזכיר את תומר חזן ז"ל.

זה יכול להישמע מצחיק, אבל גם בשר שמוחזק בתנאים מכפירים או ביצים מקולקלות יכולים להיות סיכון ביטחוני. באחת התפיסות תפסו לוחמי תעוז הברחת בשר שמלבד העובדה שלא היה מפוקח המבריח הסתיר אותו במנוע, "זה כבר הגיע מבושל" מציינים בפנינו. "הם תפסו שב"ח מוסתר מתחת לכיסא הנהג, משאיות שכביכול היו ריקות, אבל מאחורי הדופן הכפולה היו אלפי ביצים מוברחות וכל זה רשימה חלקית ביותר".

מעטים מול רבים

מי שמצפה לפגוש במעברים אלפי או לפחות מאות חיילים מתבדה מאוד מהר. למרות כמות התפיסות וכמות האנשים והרכבים שעוברים במחסום כמות החיילים מאוד קטנה. "מספיק הסד"כ" מתעקש המג"ד. ועדיין הם עומדים במשימה בצורה מרשימה למדי. "את כל זה הם לומדים לעשות כשהם שומרים על מרקם החיים. את הפעילות אנחנו מחלקים לשניים. כשאין עומס אני בודק רכב-רכב, אדם-אדם. בשעות של עומס אני עובד על פי סימנים מחשידים. פה בדיוק נמצאת המומחיות של הלוחמים אותה רכשו בעיקר בזכות הניסיון".

לפני כחודש הגיע רכב למחסום שעורר את חשדם של לוחמי הגדוד. על פניו היה נראה רכב רגיל אבל ללוחמים זה נראה לא טוב והם הוריד אותו לבדיקה יותר קפדנית. בזכות הבדיקה הזו של הלוחם נתפס ברכב תת מקלע מאולתר ומוכן להפעלה. הוא נשאל מה גרם לו להוריד את הרכב והסביר שזה היה בגלל כל הסימנים המחשידים. "זה המקצועיות של הלוחם", מדגיש המג"ד.

מעבר תאנים (צילום: שי לוי, צבא וביטחון)
חיילי המעבר - עבודה סיזיפית, אבל אחריות עצומה | צילום: שי לוי, צבא וביטחון

באחד המקרים הצליח סמל דוד בובלי לתפוס נהג מונית שניסה להבריח שב"חים לארץ. "הגיעה מונית גדולה בצבע צהוב ובקשתי מהנהג לפתוח בגז'. הוא אמר שזה לא נפתח לו, אבל התעקשתי ונכנסתי לאחור דרך הרכב ושם מצאתי שני פלסטינאים. הבן אדם היה לחוץ ורעד אז הבנתי שמשהו לא בסדר", ציין סמל בובלי.

רס"ן אלקיים מוסיף - "שפת גוף זה משהו מאוד חשוב בעבודה שלנו והלוחמים צריכים שתהיה להם את החדות הזו שתגרום להם לזהות את שפת הגוף. לא מזמן תפסנו פה נשק רק בגלל שהנהג הזיע וזה היה בחורף, הלוחם ידע לזהות את זה והביא לתפיסה. אני יכול לספר גם על תפיסות כאלה של מה שנקרא 'כוחותינו'. לא מזמן הגיע למחסום רכב סוואנה שהנהג שלו שם מקדימה צ'קלקה כחולה וכובע של שוטר. נהג ישראלי-יהודי. הוא חשב שברגע שיבוא, יעבירו אותו, אבל הם התעקשו וככה נתפסו 12 שב"חים שהוא ניסה להבריח. במקרה אחר הגיע רכב למחסום עם יהודי מאזור המרכז שמן הסתם הציג תעודה כחולה. ליד הנהג ישב בחור חובש כיפה וכשביקשו ממנו תעודת זהות אמר שאין לו". לוחמי תעוז מספרים כי התעקשו וגילו שמדובר בפלסטינאי אותו ניסה להבריח היהודי שאף נתן לו כיפה לשים על הראש. "זה יכול להיות לעבודה במסעדה או בבניין וזה יכול להיות מפגע", מדגיש אלקיים. הוא מוסיף "זה חיכוך יום יומי שיכול גם להגיע לאירוע אלים כי יש כאלה שלא רוצים להיבדק והלוחמים יודעים לשמור על איפוק ומקצועיות".

סמל דוד בובלי מספר "היה לי אירוע כזה של ערבי-ישראלי וביקשנו לבדוק לו את הרכב. הוא התנגד ואז יצא החוצה, תפס לי את הנשק ודחף אותי. נאלצנו להוריד אותו לרצפה ובצענו מעצר". רס"ן אלקיים מוסיף "שומרים על איפוק אבל כשצריך אז מבצעים מעצר. היו לנו מקרים של אנשים שיכורים והלוחמים ידעו לשמור על איפוק אחרי שזיהו שמדובר בשיכור. חשוב להגיד שברגע שבן אדם נעצר הוא מקבל יחס של בן אדם. גם מי שנתפס פה עם נשק זכה ליחס של בן אדם, קיבל מים וכל מה שצריך. יחסי אנוש זה משהו שאנחנו מקפידים עליו".

חיילים חדשים שמגיעים לגדוד לומדים, עוד לפני השלב המקצועי, להבין את חשיבות התפקיד. "אנחנו מעבירים להם את חשיבות התפקיד, למה הם עומדים פה ועל מה הם שומרים", סיכם סמל בובלי.

>> CSI במדי צה"ל: הצצה מיוחדת לאימון של היחידה לאיתור נעדרים