חיל הים הישראלי (צילום: שי לוי / סטודיו mako)
יש במה להתגאות | צילום: שי לוי / סטודיו mako

ביולי 2013 הסאנדיי טיימס פרסם ידיעה שהדהדה בעולם: ישראל, כך לפי הפרסום בעיתון הבריטי, תקפה את עיר הנמל לטקיה בסוריה על מנת להשמיד מאגר נשק שהיה מיועד לחיזבאללה. אך בניגוד לתקיפות קודמות שבוצעו על ידי מטוסי קרב של חיל האוויר, הפעם התקיפה החשאית בוצעה ממעמקי הים - באמצעות טיל ששוגר מצוללת דולפין של חיל הים הישראלי.

כיצד התבצע מהלך התקיפה שבוצעה, אנחנו יכולים רק לנחש. דמיינו צוללת דולפין ישראלית יוצאת בחשאי מנמל חיפה ועושה את דרכה לכיוון צפון מערב. עמוק מתחת לפני הים מפקד הצוללת מנווט את הדולפין לעמדת שיגור. החיילים והקצינים הצעירים מתרגשים, על התקיפה הם למדו רק אחרי שיצאו מנמל הבית בכדי לשמור על סודיות ולמנוע הדלפות מיותרות. זמן קצר אחרי שהצוללת מתמקמת בעמדת ירי מפקד הצוללת מקבל אישור ירי בקו תקשורת מאובטח והנתונים מוזנים למחשבים המתקדמים של כלי המלחמה הכי יקר בצה"ל. על פני הים חושך מוחלט כשלפתע סוער הים ממספר טילים מסוג פופאי שיוצאים כאילו מרוח רפאים.

1,500 ק"מ משם העיר לטקיה נמצאת בתרדמה של עוד לילה שגרתי כשלפתע מספר פיצוצים עזים מחרידים את שמי העיר. טילי הפופאי, שכל אחד מהם מכיל מאות ק"ג של חומר נפץ, מתרסקים אחד אחרי השני על מחסני הצבא הסורי בעיר. כשזה קורה הצוללת הישראלית כבר עושה את דרכה לעוד אימון שגרתי, כדי להטעות את האויב, מבלי שאיש ידע שהיא הייתה שם. למחרת מתפרסמת הידיעה על כך שישראל השמידה מחסן טילי יאחונט שהיה מיועד לחיזבאללה.

"לשבור את המונופול של חיל האוויר"

תקיפה, זו כמו גם היכולות של שאר הכלים שחיל הים וצה"ל מפעילים, מלמדת משהו על היכולות של צה"ל מעבר לזרוע האווירית. בתחילת החודש סיפרנו לכם על 11 הסיבות שבגללן הפך חיל האוויר לאחד מהטובים בעולם, אולם יש הטוענים כי מדינת ישראל מסכנת את עצמה בכך ששמה את כל הביצים שלה בסל אחד. הטוענים, ובראשם קציני חיל הים, חושבים שחיל הים יכול לבצע את אותן משימות או לפחות את חלקן, ואף לעשות זאת בסיכון נמוך יותר והצלחה גדולה יותר. על רקע המאבק המסורתי סביב תקציב הביטחון הופכת ההשוואה הזאת לסוערת ומעניינת במיוחד.

מחסן הנשק שהופצץ בלטקיה (צילום: דיגיטל גלוב)
מחסן הנשק שהופצץ בלטקיה. לפי פרסומים זרים, הטילים שוגרו מצוללת דולפין | צילום: דיגיטל גלוב

בחודש שעבר התקיים בבית התותחן "כנס האש הבינלאומי השלישי" ואחד הנואמים שגנבו את ההצגה היה מפקד חיל הים לשעבר, האלוף אליעזר (צ'ייני) מרום. מרום תקף באופן נחרץ את מה שהגדיר כ"מונופול המוחלט של חיל האוויר על האש בעומק", וציין שמדובר בחוסר איזון לא בריא. "לחיל האוויר יש מגבלות רבות ושמים את כל הביצים בסל אחד", אמר מרום. "היום אפשר להפעיל נשק אוטונומי מכל פלטפורמה בדיוק וביעילות כמו ממטוס. זה גם יותר זול. המונופול של חיל האוויר יכול לעלות לנו ביוקר". בסוף דבריו מרום שלח עקיצה לכיוון עמיתיו הכחולים כשאמר, "יהיה קשה להפעיל את המטוסים. חיל האוויר מאוים על ידי נ"מ ורקטות אויב" – וציין איך חיל האוויר שותק בימים הראשונים של מלחמת יום כיפור. "פצצת JDAM לא צריכה לעבור קורס טיס, אפשר להעיף אותה מהים. צריך איזון. צריך לשבור את המונופול של חיה"א. האתגר הוא האנשים. בעיקר הבכירים שצריכים להשתחרר מהתפיסות הישנות".

הדברים של מרום לא חדשים וכבר בשנת 2012 אמר מפקד חיל הים לשעבר האלוף (מיל') דודו בן בעש"ט, כי "במשוואת הביטחון הלאומית המשקל הסגולי של המרכיב הימי לא תואם את המשקל האמיתי שלו". עוד אמר "מים בינלאומיים שייכים לכולם, לא צריך לעבור דרך מדינות ידידותיות ולא צריך לבקש רשות. ניתן לעשות זאת גם בצורה עצמאית וגם באמצעות בריתות כאלו ואחרות. לכן כשאומרים הזרוע הארוכה של צה"ל זה לא רק הזרוע האווירית, ישנה גם הזרוע הימית. זרוע שמסוגלת להגיע כמעט לכל מקום".

בן בעש"ט הוסיף כי "אין להפחית מהחשיבות של הזרוע האווירית אך יש לה מגבלות ברורות. גם אם אתה כבר מסוגל להגיע לאן שאתה צריך באמצעות תדלוק אווירי ואמצעים נוספים, יש לך מגבלה מאוד משמעותית של זמן שהייה. בעוד שעם פלטפורמות ימיות אתה יכול לשהות במקום לזמן רב מאוד".

מפקדי חיל הים לשעבר מדברים על תקיפה חשאית ממאות ואלפי קילומטרים –היכולות של חיל הים, שמעניקות יתרון אדיר גם אל מול הזרוע האווירית ואל מול צבאות האזור וארגוני הטרור. איך הגיע חיל הים, עד לפני עשור וחצי חיל זניח, ליתרונות האלה? גם פה התשובה היא חלקית בהחלט בשל מגבלות הצנזורה אולם מתחלקת בין פלטפורמות מתקדמות, אמל"ח קטלני וכמובן הון אנושי.

1. ספינות טילים מהמתקדמות בעולם

שייטת ספינות הטילים מפעילה כיום 12 ספינות, רובן מדגם סער 4.5 ושלושה מדגם סער 5. ספינות אלה, בעיקר הסער 5, נחשבות למתקדמות בעולם ויש להן יתרון של שנות דור אל מול ציי מדינות העימות. בזכות המערכות שעל הסיפון סטי"ל של חיל הים דוגמת הסער 5 משפיע על שטח בגודל 650 קילומטרים רבועים. החימוש שלה מגוון וכולל טילי ים-ים, ים-קרקע, טורפדו, תותח ואפילו טילים נגד טילים. בחיל הים מציינים שכבר זמן רב תחום ההשפעה לא נמצא רק בים כי אם גם ביבשה ובאוויר. בעשור האחרון ספינות הטילים השתתפו בכל מבצעי צה"ל שהתנהלו על היבשה והשמידו כמות אדירה של מטרות. מעבר לזה הן השתתפו בשלל משימות לאיסוף מודיעין ולוחמה אלקטרונית.

ספינת חיל הים (צילום: שי לוי)
ספינת הטילים אחי חנית. יתרון משמעותי על פני מדינות העימות | צילום: שי לוי

לצד החימוש הוורסטילי יש על הספינה מערכות לוחמה ומודיעין אלקטרונית שכולן מסווגות. בימים אלה מתקין חיל הים את מכ"ם ה"אדיר" שנחשב לפורץ דרך על ספינות הטילים ומסוק העטלף, ומגדיל עוד יותר את האפקטיביות של הספינה. היתרון הכי משמעותי של הספינה זה הוורסטיליות שלה, דבר חשוב בחיל הים. מלבד המערכות שבגוף הספינה ניתן להציב עליה שלל מערכות קשר ואלקטרוניקה באמצעות מכולה שפשוט מניחים ומחברים בהתאם למשימה.

למרות שהסטי"ל אינה ספינה קטנה, בטח אל מול מטוס, היא נחשבת למטרה נעשה שקשה לאתר. לפני כשנתיים כאשר הצטרפתי לאימון של אח"י חנית. במהלך סיור על הספינה הראו לי המפקדים פיח שחור שנוצר מירי אמצעי ההגנה – מה שלימד על אירוע ירי שלא זכה לפרסום. המשמעות ברורה, לא רק שהיא יודעת לפעול רחוק היא גם עושה זאת בחשאי ולאורך זמן. גם כשהיא תוקפת אנחנו לא יודעים על זה.

2. צוללות: הנשק האולטימטיבי

שייטת הצוללות של צה"ל מפעילה כיום את צוללת הדולפין, צוללת הדיזל מהמתקדמות בעולם. במסגרת השייטת פועלות 6 צוללות, 3 מבצעיות 2 נוספות שכבר נמסרו ועוד אחת שתגיע ב-2017. כמו ספינות הטילים גם זו ספינה בעלת חימוש וורסטילי שכולל טורפדו, טילי ים-ים ועל פי פרסומים זרים טילים ים קרקע בעלי טווח של 1,500 ק"מ. על פי הדר שפיגל לצוללות האלה יש גם יכולת שיגור טילים בעלי ראש נפץ גרעיני. גם צוללות הדולפין נושאות מערכות מסווגות ללוחמה אלקטרונית ולאיסוף מודיעין.

צוללת (צילום: דובר צה"ל, מערכת את"צ)
הנשק הכי יקר בצה"ל | צילום: דובר צה"ל, מערכת את"צ

אבל הנשק העיקרי שלה זה כמובן החשאיות: על פי פרסומים זרים טווח השיוט ללא תדלוק של הדולפין מגיע ל 19,300 ק"מ כאשר הצוללת מסוגלת לשייט במשך 80 יום מבלי לחזור לבסיסה. אין ספק, השילוב של הצוללות יחד עם ספינות הטילים מאפשר לחיל הים יכולת לחימה חשאית, ארוכת טווח ועם סיכון מינימלי לאנשי הצוות. כאשר האלוף מרום דיבר על יכולת אש עמוקה במחיר וסיכון נמוך הוא דיבר על הצוללות וספינות הטילים. לא בכדי חלק ניכר מהפעולות של ספינות הטילים והצוללות מאושרות על ידי ראש הממשלה באופן אישי.

3. ספינות הבט"ש: מעורבות במבצעים באופן שוטף

לצד הכלים הגדולים ניתן למנות גם את ספינות הבט"ש שמוסיפות לחיל הים פן נוסף על חשבון האוויר ואף היבשה. כפי שסיפרנו בעבר מעבר למשימות הרגילות ספינות הדבורה וספינות השלדג מעורבות בחלק ניכר ממבצעי צבא היבשה גם כשאלה רחוקים מקו החוף. יש להן יכולת להכווין נשק מדויק לעבר מטרות על החוף וכמו האחיות הגדולות הם נמצאות בנקודות המטרה באופן קבוע ורציף. מבצע עמוד ענן לימד אותנו, על פי סרטון שפרסם דובר צה"ל, שניתן לירות מהן טילים מונחים וכך לבצע סיכול ממוקד או חיסול של חוליות שיגור.

חיילי חיל הים באימון (צילום: שי לוי, צבא וביטחון)
מסוגלים לפגוע ולדייק ברמת החלון של הבית. לוחם חיל הים במהלך אימון | צילום: שי לוי, צבא וביטחון

4. אמצעי לחימה ארוכי טווח ומדויקים

אחד התחומים שמציבים את חיל הים במקום בו החיל נמצא כיום זה האמל"ח. לזה התכוון צ'ייני כשאמר "פצצת JDAM לא צריכה קורס טיס". חיל הים הישראלי מפעיל מגוון רחב של כלי נשק אותם ניתן לשגר ממקומות רחוקים וכפי שאמר לי בעבר קצין בחיל הים, "מכל מקום שיש בו טיפת מים ולכל מקום במזרח התיכון". הקיבולת של ספינות הטילים והצוללות מגוונת וגדולה יותר מזה של מטוס, ונמצאת שם למשך זמן ארוך יותר.

אחד הטילים המסקרנים ביותר הוא הפופאי שהחל כטיל אוויר קרקע וזכה לעבור שדרוגים שהאריכו לו את הטווח באופן משמעותי והורידו אותו לזירה הימית. על פי פרסומים זרים טילים אלה מוצבים על צוללות הדולפין וניתן להשתמש בהם גם לשיגור ראשי נפץ גרעיניים. לא מן הנמנע שטילים אלה מוצבים גם על ספינות הטילים.

בתחום הים-ים מפעיל החיל את טילי ההרפון מתוצרת ארה"ב. מדובר בטיל מדויק נגד ספינות ובעל טווח של עד 300 ק"מ, תלוי בדגם, ויש לציין כי הטיל מצויד במכשיר ניווט לווייני (ג'י-פי-אס) ובעל יכולת פגיעה מדויקת גם במטרה יבשתית.

דבורה מתמרנת (צילום: שי לוי, מדור צבא וביטחון)
דבורה מתמרנת | צילום: שי לוי, מדור צבא וביטחון

חיל הים גם מפעיל על ספינות הטילים שלו את ה"ברק" טיל נגד טילים ששומר על ספינות הצי. אומנם המערכת כשלה במלחמת לבנון השנייה אולם זה קרה כי היא לא הופעלה ולא בגלל כישלון אופרטיבי. לטיל מתוצרת רפאל יש טווח של עשרה ק"מ ויש להוסיף שהיא מגנה על כל דבר אחר הנמצא בסמיכות לספינה שמפעילה את הברק, למשל אסדות הגז של ישראל. כמו כן המערכת מגינה על ספינות חיל הים גם מפני מטוסים ומל"טים. לצד הברק יש על הסטי"לים גם מערכות פלנקס המסוגלות להגן עליהן מפני טילים ואף פגזים באמצעות כל אש של 6,000 פגזים בדקה.

עזרו לנו להגיע ל-60,000 חברים: הצטרפו לפייסבוק של פז"ם

יש לציין כי חיל הים מפעיל גרסה ימית של טיל הגיל, מה שמכניס גם את ספינות הבט"ש לעולם הלחימה היבשתי. טיל מסוג זה שוגר במהלך מבצע עמוד ענן ופגע בהפתעה ובדיוק במטרתו. המשמעות היא שניתן להעמיס כמות די גדולה של טילים על ספינות הבט"ש, הרבה מעבר לשמונה שנושא מסק"ר, שנמצאות באופן קבוע מול חופי רצועת עזה ולבנון.

5. לוחמה אלקטרונית

על כל ספינות חיל הים, כולל ספינות הבט"ש, יש מגוון מערכות לוחמה אלקטרונית שיודעות לשבש את מערכות המכ"ם והתקשורת של האויב. למערכות אלה טווח פעולה גדול ובהתחשב בעובדה שספינה, בניגוד למטוס, יכולה לעגון במקומה ימים ושבועות, היתרון של המערכות האלה משמעותי. נכון להיום גם פעולות יבשתיות של צה"ל מלוות על ידי פעילות זו של חיל הים שבאופן דומה מגן כך גם על עצמו.

6. מודיעין

לצד אלה יש על ספינות החיל גם מערכות מודיעין מתקדמות וכבר סופר בעבר שהצוללות של חיל הים נחשבות כיום למרגל הטוב ביותר שיש למדינת ישראל. צוללות הדולפין יכולות להתקרב בחשאי למדינות היעד ולאסוף משמם מודיעין אלקטרוני כזה או אחר בדיוק כמו שאוספים אנשי 8200. ואכן באתר חיל המודיעין ניתן למצוא פרסום למלש"בים תחת השם "האזנה בחיל הים".

אפשר להגיד שזה לא יהיה מופרך מצדנו אם נחשוב שצוללות וספינות חיל הים עקבו אחרי משלוחי נשק עד שאלו נתפסו, שוב על ידי חיל הים, מרחק מאות ואלפי ק"מ מחופי המדינה. או אספו מודיעין שאפשר בין השאר גם את התקיפות שעל פי פרסומים זרים מיוחסים לחיל האוויר.

7. עולם הכשב"מ (כלי שיט בלתי מאויש)

כמו שאר זרועות הצבא גם חיל הים נכנס לתחום ה"בלתי מאוישים" ומפעיל את הפרוטקטור, כלי שיט שעל סיפונו תותח טייפון 30 מ"מ המופעל באמצעות מערכות ממוחשבות. הפרוטקטור מסוגל לפעול באופן רצוף למשך יומיים מבלי שהוא נזקק לתדלוק, ולא פחות חשוב ניתן להציב על הכלי הזה גם מערכות ל"א להגנה מפני טילים ולתקיפה של מערכות קשר ומודיעין. כיום הם פועלים בעיקר במשימות בט"ש אולם גם פה ניתן להפעיל את הדמיון ולחשוב על הפעולות ההתקפיות שניתן לעשות איתם. בחיל הים ניתן למצוא עוד מגוון רחב של רובוטים. חלק מוכרים ופועלים במסגרת הילת"ם אולם אחרים מסווגים ופועלים במסגרת שייטת 13.

פרוטקטור של רפאל (צילום: רפאל)
פרוטקטור של רפאל | צילום: רפאל

8. ארגון ומשמעת

כמו חיל האוויר גם את חיל הים ניתן לציין לטובה בתחום הארגון והמשמעת. כל הפלגה של חיל הים, כולל מבצעית, כולל שעות תרגול ואימונים רבים שכולם מנותחים לאחר מכן באופן צוותי ובאופן אישי. לפני כל הפלגה ניתן לראות את לוחמי החיל כשהם יושבים בקבוצות חופשיות, בכדי לאפשר לכולם זכות דיבור שווה יחסית, אז הם עוברים תדריך על תכני האימון או המשימה. לפני כל פעולה, גם הקטנה והפשוטה ביותר, מפקד הספינה מודיע לאנשי הצוות (באמצעות כריזה) מה הם הולכים לעשות וגם מדוע. לאחר מכן הוא יכרוז להם מה הם עשו וכמובן מה טוב ומה טעון שיפור. לצד המשמעת הקפדנית, בכל זאת עשרות אנשי צוות צריכים לעבוד בתאום מושלם, בחיל הים מאמינים שכל לוחם צריך לדעת על כל פעילות של הספינה גם מבחינה מקצועית וגם כדי לתת לו את תחושת החשיבות של מה שעשה.

9. חיל ורסטילי

אין ספק שפה נמצא היתרון הגדול של חיל הים. לצד היכולת לפעול באופן חשאי ובטווח גדול, הרוב המכריע של ספינות חיל הים מפעיל מגוון גדול של כלי נשק אותו הן נושאות באופן קבוע. בכל הפלגה הספינות והצוללות יכולות להתמודד עם אתגרים בים, באוויר וביבשה. במקביל ומבלי לפגוע באותן יכולות הספינות יכולות להתמודד עם אתגרי הלוחמה האלקטרונית ובנוסף לכל אלה גם לאסוף מודיעין איכותי.

אבל לא רק הספינות של חיל הים ורסטיליות, גם הלוחמים כאלה. לכל לוחם וקצין בחיל הים יש עוד תפקיד לפעמים גם שלושה. הטבח של הספינה מפעיל את מערכות ההגנה נגד טילים וקצין הגנ"ק אחראי גם על הנחתת מסוקים כמו בסער 5. חיל הים יודע לנצל את האנשים שלו באופן מיטבי וזה מביא אותנו לסעיף האחרון ואולי החשוב מכולם.

10. ההון האנושי של החיל הלבן

לאור העובדה שהחיל מפעיל את המילה האחרונה בתחום הטכנולוגי נדרשים הקצינים והלוחמים לעבור הכשרה ארוכה ומתישה. קציני החיל עוברים את קורס החובלים היוקרתי שאורכו כשנתיים וחצי, ובסיומו מקבלים הבוגרים דרגת סגן ותואר אקדמי מאוניברסיטת חיפה. אגב בוגרי הקורס מתחייבים לחתום חמש שנות קבע מתום הקורס.

יתרון נוסף שיש לחיל הים זה שהוא מעברים את כל הלוחמים שלו גיבוש בטרם הוא נותן להם ללבוש את המדים הלבנים, גיבוש סטי"לים דבורים וגיבוש צוללות אליו מתקבלים אחרי יום סיירות. כל זה מאפשר לחיל לבחור את מי שבעיניו נחשבים למתאימים ביותר.

סגן י', מסיים קורס חובלים (צילום: דו"צ)
אחד האתגרים הקשים ביותר - לא לספר לאיש על הפעילות. קצין חובלים | צילום: דו"צ

חיל הים משקיע לא מעט באימון של הלוחמים וזה כולל מערכות מתקדמות וגם סימולטורים מתקדמים שנכנסו לחיל במהלך השנים האחרונות. זה כולל סימולטור של גשר המאפשר להם לתרגל מבנה של מספר ספינות, סימולטור של צוללות ונוספים. אלה מאפשרים חיסכון כספי משמעותי וכמובן אימון מורכב שלא ניתן לבצע בלב ים. לוחמי חיל הים נחשבים לאינטליגנטים במיוחד, ומשלבים ראש גדול וצניעות גדולה לא פחות. למה? משום שהם נדרשים לעשות דברים על גבול הדמיון ולהיות מסוגלים לא לספר על כך לאיש, כולל בני משפחתם.

כדי לסכם את הכתבה נזכיר לכם כי חיל הים נחשב כיום למבצעי ביותר מבין כל הזרועות בצה"ל ואף זכה למספר תעודות שהוענקו לשייטות השונות מהרמטכ"ל. אין ספק כי מי שהיה הבן המקופח בשולחן המטכ"ל זוכה בשנים האחרונות להוקרה ועדנה אולם כפי שציין האלוף במיל' מרום הדרך עוד ארוכה. מדינת ישראל עדיין לא למדה לנצל את הזרוע הימית ולמרות רכש הצוללות היקר, אשר חלקו מתוקצב על ידי הגרמנים, לחיל הים נדרשות עוד מספר פלטפורמות אותן הוא צריך כדי לבצע את משימתו טוב יותר. את אלה דורשים בחיל הים – בין השאר, על חשבון חיל האוויר.

>> הלוחמים ששומרים על הצומת הכי מסוכן במדינה