המתמיינים ליחידת ההנדסה למשימות מיוחדות (יהל"ם) עומדים בפתחם של שלושה ימים אינטנסיביים במיוחד. מצפים להם אתגרים פיזיים, מבחנים טכניים מגוונים ודרישה גבוהה לחוסן מנטלי. בסוף, האירוע יכריע - האם הם מתאימים ליחידה הנוצצת של חיל ההנדסה?

במיון המתקיים בבהל"ץ (בית הספר להנדסה צבאית), יכולים להשתתף כל מתגייסי הנדסה קרבית שעוברים את רף הכניסה המינימלי - בדיקת רופא ובוחן "בר אור", שבודק יכולת התמודדות פיזית עם האתגרים שיוצבו בפניהם. הוא מתקיים בין שבועיים לשלושה שבועות מתחילת הטירונות, ונמשך שלושה ימים.

"לרוב, פחות ממחצית ממספר המשתתפים ממשיכים עד הסוף", מציין רס"ן ר', מפקד המיון, "אך לא כל מי שמסיים בהכרח עובר את המיונים ומתקבל ליחידה".

יהלם (צילום: באדיבות גרעיני החיילים)
צילום: באדיבות גרעיני החיילים

מפקד המיון וסגנו מובילים את שלושת ימי המיון, ותחתיהם עומדים בין שישה לשמונה מפקדי צוותים. כל צוות מורכב משלושה ממיינים ובקר בטיחות - רובם אנשי מילואים ששירתו ביחידה כלוחמים, מפקדים וקצינים, העוסקים גם אחרי השחרור בהכשרה ובאיתור הלוחמים הבאים של היחידה.

"הם מקצוענים בכל מה שהם עושים", מתגאה רס"ן ר', "יש להם מוטיבציה גבוהה, לכן הם מגיעים להמון ימי מילואים בשנה - ישנה אפילו רשימת המתנה להשתתפות בסגל".

קצין הבטיחות הבכיר ושישה קציני הבטיחות הפזורים בצוותים, מוכיחים כי לא נלקח אף סיכון בנושא: "אנחנו ערוכים גם בעזרת שני אמבולנסים, שניים או שלושה רופאים, פאראמדיק וצוותי פינוי צמודים. רק ככה אנחנו מתנהלים. אם יש ספק - התרגיל לא יקרה".

כדי להתקבל ליחידה, המתמיינים נדרשים להוכיח את עצמם בשתי קטגוריות מרכזיות - יכולותיהם הפיזיות והטכניות. אחד התרגילים הפיזיים הראשונים הוא סחיבת שקים, בו נדרשים החיילים לסחוב שקי חול כבדים במעלה ובמורד גבעה לזמן ממושך. שאר התרגילים הפיזיים כוללים זחילות, הקמת מגנן (בסטיאון, מוצב צבאי מאולתר) בשטח משקי חול בזמן קצוב, חפירת בור, סחיבת אלונקה ועוד.

האקטים הטכניים מודדים יכולות למידה ורכישת ידע בזמן מוגבל, עבודת ידיים ומוטוריקה עדינה. הם כוללים משימות דומות לאלו שיפגשו המתמיינים אם יגיעו ליחידה, כמו הרכבת מתקנים הנמצאים בשימוש ביהל"ם, כדוגמת אמצעי לפירוק פצצות.

יהלם (צילום: באדיבות גרעיני החיילים)
צילום: באדיבות גרעיני החיילים

"לא מצופה מהם להיות מקצוענים על ההתחלה", מבהיר רס"ן ר', "אבל כן חשוב לנו למצוא את אלו שמבינים מה מתחבר למה ומדוע - מי שמראה הבנה טכנית. הם צריכים להתמודד עם תנאי לחץ: כמו עבודה בחושך, ברעש, או בזמן קצוב".

"התרגילים במיון נגזרים מההכשרה של יהל"ם ומהפעילות הנדרשת מהלוחמים", הוא ממשיך ומגלה, "המיונים קשים, אבל יש שבועות במסלול הם לא פחות אינטנסיביים ממה שקורה כאן".

רס"ן ר' מוסיף ומסביר כי אחד האתגרים בתרגילים הטכניים, הוא שהחיילים לא יודעים להעריך אם הצליחו או לא, כי הם לא יכולים לדעת מה התוצר הנדרש. "זו עוד התמודדות מנטלית לא קלה - לא לדעת איפה אתה ממוקם ביחס לאחרים ואם עמדת במשימה שלך. יש כאלה שזה שובר אותם והם פורשים, כי הם חושבים שנכשלו".

לצד יכולות פיזיות וטכניות, במיונים לא פוסחים על תכונות נדרשות נוספות: כמו מנהיגות, הדרכה, השתלבות בצוות, עבודה תחת לחץ וחוסן מנטלי. בסיום כל תרגיל, מקבלים המתמיינים ציון על כל מרכיב, ולבסוף משתכללים הדירוגים לאחד סופי.

לאחר ריאיון אישי ומשוב עמיתים בצוות, נקבעת ההתאמה או חוסר ההתאמה של כל מתמיין. "בין 25-30 מהמתמיינים ממשיכים ליחידה, אך אין מספר בו אנחנו מחויבים לעמוד", מדגיש רס"ן ר', "אם כולם יתאימו - כולם יעברו".

יהלם (צילום: באדיבות גרעיני החיילים)
צילום: באדיבות גרעיני החיילים

מפקד המיון מאמין כי האתגר הגדול ביותר הוא הפן המנטלי: "אתה נתון למבחן מסביב לשעון, בתחושה של אי-וודאות על מיקומך ביחס לאחרים, בחוסר יכולת לדעת איך אתה נתפס בעיני הבוחנים, ובשעות המתנה רבות בזמן שמשתתפים אחרים נבחנים - כל אלו דורשים סיבולת מנטלית גבוהה. הפן הפיזי הוא אתגר גם כן - אך הוא לא המהות. רק מי שיוכיח שהוא חזק מנטלית יוכל לעבור".

המיון נראה אחרת משנה לשנה - בכל סבב הוא מחודד ומשופר יותר, ומותאם לאיומים המשתנים מולם ניצבים לוחמי יהל"ם בשטח: "במיונים האחרונים, הכנסנו תרגיל שבוחן יכולת התמודדות תחת לחץ, בתוך מנהרה או במרחב סגור, כי אנחנו מבינים שהצורך בכך גדל. כיום, היחידה מתמודדת עם איום המנהרות, וזו ההזדמנות לראות מי מתפקד בצורה הכי טובה בסיטואציה דומה".

מפקד המיון לא מסיים את הראיון מבלי להשאיר טיפ למי שרוצה לעבור ולהגיע ליחידה. "תקראו, תתעניינו, תחקרו, תתכוננו פיזית ותדעו להתמודד עם חוסר הוודאות", ממליץ רס"ן ר', "זה בסדר להכין את עצמך - זה מעיד על מידת המוטיבציה וההשקעה שלך".

"יהל"ם זו יחידה שצריכה אנשים עם יכולות מסוימות, ואנחנו לאו דווקא צריכים את ה'טובים ביותר' - אלא את המתאימים ביותר", מסכם רס"ן ר', "בעיני, יש לנו שתי מטרות - הראשונה היא להחזיר את כולם בריאים ושלמים, והשנייה היא להביא את המתמיינים לקצה, כדי שנוכל למצוא את לוחמי ההנדסה הבאים של היחידה".

הכתבה פורסמה במקור באתר צה"ל