סוללת תותחנים בצוק איתן (צילום: דובר צה"ל)
ליוו את הכוחות מבחוץ, הצילו חיים, עזרו לחברים שבתוך הרצועה | צילום: דובר צה"ל

השעה 19:55 בערב, כמו כל ערב, בדיוק בשעה של החדשות, מתחיל ירי טילים מרצועת עזה אל עבר ישובים בשטח ישראל. הרקטות משוגרות בזה אחר זה, אזעקות נשמעות בישובים, אזרחים נכנסים למרחבים המוגנים ומיירטים של כיפת ברזל משוגרים מהסוללות. באותו הזמן בגבול הרצועה, בסוללת התותחנים מתקבל איכון על מקורות הירי ותוך רגעים בודדים משוגרים פגזי 155 מילימטר אשר עוצרים את מטחי הירי ומנטרלים את חוליית המשגרים.

זוהי רק דוגמא אחת לפעילות של סוללת התותחנים שמוצבת בגבול רצועת עזה מתחילת הלחימה ופועלת סביב השעון לנטרול מקורות איום בעומק הרצועה. "הגענו מאיו"ש. היינו בנקודת ההתחלה שלושה שבועות אחרי תחילת מבצע שובו אחים", אומר סרן אדיב יפרח, מפקד הסוללה. "הייתה לחימה מאוד מסודרת. ידענו לאן אנחנו צריכים להגיע".

"אנחנו הכוח שעבד עם גולני כל המבצע", אדיב מגלה ומגולל את פעילות הסוללה במהלך הקרב בסג'עיה. "הפעולה התחילה 18 שעות לפני הפעולה שעליה כולם מדברים. אנחנו לקחנו חלק כבר אז. הייתה לנו תכנית אש מקדימה בכדי לאפשר לכוחות המקדימים להתקדם. ארגנו להם תאורות ועשנים כדי לוודא שאין שם בלתי-מעורבים ולאחר מכן, עשינו בשטח הפתוח ירי מאסיבי יותר כדי לאפשר להם להגיע ליעדים. כשזה הגיע למצב שתקפו את כוחותינו, גם בנגמ"ש וגם באירועים בהמשך, באנו יותר לידי ביטוי בירי יותר קרוב לכוחותינו".

סוללת תותחנים בצוק איתן (צילום: דובר צה"ל)
מרגישים אחריות ומחויבות לחברים בתוך הרצועה | צילום: דובר צה"ל

"המשימה זה להציל את הכוחות ולחלץ אותם"

אדיב אמנם גדל בחיל התותחנים, אבל בסבבי לחימה קודמים, בקורס הקצינים שעבר וכן בהכשרות המשך התחבר עם מפקדים ולוחמים מכוחות מקבילים. בסבב הלחימה הזה, הוא לחם איתם, הם הכווינו אותו למטרות בשטח והוא מצדו נתן להם סיוע באש. "את רב מפקדי הכוחות אנחנו מכירים בצורה ישירה. אנחנו עובדים איתם מאוד צמוד", הוא אומר.

כשאתה שומע בקשר על מה שקורה שם בפנים, על נגמ"ש שבוער ועל זה שהכל מסתבך, זה משפיע על התחושות באותו הרגע?
"חלק מהאנשים שם אני מכיר אישית, אז כשאני שומע שאומרים לי שתוקפים אותם, או שהפתיעו אותם ממנהרה אני מרגיש יותר מחויב", הוא משתף. "המשימה זה להציל את הכוחות ולחלץ אותם ולאפשר להם להגיע לאן שצריך בלי יותר מידי התנגדות".

כשהחימוש שלהם התאים לזה, קיבלו הלוחמים בסוללה משימות תקיפה שונות של יעדים בעומק הרצועה. "תקפנו כמה וכמה אתרי שיגור", אדיב מספר. "יש איכונים שקופצים לנו ואנחנו יודעים שמשגרים משם ואנחנו תוקפים שם מיד".

סוללת תותחנים בצוק איתן (צילום: דובר צה"ל)
אחרי שהכוחות סביב הרצועה ידלדלו, הם ישארו להרתעה | צילום: דובר צה"ל

היו מקרים שבהם הירי נעצר כי אתם תקפתם שם?
"היו הרבה מקרים שהירי נעצר, אבל אין לי דרך לקשר את זה לפעילות שלנו", הוא אומר ומוסיף, "היו מקרים של חוליות נ"ט שאיימו על כוחות של גולני וביסל"ח והסתגרו בבית והיה צורך לירות לאותו הבית. אני יכול להגיד שהם חוסלו בוודאות. זה צולם מהאוויר והמפקדים עלו בקשר ואמרו שזוהתה פגיעה. היו הרבה מקרים של אזורים שחשודים במנהרות כשתקפנו את הפתח ומוטטנו אותו".

לדברי אדיב, במבצע הנוכחי, משהו מרגיש אחרת, לדבריו, לכח האש של התותחנים יש משמעות יותר גדולה כשבאים לקבל החלטות תוך כדי לחימה. "הפכנו ליותר רלוונטיים", הוא אומר בגאווה ומוסיף, "הפכו אותנו למאמץ אש מקדים, הרבה בעמידה במשימה זה בזכותנו".

איך אתה רואה את המבצע הזה בהשוואה לעופרת יצוקה?
"אני באופן אישי מרגיש הרבה יותר טוב. אז הייתי מפקד מחלקה. אני חושב שההפעלה הייתה הרבה יותר קרובה לכוחותינו ואפקטיבית יותר. אני חושב שהמכה שחמאס קיבל היא הרבה יותר מוחצת".

כעת אמנם קיימת הפסקת אש, השנייה באמת מכובדת על ידי שני הצדדים, אבל איש לא יודע מה יוליד יום. מימי הלחימה הקרקעית, הלוחמים, שחלקם מבצעים ירי מבצעי לראשונה, יוצאים מחוזקים יותר כשהם מבינים טוב יותר את המשימה שלהם ומרגישים גם שצה"ל הגדול סופר אותם הרבה יותר מבעבר.

בשבוע שעבר, לראשונה מאז התחילו ללחום במבצע שובו אחים ביהודה ושומרון, אחרי שעשו משמרות יום ולילה וירו פגזים במשקל של לא פחות מ-17 טון, החבר'ה מהסוללה יצאו קצת הביתה, התאווררו וראו את בני המשפחה. עם זאת, ביום ראשון הם חזרו לסוללה שכנראה לא הולכת לעזוב את הרצועה בקרוב ושאת המשמרות שם הלוחמים הולכים לבצע עוד זמן רב, אבל כל זה כבר עניין למדינאים והגנרלים.

>> טבילת אש: צוערי גדוד גפן מסכמים את הלחימה ברצועת עזה