405 (צילום: דובר צה"ל)
צילום: דובר צה"ל

לוחמי התותחנים של גדוד נמר היו בעיצומה של תעסוקה מתישה בשטחי איו"ש, כשקיבלו את ההתרעה להסלמה בגבול רמת הגולן. "צא במהירות לצפון ותתארגן על הכלים", פקדו על המג"ד סא"ל נמרוד ציבולסקי. שעות ספורות לאחר מכן, קרעו הפגזים הראשונים של הגדוד את שטחי האש של רמת הגולן. בקור הצפוני ובבוץ שאחרי הסערה הגדולה, סוללות התותחים של הגדוד התמודדו עם מארבים מדומים, אש ארטילרית של האויב ומצבי ירי מורכבים. למעלה משבוע הם המטירו אש תופת וחומרי נפץ על אדמת הבזלת שרעדה בכל האזור.

מדובר בתרג"ד שנתי שהסתיים לפני מספר ימים, תרגיל גדודי ראשון מאז מבצע צוק איתן. לדברי המג"ד סא"ל ציבולסקי, "התרגיל הזה הוציא אותנו מהחוויה הסוערת של הקו, במהלכו היציאה אליו נדחתה כמה פעמים בגלל משימות. בסוף הוציאו אותנו לפרק האימון בגלל הבנת החשיבות שלו ובגלל שאנחנו לא בוחרים את הסיטואציה המבצעית שנהיה בה. היו לנו גם מספר פצועים (מצוק איתן) ולכן לא כולם נכנסו לאימון הזה".


מחליפים את כדור הרובה בפגז התותח

התרגיל דימה הסלמה חמורה בגבול הצפון שהתדרדרה למצב של מלחמה, תרחיש שמאוד מחובר למציאות של גבול סוריה ישראל. ברור שהאינטרס של כל הצדדים הוא לא לערב כרגע את ישראל, אך עם זאת בצה"ל מבינים שזה רק עניין של זמן עד ש"המנצח" שם יפנה את האש לכיוון שלנו. אם זה יקרה, או כשזה יקרה, למערך התותחנים תהיה חשיבות גדולה ותפקיד מכריע.

סא"ל ציבולסקי מציין שזמן קצר אחרי שהוחלפו על ידי גדוד אגוז והוקפצו, הם כבר היו על הכלים ברמת הגולן, ממוקמים בעמדות ויורקים פגזי 155 מ"מ אחד אחרי השני. העוצמה של תותח מתנייע היא אדירה ולא פעם הכריעה מערכות שלמות, למשל בצוק איתן ובלבנון השנייה. עכשיו דמיינו לעצמכם שלוש סוללות כאלה, כאשר בכל אחת מהן יש לא פחות משישה קנים.

405 (צילום: דובר צה"ל)
צילום: דובר צה"ל

כל תותח "דוהר", מלווה על ידי נגמ"ש ייעודי של החיל מסוג "אלפא", עליו כמות גדולה של פגזים. בזמן הירי החי ניתן לראות את הלוחמים, עשרה אנשי צוות לכל קנה, כשהם רצים לתותח עם פגזים כבדים בידיים. בפנים אנשי הצוות מזינים את הנתונים למחשב, דוחפים פנימה את הפגז ולאחריו את חומר הנפץ. התהליך הזה קורה בכל תותחי הגדוד וכמות האש שיוצאת משם מדהימה. התוצאות - אכזריות. אם היה אויב בשטחי המטרה הוא היה נקרע לגזרים, גם מיגון לא היה יכול לעזור.

"תרגלנו את הלוחמים מרמת הצוות ועד רמת הגדוד, לכל תרחישי ההסלמה שקיימים. זה כולל התחלה בקו הגבול והמשך תנועה למדינות שסובבות אותנו, בשביל לתת את אותה עוצמה. את זה אנחנו מתרגלים מתוך ההבנה שצה"ל יתקדם, יתקוף וינוע מהר. לא יחכו לשום דבר וכל תגובה תהיה במקסימום של עוצמה", מציין סא"ל ציבולסקי.

405 (צילום: דובר צה"ל)
צילום: דובר צה"ל

מתקדמים ומקדמים את האש עם הכוחות בשטח

כדי להיות מוכנים למשימות שנדרשות מהם, הלוחמים אותגרו במצבי ירי מורכבים ובין השאר, במה שמוגדר כ"מסך אש מתגלגל". סא"ל ציבולסקי מסביר "עשינו דברים שלא עשו בצה"ל כבר לא מעט שנים, כמו "מסך אש מתגלגל". ככה כבשו את אום כתף וככה כבשו את החרמון. פשוט מסך אש שמתקדם יחד עם לוחמי החי"ר והשריון".

במהלך התרגיל, גדוד התותחנים יורה כמות אדירה של פגזים מסוגים שונים, שנופלים במרחק של מאות בודדות של מטרים לפני כוחות צה"ל, כשהירי מתקדם יחד עם איתם ובאותה המהירות. ככה הם "מנקים" את השטח לכוחות השריון והחי"ר שמקדמים לעבר האויב. מדובר באתגר ירי לא פשוט עבור גדוד התותחנים נמר. נציין שבעבר, כולל בצוק איתן, היו מקרים בהם המסך המתגלגל התקדם בעשרות מטרים בלבד מהכוחות.

405 (צילום: דובר צה"ל)
צילום: דובר צה"ל

"זה דורש מאתנו דיוק ותזמון מאוד גדול", מסביר סא"ל ציבולסקי, "קצב ההתקדמות של הכוח בשטח אינו קבוע ולא ליניארי. יש עליות, ירידות ופניות, אתה צריך לדעת לקדם את אותו מסך באופן שיגן על הכוחות. בנוסף, במסך הזה אני יכול לתת כל מיני אפקטים שיש לנו בעולם התותחים".

הכוחות בתרג"ד התאמנו בתנועה, לעומק שטח האויב. כדי לאתגר את הלוחמים, הציבו להם בדרך מארבים מדומים, בהם האויב מנסה להשמיד את התותחים באמצעות טילי נ"ט. גם כשהם עמוק בבוץ וכמעט לא ישנים, הם יודעים טוב מאוד שמאחורי כל עץ ומאחורי כל סלע, יכול להסתתר אויב עם משגר טילים נגד טנקים.

"עמדנו בלא מעט אתגרים ששמו לנו", מדגיש סא"ל ציבולסקי, "הלוחם צריך להיות ערני ולכן שמו לנו מצבי אמת בדמות חוליות אויב רבות. איפה שהגדוד התנהג בצורה מבצעית, איפה שהלוחם זיהה והגיב, ידינו היתה על העליונה. איפה שלא עשינו את זה, חטפנו והיינו צריכים להתמודד עם הסיטואציה - לטוב ולרע".

405 (צילום: דובר צה"ל)
צילום: דובר צה"ל

מערך עם חשיבות שגדלה בכל שנה

מערך התותחנים זכה בשנים האחרונות לקפיצה טכנולוגית אדירה. גם החשיבות שלו בשדה הקרב גברה וגדלה, בניגוד לימים בהם היה נחשב לחיל זניח. הסיכוי שמבצע גדול יתנהל בלי מערך התותחנים הוא אפסי עד לא קיים. הרבה פעמים הם אלה שמבצעים את המשימה, בזמן ששאר הכוחות לא זוכים להפעיל את השריר, כפי שהיה במבצע עמוד ענן ובתחילת מבצע צוק איתן.

מה שהיה פעם חיל של תותח, הפך למערך כלים מגוון שכולל רקטות וטילי נ"ט, רובם מסווגים ואפילו את שם היחידות אסור לפרסום. לצד כל אלה, מפעיל המערך כלים לא מאוישים - כמו רוכב שמים ואפילו בעלי תפקידים שנמצאים עם יחידות החי"ר והשריון בחזית - כמו המס"חים, שאת חלקם ראיינו לאחרונה ומהם למדנו איך הארטילריה הכריעה קרבות קשים.

405 (צילום: דובר צה"ל)
צילום: דובר צה"ל

סא"ל ציבולסקי מוסיף "יצא לי לדבר עם מפקד יחידת אגוז שאמר לי שהחוויה שלו (מצוק איתן) לפני הפעלת התותחים ואחריה, היא חוויה אחרת לגמרי. הן מבחינת היכולת שלו להתקדם, להגן על עצמו ולהרגיש שיש לו עוצמה הרבה יותר גדולה. זו המטרה, להתקדם ולהגיע ליעדים כאלה ואחרים שיחזירו את השקט".

זה המקום לציין שבלחימה בשטח בנוי יש לקנה התותח אפקט הרסני שכמעט לא קיים בכלים קרקעיים. לצד הירי העקיף, בחיל יודעים לבצע גם ירי ישיר. כלומר ירי ישיר של פגז למטרה - בית, עמדה או מפקדה. "בית שחוטף פגז של תותח כזה - נגמר הסיפור שלו", מציין סא"ל ציבולסקי.

405 (צילום: דובר צה"ל)
צילום: דובר צה"ל