חייל חולץ נעליים (צילום: עודד קרני)
השחרור טומן בחובו הרבה סידורים לעשות והרבה החלטות לקבל | צילום: עודד קרני

בשחרור מהצבא והיציאה אל האזרחות תעברו מסטטוס שבו כל מה שביקשו מכם הוא למלא פקודות לסטטוס שבו צריך ליזום ולדאוג להכל – אם לא תמצאו עבודה לא תהיה לכם עבודה, אם לא תחשבו על לימודים, הלימודים לא יבואו מעצמם ובעצם מעתה ואילך, הכל במגרש שלכם. מה שחשוב לדעת זה שאתם לחלוטין לא לבד במגרש הזה ושיש לכם שחקן חיזוק משמעותי – היחידה להכוונת חיילים משוחררים.

מה היא היחידה להכוונת חיילים משוחררים?

היחידה להכוונת חיילים משוחררים היא יחידה במשרד הביטחון שהוקמה בשנת 1949 במטרה לעזור לחייל המשוחרר להשתלב בחיים האזרחיים במתן יעוץ והכוונה אישית. היחידה פונה לחיילים משוחררים מאזורי הפריפריה, בעלי רקע כלכלי-חברתי והשכלתי נמוך, חיילים בודדים וחיילים זכאי סיוע, בני מיעוטים ועולים חדשים. המטרה היא לתת לחייל המשוחרר את הדחיפה הראשונה לקראת החיים האזרחיים, לעזור בכספי מענק ופיקדון אישי, בהכוונה ללימודים ובתעסוקה ובתכניות והטבות מיוחדות לחיילים משוחררים.

היחידה להכוונת חיילים משוחררים יושבת בארבע לשכות ברחבי הארץ (בחיפה, תל השומר, ירושלים ובאר שבע). בלשכות תקבלו יעוץ, סיוע והכוונה בתחום לימודים ותעסוקה.

מענק שחרור ופיקדון – בואו נעשה קצת סדר

מענק שחרור: בסמוך למועד השחרור או סיום השירות הלאומי תקבלו מהמדינה מתנת שחרור – מענק כספי שתגלו בחשבון הבנק שלכם. גובה המענק נקבע על פי סוג השירות שלכם וארכו. בעקבות תיקון חוק שחל השנה, המשתחררים בעוד שלוש שנים ייהנו ממענק גדול מאלו שמשתחררים השנה, זאת בשל מהלך של שילוש סכום המענק בהדרגה במשך חמש שנים.

פיקדון אישי: במהלך שירות החובה תצטבר לכם תכנית חיסכון שתעמוד לרשותכם שבע שנים מיום השחרור לשימוש לחמש מטרות בלבד –לימודים, הכשרה מקצועית, דיור, הקמת עסק ונישואין. בשנה השישית ובשנה השביעית תוכלו למשוך את הפיקדון (או היתרה שלו) ללא התניות.

שימו לב! אחרי שבע שנים מופעל על הפיקדון האישי מנגנון השמדה עצמית. חיילים משוחררים רבים לא עושים שימוש בכספים האלו וחושבים שהוא יחכה להם לעד. כספי פיקדון שלא תשתמשו בהם עד השנה השביעית לשירות פשוט ילכו לאיבוד וחבל. במידה ולא השתמשתם עדיין בכספי הפיקדון ועוד לא עבר הזמן, מהרו לבנק וקחו את הכסף.

את כספי הפיקדון תוכלו למשוך מסניפי בנק הפועלים ובנק לאומי.

ועכשיו, מספרים –

אורך השירות

 

לוחמים

תומכי/ות לחימה

אחר

24 חודשים

מענק שחרור

11,598 ₪

10,071 ₪

8,180 ₪

פיקדון

18,645 ₪

16,185 ₪

13,167 ₪

סה"כ

30,243 ₪

26,256 ₪

21,347 ₪

36 חודשים

מענק שחרור

17,740 ₪

15,193 ₪

12,270 ₪

פיקדון

28,529 ₪

24,415 ₪

19,751 ₪

סה"כ

46,269 ₪

39,608 ₪

32,021 ₪

מדובר בנתונים המעודכנים לחודש דצמבר 2015.

>> נושמים צבא? לסיפורים הכי מעניינים, הצטרפו לפייסבוק של פז"ם

היחידה להכוונת חיילים משוחררים לא תספק לכם רק את הדגים, אלא מציעה מגוון חכות למציאת כיווני המשך לחיים האזרחיים – לימודים ועבודה. כספי הפיקדון אמנם יכולים לשמש גם למימון חתונה, אבל את החתן או הכלה תצטרכו למצוא בעצמכם.

היחידה להכוונת חיילים משוחררים1 (צילום: Thinkstock)
מהרו להשתמש בפיקדון האישי פן תעבורנה שבע שנים והכסף ילך לאיבוד | צילום: Thinkstock

לימודים

סביר להניח שבתיכון, הלימודים לא היו בראש שלכם ושתעודת הבגרות שלכם היא לא בדיוק מה שמחפשים באוניברסיטה, או שפשוט אין לכם תעודת בגרות. בעזרת היחידה להכוונת חיילים משוחררים תוכלו לתקן את טעויות העבר במגוון מסלולי קבלה לאוניברסיטה, מכינות וקורסי פסיכומטרי שיסדרו לכם בתנאים אטרקטיביים.

בתור התחלה יעזרו לכם במציאת כיוון – בלשכות היחידה תעשו אבחון ממוחשב לזיהוי תחומי עניין מתאימים ולהתאמת מקצועות ומסלולי לימוד לנטיות אישיות. על בסיס תוצאות האבחון הממוחשב יערכו לכם פגישות יעוץ אישיות להכוונה ויעוץ. בהתאם ליעוץ שתקבלו, ייתכן שיוצעו לכם מסלולי לימודים ייחודיים שניתנים כהטבה לחיילים משוחררים כמו מכינות קדם אקדמאיות להשלמת בגרויות והכנה לבחינה הפסיכומטרית, מלגות לימודים מטעם תורמים שמעבירים את התרומות דרך היחידה, קורסים של הכשרה מקצועית ועוד. בנוסף, מציעה היחידה להכוונת חיילים משוחררים תכניות לימודים ייחודיות ומתגמלות במגזרים הטכנולוגיים, בהוראה וכו'.

היחידה להכוונת חיילים משוחררים2 (צילום: Thinkstock)
היחידה תעזור לכם לעשות את הדרך לאקדמיה, לשפר בגרויות ולעשות פסיכומטרי | צילום: Thinkstock

תעסוקה

כמו שציינו בתחילת הכתבה, אם לא תקימו את עצמכם בבוקר מהמיטה ותלכו למצוא עבודה, לא תהיה לכם עבודה. לרבים מכם זו הפעם הראשונה בחיים שבה תדרשו לעשות את זה והיחידה להכוונת חיילים משוחררים תעזור לכם לעשות את הצעד הזה.

מעסיקים רבים פונים אל היחידה להכוונת חיילים משוחררים ומציעים מאות משרות לחיילים משוחררים, בין החברות, אינטל וטבע שמציעות משרות הנדסאים, אגד שמציעה קריירה כנהג אוטובוס, צי הסוחר שמציעה עבודה באבטחת ספינות מסע בלב ים, רשות שדות התעופה שמציעה עבודה באבטחה בשדות התעופה ובמעברי גבול ומשמר הגבול שמציע שירות קבע.

משרות בגופים האלו ומשרות אטרקטיביות נוספות תוכלו למצוא בפרסומים שישלחו אליכם הביתה, בירידי תעסוקה בלשכות היחידה וב"מועדון התעסוקה" באתר האינטרנט של היחידה להכוונת חיילים משוחררים (עליו נפרט בהמשך), בו תוכלו לקבל הצעות גם לעבודה מועדפת.

אז איך מגיעים ליחידה להכוונת חיילים משוחררים?

היחידה להכוונת חיילים משוחררים פזורה בלשכות ההכוונה מחוזיות ברחבי הארץ:

תל אביב והמרכז – בניין משרד הביטחון בתל השומר, רחוב יעקב דורי, קריית אונו, טלפון: 03-7380909

חיפה והצפון – בניין משרד הביטחון, רחוב המלך דוד 44 חיפה, טלפון: 04-8301104/6

ירושלים ומטה יהודה – מגדל העיר (קומה 14) רחוב בן יהודה 34 ירושלים, טלפון: 02-6251735/6

באר שבע והדרום – מגדל הרכבת (קומה 10) רחוב בן צבי 10 באר שבע, טלפון: 08-6204325/6

בחודשים הקרובים היחידה תשיק אתר אינטרנט חדש וידידותי יותר מהאתר הקיים היום, בו תוכלו לקבל מידע על שירותי היחידה ועל התוכניות וההטבות שהיא מציעה.  

היחידה להכוונת חיילים משוחררים (צילום: Thinkstock)
בלשכות היחידה להכוונת חיילים משוחררים ישמחו לתת יעוץ ללימודים ולמציאת תעסוקה | צילום: Thinkstock

>> עבודה מועדפת: המדריך המלא